✍️ گفت و گوی مکتوب روزنامۀ فرهیختگان با جناب دکتر گلشنی در ارتباط با کتاب تازه منتشر شدۀ «جستارهایی در فیزیک معاصر»؛
✳️ تفکر پوزیتیویستی بر اذهان اکثر فیزیکدانان ما غالب است / صاحبنظران از حالت انفعال درآیند و اهمیت علوم انسانی و علوم پایه را روشن کنند
🗓 30 فروردین 1400
🔆 اهم نکات مطرح شده:
✅ در دو سه دهۀ اخیر بعضی از سرآمدان علم معاصر به ابعاد فلسفی و بنیادی علمشان توجه کردهاند و حتی بعضی از آنها لزوم انقلاب در نظریههای حاکم در فیزیک، کیهانشناسی و زیستشناسی را مطرح کردهاند، اما غالب دانشکدههای ما با طرح این مسائل مخالفت میکنند.
✅ صحبت از لزوم تحول فقط در میان بعضی از سرآمدان فیزیک مطرح است که در مقالات یا کتب خاصی نظرات خود را منعکس کردهاند و اساتید ما غالبا به همان کتب متداول اکتفا میکنند و دنبال مطالب مطرحشده توسط آن فیزیکدانان نخبه نیستند.
✅ با ظهور مکاتبی در فلسفه علم در نیمه دوم قرن بیستم، معلوم شد علوم مملو از مفروضات فلسفی هستند / از آنجا که تفکر پوزیتیویستی بر اذهان اکثر فیزیکدانان ما غالب است، در دانشکدههای علوم ما با طرح مسائل فلسفی در کلاسها مخالفت میشود و من خودم صریحا این را در دانشکده فیزیک دانشگاه صنعتی شریف شاهد بودهام.
✅ در دانشگاه امایتی، که از برجستهترین دانشگاههای مهندسی آمریکا است، دانشجویان دورههای علوم و مهندسی باید تعدادی واحد از دروس علوم انسانی را بگیرند که فلسفه هم جزء آنهاست.
✅ فکر کردند تمامی مسائل ما با فنون حل میشود و لذا مرحوم امیرکبیر دارالفنون را تاسیس کرد، نه دارالعلوم را و بعد از آن هم غالب حاکمان کشور از مهندسان بودهاند.
✅ اگر شایستهسالاری حاکم بود و بر وزارت علوم و دانشگاهها افراد ذیصلاح حاکم بودند وضعیت ما متفاوت میبود.
🌐 http://fdn.ir/page/197377/
🌳 @Dr_MGolshani
>>Click here to continue<<