نظریه بازیها و پیش بینی نتیجه جنگ تعرفه ها / منجذب و بخشنده
🔴 مقدمه:
نظریه بازیها ابزاری جامع برای پیش بینی رفتار استراتژیک در شرایطی است که منافع بازیگران بهصورت متقابل به تصمیمات یکدیگر وابسته است. در این نوشتار به کمک نظریه بازیها به پیشبینی نتیجه جنگ تعرفهها مبادرت شود.
🔵 زمینه و اهداف اقتصادی:
در آوریل ۲۰۲۵، دونالد ترامپ با اعمال تعرفههای وارداتی، اهدافی همچون احیای تولید داخلی، کاهش کسری تجاری و افزایش درآمد دولت را دنبال میکند. زمینه این سیاست، کسری تراز تجاری تقریبا ۱۲۰۰ میلیارد دلاری آمریکا و افزایش بدهیهای دولتی ناشی از کاهش مالیاتها و افزایش هزینههای نظامی است.
🔴 پیشبینی رفتار استراتژیک از منظر نظریه بازیها:
با توجه به شخصیت دونالد ترامپ و مواضع رسانهای وی، از مدل بازی ترسو ها (Chicken Game) که بازی رقابتی با ریسک بالا محسوب می شود، در این نوشتار استفاده شده است. حریف آمریکا نیز چین، به عنوان نزدیکترین رقیب اقتصادی و با بیشترین سهم در کسری تراز تجاری آمریکا به معادل تقریبا ۳۰۰ میلیارد دلار است.
این مدل بازی، مانند راندن دو راننده از روبرو و با سرعت زیاد به سمت یکدیگر است، که چهار حالت میتواند اتفاق بیفتد:
🔻حالت اول: هیچیک از دو حریف منحرف نمیشوند و تصادف آنها بدترین حالت ممکن است.
🔻حالت دوم: هر دو حریف منحرف می شوند و هر دو نجات پیدا می کنند اما رقابت برنده ندارد.
🔻حالت سوم: یکی منحرف می شود و برنده این دوئل، طرف دیگر است.
🔻حالت چهارم: مانند حالت سوم، ولی جای برنده و بازنده عوض میشود.
🔴 صحنه بازی:
ترامپ به عنوان شروع کننده بازی، گام به گام تعرفه ها را بالا می برد و چین نیز به تلافی، تعرفه ها را افزایش میدهد و به ۸۴ درصد می رساند. آمریکا نیز با اعلام تعرفه ۱۰۴ درصدی و حتی در برخی بخش ها ۱۲۵ و ۱۴۵ درصدی، پای خود را بر پدال گاز می فشارد. چین نیز در عین تهدید، برای مذاکره اعلام آمادگی می کند.
سایر بازیگران:
🔻بازیگر مهم دیگر این بازی اتحادیه اروپا است که علاوه بر تعاملات اقتصادی، دارای اتحادهای نظامی و امنیتی ریشه داری با آمریکا است.
🔻ژاپن بازیگر بعدی است که نخست وزیر آن به دنبال دیدار با ترامپ و توافق درباره تعرفهها است.
🔻کره جنوبی نیز با سرمایه گذاری جدید در آمریکا، خود را در کنار آمریکا قرار میدهد.
🔻عربستان بزرگترین بازیگر بازار انرژی است که ترامپ برایش برنامهها دارد.
🔻روسیه دیگر بازیگر بزرگ بازار انرژی که شریک استراتژیک چین است و ضمنا نمیخواهد آمریکای دوره ریاست جمهوری ترامپ را از دست دهد.
🔵 تعلیق ۹۰ روزه:
تعلیق ۹۰ روزه که از سوی آمریکا اعلام شد، دارای دو وجه است. وجه اول آشفتگی اقتصاد جهانی و نتیجتاً عقب نشینی ترامپ. وجه دوم فرصت مذاکرات گسترده برای آرایش جدید اقتصادی.
🔴 سناریوهای محتمل بر اساس بازی ترسو ها:
🔻حالت اول: تشدید جنگ تجاری
دو طرف با افزایش تعرفهها وارد یک چرخه تنش تجاری میشوند. پیامدهای احتمالی شامل کاهش تجارت جهانی به میزان ۱۵-۲۰٪، افزایش میانگین قیمت کالاها تا ۱۲٪ و کاهش رشد اقتصادی جهانی از حدود ۳.۰٪ به کمتر از ۲.۵٪ است؛ که می تواند موجب رکود اقتصادی شود.
🔻حالت دوم: توافق آمریکا و چین
دو طرف وارد مذاکره میشوند و تعرفه های اعلام شده را مدیریت میکنند و در سطحی پایینتر به توافق میرسند. نتیجتاً کسری تجاری آمریکا میتواند بین ۱۰-۱۵٪ کاهش یافته و نرخ رشد اقتصادی حدود ۲.۸-۳.۰٪ حفظ شود.
🔻حالت سوم: ائتلافهای جدید به رهبری آمریکا
در این سناریو، ائتلافهای بازیگران اصلی به رهبری آمریکا، موجب شکست چین در تجارت جهانی می شود و نتیجه این ائتلاف تثبیت نرخ رشد اقتصادی جهانی با حداقل ۳.۰٪ را به همراه خواهد داشت؛ ضمن آنکه نااطمینانیهای اقتصادی به طور قابلتوجهی کاهش مییابد.
🔻 حالت چهارم: ائتلافهای جدید به رهبری چین
این سناریو، عکس سناریوی سوم است و چین به عنوان برنده این رقابت به جایگاه اول اقتصاد جهانی می رسد و تثبیت نرخ رشد اقتصادی جهانی با حداقل ۳.۰٪ را به همراه خواهد داشت.
🔵 نتیجهگیری:
جنگ تعرفهها میان آمریکا و چین را میتوان با مدل بازی ترسو ها تحلیل کرد؛ مدلی که در آن پافشاری بیش از حد، میتواند به زیان هر دو طرف منجر شود. محتملترین سناریو، عقبنشینی نسبی و ورود به مذاکرات است، چرا که هم هزینههای اقتصادی جنگ تجاری بالاست و هم بازیگران ثالث تمایل به ثبات دارند. در نتیجه، توافق نسبی با کاهش کسری تجاری آمریکا و حفظ رشد اقتصادی محتملتر از جنگ تجاری تمامعیار است.
البته در صورت تشکیل ائتلاف بین کشور ها (آمریکا با بقیه کشور ها علیه چین و یا برعکس) هم باتوجه به نکاتی که بیان شد بنظر میرسد آمریکا دست بالا را خواهد داشت.
🔵 https://hottg.com/drmonjazeb
>>Click here to continue<<
