TG Telegram Group Link
Channel: 🥀 یک حرف از هزاران
Back to Bottom

🔹دورهٔ گذار گذرگاه

ارتش اسرائیل اکنون گذرگاه رفح را در تصرف خود دارد. گذرگاهی که تنها نقطهٔ ارتباطی نوار غزه با دنیای خارج بود. اکنون اسرائيل می‌تواند تمام تدارکات و کمک‌های بین‌المللی را به مردم غزه تحت نظر بگیرد. این وضعیت بی‌گمان حماس را در شرایط بسیار دشواری قرار خواهد داد. زیرا ممکن است اسرائیل بتواند بدون اینکه مجبور باشد به کشتار وسیع دست بزند با ادارهٔ آوارگان رفح و حتی انتقال تدریجی آنها به شمال، آرام‌آرام کنترل کامل رفح و سپس غزه را در دست بگیرد. شاید طرح مذاکرات قطر برای آتش‌بس صرفاً یک موضوع انحرافی بوده باشد.

#ثنایی_نژاد
🆔 @yek_harf_az_hezaran

🔹زمانی برای بازخواست

به هنگام بروز بحران‌های مختلف، برخی از مسئولان اظهارنظرهایی می‌کنند که اگر مقابله با بحران را مشکل نسازد، لااقل اذهان را از آن منحرف می‌سازد و باعث اتلاف منایع می‌شود. مثلاً ادعای ساخت واکسن در موعد مقرر، ادعای ویروس‌یاب مستعان، ادعای باروری ابرها برای استحصال آب و این آخری ادعای ابردزدی و پدیده هارپ.

همواره اندیشمندان جامعه بلافاصله پس‌از ابراز این ادعاهای سخیف و بی‌پایه‌ آنها را با استدلال‌های قوی و متقن رد کرده‌اند. اما متأسفانه مقامات مسئول نه‌تنها از این نظرات کارشناسانه بهره نگرفته‌اند که یا دربرابر آنها سکوت پیشه کرده‌اند و یا به‌گونه‌ای مؤید آن ادعاهای بی‌پایه شده‌اند. پرواضح است دیری نمی‌پاید که مهمل بودن چنین ادعاهایی بر همگان آشکار می‌شود.

با این‌حال، متأسفانه حتی یک مورد هم وجود نداشته است که پس‌از آنکه بر همگان معلوم شده است آن ادعاها پوچ و بی‌مایه بوده‌اند، مطرح کنندگان آنها مورد بازخواست قرار گیرند. همه به‌یاد داریم که در همین زمستان گذشته افرادی حتی در ردهٔ معاون رئیس‌جمهور تأثیر هارپ را بر کاهش بارندگی محتمل اعلام کردند. در همان زمان، افرادی چون نویسنده همین یادداشت، خیلی صریح و مستدل این موضوع را رد کردیم. اکنون چنانچه استاد اردکانی در همان روزها پیش‌بینی کردند بارش‌های بسیاری رخ دادند و به‌روشنی همه می‌بینند که هیچ اثری از هارپ و ابردزدی وجود ندارد.

بنابراین انتظار می‌رود در ابتدا خود آن مسئولان و مطرح‌کنندگان آن نظریه‌های بی‌پایه عذرخواهی کنند و سپس دستگاه‌‌های نظارتی از این افراد بازخواست نمایند. و نیز انتظار می‌رود در آینده شرایطی فراهم شود که هرکسی از راه رسید نظریه عجیب‌وغریبی را نتواند به مسئولان امر بقبولاند.

||#هارپ|#خشک‌سالی|#بارندگی|#استاد_اردکانی|

#ثنایی_نژاد
🆔 @yek_harf_az_hezaran

🔹زاویه نگاه

کوهنوردی بهترین فرصت است برای تفکر اکر تنها باشی و برای طوفان فکری اگر همراه داشته باشی. با عباس می‌رفتیم و از هر دری سخنی می‌گفتیم دربارهٔ افکار و ایده‌هایی که مطرح می‌شد. او عکاس قابلی است و به من هم آموخته است نکاتی چند از این هنر زیبا. بوتهٔ گلی بر سر راهمان بود. هر کدام از یک زاویه از همان بوتهٔ گل عکس گرفتیم. وقتی عکس‌ها را به هم نشان دادیم گفتگویی شکل گرفت بر اساس تأثیر زاویه نگاه ما به زندگی.

بسیاری از اتفاقات در زندگی همهٔ ما مشترک هستند. اما این زاویه نگاه ما به آن رویداد‌هاست که یا آن را برایمان تلخ می‌سازد و ناراحت‌کننده و یا درس‌آموز می‌شود و حتی مایه امید و شادمانی.

این قاعده در نگاه به همین دو عکس هم می‌تواند جاری باشد. بستگی دارد ما به هر کدام از این دو عکس چگونه بنگریم. برخی از ما ممکن است عکس سمت راست را بپسندیم و برخی دیگر عکس سمت چپ را. و صدالبته هیج رجحانی هم بین آنها که عکس سمت چپ را پسندیده‌اند و دیگران که از عکس سمت راست خوش‌شان آمده وجود ندارد.

#ثنایی_نژاد
🆔 @yek_harf_az_hezaran
انجمن دیدبان آب هوا زمین  برگزار می کند:
نقد و‌نمایش  مستند
زمین را ببوس
باحضوردکتر ثنایی نژاد استاد دانشگاه فردوسی مشهد

🔷زمان : سه شنبه ۲۵ اردیبهشت ، ساعت ۱۸/۳۰
🔷آدرس : بلوار وکیل آباد ، صیاد شیرازی ۲ مجتمع برلیان ، طبقه منهای یک
«موزه  کوه نوردی ، مجموعه پایکا »

🔶لطفا علاقمندان، حضور  خود  و تعداد همراهان را به شماره تماس  ۰۹۳۵۸۹۷۱۳۲۱  اعلام فرمایند .
@didban_a_h_z

🔹️زندانی کردن نخبگان کار درستی نیست

در یک ماه گذشته توماج صالحی، خواننده مشهور به اعدام محکوم شده، رسول‌اف، فیلم‌ساز مشهور و زیباکلام، استاد دانشگاه مشهور زندانی شده‌اند. هیچ‌کدام از این شخصیت‌های فرهنگی و علمی جرم‌شان اختلاس نبوده، قتل و جنایت و کلاه‌برداری هم نبوده. اتفاقاً اتهام هرسه نفر آنها دقیقاً متوجه فعالیت حرفه‌ای‌شان بوده است.

اصولاً اگر حکمرانی جامعه به جایی برسد که نخبگان آن جامعه به‌دلیل انجام فعالیت حرفه‌ای‌شان، مشمول مجازات شوند باید نگران وضعیت حکومت بود.

واقعیت این است که اساساً نمی‌توان با حاصل اندیشه و هنر برخورد فیزیکی کرد. نگاهی به تاریخ نشان می‌دهد که برخورد سخت با اندیشه و هنر بی‌نتیجه است حتی اگر در کوتاه‌مدت نتیجه‌ای ‌کاذب از آن حاصل آید.

هنر و اندیشه چون آب زلال‌اند و لطیف ولی سخت‌ترین سنگ‌ها و صخر‌ه‌ها را در هم می‌شکنند. کجایند آنان که سقراط‌ها را محکوم کردند و گالیله‌ها را و حلاج‌ها را؟!

راه این است که با این دو محصول هوش آدمی مدارا نمایید و حتی اگر اندیشه و هنری را نمی‌پسندید با همان شیوه آن را پاسخ دهید.

#ثنایی_نژاد
🆔 @yek_harf_az_hezaran

🔹فریدون فردوسی

اگر فردوسی هیچ حماسه‌ای نسروده بود بجز داستان فریدون و ضحاک خود شاه‌نامه‌ای بود شاهکار. حماسه‌ای که اوج خودخواهی، قساوت، ظلم ، بیداد، خونخواری و خودکامگی را بر یک جامعه مظلوم و ناامید به تصویر می‌کشد.

در این تصویر دو قطب متضاد در حادترین شکل خود قرار دارند. در یکٰ‌سو ضحاک است با مارهایی بر دوش که ذاتاً قادر نیست از ظلم و بیداد و خونخواری خود دست بردارد. آن مارها طینت کریه و سمّی خودکامه‌ای را نشان می‌دهند. در سوی دیگر، مردمانی توصیف شده‌اند در بدترین یأس و ناامیدی که هیچ راه گریز و چاره‌ای برایشان نمانده است.

فردوسی در این حماسه‌سرایی بی‌نظیر کاوه‌ای را از دل جامعه بیرون می‌آورد که اولین کارش شکستن حصار ترس است و سپس جنبشی که معطوف به کسب قدرت برای خویش نیست. حاصل انقلاب کاوه فرّ فریدونی است برای برپایی حکومتی دادگر.

☀️۲۵ اردیبهشت‌ماه روز بزرگ‌داشت فردوسی گرامی باد

#ثنایی‌_نژاد
🆔 @yek_harf_az_hezaran

🔹گزارش یک سخنرانی دربارهٔ بوسیدن

فیلم مستند «بوسه بر زمین» در سال ۲۰۲۰ تولید شده است. قبل‌از آن نیز دو فیلم مستندِ «حقیقت تلخ» را آقای الگور در سال ۲۰۰۶ و ده سال بعد آقای دی‌کاپریو «قبل‌از سیلاب» را ساخته بودند که هر دو شهرت جهانی یافتند و الگور به‌خاطر آن جایزه نوبل صلح گرفت. من فیلم‌های «حقیقت تلخ» و «قبل‌از سیلاب» را سال‌هاست در کلاس درس «تغییراقلیم» به دانشجویانم در مقطع دکترای هواشناسی نشان می‌دهم و مفصل دربارهٔ آنها سخن می‌گویم. از سال آینده باید فیلم «بوسه بر زمین» را نیز به کلاسم ببرم.

در این یادداشت بنا ندارم دربارهٔ فیلم بنویسم و آن را نقد کنم؛ که البته باید در روزهای آینده چنین کاری را انجام دهم. در اینجا می‌خواهم از سازمان مردم‌نهاد «انجمن دیده‌بان آب، هوا و زمین» سپاسگزاری کنم که این جلسه را برگزار کرد و از آقای دکتر طراوتی و سرکار خانم تقی‌زاده که مرا به این جلسهٔ بی‌ریا و پر شوق و امید دعوت کردند. جلسه‌ای که اگر همه‌چیز سر جای خودش بود، جا داشت در تالار شهر برگزار شود و در آن، همهٔ مسئولان و کارشناسان و مردم علاقه‌مند شرکت جویند و در رسانه‌ها به‌صورت گسترده پخش شود.

اما خاصیت این جلسات این است که نشان می‌دهد هنوز امید هست و هنوز نبض جامعه می‌زند و هنوز در میان مردم آدم‌هایی هستند که تمام زندگی‌شان را گذاشته‌اند برای نجات زمین و سرزمین از بلاهایی که انسان‌ها بر سر آن آورده‌اند. هنوز آدم‌هایی هستند که بوسه بر زمین می‌زنند و مادر طبیعت را عاشقانه دوست می‌دارند و برای رهایی‌اش از این بلاها تلاش می‌کنند و دل می‌سوزانند.

سخنرانی‌ام را با ابراز شگفت‌زدگی‌ام از محل برگزاری آن اعلام کردم. وارد یک برج مجلل و زیبا شدم سپس به سمت یک راه پله تنگ و کم‌نور رفتم که به زیرزمینی شبیه انباری ختم می‌شد. در آن زیر زمین ناگهان وارد یک فضای دل‌انگیزی می‌شدی که در واقع یک موزهٔ کوهنوردی بود (مجموعه پایکاه) و در آنجا مشتاقانی نشسته بودند. در برق‌چشمان و شوق نگاهشان می‌دیدم که چنان است عاشقانه بر روی زیبای زمین بوسه زده‌اند. چنین جمعی با حوصله نشستند و یک ساعت و ۲۰ دقیقه فیلم تماشا کردند و یک ساعت و نیم هم سخنرانی گوش دادند. البته من از همکار خوبم آقای دکتر فتوت که خاک‌شناس زبردستی است نیز دعوت کرده بودم همراهم بیاید و دربارهٔ خاک سخن بگوید که موضوع فیلم بود در فرایند تغییراقلیم.

نکتهٔ دیگر، حضور برخی از دوستان عزیزم و برخی دانشجویانم که در جلسه حاضر شده بودند و به آن جلای بیشتری داده بودند. از همهٔ ایشان سپاسگزارم.

#ثنایی_نژاد
🆔 @yek_harf_az_hezaran

🔹خوب دیگه حالا شنبه‌هامونم جمعه است!

عاقلانه‌ترین تصمیمی که این مجلس از خود به‌جا گذاشت همین تصویب تعطیلی شنبه به‌جای پنجشنبه بود؛ اگر شورای نگهبان هم رضایت بدهد البته!

#ثنایی_نژاد
🆔 @yek_harf_az_hezaran
🔹خانه‌ها را سیل برد، مسئولان‌ کجایید؟!

از زمانی‌که این مژده را در «یک حرف از هزاران» دادم که ستادی در دانشگاه فردوسی مشهد تشکیل شده تا «طرح جامع مدیریت سیل» را برای استان خراسان رضوی تهیه کند، پنج سال گذشته است. همان زمان من به اتفاق پنجاه تن از همکارانم، همه از اساتید مبرّز در رشته‌های مختلف و مرتبط با جنبه‌های مختلف مدیریت سیل، طرحی را تهیه کردیم. سپس آن طرح با امضای رئیس دانشگاه به مراجع ذی‌ربط ارسال شد. علاوه بر این، شخصاً ۱۳ یادداشت در همان روزها نوشتم در سیزده هفتهٔ پیاپی؛ با عنوان «وقتی سیل آمد». پس‌از آن، در این پنج سال بارها و بارها در همین کانال آه‌وناله کرده‌ام که چرا هیچ‌کس به این طرح و این یادداشت‌ها واکنشی نشان نمی‌دهد ولی متأسفانه تاکنون هیچ اثری نداشته است.

حدود شش ماه قبل نیز وقتی برای برخی یادداشت‌هایم از طرف مقامات رسمی مورد مؤاخذه قرار گرفتم، به آنها گفتم بروند کسانی را مؤاخذه کنند که چنین طرح‌هایی را بی‌پاسخ می‌گذارند. پس‌از آن، دوباره از من درخواست کردند طرح را برایشان ارسال کنم. دوباره هم ارسال کردم. اما هنوز هم به‌جز سکوت هیچ جوابی دریافت نکرده‌ام.

اکنون شهرهای مختلف استان خراسان رضوی دچار سیل شده‌اند. در مشهد خسارت‌های زیادی به مردم وارد شده و برخی گزارش‌ها از تلفات انسانی هم خبر داده‌اند. آیا کسی هست این همه تعلل و بی‌توجهی مسئولان ذی‌ربط را برای من و همکارانم توضیح دهد؟!

#ثنایی_نژاد
🆔 hottg.com/yek_harf_az_hezaran

آینه زندگی در نگاه خیام نیشابوری

فلسفه زندگي خیام را شاید بتوان در دو تا از رباعی هایش خلاصه کرد. در رباعی اول می گوید:

"من ظاهر نیستی و هستی دانم
من باطن هر فراز و پستی دانم
با این همه از دانش خود شرمم باد
گر مرتبه ای ورای مستی دانم"

می گویند جز چند رباعی بقیه رباعیات منسوب به خیام از آن او نیست. من اما اگر یک رباعی را بخواهم به او نسبت بدهم همین است. این رباعی چنان ظریف و عمیق است که حتی اگر کس دیگری هم آن را سروده باشد، چونان خیام بوده است. او به ظرافت طبع تمام مدعی می شود که از ماهیت هستی و نیستی فقط ظاهرش را می داند. خیام که ۱۰۰۰ سال قبل با محاسبات دقیق نجومی لحظه قرار گرفتن زمین در نقطه اعتدالی بر مدار گردشش به دور خورشید را محاسبه کرده، می گوید فقط ظاهر هستی را می شناسد و از باطنش بی خبر است. امروزه ریاضیات و فیزیک و شیمی و نجوم نیز با کشف کهکشان های بسیار و نفوذ در دل هسته اتم هنوز بر همانند که خیام بود. با اینحال او خود را آگاه بر هر فراز و پستی می داند. می‌گوید که به کنه فراز شادمانی ها و پستی رنج ها پی برده است و از حالات روحی بشر آگاه است. با این همه اما او راه زندگی آرام و بی دردسر را در بی خبری می داند. خیام مرتبه ای ورای مستی که حالتی در مقابل هوشیاری است نمی داند. بی خبری او البته پس از آن است که بر دانش بسیاری مسلط شده است. در واقع بی خبری پس از با خبر شدن از ظاهر نیستی و هستی و باطن فراز و پستی است که مطلوب خیام است.

رباعی دیگر خیام به دنیای فانی معنا و مفهوم می بخشد تا بشر را از رنج هستی برهاند. او شادمانی را و طرب را تنها چاره می داند برای گریز از رنجِ بودن. در این رباعی:

"خیام اگر ز باده مستی خوش باش
با ماهرخی اگر نشستی خوش باش
چون عاقبت کار جهان نیستی است
انگار که نیستی چو هستی خوش باش"

خیام با علم به فانی بودن و هیچ شدن جهان، پوچی گرایی را تجویز نمی کند. در نگاه او اگرچه پایان جهان به نیستی می رسد، اما می گوید اکنون که شانس بودن یافته ای همین فرصت را غنیمت شمار و شاد باش. شاد بودن را نیز چندان پیچیده نمی سازد. او باز هم مستی و بی خبری را و عشق ورزی را برای شادمانی کافی می داند.

۲۸ اردیبهشت روز بزرگداشت خیام نیشابوری گرامی باد

http://hottg.com/yek_harf_az_hezaran

🔹لامصب! خانه اگر نیستی بیرون که باش!

در روزگار گذشته پشت‌بام خانه‌ها را کاه‌گل می‌کردند. بعضی اوقات کاه‌گل‌ها کهنه بودند و آب باران از درز و دروز آن به داخل خانه چکه می‌کرد. بدیهی است که با بند آمدن باران چکه‌کردن آب هم بند می‌آمد. اما گاهی که باران زیاد می‌بارید (مثل امروز)، کاه‌گل اشباع می‌شد و چکه کردن آب به داخل خانه همچنان پس از بند‌آمدن باران ادامه می‌یافت.

یک روز ملانصرالدین از اینکه باران بند آمده بود و چکه‌کردن آب از سقف همچنان ادامه داشت حوصله‌اش سر رفت. خانه‌اش را خطاب قرار داد و با عصبانیت داد زد: لامصب! اگر خانه نیستی، بیرون که باش! کنایه از اینکه خانه باید آدم را از برف و باران محافظت کند. اکنون بیرون از باران خبری نیست ولی داخل خانه همچنان باران می‌بارد!

کوچهٔ ما هم کم از خانهٔ ملانصرالدین ندارد. بیش از دو ساعت است که باران بند آمده ولی اینجا همچنان مملو از آب است. نمونه‌ای کامل از عدم رعایت استاندارهای مدیریت آب‌های سطحی معابر شهری!

البته به‌قول برخی مقامات باید به جنبهٔ مثبت ماجرا نگاه کنیم. بنابراین شکرگزاریم که در سیل غرق نشده‌ایم!

#ثنایی‌نژاد
🆔 @yek_harf_az_hezaran
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
📽گزارش تصویری از همایش

«عمرجاودانی»

ویژه روز ملی و نخستین روز جهانی
«حکیم عمر خیام نیشابوری»

۲۶ اردیبهشت ماه جلالی ۱۴۰۳
سالن همایش های جهاد دانشگاهی

این همایش با حمایت مالی و معنوی شرکت
«پولاد پرویز خراسان» سامان یافت.

سخنرانان ارجمند همایش:
جناب استاد سیدعلی میرافضلی
جناب دکتر محمدرضا خسروی پور



با همکاری و همراهی بیش از ۱۵۰ نفری که در این همایش حضور یافتند

بخش‌هایی از سخنرانی ها در روزهای آتی همرسانی می شود...

🔳پنجره ای برای دیدن
   پنجره ای برای شنیدن


@PanjarehGallery

با پنجره در اینستاگرام همراه باشید👇
https://instagram.com/panjareh_gallery?igshid=NGVhN2U2NjQ0Yg==

🔹کاش کانال‌‌های انتقال آب باران در سطح مشهد چنین بودند!

چندین کانال را در بلوار نماز و دیگر آبراهه‌های جنوب شهر مشهد دیده‌ام. اگر در طراحی و اجرای آنها از دانشگاه فردوسی مشهد الگو می‌گرفتند و مانند شکل فوق& کانال‌های روباز متناسب با جریان‌های حاصل از حداکثر بارش محتمل (PMP) احداث می‌شدند، این فاجعه‌ها رخ نمی‌دادند.

لازم‌به‌ذکر است اینجانب شخصاً شاهد بودم در سال ۱۳۷۱ وقتی این کانال‌های انتقال آب در داخل پردیس دانشگاه احداث نشده بودند، یک بارندگی نظیر همین چند روز گذشته رخ داد و سیل مخربی محوطهٔ پردیس دانشگاه را فراگرفت و خسارت‌های زیادی به‌وجود آمد. از زمانی که این کانال‌ها احداث شده‌اند دیگر هیچ‌وقت چنان اتفاقی نیفتاده است‌.

#ثنایی_نژاد
🆔 @yek_harf_az_hezaran
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM

🔹سیل حاصل از توسعهٔ شهری کور!

مفایسه‌ای بین دو تصویر ماهواره‌ای در دو سال ۱۹۷۰ با امروز نشان می‌دهد گسترش شهر مشهد در محلهٔ سیدی چگونه در یک بستر سیلابی به‌صورت بی‌رویه‌ای صورت پذیرفته است. اگر با بارندگی‌هایی از این دست در چنین منطقه‌ای سیل نیاید، جای تعجب دارد.

به‌گمانم همکارانم در گروه جغرافیای شهری بتوانند تحلیل دقیق‌تری از این گسترش شهری بی‌ حساب‌و‌کتاب و نادرست ارائه نمایند.

▫️ماخذ ویدئو: hottg.com/Mahdi_Motagh

#ثنایی_نژاد
🆔 @yek_harf_az_hezaran

خبرها دربارهٔ حادثهٔ هلی‌کوپتر حامل آقای رئیسی چرا این‌قدر غیردقیق است و مبهم؟! عصر ارتباطات است مثلاً! آن‌هم هلی‌کوپتر رئیس دولت! چگونه است که حتی معلوم نیست در چه وضعیتی هست این هلی‌کوپتر و سرنشینانش؟!

#ثنایی_نژاد
🆔 @yek_harf_az_hezaran

می‌شه برای هر حادثه یک عبارت اختراع نکنید؟!
«فرود سخت» دیگه چه صیغه‌ای‌ست؟!

#ثنایی_نژاد
🆔 @yek_harf_az_hezaran
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM

🔹توربولانس و ویندشیر عامل احتمالی سقوط هلی‌کوپتر رئیس‌جمهور

اگر عامل سقوط هلی‌کوپتر را شرایط جوّی بدانیم، براساس نظر #استاد_اردکانی (استاد اینجانب و پدر علم‌ هواشناسی سینوپتیکی کشور)، که هم‌اکنون در آمریکا به‌سر می‌برند و در یک فایل صوتی برای من فرستاده‌اند، توربولانس شدید و wind shear یا تغییر شدید قائم سرعت باد می‌تواند عامل سقوط هلی‌کوپتر رئیس‌جمهور بوده باشد.

باید این موضوع به‌دقت مورد توجه گروه تحقیق حادثه قرار گیرد. در این‌صورت، باید گزارش هوای مسیر پروازی که به خلبان داده شده حاوی چنین اطلاعاتی می‌بوده است.

#ثنایی_نژاد
🆔 hottg.com/yek_harf_az_hezaran
HTML Embed Code:
2024/05/20 22:38:35
Back to Top