"دَن هاجز" از دیلیمیل: صبح امروز تمرکز جهانی بر تصمیم دونالد ترامپ برای آغاز جنگ تجاری جهانی است؛ اما تا چند هفته دیگر، مردی که ماه گذشته وعده «صلح از مسیر قدرت» داده بود، در آستانه ورود به یک جنگ واقعی قرار دارد.
من اکنون در تلآویو هستم و طبق گفته چندین منبع بلندپایه سیاسی، نظامی و دیپلماتیک، ایالات متحده و اسرائیل در حال آمادهسازی برای حملهای به جمهوری اسلامی هستند که هدف آن نابود کردن نهایی تهدید برنامه تسلیحات هستهای این رژیم است.
یکی از مقامات ارشد دولت اسرائیل به من گفت: «این مسئله باید خیلی وقت پیش حل میشد. حالا وقت آن است که خط پایانی کشیده شود.»
دوشنبه، ترامپ با اغراق همیشگیاش اعلام کرد: «اگر [جمهوری اسلامی] توافق نکند، بمباران خواهد شد… بمبارانی خواهد بود که مشابهش را هرگز ندیدهاند.» برخی ناظران این سخنان را صرفاً شعارهای اغراقآمیز دانستند، اما منبع اسرائیلی به روشنی گفت: «این فقط یک اصرار جنونآمیز نیست. برای ثبات اسرائیل و جهان اهمیت فوقالعادهای دارد.»
تهدید به اقدام نظامی علیه برنامه هستهای جمهوری اسلامی سابقه دارد، اما این بار شواهد روشنی وجود دارد که آمریکا و اسرائیل فراتر از تهدید لفظی رفتهاند.
یک هفته پیش، ایالات متحده سه بمبافکن رادارگریز B2 «اسپیریت» را همراه با تجهیزات سوخترسانی برد بلند به پایگاه دیگو گارسیا در جزایر چاگوس اعزام کرد که شمار کل بمبافکنهای آنجا را به هفت عدد رساند. این اتفاق مهم است زیرا تمرکز چنین نیروهای پیشرفته و گرانقیمتی نادر است و این بمبافکنها توانایی حمل بمبهای سنگرشکن GBU-57 را دارند که قادر به نفوذ در پناهگاههای هستهای تقویتشده جمهوری اسلامی هستند.
به گفته یکی دیگر از منابع ارشد دیپلماتیک: «از دید اسرائیل، حضور ترامپ در کاخ سفید بهترین زمان ممکن برای برخورد با جمهوری اسلامی است. چنین فرصت بهتری پیش نخواهد آمد.»
یکی از عوامل تصمیم برای این تشدید، گزارش فوریه آژانس بینالمللی انرژی اتمی است که نشان میدهد ذخایر اورانیوم غنیشده جمهوری اسلامی بهطور چشمگیری افزایش یافته. رافائل گروسی، مدیرکل آژانس، گفت: «ایران تنها کشوری است که بدون داشتن سلاح هستهای در این سطح غنیسازی میکند و این مسئله باعث نگرانی جدی من است.»
منبع دیپلماتیک افزود: «دستیابی به اطلاعات دقیق درباره میزان پیشرفت برنامه هستهای جمهوری اسلامی همیشه دشوار بوده. اما واقعیت این است که آنها بسیار بسیار جلوتر از حد قابل قبول پیش رفتهاند — و این مدتهاست که چنین است.»
عامل مهم دیگر، دیدگاه جدید اسرائیل درباره نقش جمهوری اسلامی در حملات ۷ اکتبر است. یکی از سیاستمداران اسرائیلی گفت: «جمهوری اسلامی سر اختاپوس است.»
در نتیجه، اسرائیل طی ماههای اخیر مشغول «هموار کردن مسیر» برای انجام حملات هوایی گسترده بوده است. یکی از منابع ارشد نظامی اسرائیل گفت: «در طول یک سال گذشته، سه یا چهار بار در یمن حمله کردیم، و سه عملیات هوایی در ایران انجام دادیم. در این مسیر، بیشتر سامانههای پدافند هوایی در سوریه، عراق و ایران را از بین بردیم. اینها مانع اصلی اجرای عملیات هوایی گسترده علیه جمهوری اسلامی بودند — سامانههای پدافندی نیابتی جمهوری اسلامی.»
این تأکید بر نیابتیها بخش مهمی از طرحریزی نظامی اسرائیل است. یکی از عوامل کلیدی در تصمیم آمریکا و اسرائیل برای حمله، توانایی جمهوری اسلامی برای پاسخگویی زمینی و هوایی بود. اما اکنون کارزار نظامی در لبنان، تهدید حزبالله را عملاً خنثی کرده، حمله به غزه توان عملیاتی حماس در داخل اسرائیل را از بین برده و حملات مجدد به حوثیها، توانایی آنها برای شلیک موشکهای دوربرد به اسرائیل را بهشدت کاهش داده است.
>>Click here to continue<<