🌕 در سایۀ پدر، در ستایش ایستادگی
نگاهی به پویانمایی «در سایۀ سرو»
#محمدرضا_وحیدزاده
🔺اسکار امسال در بخش انیمیشن به یک پویانمایی ایرانی به نام «در سایۀ سرو» تعلق گرفت تا برای سومین بار، پس از «جدایی نادر از سیمین» و «گذشته» فرهادی، نام اثری از ایران در فهرست برندگان جایزۀ اسکار قرار بگیرد؛ جایزهای سیاسی و جهتمند با اهداف مشخص استعماری که پیش از این هم با انتخاب آثاری چون «پرسپولیس» و «آرگو» و نامزدی آثار ضد ایرانی دیگر، رویکرد خصمانۀ خویش را بارها و بارها نشان داده بود؛ و البته در سالهای اخیر با شیب فزایندهای ماهیت کارکردگرا و ایدئولوژیکش صریح و پررنگتر شده بود.
این پیشینه در کنار موضوع و بنمایههای اصلی اثر که همانا جنگ و عوارض آن و تقابل گذشتۀ پدر و آیندۀ دختر است، احتمال رویارویی با اثری غرضورزانه را در ذهن مخاطب ایرانی برجسته کرده است. در این میان، نحوۀ حضور سازندگان اثر در مراسم اسکار نیز چنین برداشتی را تقویت میکند. این در حالی است که به باور نگارنده، «در سایۀ سرو» اثری شریف، ارزشمند و همسو با ارزشها و آرمانهای ملت مسلمان ایران است و دلیل انتخابش توسط جایزۀ اسکار را باید در جای دیگری چون تلاش برای کاستن از اتهامات سیاسی این جایزه یا حتی اشتباه دستاندرکاران آن جست؛ طرفه آنکه نامحتملانگاشتن اشتباه اسکار و قطعی دانستن موفقیت آن در هر کنش و عملکردی هم میتواند بهنوعی خود به پیشزمینههای غربستایانۀ ذهن مخاطب بازگردد!
چنانکه اشاره شد، برخیها این پویانمایی را اثری ضد جنگ دانستهاند. برخیها نیز پدر و لنج قدیمی و فرسودۀ او را با همۀ نشانهها و عناصر آشنایش، نماد سنتها و ارزشهای فرهنگ پیشین معرفی میکنند و غرق شدن آن در دریا را راهی برای رهایی و رستگاری دختر مفروض میگیرند. در اینجا نباید تفاوت اثر ضدجنگ و ضددفاعمقدس را فراموش کرد. همانا پیام ضدجنگ و ضدجنگافروزی نه تنها مذموم نیست، بلکه یکی از ارزشها و آرمانهای انقلاب اسلامی هم بهشمار میرود. آنچه جنبۀ نواستعماری دارد، رویکرد ضد مقاومت است. از این رو اشاره به آلام و مصائب جنگ و همدردی با آسیبدیدگان خود به منزلۀ پاسداشت مقام آنان و در راستای فرهنگ پایداری است.
در این اثر، پدر با ترومای جنگش یکی از آسیبدیدگان تجاوز به خاک میهن محسوب میشود. او حتی رزمنده هم نبوده. صیاد سادهای است که اسلحۀ قدیمیاش در برابر جنگندههای دشمن، نشانۀ ایستادگی مردمی در برابر دژخیم اجنبی است. او غیور و دلاورانه مقابل دشمن ایستاده و همسر، لنج و سلامتی خود را در این راه از دست داده و حالا با عوارض ناشی از جنگ دست به گریبان است.
چنانکه برخی از منتقدان هم گفتهاند، لنج فرسوده نمایانگر جهان پدر به عنوان نسل قدیمی است که بهسختی با تعمیر و رنگکردنش، سعی در حفظ آن دارد. اما بهرغم برداشت ایشان، انیمیشن درصدد تحقیر این جهان نیست؛ بلکه کاملاً برعکس، با نمایاندن اهمیت آن برای پدر، تصویر دقیقتری از معنای کار او در ذهن مخاطب میسازد. صحنۀ به گلنشستن نهنگ را در ساحل به یاد بیاوریم. در اولین مواجهه، دختر تصویر خود را در چشمان او میبیند و این نشانهگذاری به معنای آن است که نهنگ همان دختر است که زندگیاش به گل نشسته. مرغان دریایی که نمایندۀ بیگانگاناند، قصد از پای درآوردن وی را دارند و او همچنان مقاومت میکند. ازخودگذشتگی پدر و چشمپوشیاش از جهان خود برای نجات نهنگ، به معنای تداوم فداکاری او، از گذشته تا امروز برای میهن و ملت است. طرفه آنکه اقدامش در مغروقساختن لنج، یک عمل انتحاری کور و یأسآلود هم نیست و خروج به موقعش از کابین، حکایت از عقلانیت و تدبیر دارد؛ گرچه با پایانی باز، سرنوشت این پدر مجاهد که مسیحوار به روی آب آمده، به شکل شاعرانه و مؤثری مبهم میماند.
نکتۀ مغفول، اما مهم دیگر نام اثر است. یک اثر هنری را باید کامل ارزیابی کرد و نام هر اثر نیز بخش مهمی از ساختار آن به شمار میرود. در سایۀ سرو، با نشانهگذاریهای هوشمندانهای که در بازی با رفتار خرچنگ و سپس سایۀ پیرمرد دارد، از نقش حمایتگر پدر میگوید. ضمن آنکه «سرو» در فرهنگ ایرانی نماد راستقامتی و آزادگی و سرزندگی است و ارجاعی به پدر خموده، اما رشید اثر دارد؛ از این روست که چنین نگاهی را هرگز نمیتوان علیه پدر و ضد او قلمداد کرد. همچنین خوانشی که این اثر در ذهن مخاطب غربی و با توجه به فضای بینالملل و حوادث سال گذشتۀ غزه میتواند داشته باشد، خود نیازمند تحلیلی مجزاست.
#در_سایه_سرو #ایستادگی #اسکار
➕ @esharat_57
>>Click here to continue<<