🩸درمان لوسمی با استفاده از سلول های بنیادی یکی از روش های مهم و موثر است که در سالهای اخیر بسیار مورد توجه قرار گرفته.
🧪پیوند سلول های بنیادی میتواند به صورت اتولوگ یا آلوژنیک انجام شود که در آن سلولهای بنیادی خود بیمار یا فرد اهدا کننده از مغزاستخوان ، خون محیطی و خون بندناف جمع آوری شده و به فرد بیمار پیوند داده میشود.
⚡️در طی این فرایند ابتدا فرد بیمار برای از بین رفتن سلول های سرطانی تحت شیمی درمانی یا پرتودرمانی قرار میگیرد .سپس بعد از تزریق 💉سلولهای بنیادی ، این سلولها در مغزاستخوان مستقر شده و تولید و بازسازی سلولهای خونی را شروع میکنند.🩸
🩺با وجود موفقیتها، عود بیماری پس از پیوند در حدود ۳۰ تا ۴۰ درصد بیماران رخ میدهد و عوارض جانبی مانند عفونتها و رد پیوند نیز چالشهایی مهم هستند.
💊🧫ترکیب پیوند سلولهای بنیادی با درمانهای هدفمند، سلولدرمانی CAR-T، و فناوریهای نوین ژنتیکی برای بهبود کیفیت زندگی و افزایش طول عمر بیماران مبتلا به لوسمی موردتوجه قرار گرفته اند.
🔬ترکیب پیوند سلولهای بنیادی بالغ با کارتی سل تراپی (CAR-T cell therapy) در درمان لوسمی یکی از روش های درمانی است که در آن ابتدا پیوند سلولهای بنیادی بالغ (معمولاً آلوژنیک) انجام میشود تا مغز استخوان بیمار بازسازی شده و سیستم ایمنی جدیدی شکل گیرد.
🧬سپس سلولهای T بیمار یا اهداکننده اصلاح ژنتیکی میشوند تا گیرنده آنتیژن کایمریک (CAR) را بیان کنند و بتوانند سلولهای سرطانی خاص، مانند سلولهای CD19 مثبت در لوسمی، را هدف قرار دهند.
این سلولهای CAR-T پس از بازگرداندن به بدن، به طور فعال سلولهای سرطانی را شناسایی و نابود میکنند و میتوانند برای مدت طولانی در بدن باقی بمانند و از عود بیماری جلوگیری کنند.
✨این ترکیب باعث افزایش اثربخشی درمان، کاهش احتمال عود و بهبود بقای بیماران میشود، بهویژه در مواردی که لوسمی مقاوم به درمان است.
🧫💉در مدیریت لوسمی میلوئید حاد (AML)، ایمنوتراپیهای موجود شامل آنتیبادیهای هدفمند، مهارکنندههای نقاط کنترل ایمنی (ICIs)، پیوند سلولهای بنیادی خونساز (HSCT) و واکسنهای توموری است. 🔸در میان این روشها، پیوند سلولهای بنیادی خونساز آلوژنیک هنوز یکی از روشهای کلاسیک و مؤثر ایمنوتراپی برای بدخیمیهای خونی به شمار میرود.با وجود آزمایشهای بالینی متعدد در حال انجام، این ایمونوتراپیها برای AML هنوز محدودیتهای زیادی دارند.
⁉️یکی از این محدودیت ها ایجاد بیماری پیوند علیه میزبان(GVHD) است ،برای جلوگیری از آن پس از پیوند سلولهای بنیادی، پیشرفتهای مهمی ازجمله توسعه داروهای هدفمند برای مهار مسیرهای مولکولی خاص صورت گرفته است. محققان دارویی ساختهاند که با مهار دو مسیر مولکولی از جمله مسیر JAK2 باعث افزایش تمایز سلولهای T تنظیمی شده و مانع از بروز GVHD میشود ، بدون اینکه توانایی سیستم ایمنی در مقابله با عفونت و سلولهای سرطانی را کاهش دهد.
🔎یک مطالعه پیشگامانه، سلولهای T CAR7 ویرایششده با باز (BE-CAR7) را معرفی میکند .
🧬یک رویکرد جدید که ویرایش باز با CRISPR را با مهندسی سلول T CAR ترکیب کرده اند. ایجاد این سلول ها در جهت هدف قرار دادن موثر و ایمن لوسمی لنفوبلاستیک حاد سلول T عودکننده/مقاوم به درمان در بیماران کودک است.
👩💻🧑💻این تیم با تکنیک مبتنی بر CRISPR سه ژن در سلول های T اهدا کننده را مختل کردند که موجب جلوگیری از مقاومت سلول ها به دارو و از بین بردن خطر GVHD شوند.
💯🔬این مطالعه نشان داد سلولهای CAR T ویرایششده با باز میتوانند به طور ایمن در T-ALL با خطر بالا به بهبودی دست یابند. در حالی که چالشهایی مانند کنترل عفونت🦠 همچنان وجود دارد. غلبه بر GVHD ، به حداقل رساندن خطرات سرطان مرتبط با ویرایش ژن سنتی، از پیامد های موثر دست یافته در درمان لوسمی بودند.همچنین بانکهای سلولهای پیشساخته میتوانند درمان بیماران عودکننده را تسریع بخشند و هفتهها تولید سلولی شخصیسازیشده را دور بزنند.⏰
🆕سلول درمانی آسان برای بیماران مبتلا به سرطان خون
با توجه به امکانات محدود برای درمان سلولهای بدخیم پس از HSCT بدون تأثیر بر سلولهای سالم پیوند شده ،محققان رویکردی را برای "حذف" ❌سیستم خونی مبتلا به سرطان خون و در عین حال ساختن یک سیستم جدید و سالم با سلولهای بنیادی خون اهداکننده ایجاد کردهاند.این تیم نتایج امیدوارکنندهای در آزمایشهای حیوانی🐁 و سلولهای انسانی در آزمایشگاه بدست آوردند که توضیح میدهد چگونه میتوان تمام سلولهای خونی را از یک فرد مبتلا به سرطان خون به روشی هدفمند حذف کرد، در حالی که یک سیستم خونی جدید در همان زمان ساخته شود.
>>Click here to continue<<