تشبُّث به نیچر
و عجایبالمخلوقات
روز یکشنبه پنجم آذر، روزنامه شرق پروندهای درباره خاستگاه فکری مجله نیچر منتشر کرد. مقالههایی از بنده و آقایان عبدالرضا شهبازی و عطا کالیراد این پرونده را میسازند.
مقاله من تحت عنوان «درسهایی از نیچر» به شخصیت تامس هنری هاکسلی (نویسنده نخستین دیباچه نیچر) و نسبت او با داروین، گوته، طبیعت، نظریه تکامل، پیشرفت علم و مکتب رمانتیسیزم میپردازد. پس از این مقدمه کمابیش مفصل، سعی کردم نشان دهم هاکسلی و طبیعیدانهای دیگری که بنیانگذار نیچر بودند، پیرو روایت خاصی از رمانتیسیزم طبیعتگرا بودند که برخلاف نحله غالب این مکتب، مخالفتی تام با پیشرفت علم و نگاه سازوکارگرایانه به طبیعت نداشتند. توسعه علوم طبیعی در سده بیستم و بیستویکم میراث همین مکتب فکری است که هنوز هم میتوان آن را میان اصحاب علوم طبیعی، زنده و ساری یافت. چهبسا یکی از علل عقبماندگی ما از قافله علوم پایه، احساس بینیازی از پژوهش درباره طبیعت و اکتفای ما به علوم کاربردی و فنی باشد.
از قضا همراه عطا کالیراد در قسمت یکم پادکست عجایبالمخلوقات نیز (که چند هفته پیشتر ضبط شده و دوشنبه ششم آذر، یعنی یک روز بعد از پرونده شرق منتشر شد) به همین موضوعات میپردازیم.
متن کامل پرونده نیچر و قسمت یکم پادکست عجایبالمخلوقات را در پالئوگرام و عجایبالمخلوقات بخوانید و بشنوید!
https://www.instagram.com/p/Bb_oYIHhzIg/
عجایبالمخلوقات - قسمت یکم:
دیباچه نیچر
https://hottg.com/ajamax/14
هاکسلی رمانتیک
https://hottg.com/ajamax/15
علم یا فناوری؟
https://hottg.com/ajamax/16
ایامار پرستار آین
https://hottg.com/ajamax/17
چرا علم؟
https://hottg.com/ajamax/18
پایان
https://hottg.com/ajamax/19
پشتصحنه
https://hottg.com/ajamax/20
>>Click here to continue<<
