#صوفیه_نوظهور_نیست #سلوک_شیطانی
#شرع_گریزی #عقل_ستیزی
🔍 بررسی شخصیت #مولوی صاحب کتاب مثنوی 8⃣2⃣
🕋 حج، از نگاه مولوی
یکی از مسائل مهم و کلیدی در دین اسلام و مکتب تشیع، مسئله حج است تا جایی که آیات و روایات کثیری به این مهم پرداخته و تأکید کرده است. اما به همین اندازه که اسلام و تشیع به این مهم پرداخته، در مکتب تصوف، حج بی اهمیت و حتی گاهی حرام است! حجستیزیِ اقطاب تصوف چنان واضح و آشکار است که جای هیچ ابهامی باقی نگذارده. آنان خود را از حج بینیاز دیده و تأویلاتی عجیب از این فریضهٔ الهی نمودهاند. پیشتر نیز بمناسبتی به بحث تضعيف حج در مکتب تصوف پرداخته شد که برای تکمیل بحث، برخیش را از نظر میگذرانیم:
🔹شخصی به #عبدالقادر_گیلانی قطب فرقهٔ قادریه گفت چرا به حج نمیروی؟ گفت بین دو انگشت من را نگاه کن، ببین کعبه دور سر من میچرخد.❗️
📚 تاریخ تصوف، ۲/۷۸
#ابوسعید_ابوالخیر مریدان را از سفر حج منع میکرد و شریعت را برای کسانی که به مقصد رسیده باشند منتفی میدانست.❗️
📘ارزش میراث صوفیه، ص ۶۸
یکبار ابوطاهر فرزند ابوسعید، در حال سماع احرام بست و قصد حج کرد! ابوسعید نیز با وی همراه شد. اما وقتی به خرقان و بسطام رسید، گفت: حج من این است که به زیارت قبر #ابوالحسن_خرقانی و #بایزید_بسطامی بروم و از همانجا برگشت و تا آخر عمر به حج نرفت❗️ابوسعید میگفت: خدا میداند که هرکس را خدا راه مکه پیش روی او نهاد، از راه حق فاصله گرفت!
📚 اسرارالتوحید، شفیعی، ۱/۱۰۰
🔸منصور #حلاج میگفت:
«اگر میخواهی حج بروی و توان رفتن به حج نداری، خانه خودت را از وسايل خالی كن و مناسك حج را بجای آور همانطور كه در حج انجام میدهی. بعد سی نفر يتيم را حاضر كن و به آنها غذا بده و خدمتشان كن و وقتی كه آنها غذا خوردند و دستهای خود را شستند به هر يك از آنها يك پيراهن بپوشان و هفت يا سه درهم به آنها بده. اگر اين كار را بكنی قائم مقام حج است و حج را بجای آوردهای.»
📜 تحفة الاخیار، ص ۴۰۷
#عطار نیشابوری مینویسد:
«نقل است که #بایزید_بسطامی یکبار قصد سفر حجاز کرد. چون بیرون شد بازگشت. گفتند: هرگز هیچ عزم نقض نکرده ای این چرا بود؟ گفت: روی به راه نهادم. زنگی دیدم، تیغی کشیده که اگر بازگشتی نیکو! و الا سرت از تن جدا کنم. پس مرا گفت: (ترکت الله ببسطام و قصدت البیت الحرام) خدای را به بسطام بگذاشتی و قصد کعبه کردی؟!»
📔تذکرة الاولیاء، باب احوالات بایزید بسطامی.
❌ اما در میان تمام اقطاب تصوف، هیچکس مانند مولوی این امر را تضعیف نکرده است؛ او متبحرانه با روان مخاطب بازی نموده و چنان احساسات و عواطف مخاطب را دستخوش تغییر و تحول کرده که هنوز هم اثر آن در بین مردم دیده میشود. میتوان گفت تمام شُبهاتی که عوام درباره حج مطرح میکنند، در یک سرودهٔ مولوی جای شده که چندین قرن است بمرور پرورش یافته و تفسیرها از آن شده و دیگران نیز از آن تبعیت کرده یا تأثیر گرفتهاند. متأسفانه نسیمی از این طوفان، برخی متشرعین و مؤمنین را نیز نوازش نموده و خواسته_ناخواسته وارد خیلِ عظیمی شدهاند که حج را تضعیف میکنند.
✅ مولوی میدانسته که چگونه باید مردم را به حج بدبین کند! او میدانسته باید چه جایگزینی برای حج معرفی کند تا مؤثر واقع شود. لذا میگوید:
ای قوم به حج رفته کجایید کجایید
معشوق همین جاست بیایید بیایید
معشوق تو همسایه و دیوار به دیوار
در بادیه سرگشته شما در چه هوایید
گر صورت بیصورت معشوق ببینید
هم خواجه و هم خانه و هم کعبه شمایید
ده بار از آن راه بدان خانه برفتید
یک بار از این خانه بر این بام برآیید
آن خانه لطیفست نشانهاش بگفتید
از خواجه آن خانه نشانی بنمایید
یک دسته گل کو اگر آن باغ بدیدیت
یک گوهر جان کو اگر از بحر خدایید
با این همه آن رنج شما گنج شما باد
افسوس که بر گنج شما پرده شمایید
📕دیوان شمس، غزل ٦٤٨
ادامه در مطلب بعد
@tazvir2
>>Click here to continue<<