TG Telegram Group Link
Channel: پاکسازان طبیعت فارس
Back to Bottom
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
Forwarded from عکس نگار
🔴 تالاب مهارلو در خود فرو می رود

وقوع اختلاط آب شور و آلوده دریاچه با آب های شیرین

برای جلوگیری از آلاینده ها به فروچاله های تالاب مهارلو اقدام عاجل شود

انتشار گسترده ویدئویی از بلیعیده شدن آب در فروچاله های یک تالاب صورتی در استان فارس نشان می دهد که بستر این جاذبه گردشگری از ۱۰ سال پیش تاکنون دستخوش اتفاقات ناگوار زیست محیطی است.

اتفاقاتی که بارها از طریق تریبون رسانه های مختلف توسط  فعالان زیست محیطی به آن اشاره ولی با بی توجهی متولیان امور روبرو شد. 

حالا و پس از گذشت سالیان متمادی از به وجود آمدن فروچاله های عمیق در بستر تالاب مهارلو دوباره کارشناسان حوزه زمین شناسی و فعالان زیست محیطی  محدوده وقوع این فروچاله ها، دلایل وقوع و راهکارهای جلوگیری بیش از حد این بحران زیستی را تشریح می‌کنند تا شاید با ایجاد دغدغه در بین مردم و متولیان منابع آب و این تالاب، دستی نجات بخش برای بقاء حیات این جاذبه گردشگری باشند.   

در همین رابطه مدیر کل مرکز زمین شناسی و اکتشافات معدنی جنوب کشور (شیراز) در گفت و گو با ایلنا بیان کرد: دلایل پیدایش فروچاله ها در بستر دریاچه مهارلو  وجود گسل بنیادی بید زرد و گسل های فرعی ناشی از آن سبب تشدید و گسترش غارهای زیر سطحی (کارست) در رسوبات نمکی دریاچه و کربناتی در سازندهای زمین شناسی آسماری - جهرم در این منطقه شده است. 

فروچاله ها آب دزدی می کنند
وی افزود: پس از گذشت ۱۰ سال با توجه به گسترش دهانه فروچاله و دیده شدن بخش های پنهان قبلی و هجوم آب دریاچه و آب دزدی توسط این فروچاله ها و دیده شدن چنین مخاطراتی توسط جمع کثیری از مردم،  ما را بر این داشت تا مجدداً به بررسی این پدیده مخاطراتی و تشریح و بازنگری در اطلاعات قبل بپردازیم. 

مدیر مرکز زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی جنوب کشور (مرکز شیراز)  با بیان اینکه محل این فرونشست ها بر روی رسوبات آبرفتی دریاچه ای و در نزدیکی رخنمون های سنگی کوه احمدی ایجاد شده است، عنوان کرد: این رخنمون سنگی نزدیک فروچاله ها، واحد کربناتی آسماری – جهرم  و منشاء رسوبات آبرفتی منطقه  از رخنمون های پیرامون دشت و رسوبات دریاچه ای است.

طهمورث یوسفی ابراز کرد: بخش عمده رسوبات ریز دانه در حد رس، سیلت و ماسه های نمکی با ضخامت زیاد است و با افزایش ضخامت رسوب از سمت غرب به سمت شرق به رخنمون های سنگی متصل شده است.

فروچاله های تالاب مهارلو در شرق دریاچه است
به گفته این مقام مسئول؛ محل فروچاله نزدیک به رخنمون های سازند آسماری - جهرم ایجاد شده و  محدوده ایجاد فروچاله در نقشه زمین شناسی در شرق دریاچه واقع شده است.

وی گفت: راستای شکاف های ایجاد شده به صورت خطی  تا محیطی در پیرامون فروچاله ها ایجاد شده  و  با توجه به ناهمواری ملایم و پستی و بلندی های ناهمگون بستر دریاچه مهارلو، این دریاچه به شکل حوضچه های بزرگ و کوچک و متعدد تشکیل شده و زمان های پر بارش با بالا رفتن سطح آب این حوضچه ها پُست همدیگر را تغذیه و سبب یکپارچگی آب دریاچه می شود.

مدیر مرکز زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی جنوب کشور ادامه داد: محدوده مورد بررسی، یکی از این حوضچه هایی است که در محدوده غرب روستای قندیلک قرار دارد که توسط ارتفاعات شرقی و شمال شرق و همچنین سریز آب های دریاچه در مواقع پر آبی دریاچه شکل می گیرد و در چنین شرایطی آب ذخیره شده تا تهی شدن آب آن در این قسمت، توسط تَرَک ها و مجموعه فروچاله های موجود زهکش و آب دزدی انجام
می شود. 

فروچاله ها از فرونشست ها مخاطره آمیزترند
 یوسفی اضافه کرد: هرچند پدیده فرونشست به کندی صورت می گیرد، اما در مورد فروچاله ها با توجه به تجارب بدست آمده از رخدادهای قبلی‌، چنین نشان می‌داد که در ابتدای تشکیل حفره با توجه به اینکه در زمان طولانی ریزش های زیر سطحی سقف غارها و گالری های زیر زمینی انجام شده، حفره اولیه در زمان بسیار کوتاه تری شکل می گیرد به همین دلیل رخداد فروچاله از دیگر پدیده ها و اشکال فرونشستی مخاطره آمیزتر است.

به عقیده وی؛  پس از گذر زمان ۱۰ ساله طبیعتاً گسترش فروچاله بویژه در بخش دهانه ای آن بیشتر شده  و در مواقعی که آب دریاچه به آن سرازیر می شود وسعت بیشتری را نشان می دهد و در فصل های خشکِ سال، دهانه این فروچاله ها به دلیل تبلور بلورهای نمکی کمتر می شود. 

ادامه👇
https://www.ilna.ir/fa/tiny/news-1477947
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
۱۰ مه #روز_جهانی_درخت_آرگان یا #آرقان است

آرگان گونه بومی منطقه جنوب صحرای مراکش است که در مناطق خشک و نیمه خشک رشد می‌کند و روغن آن در طب سنتی و صنایع آشپزی و آرایشی کاربردهای متعدد دارد.
این روزها، بالا رفتن بزها از درخت آرگان نیز به یکی از جاذبه‌های گردشگری مراکش تبدیل شده است

@Roozha365
@paksazanfars
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
امسال ۱۱ مه و ۱۲ اکتبر #روز_جهانی_پرندگان_مهاجر است

با توجه به کاهش جمعیت حشرات، امسال این روز بر حفظ آنها به عنوان یکی از منابع ضروری تامین تغذیه و انرژی پرندگان مهاجر در جریان سفرهای طولانی‌‌ تاکید دارد.

با این شعار: محافظت از حشرات، محافظت از پرندگان مهاجر است

@Roozha365
@paksazanfars
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
۱۲ مه #روز_جهانی_سلامت_گیاهان است.

یکی از اهداف این روز، افزایش آگاهی برای سالم نگه‌داشتن گیاهان، تضمین ایمنی غذا و تجارت ایمن برای اقتصاد و معیشت پایدار بوده و امسال نیز شعار این روز «سلامت گیاهان، تجارت ایمن و فناوری دیجیتال» است.

@Roozha365
@paksazanfars
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
Forwarded from عکس نگار
‍ ‍ ‍ فروچاله در قلب «مهارلو»

برداشت بی‌رویه از آب‌های زیرزمینی، موجب فرو رفتن آب آلوده و نمکین به آبخوان استان فارس می‌شود

قلب دریاچهٔ مهارلو باز شده است و فروچاله‌ها این‌بار در دل دریاچه خود را نشان داده‌اند. زمین، آب دریاچه را در خود می‌کشد و دریاچهٔ صورتی مهارلو با چالشی عجیب روبه‌روست. این فروچاله‌ها، همان فرونشست‌هایی هستند که زمین بسیاری از استان‌ها با آن درگیر است و این‌بار در دل دریاچه خود را نشان داده و با از بین رفتن لایه‌های زمین، آب دریاچهٔ مهارلو که با فاضلاب شهری و صنعتی شور و پر شده است،بر اثر این اتفاق به آبخوان‌های استان فارس می‌ریزد.این اتفاق که حالا تصاویرش دست‌به‌دست می‌شود، به‌گفتهٔ «بهمن ایزدی» اتفاق جدیدی نیست

این فعال محیط‌زیست در استان فارس به «پیام‌ما» می‌گوید سه سال قبل این فروچاله‌ها را در مهارلو دیده و همان زمان هم گزارشی به محیط‌زیست و منابع‌طبیعی ارسال کرده است، اما باوجود پیگیری‌های مستمر جوابی نگرفته.او می‌گوید آن زمان در این منطقه آب نبود، اما بارش‌های امسال آبی را به منطقه رسانده که مخلوط‌شده با نمک و فاضلاب به آبخوان فارس می‌رود.

در طول سه سال گذشته به این فروچاله‌ها توجهی نشده و ایزدی همچنان معتقد است بی‌توجهی محیط‌زیست، منابع‌طبیعی، مدیریت بحران و سایر دستگاه‌های متولی، زخمی است بر پیکر کم‌جان محیط‌زیست کشور.

ادامه👇
https://payamema.ir/payam/105550
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
HTML Embed Code:
2024/05/15 18:34:31
Back to Top