TG Telegram Group Link
Channel: آموختن: علوم پایه، اجتماعی، اقتصادی، سیاسی
Back to Bottom
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🔴 بطحایی وزیر آموزش و پرورش سابق در بازدید از مدرسه‌ای در جنوب تهران می‌پرسد:

وزیر: بچه‌ها می‌آیید بازی کنیم؟

بچه‌ها:  بله

وزیر: اگر ببازید چی؟

یکی از دانش آموزان: ما که همه چیو باختیم، اینم روش...!

البته همه می‌زنند زیر خنده...
@amookhtan
@amookhtan

🔴۴ میلیون دانش‌آموز؛ آمار وحشتناک بازماندگان از تحصیل

روزنامه اعتماد نوشت:

🔹دو سال بعد از خروج از بحران کرونا، وضعیت آموزش و پرورش هنوز عادی نشده است. بیش از ۹۰۰ هزار نفر دانش‌آموز بازمانده از تحصیل، آمار رسمی بازماندگان از تحصیل در دوره ابتدایی است.

🔹 آمارهای غیررسمی با افزایش دوره‌های مورد مطالعه عدد ۴ میلیون بازمانده از تحصیل را نشان می‌دهد.

🔹هرچند آنچه در دوران کرونا بر آموزش و پرورش گذشته است، تاثیر قابل ملاحظه‌ای بر کیفیت آموزش داشته است، تازه بعد از اعلام میانگین معدل دانش‌آموزان در امتحانات نهایی سال جاری بود که نگرانی از کیفیت آموزش دانش‌آموزان به شکل قابل ملاحظه‌ای در افکار عمومی مطرح شد.


@amookhtan
🔴 لطفا" به این تصویر نگاه کنید و به پرسش پست بعدی در صورت تمایل پاسخ دهید.

@amookhtan
@amookhtan

🔴روزنامه دنیای اقتصاد: اقتصاد کشور گرفتار دایره شوم تولید تورم شده است

روزنامه دنیای اقتصاد نوشت:

🔹اقتصاد کشور گرفتار یک دایره شوم تولید تورم مستمر و فزاینده شده است. نقطه آغاز این دایره شوم کسری بودجه دولت است. کسری بودجه دولت ناشی از بیشتر بودن هزینه‌های دولت از درآمدهای آن است. کسری بودجه جدید، نیاز به تامین مالی بیشتر از نظام بانکی و بانک مرکزی را افزایش می‌دهد و دایره شوم با ادامه تولید تورم بسته می‌شود.



@amookhtan
@amookhtan

🔴روزنامه اعتماد :
اختلاس 2 میلیون دلاری کارمنذی در بندر امام/ فرار متهم به كانادا

🔹روزنامه اعتماد نوشت متهم به اختلاس 2 میلیون دلاری در بندر امام (خوزستان) به کانادا گریخت.

🔹مدير كل بنادر و دريانوردي استان خوزستان از كشف اختلاس يكي از كاركنان امور مالي مجتمع بندري امام خبر داد اما گفت متهم فرار کرده است.

🔹مبلغ «اعلام شده » رقم 120 ميليارد تومان معادل 2 ميليون دلار است كه توسط كارمند امور مالي مجتمع بندري امام به‌طور غيرقانوني خارج شده است.

🔹خانواده اين فرد پيش از اين و در زمستان سال گذشته به كانادا گريخت و خودش نيز با استفاده از فرصت به وجود آمده در تعطيلات نوروز به اين كشور فرار کرده است.

asriran.com/0040uj



@amookhtan
آموختن: علوم پایه، اجتماعی، اقتصادی، سیاسی
#تاريخ_معاصر_ايران (36) (از اواخر سلسله قاجار تا سال 1357) @amookhtan #حافظه_تاريخي #فصل_يکم #نگاهي_کوتاه_به_عصر_قاجار #جنبش_زنان_در_عصر_قاجار_و_پهلوي اما با ظهور انقلاب مشروطيت، نسبت به گذشته، تا اندازه کمي، مدافعان ناآگاهي و عقب مانده‌گي، کمي عقب…
#تاريخ_معاصر_ايران (37)

(از اواخر سلسله قاجار تا سال 1357)
@amookhtan
#حافظه_تاريخي
#فصل_يکم

#نگاهي_کوتاه_به_عصر_قاجار

#جنبش_زنان_در_عصر_قاجار_و_پهلوي

سرنوشت ايران با انقلاب روسيه پيوند نزديک داشت و الهام¬بخش فعالان حقوق زن در ايران بود. اين واقعيت که تحولات اجتماعي و قانوني حقوق زنان از يک دولت سوسياليستي نشأت مي‌گرفت جاذبه‌ي ايده¬هاي سوسيال‌دموکراسي و سوسيال فمينيستي را در ميان پيشگامان حقوق زن افزايش داد و مبارزه‌ي زنان و خواسته‌هاي آنان از جمله برداشتن حجاب، دسترسي به آموزش و حقوق آنان در خانواده را شدت بخشيد. از همين رو است که با تشکيل حزب کمونيست ايران در ۱۳۰۰ خورشيدي (۱۹۲۰ ميلادي) سه سازمان زنان، با گرايش‌هاي سوسياليستي بلافاصله آغاز به کار کردند، «پيک سعادت نسوان» و «جمعيت نسوان وطن‌خواه ايران» و بالاخره جمعيت «بيداري ما» که به‌وسيله يک گروه از زنان مارکسيست منشعب از جمعيت نسوان وطن‌خواه پايه‌گذاري شد. هر سه گروه به انتشار نشريات خود با نام سازماني‌شان دست زدند.» (https://wp.me/p2GDHh-4BE)

در عصر رضاشاه او بدون این‌که در صدد برچیدن شیوه‌ی تولید فئودالی باشد، یک سری فعالیت‌های اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی و از بالا و به فرمان عصای همیشه‌گی‌اش صورت گرفت که به هیچ وجه زمینه لازم را برای یک جامعه‌ی مدرن به شیوه غربی را نه تنها فراهم نمی‌کرد، بل‌که او با استفاده از وعده‌هایی که به ارباب‌اش، انگليسی‌ها داده بود، به سرکوبی جنبش زنان منبعث از فعالیت‌های حزب کمونیست ایران بودند پرداخت. هایده مغیثی می‌نویسد:

«مشکل اين بود که اين تحولات مثبت با نظارت مستقيم و موشکافانه اما روش آمرانه و زورمدارانه‌ي شاه انجام مي‌شد. رضاشاه زماني مسئوليت کشور را بر عهده گرفت که جامعه‌ي پس از انقلاب مشروطيت، به‌کُندي به سمت استقرار قانون و نهادهاي ليبرال‌دموکراسي حرکت مي¬کرد. سياست شاه اما مرعوب‌کردن هر نيرويي بود که اصلاحات او يا روش اجراي آن‌ها را مورد سؤال قرار مي¬داد. او مأمورين دولت، حتا امراي ارتش و مقامات عالي‌رتبه‌ي اداري را که وظايف خود را با سرعت و کفايتي که او مي‌خواست انجام نمي‌دادند، شخصا" تنبيه بدني مي‌کرد و مهم‌ترين کارگزاران و پشتيبانان اصلاحات را با بهانه‌هاي کينه‌توزانه به زندان و مرگ و خودکشي مي‌کشاند. با افزايش استبدادِ فردي و شدت سرکوب، از جمله تصويب ممنوعت فعاليت گروه‌هاي داراي مرام اشتراکي در ۱۳۱۰ توسط مجلس که به آلت اجراي فرامين شاه تبديل شده بود، اميد به تغيير و تمايل به مشارکت در حيات سياسي و سازنده‌گي کشور جاي خود را به دل‌سردي و پيوستن بسياري از حاميان قبلي شاه به خيل مخالفين خاموش يا فعال داد. در ارديبهشت ۱۳۱۶ ده‌ها نفر، ازجمله دکتر تقي اراني با اتهام فعاليت کمونيستي بازداشت شده و به جمع ساير مقامات دولتي، رؤساي عشاير يا ملاکيني پيوستند که به دلايل گوناگون در زندان بودند.

بررسي اصلاحات اجتماعي ¬رضاشاه در زمينه‌ي حقوق زنان نيز به روشني کيفيت دوگانه و متضاد اصلاحات اجتماعي، اقتصادي و فرهنگي اين دوره براي زنان و مبارزه‌ي فمينيستي را نشان مي‌دهد. سياست کشف حجاب، آموزش عمومي اجباري، افزايش تعداد مدارس دخترانه، ايجاد هنرستان دخترانه، پذيرش دانشجويان دختر در دانشگاه تهران، تدوين قوانين مدني و جزايي جديد، جاي‌گزيني قضات شرع با قضات و وکلاي آموزش‌ديده، کاهش نفوذ قوانين شرع و حضور روحانيون در دادگاه‌ها و در امر آموزش و فرهنگ در سال‌هاي ۱٣٠٧ و ۱٣٠٨، نتايج مثبت و مهمي براي زنان به همراه داشت. ثبت ازدواج و طلاق اجباري و سن بلوغ براي ازدواج زنان ۱۵ سال اعلام شد. نيز زنان مي‌توانستند با گنجانيدن ماده¬يي در سند ازدواج، تحت شرايط خاصي به وکالت از شوهر حقّ طلاق داشته باشند.» (پیشین)
ادامه دارد
@amookhtan
آموختن: علوم پایه، اجتماعی، اقتصادی، سیاسی
442. به تصویر بالا نگاه کنید! صاحب تصویر چه کسی است؟
443. زوال عقل يا ... يک عارضه رو به رشد در سراسر جهان است و پيش‌بيني مي‌شود که در ۳۰ سال آينده مبتلايان به آن تقريبا" سه برابر شوند. شايع‌ترين نوع آن، زوال عقل سال‌خورده‌گي يا بيماري آلزايمر است. نام انگليسی‌ آن کدام است؟
Anonymous Quiz
86%
1. دمانس به انگليسي‌ Dementia
14%
2. راشيتيسم به انگليسي‌ Rickets
@amookhtan

🔴دلار ۲۴۵ درصد افزایش یافت، دستمزد ۱۱۹.۳ درصد

🔹از اسفند ۱۴۰۰ تا امروز (۱۹ فروردین ۱۴۰۳)، قیمت دلار در بازار ایران ۲۴۵ درصد افزایش داشته است اما نرخ افزایش حداقل دستمزد کارگران در همین بازه زمانی فقط ۱۱۹.۳ درصد بوده است.

asriran.com/0040zW



@amookhtan
آموختن: علوم پایه، اجتماعی، اقتصادی، سیاسی
#تاريخ_معاصر_ايران (39)

(از اواخر سلسله قاجار تا سال 1357)
@amookhtan
#حافظه_تاريخي
#فصل_يکم

#نگاهي_کوتاه_به_عصر_قاجار

#جنبش_زنان_در_عصر_قاجار_و_پهلوي

اکنون همه‌ مي‌دانند که شرکت زنان در فعاليت‌هاي اجتماعي مانند تدريس در روستاها و داشتن حق راي، نه حق انتخاب شدن براي نماينده مجلس، با انقلاب «سفيد شاه و ملت»، که در اين رابطه خواهيم نوشت، شروع مي‌شود. در طول تاريخ پارلماني ايران، معدود نماينده‌گان انگشت شماري بوده‌اند که به طور مستقل از طرف مردم، به عنوان نماينده انتخاب شده‌اند، در بقيه موارد، همه‌ي مجالس با اشکال مختلف‌اش، از طرف طبقه حاکمه، مهندسي مي‌شده است. هنگامي که براي نخستين بار، زنان حق داشتند، در انتخابات شرکت کنند و راي خود را به صندوق بريزند، سيدحسن مدرس نماينده اصفهان در مخالفت با حق راي زنان در مجلس گفت:

«از اول عمر تا حال بسيار در بر و بحر ممالک اتفاق افتاده بود براى بنده، ولى بدن بنده به لرزه نيامد و امروز بدنم به لرزه آمد، اولا" نبايد اسم نسوان را در منتخبين برد که از کسانى که حق انتخاب ندارند، نسوان هستند مثل اين‌که بگويند از ديوانه‌ها نيستند، سفها نيستند. از روى برهان بايد صحبت کرد و برهان اين است که امروز ما هر چه تأمل مي‌کنيم مى‌‌بينيم، خداوند قابليت در اين‌ها قرار نداده که لياقت حق انتخاب را داشته باشند. مستضعفين و مستضعفات و آن‌ها از آن نمره‌اند که عقول آن‌ها استعداد ندارد، گذشته از اين‌که در حقيقت، نسوان در مذهب اسلام ما در تحت قيومت‌اند، الرجال قوامون عالى النساء در تحت قيوميت رجال هستند، مذهب رسمى ما اسلام است آن‌ها در تحت قيومت‌ند، ابدا" حق انتخاب نخواهند داشت... »( جلسه 280، مورخه11شعبان‌المعظم 1329دوره‏ دوم)

انقلاب مشروطه شکست خورد و دست‌آورد روشن و مشخصي براي طبقه‌ي فرودست جامعه مخصوصا" زنان در بر نداشت. يعني قرار بر اين بود که انقلاب مشروطه به تمام افراد جامعه‌ي ايراني، حقوق شهروندي که همان حقوق بورژوايي منبعث از انقلاب کبير فرانسه است و اکنون در کشورهاي اروپاي غربي رايج است، اعطا نمايد، اما نه تنها چنين نشد، بل‌که هنوز هم بعد از گذشت بيش از يک قرن، نه تنها زنان، بل‌که مردان ايران نتوانسته‌اند به حقوق شهروندي خود، در يک جامعه‌ي‌ مدني دست يابند. با وجود اين، بيش از صد سال است که جنبش زنان در ايران هيچ‌گاه خاموش نشده و به اشکال گوناگون ادامه يافته است. در عصر قاجاريه، طبقه‌ي حاکمه‌ي قاجار و روحانيون وابسته به دربار، به شدت با بيرون آمدن زنان از خانه و رفتن آن‌ها به مدرسه، مخالف بودند و براي جلوگيري از آن به هر کاري که لازم مي‌دانستند، اقدام مي‌نمودند. بر اين مبنا طبق قانون ضدين، ضد اين افکار در جامعه‌ به سرعت در حال شکل‌گيري بود.

براي نخستين بار با حمايت مردان جوان سوسيال‌دموکرات ايراني يا همان حزب اجتماعيون عاميون «در 20 ژانويه 1907/ 29 دي 1285، اجتماعي از زنان در تهران تشکيل شد و در آن ده قطع‌نامه به تصويب رسيد که يکي از آن‌ها تقاضاي تاسيس مدارس دخترانه و ديگري الغاي جهيزيه‌هاي سنگين بود، زيرا عده‌ي زيادي معتقد بودند که پولي که براي جهيزيه‌ي دختران پس‌انداز مي‌شود بايد صرف تعليم و تربيت آن‌ها شود. سه سال بعد، يعني در آوريل 1910/ فروردين 1289، پنجاه مدرسه‌ي دخترانه در تهران داير و يک کنگره‌ي زنان که به موضوع آموزش اختصاص داشت نيز در پايتخت برگزار شده بود. در 1913/1292، يک نشريه‌ي زنان به نام «شکوفه» فهرستي از 63 مدرسه‌ي دخترانه‌ي تهران با حدود 2500 محصل را چاپ، و بيان داشت که يک هفتم محصلان مدارس تهران را دختران تشکيل مي‌دهند. مدارس جديد رابطه‌ي تشکيلاتي نزديکي با انجمن‌هاي زنان داشتند. در تهران بيش از ده جمعيت مخفي زنان وجود داشت که هماهنگي امور آن‌ها در دست يک کميته‌ي مرکزي بود.» (ژانت‌آفاري:انقلاب‌مشروطه‌ي ‌ايران:240)

ادامه دارد
@amookhtan
آموختن: علوم پایه، اجتماعی، اقتصادی، سیاسی
444. «انسان بودن در ميان مردم و براي هميشه انسان باقي‌ماندن، تحت هيچ شرايطي روحيه‌ي خود را نباختن و دل از دست ندادن، اين است معناي زنده‌گی، اين است وظيفه‌ي زيستن.» نام گوينده متن کیست؟
445. «پولي که سرمايه‌دار به کارگر، براي استفاده از نيروي‌کار در توليد‌ مي‌پردازد، در حقيقت فقط شکل هم‌ارزِ عامِ وسايل معاشِ ضروري کارگر است. از اين لحاظ، سرمايه‌ي متغير از لحاظ مادي عبارت است از وسايل معاش.» این گزاره ...
Anonymous Quiz
39%
1. درست نیست.
61%
2. درست است.
آموختن: علوم پایه، اجتماعی، اقتصادی، سیاسی
#تاريخ_معاصر_ايران (39) (از اواخر سلسله قاجار تا سال 1357) @amookhtan #حافظه_تاريخي #فصل_يکم #نگاهي_کوتاه_به_عصر_قاجار #جنبش_زنان_در_عصر_قاجار_و_پهلوي اکنون همه‌ مي‌دانند که شرکت زنان در فعاليت‌هاي اجتماعي مانند تدريس در روستاها و داشتن حق راي، نه حق انتخاب…
#تاريخ_معاصر_ايران (40)

(از اواخر سلسله قاجار تا سال 1357)
@amookhtan
#حافظه_تاريخي
#فصل_يکم
#نگاهي_کوتاه_به_عصر_قاجار

#جنبش_زنان_در_عصر_قاجار_و_پهلوي

ماهرخ گوهرشناس (1871-1938) در سال 1911/1290، علارغم فشارها و مخالفت‌هاي اطراف‌يان، مدرسه‌ي «ترقي» را در تهران تاسيس نمود که اين اولين مدرسه مختلط در ايران بود که دختران و پسران در يک کلاس درس مي‌خواندند و معلمين مرد و زن تدريس مي‌کردند. بعد از سه سال که از تاسيس مدرسه مي‌گذشت، اين مدرسه ۸۶ دانش‌آموز داشت که حدود يک سوم آن‌ها رايگان تحصيل مي‌کردند. او در يک انجمن انقلابي زنان فعال بود. «ماهرخ گوهرشناس دو سال فعاليت‌هاي خود را از چشم شوهر مخفي نگه داشت. وقتي شوهرش از مدرسه‌ي او با خبر شد، به سر و سينه‌ي خود کوفت و گفت:

«در آن دنيا وقتي پدرت از من بازخواست کرد که دخترم را به تو سپردم چرا گذاشتي به کار خلاف دين و تقوا به‌پردازد چه جواب دهم؟» ماهرخ به کار خود در مدرسه ادامه داد، مدرسه‌ي ابتدايي او وسيع‌تر شد و از پسران هم ثبت نام کرد. سرانجام قاعده‌ي منع استخدام معلمان مرد را زير پا گذاشت و از معلمان و مشروطه‌خواهان مرد براي تدريس در مدرسه‌ي متوسطه‌ي خود دعوت کرد.» (پيشين:250)

عصمت تهراني 1869-1911/1248-1290،(1) با نام مستعار طايره در نشريه‌ي «ايران‌نو» مقاله مي‌نوشت. او ضمن نقد تند به فرهنگ سنتي مردسالارانه، خطاب به زنان عصر مشروطه چنين نوشت:

«زنان ساير نقاط عالم سرمشق بگيرند، قدر خود را بدانند و در صدد رهايي از قيد و بندها و خلاصي از ورطه‌ي هلاکت و ذلالت و بدبختي باشند. او از زنان خواست که به مدارس جديد دخترانه و يتيم‌خانه‌ها توجه نمايند و در رفتار خود تجديد نظر کنند. دختران ما با آن‌که از مادراني بي‌سواد زاده شده‌اند بايد راه متفاوتي را برگزينند که راه منزلت و شأن انساني است. ياوه‌هايي که مردان درباره‌ي نقص عقل، عدم صلاحيت و ضعف زنان به زبان مي‌آورند، نبايد زنان را از ادامه‌ي راه باز دارد. طايره نوشت که در واقع زنان نه تنها با مردان مساوي‌اند بل‌که از جهاتي قوي‌تر از مردان هستند. » (پيشين:263)

در بهار 1907/1286 در مخالفت با تصويب متمم قانون اساسي برابر خواست شيخ‌فضل‌الله نوري، در تبريز اعتصاب عمومي رخ داد. انجمن تبريز بر خواست خود مبني بر قانون مدني مشروطه سلطنتي اصرار مي‌ورزيد. «کم‌کم اعتصاب‌ها در تبريز گسترده‌تر شد و به تدريج به کل منطقه سرايت کرد. و حمايت عده‌اي از زنان تبريز از اعتصاب‌کننده‌گان، علامت راديکال‌تر شدن جنبش بود. سفير انگليس از کنسول خود در شيراز نامه‌اي دريافت کرد که در آن، از تاثيري که زنان تبريز بر سکنه‌ي شيراز گذاشته بودند صحبت مي‌شد.»(پیشین:140)

«انجمن تبريز و حبل‌المتين گزارش‌هايي چاپ کردند که طبق آن‌ها جنازه‌هاي زنان مسلح انقلابي در ميدان‌هاي نبرد اميرخيز و خيابان در کنار جنازه‌هاي مردان يافت شده بود.»( پيشين:289) يعني در جريان سرکوبي انقلابيون و محاصره‌ي 11 ماهه‌ي تبريز عده‌يي از زنان در مبارزه‌ي مسلحانه عليه قواي دولتي شرکت داشتند که در کتاب رمان «تبريز مه آلود» نيز به آن‌ها اشاره شده است. و نيز در يکي از شماره‌هاي حبل‌المتين خبري بدين مضمون چاپ شده است: «در يکي از زد و خوردهاي بين اردوي انقلابيون تبريز با لشکريان شاه بين کشته‌گان انقلابيون جنازه‌ي 20 زن مشروطه‌طلب در لباس مردانه پيدا شده است.» بنا به نوشته‌ي طاهرزاده بهزاد، دختري که لباس مردانه به تن داشته در يکي از جنگ‌ها زخمي مي‌شود، چون مجاهدان مي‌خواهند براي پانسمان زخم، لباس از تن وي بيرون کنند، مانع مي‌شود ... معلوم مي‌گردد که زخمي دختر است نه پسر!» ستارخان وقتي از چه‌گونه‌گي امر مطلع مي‌شود، فرهنگ مردسالاري او گل مي‌کند و خطاب به دختر مي‌گويد: «دخترم، مگر من مرده بودم که تو به جبهه رفتي؟»
ادامه دارد
@amookhtan
(1): عصمت تهراني با مهرعلي خان ازدواج کرد که عضو گارد سلطنتي و از سرکوب‌گران بود. او از طريق عموي خود به بهاييت گرويد و به مراقبت از زندانياني پرداخت که شوهرش به منزل مي‌آورد. شوهرش با اطلاع از اين امر او را اذيت و آزار فراوان داد. حتا يک‌بار به مدت چند روز او را در جرز يک ديوار زنده به گور کرد. بعد از مرگ شوهر در اواسط دهه‌ي 1880/1260، او مقرري قابل‌توجهي از دولت گرفت و از دارايي خود براي ترويج فعاليت‌هاي فرهنگي، سرودن شعر با نام مستعار طايره، و مبارزه براي حقوق زنان، استفاده کرد. مدرسه‌ي دخترانه‌اي در تهران تاسيس کرد. (ژانت‌آفاري:انقلاب‌مشروطه‌ي ‌ايران:487)
آموختن: علوم پایه، اجتماعی، اقتصادی، سیاسی
445. «پولي که سرمايه‌دار به کارگر، براي استفاده از نيروي‌کار در توليد‌ مي‌پردازد، در حقيقت فقط شکل هم‌ارزِ عامِ وسايل معاشِ ضروري کارگر است. از اين لحاظ، سرمايه‌ي متغير از لحاظ مادي عبارت است از وسايل معاش.» این گزاره ...
446. «به غير از بخش مربوط به شکل ارزش (که صورت آماده و کاملِ آن، شکل پولي است)، نمي‌توان اين کتاب را به دشوار بودن متهم کرد. البته خواننده‌يي را در نظر دارم که مي‌خواهد چيز جديدي ياد بگيرد و در نتيجه، مي‌خواهد خود بي‌انديشد.» نام کتاب کدام است؟
Anonymous Quiz
10%
1. ژرمینال
3%
2. دن‌آرام
74%
3. کاپیتال جلد یکم
13%
4. ایده‌ئولوژی آلمانی
@amookhtan

🔴 #حافظه_تاريخي

🔴«تغييرات هستي به طور عام نه فقط گذار از مقداري به مقدار ديگر بل‌که گذار از امري کيفي به امري کمّي و برعکس بوده است: فرآيند دگرشدن که در تغيير تدريجي گسست ايجاد مي‌کند و از لحاظ کيفي [هستي] ديگري است در مقابل هستي موجود پيشين. آب هنگام يخ زدن اندک اندک سفت نمي‌شود. يعني پس از آن‌که مانند خمير سفت مي‌شود، به تدريج سفتي يخ را بيابد، بل‌که ناگهان سفت و سخت مي‌شود؛ هنگامي که آب به نقطه‌ي انجماد مي‌رسد ممکن است کاملا" به صورت مايع باقي بماند (اگر راکد بماند) و کوچک‌ترين لرزش آن را به حالت سفتي سوق مي‌دهد.»

لنين،✍️ دفترهاي فلسفي،📚 ص 119، برگردان؛ حسن مرتضوي؛ تهران، روزبهان 1392



@amookhtan
@amookhtan

🔴 ذره خدا؛ از بیگ‌بنگ تا مرگ پیتر هیگز

🔴یادداشتی از عرفان کسرایی

در
تاریخ علم دانشمندان بسیاری بوده‌اند که به هر دلیل حاصل عمر و موفقیت نظریه‌‌ خود را به چشم ندیده‌اند. گرگور مندل، یکی ازپایه‌گذاران ژنتیک نوین، دیدگاه خود را در سال ۱۸۶۶ در اثری با عنوان "آزمایش‌های پیوند گیاهان" منتشر کرد، اما زحمات او در زمان حیاتش هرگز مورد توجه قرار نگرفت و تازه حدود ۳۴ سال بعد از درگذشت او بود که شناخته شد. کوپرنیک، اخترشناس قرن ۱۶، تازه پس از ۴۰ سال پژوهش و تحقیق و در زمانی اثر خود را دید که دیگر در بستر مرگ و تقریبا نابینا بود.

اما پیتر هیگز، فیزیک‌دان مشهور بریتانیایی که اکنون در سن ۹۴ سالگی درگذشته است، برخلاف مندل یا کوپرنیک، این بخت را داشت که در زمان حیاتش ثمره کار خود را ببیند و شهرتی عالم‌گیر پیدا کند.

عمده شهرت هیگز، مدیون نظریه پیشنهادی او مبنی بر وجود ذره‌ای بنیادی به نام بوزون هیگز بود که در زبان عامیانه به "ذره خدا" مشهور شده است. کشف بوزونی که به نام او، "هیگز" خوانده می‌شود، جایزه نوبل فیزیک سال ۲۰۱۳ را برای او که در آن زمان ۸۴ سال داشت به ارمغان آورد.

اثبات وجود ذره پیشنهادی او البته زمان زیادی برد و در واقع در حدود نیم قرن طول کشید تا پیتر هیگز و فرانسوا انگلرت بلژیکی در سال ۲۰۱۳ به عنوان برندگان جایزه نوبل فیزیک معرفی شوند.



@amookhtan
HTML Embed Code:
2024/05/01 05:36:37
Back to Top