TG Telegram Group Link
Channel: حسابداری حرفەای
Back to Bottom
بانک‌ها مکلف شده اند سامانه‌های اینترنتی را با محدودیت‌های جدید تراکنش به‌گونه‌ای طراحی نمایند که هدف از انتقال یا واریز وجه مشخص باشد.

۱. اینترنت بانک و دستگاه کارتخوان:
سقف تراکنش برای هر کارت حداکثر ۵۰ میلیون تومان و سقف برداشت چند کارت هر نفر ۱۰۰ میلیون تومان در شبانه روز.

۲. موبایل بانک و اپلیکیشن‌های پرداخت:
سقف موبایل بانک ۱۵ و سقف اپلیکیشن پرداخت ۵ میلیون تومان.

۳. خودپردازها:
حداکثر برداشت وجه ۲۰۰ هزار تومان و سقف انتقال وجه کارت در روز ۱۰ میلیون تومان.

۴. حواله ساتنا:
حداقل مبلغ قابل انتقال ۱۵ میلیون تومان و شرط انتقال وجه مراجعه حضوری به شعبه.

۵. حواله پایا:
سقف انتقال حداکثر ۱۰۰ میلیون تومان تعیین و شرط انتقال وجه مراجعه حضوری به شعب بانک
همچنین اگر فردی ۱۰۰ میلیون تومان با استفاده از حواله ساتنا انتقال دهد دیگر امکان انتقال با حواله پایا را نخواهد داشت.
اگر ۵۰ میلیون تومان با حواله ساتنا انتقال دهید، امکان ۵۰ میلیون تومان دیگر نیز با حواله پایا یا مجدداً با حواله ساتنا وجود دارد.
در این میان با توجه به تغییرات اخیر در نحوه ارائه خدمات، بانک مرکزی سوالات متداول این حوزه و توضیحات آن را برای آگاهی عموم منتشر کرده که بدین شرح است:

روش انتقال وجه داخلی چگونه است؟

در روش انتقال وجه داخلی می‌توانید از حساب خود در یک بانک به حساب فردی دیگر در همان بانک انتقال وجه انجام دهید. در این روش با داشتن شماره حساب مقصد می‌توانید تا مبلغ ۱۰۰ میلیون تومان به صورت روزانه انتقال وجه انجام دهید.


@accounting_professional
⭕️ برای تحویل گرفتن حسابداری یک شرکت چه چیزایی را از حسابدار قبلی بخواهیم ؟

1) آخرین وضعیت مالیاتی شرکت به همراه اظهارنامه های مربوطه

2) آخرین مفاصا حساب مالیات عملکرد، ارزش افزوده و بیمه تامین اجتماعی

3) آخرین لیست بیمه و مهلت پرداخت

4) لیست چکهای مشتریان از قبیل نزد صندوق، در جریان وصول و برگشتی

5) اصل چکهای مشتریان نزد صندوق

6) دسته چکهای مربوط شرکت

7) لیست حسابهای بانکی به همراه مانده آنها و صورتحساب. مربوطه و تطبیق با دفاتر

8) دفاتر قانونی شرکت (دفتر کل و روزنامه)

9) آخرین تراز آزمایشی مربوط به حسابها و کنترل خلاف ماهیت حسابها به همراه امضاء حسابدار سابق

10) اسناد تضمینی نزد شرکت و کنترل آن با حسابهای انتظامی

11) لیست قراردادهای شرکت به همراه زونکن قراردادها

12) رمز عبور و نام کاربری مالیات، بیمه و ارزش افزوده و معاملات فصلی

13) لیست معاملات فصلی

14) اسناد حسابداری هم باید چک بشه که به روز ثبت شده باشه و اینکه تا کجا قطعی شده است

@accounting_professional
⭕️ در شرکتهای صرافی تبدیل موجودی ارزی به نوع دیگری از ارزهای رایج بمنظور تسهیل عملیات شرکت درطول سال مالی چگونه ثبت می شود؟

📌پاسخ :

1️⃣ در اینگونه موسسات، موجودیهای ارزی جزء موجودی نقد محسوب و طبقه بندی نمیشود زیـرا وسـیله مبادلـه نیست بلکه خود، مورد معامله قرار می گیرد.

2️⃣ در موسسات صرافی موجودیهای ارزی اگرچه موجودی نقد تلقی نمیشود اما بدلیل نقدینگی بـالا و نبـود ابهـام عمده در اندازه گیری ارزش آنها این گونه اقلام در تاریخ ترازنامه براساس ارزش روز و جاری اندازه گیری و بلافاصله پس از موجودی نقد طبقه بندی و گزارش میشود.

🔹بر مبنای این پیش فرض که موجودیهای ارزی در موسسات صرافی بیش از آنچه که ماهیت موجودی نقد داشته باشند ، به موجودی کالا نزدیکترند، بنابراین معاوضه ارزهای مختلف بایکدیگر بدون رد و بدل کردن وجه نقد (ریال) دراینگونه معاوضه ها به ویژه در شرایطی که معاوضه برای تسهیل عملیات شرکت در طول سال انجام میگیرد نیازی به اندازه گیری سود ندارد و ملاک ثبت ارزش ارزهای تحصیل شده، ارزش دفتری ارزهای از دست رفته است.

@accounting_professional
⭕️ انواع روش های ارزش‌گذاری دارائی های نامشهود کدامند؟
 
▪️ارزش گذاری داراییهای نامشهود یک عملیات پیچیده و متنوع است که بستگی به نوع دارایی، صنعت، و شرایط مختلف دارد. در زیر، چندین روش معمول برای ارزش گذاری داراییهای نامشهود را معرفی میکنم:

1️⃣ روش DCF (Discounted Cash Flow):

▫️این روش شامل تخمین ارزش داراییهای نامشهود بر اساس جریانهای نقدی مورد انتظار است. جریانهای نقدی شامل درآمد و هزینه ها میشوند.
▫️ارزش دارایی نامشهود محاسبه میشود با تخمین جریانهای نقدی مورد انتظار در آینده و اخذ وزنهای مناسب برای هر جریان نقدی.

2️⃣ روش مقایسه با شرکتهای مشابه (Comparable Company Analysis - Comps):

▫️این روش شامل مقایسه داراییهای نامشهود با شرکتهای مشابه و مشاهده ارزشهای آنها میشود. این روش برای داراییهایی که در شرکتهای مشابه وجود دارند، کارآمد است.

3️⃣ روش مقایسه با معاملات مشابه (Comparable Transactions Analysis):

▫️این روش شامل مقایسه داراییهای نامشهود با معاملات مشابه در صنعت میشود. این معاملات ممکن است شامل خرید و فروش داراییهای مشابه یا تراکنشهای مشابه باشد.

4️⃣ روش ارزش خالص مالکیت (Net Asset Value - NAV):

▫️این روش ارزش تمام داراییهای شرکت بر اساس ارزش خالص مالکیت و مطابقت با دین و تعهدات را محاسبه میکند.

5️⃣ روش ارزش مدل (Model-Based Valuation):

▫️این روش شامل استفاده از مدلهای کمی مانند مدلهای ارزش گذاری سهام (stock valuation models) و مدلهای ریاضی برای محاسبه ارزش داراییهای نامشهود است.

6️⃣ روش ارزش برند (Brand Valuation):

▫️این روش به ارزش گذاری برندها و نام تجاری ها میپردازد. معیارهایی مانند شناخت برند، قدرت قیمت گذاری، و بازار هدف مورد بررسی قرار میگیرند.

7️⃣ روش تجزیه و تحلیل زنجیره ارزش (Value Chain Analysis):

▫️این روش متمرکز بر تجزیه و تحلیل ارزشی که یک دارایی نامشهود به زنجیره ارزش یک شرکت اضافه میکند است. این روش به درک ارزش افزوده توسط دارایی نامشهود کمک میکند.
 
▪️هر روش ارزش گذاری داراییهای نامشهود ؛ مزایا و معایب خود را دارد و انتخاب روش مناسب بستگی به موقعیت و نوع دارایی دارد. علاوه بر این، در بسیاری از موارد، از ترکیب متداول ترین روشها برای به دست آوردن ارزش دقیقتر استفاده میشود.

@accounting_professional
🔴غرامت دستمزد به چه کسانی تعلق می‌گیرد؟
این غرامت‌ براساس قوانین بیمه به افرادی که طرح بیمه آن‌ها شامل غرامت دستمزد باشد و شرایط دریافت غرامت‌ را داشته باشند تعلق می‌گیرد. جهت دریافت غرامت دستمزد مرخصی استعلاجی، غرامت دستمزد روزانه بیمه مسئولیت یا هر نوع غرامت‌ دستمزد‌ دیگری می‌توانید از طریق سامانه غرامت تامین اجتماعی اقدام کنید.

🔴نحوه محاسبه غرامت دستمزد ایام بیماری تامین اجتماعی
روش محاسبه غرامت دستمزد ایام بیماری تامین اجتماعی به این صورت است که: آخرین مزد و یا حقوق روزانه بیمه شده که مبنای تعیین غرامت‌ دستمزد ایام بیماری است، از طریق تقسیم مجموع مزد یا حقوق مبنای کسر حق بیمه فرد در آخرین ۹۰ روز پیش از استراحت، بر روزهای کارکرد او در ۹۰ روز محاسبه می‌شود.

🔴غرامت دستمزد ایام بیماری چقدر است؟
مبلغ غرامتی که برای افراد مختلف در ایام بیماری درنظر گرفته می‌شود باتوجه به شرایط آن‌ها ممکن است متفاوت باشد. درواقع این مبلغ به عواملی مانند میزان دستمزد، افراد تحت تکلف فرد و… بستگی دارد. البته این مبلغ معمولاً برای افراد متاهل سه‌چهارم و برای افراد مجرد دو سوم میانگین دستمزد می‌باشد.

@accounting_professional
⭕️ روش محاسبه اندوخته قانونی و سایر اندوخته ها

🔻اندوخته قانونی

بخشی از سود خالص هر سال می باشد که طبق ماده ۱۴۰ اصلاحیه قانون تجارت باید به عنوان ذخیره قانونی در نظر گرفته شود. طبق قانون تجارت باید هر ساله معادل ۵%سود شرکت جهت اندوخته قانونی ذخیره شود تا میزان آن به ۱۰%سرمایه برسد. پس از اینکه مقدار اندوخته قانونی با ۱۰% سرمایه شرکت برابر شد الزامی به ذخیره مقدار بیشتر وجود ندارد و اختیاری می باشد.

نکته: طبق ماده ۲۳۸ اصلاحیه قانون تجارت، مبنای محاسبه قانونی ، سود خالص پس از وضع زیان های وارده در سالهای می باشد. بنابراین ، در شرایطی که شرکت زیان انباشته (سنواتی ) دارد ، تنها ، رقم سود خالص سال جاری نباید مبنای محاسبه اندوخته قانونی قرار گیرد بلکه لازم است جمع زیان سنواتی از رقم سود خالص سال جاری کسر و یک بیستم مازاد محاسبه و به عنوان اندوخته قانونی در نظر گرفته شود .

🔻سایر اندوخته ها:

در نظر گرفتن سایر اندوخته ها مانند اندوخته عمومی و احتیاطی اختیاری و در صورت تصمیم هیات مدیره انجام می گیرد. این اندوخته ها نیز از سود خالص و مطابق مصوبه هیات مدیره در نظر گرفته می شوند.

با در نظر گرفتن سود ۳۰۰/۰۰۰/۰۰۰ ریالی در مثال پیشین و میزان اندوخته قانونی معادل ۵% سود خالص و اندوخته احتیاطی معادل ۱۰% سود خالص ثبت حسابداری مربوطه به شرح زیر می باشد:

سود (زیان) انباشته                                    ۴۵/۰۰۰/۰۰۰

                       اندوخته قانونی                                                ۱۵/۰۰۰/۰۰۰

                        اندوخته احتیاطی                                             ۳۰/۰۰۰/۰۰۰

نکته: مبنای محاسبه اندوخته ها، میزان سود خالص قبل از کسر ذخیره مالیات می باشد.

مانده این حساب‌ها به همراه سایر حساب های دادئمی به صورت مستقیم به دوره مالی بعد منتقل می‌شود. برای این کار از حساب “تراز اختتامیه” استفاده می‌کنیم. بدین صورت که تمام حساب‌های دائم که دارای مانده بستانکار هستند را بدهکار کرده  و حساب تراز اختتامیه را بستانکار می‌کنیم. سپس تراز اختتامیه را معادل مانده حساب­های با مانده بدهکار، بدهکار می کنیم و همه حساب­های دارای مانده بدهکار را بستانکار می‌کنیم:

                  سرمایه                                                     *

                   اندوخته قانونی                                            *


@accounting_professional
⭕️ماهیت تراز افتتاحیه، تراز اختتامیه و حساب خلاصه سود و زیان


✍️تراز اختتامیه و تراز افتتاحیه حساب نیستند و ماهیت ندارند، بلكه صرفاً اطلاعاتی هستند كه در یك كاربرگ (تراز) منعكس می‌شوند. در پایان سال مالی از روی تراز اختتامیه،‌ سند اختتامیه در دفتر روزنامه صادر می‌گردد. سند حسابداری آن نیز بدین صورت است كه بدهیها و حقوق صاحبان سهام (سرمایه) بدهكار شده و دارایيها بستانكار می‌شوند و نهایتاً این ارقام به دفتر كل انتقال می‌یابد.

همچنین در سال مالی بعد، سند افتتاحیه در دفتر روزنامه درج می‌شود كه حسابهای مذكور در سند اختتامیه سال قبل عیناً برعكس می‌شود، یعنی در سند حسابداری دارایيها بدهكار و بدهیها و حقوق صاحبان سهام (سرمایه) بستانكار می‌گردند و سپس این ارقام به دفتر كل منتقل می‌شوند و به این ترتیب مانده حساب‌های سال قبل به سال جدید منتقل می‌گردد.

🔸خلاصه سود و زیان حسابی است که نمی توان گفت ماهیت آن بدهکار است یا بستانکار، چرا که از دو مورد مجزا به نام "سود" که ماهیتاً بستانکار است و "زیان" که ماهیتاً بدهکار است تشکیل شده است؛ لیکن این حساب در گروه حقوق صاحبان سهام (سرمایه) که ماهیت بستانکار دارد قرار می گیرد.


@accounting_professional
⭕️ نکات مهم در مورد سنوات پایان خدمت


1️⃣  مزد ثابت برابر است با حقوق پایه+مزایای به تبع شغل(طبق ماده ۳۶ قانون کار

2️⃣  سنوات پایان خدمت معادل یک ماه مزدثابت به ازای یکسال کارکرد میباشد.(طبق ماده ۲۴ قانون کار)

3️⃣ پرداخت سنوات به کارکرد کمتر هم به همین نسبت قابل محاسبه و قابل پرداخت است.

4️⃣ پرداخت سنوات پایان خدمت قبل از خاتمه کار جنبه علی الحساب دارد.

5️⃣ سنوات پایان خدمت معاف از بیمه و مالیات میباشد.(مالیات طبق ماده ۹۱ بند ۵بیمه طبق بخشنامه ۱۱/۳)

6️⃣ سنوات پایان خدمت با پایه سنواتی کاملا متفاوت است.

7️⃣ سنوات پایان خدمت به یک روز هم تعلق میگیرد(طبق تبصره ۴ ماده ۴۱ قانون رفع موانع تولید)


@accounting_professional
🌐میزان حداقلی افزایش حقوق در سال 1403
در سال 1403، حقوق و دستمزد کارمندان دولت و کارگران مشمول قانون کار با یک افزایش 35 درصد مواجه خواهد شد.
بر اساس جدول حقوق کارگران ۱۴۰۳ ارائه شده، حداقل دستمزد ساعتی برای کارگران و کارمندان به مبلغ 325.884 ریال خواهد بود.
همچنین، حداقل دستمزد روزانه در این سال 728,388,2 ریال و حداقل حقوق ماهانه 71.661.840 تومان خواهد بود.
این افزایش حقوق و دستمزد به عنوان یکی از روش‌های تنظیم نرخ حقوق در جهت کنترل تورم و تعادل بازار کار انجام می‌شود.

🌐چگونگی تعیین حداقل حقوق ۱۴۰۳
تعیین حداقل حقوق برای کارگران در سال ۱۴۰۳ توسط وزارت کار انجام می‌شود و در این فرایند، چندین عامل تاثیرگذار در نظر گرفته می‌شود. یکی از این عوامل نرخ تورم کشور است.
زیرا تورم تاثیر مستقیمی بر ارزش پول دارد و افزایش هزینه‌های زندگی را نشان می‌دهد. بنابراین، درصد افزایش حقوق اداره کار با توجه به نرخ تورم سالانه مشخص می‌شود. عامل دیگری که در تعیین حداقل حقوق کارگران تاثیرگذار است، شرایط اقتصادی خانوارها و هزینه‌های زندگی آنها است.
اگر هزینه‌های زندگی افزایش یابد، حقوق کارگران نیز باید به نسبت این افزایش تعیین شود. این امر اجازه می‌دهد که کارگران بتوانند هزینه‌های زندگی خود را تامین کنند. همچنین، شناخت خط فقر و حداقل نیازهای زندگی نیروی کار نیز در تعیین حقوق حائز اهمیت است. حقوق باید به گونه‌ای تعیین شود که کارگران بتوانند نیازهای اساسی خود را برآورده کنند و از خط فقر فاصله داشته باشند.

🌐جدول حقوق کارگران 1403 تامین اجتماعی
حقوق اداره کار در سال ۱۴۰۳ به صورت محسوسی افزایش یافته است. طبق اعلامات لایحه بودجه در سال ۱۴۰۳، افزایش 35 درصدی در حقوق کارمندان را شاهد خواهیم بود.
🔴به این ترتیب، حقوق حداقل برای کارمندان رسمی مجرد پس از کسر حق بیمه در سال جاری به مبلغ 88.035.511 ریال و برای افراد متاهل بدون فرزند پس از کسر حق بیمه 511,035,93 و برای افراد متاهل با یک فرزند 695,201, 100 و در نهایت برای افراد متاهل با دو فرزند پس از کسر حق بیمه 879,367,107 تعیین شده است.
این افزایش نشان از توجه دولت به بهبود شرایط اقتصادی کارمندان دارد و سعی در تامین هزینه‌های زندگی آنها را دارد.
@accounting_professional
✔️ پایه سنوات
✔️ حق تاهل

🔺مشمول بیمه می باشد .

@accounting_professional
🟠صورت جریان وجوه نقد به زبان ساده چیست؟
صورت جریان وجوه نقد به زبان ساده، گزارشی است که میزان افزایش یا کاهش وجه نقد ورودی به شرکت یا خروجی از آن را که در نتیجه معامله با سایر اشخاص حقیقی و حقوقی و یا سایر رویدادها به وجود آمده را نمایش می‌دهد.
🟣جریان نقد عملیاتی چیست؟
جریان نقد عملیاتی یا درآمد نقد حاصل از عملیات، میزان ورودی یا خروجی نقدینگی شرکت که از محل فعالیت اصلی آن به وجود آمده را نشان می‌دهد. این مقدار با استفاده از مواردی همچون استهلاک، سودهای پرداختی و ... تعدیل می‌شود.
🔵هدف صورت جریان وجوه نقد چیست؟
هدف از ارائه صورت جریان وجوه نقد آگاهی از میزان و محل ورود یا خروج جریان‌های نقد به شرکت است. در نهایت کیفیت سودآوری سهام شرکت با استفاده از تحلیل ۳ طبقه‌ی موجود در این صورت (عملیاتی، سرمایه گذاری و تامین مالی) تعیین می‌شود.
🔴 حالت ایده آل صورت جریان وجوه نقد چیست؟
به طور کلی حالت ایده آل صورت جریان وجوه نقد، مثبت شدن طبقه درآمدهای عملیاتی و منفی شدن فعالیت‌های سرمایه گذاری و تامین مالی است. چرا که نشان از ورود نقدینگی از محل فعالیت شرکت دارد. علاوه بر این، در چنین شرایطی شرکت در حال سرمایه گذاری و بازپرداخت تسهیلات دریافتی است.

@accounting_professional
🔴مبلغ حق اولاد در سال 1403 چقدر است؟

حق اولاد و عائله‌مندی کارمندان در سال 1403
 اگر کارگری، دارای یک فرزند باشند، حداقل مزد روزانه کارگر یعنی مبلغ 2,388,728 ریال را در عدد 3 ضرب کرده که در این صورت حق اولاد مبلغ 7,166,184 ریال، معادل 716 هزار و 618 تومان خواهد بود. هم چنین، برای اولین بار، در سال جاری، به هر کارگر (اعم از زن و مرد) مبلغ 500 هزار تومان، به عنوان حق عائله‌مندی یا همان حق همسر، پرداخت خواهد شد. در ضمن کمک هزینه حق فرزند طبق قانون خدمات کشوری 400 هزار تومان و کمک هزینه عائله‌مندی مطابق با قانون خدمات کشوری 900 هزار تومان درنظر گرفته شده است.

آیا حق اولاد مشمول بیمه است؟
مزایای مانند بن کارگری، بن مسکن، حق اولاد جز مزایای شاغل بودن است و ارتباطی با شغل ندارد ولی در بخشنامه مالیاتی اشاره‌ای به مشمول مالیات نشدن موارد مذکور وجود ندارد. با بررسی قوانین مالیات حقوق  به این نتیجه می‌رسیم که حق اولاد و عائله‌مندی مشمول مالیات می‌شوند. در مقابل اما حق اولاد جزو موارد معاف از بیمه است و شامل بیمه نمی‌شود.

آیا پرداخت حق اولاد در کارگاه‌های صنفی نیز الزامی است؟
کارگری که به مدت 720 روز سابقه پرداخت حق بیمه به صندوق تامین اجتماعی داشته باشد و مشمول قانون کار نیز باشد، می‌تواند از حق عائله‌مندی استفاده نماید. میزان هزینه آن به ازای هر فرزند، حداقل حقوق سه روز فرد در آن سال خواهد بود. همچنین فرزندان باید یا زیر 18 سال باشد  و یا محصل و اگر هم مشغول به تحصیل نبود باید شاغل نباشد. علت شاغل نبودن فرد هم فقط و فقط در این صورت است که فرزند بیمار یا نقص عضو باشد و این مورد هم باید حتما به تایید سازمان تامین اجتماعی برسد.

در صورت عدم پرداخت حق اولاد توسط کارفرما چه باید کرد؟
همان‌طور که گفته شد، حق
عائله‌مندی یا حق اولاد یکی از مزایای جانبی حقوق و دستمزد شاغلان مشمول قانون کار است. پرداخت حق اولاد بر عهدهٔ کارفرما است و باید هنگام پرداخت حقوق، برای کارمند واریز شود.این مبلغ هرساله بیشتر می‌شود و برابر با 3 برابر حداقل مزد روزانه کارگر برای هر فرزند در ماه است.مطابق با تبصره ماده 87 قانون تامین اجتماعی، در صورت بروز هرگونه اختلاف با کارفرما و عدم پرداخت حق اولاد توسط وی، می‌توانید به شورای مراجع حل اختلاف اداره کار رجوع کرده و مشکل را حل کنید.

معایب حق اولاد چیست؟
از مهم‌ترین ترین معایب حق اولاد آن است که کارگر باید برای دریافت این حق، 720 روز سابقه داشته باشد. یعنی کارگران باید تقریباً 2 سال صبر کنند تا بتوانند حق اولاد را از کارفرما دریافت کنند. از دیگر معایب حق اولاد آن است که بسیاری از کارگران نیز به دلیل ترس از دست دادن کار، از کارفرما بابت عدم دریافت حق اولاد شکایت نمی‌کنند. مطابق ماده 68 قانون تامین اجتماعی، یکی از شرایط پرداخت حق اولاد آن است که بیمه‌شده حداقل سابقه پرداخت حق بیمه به مدت 720 روز کاری را داشته باشد. البته چیزی که به گوش می‌رسد این است که در تصمیمات جدید شورای عالی کار قرار است این شرط حذف شود.

@accounting_professional
💎انواع معافیت های حقوق و دستمزد:
معافیت های حقوق و دستمزد، به دو دسته کلی تقسیم می‌شوند:
🔺معافیت های عمومی: این معافیت‌ها، برای همه افراد مشمول مالیات، به طور یکسان اعمال می‌شوند.
🔺معافیت های خاص: این معافیت‌ها، برای گروه‌های خاصی از افراد مشمول مالیات، مانند جانبازان، معلولان و … اعمال می‌شوند.
در سال ۱۴۰۳، تنها معافیت عمومی حقوق و دستمزد، سقف معافیت سالانه ۱۲۰ میلیون تومان است. سایر معافیت های حقوق و دستمزد، معافیت های خاص محسوب می‌شوند.

🌐نحوه محاسبه معافیت های حقوق و دستمزد
برای محاسبه معافیت های حقوق و دستمزد، ابتدا باید مجموع حقوق و دستمزد دریافتی فرد در طول سال را محاسبه کنیم. سپس، این مبلغ را از سقف معافیت سالانه کسر می‌کنیم.
به عنوان مثال، اگر یک فرد در طول سال ۱۴۰۳، مجموعاً ۲۰۰ میلیون تومان حقوق و دستمزد دریافت کرده باشد، ۸۰ میلیون تومان از این مبلغ، مشمول مالیات خواهد بود.

نحوه اعمال معافیت های حقوق و دستمزد در حسابداری
معافیت های حقوق و دستمزد، باید در حسابداري  به طور صحیح اعمال شوند. برای اعمال این معافیت‌ها، می‌توان از روش‌های زیر استفاده کرد:

🔸روش کسر مستقیم: در این روش، معافیت های حقوق و دستمزد، به طور مستقیم از حقوق و دستمزد پرداختی کسر می‌شوند.
🔹روش تعدیل مالیات: در این روش، معافیت های حقوق و دستمزد، در هنگام محاسبه مالیات سالانه، اعمال می‌شوند.
در سال ۱۴۰۳، کارفرمایان باید معافیت های حقوق و دستمزد را به طور مستقیم از حقوق و دستمزد پرداختی کسر کنند.

@accounting_professional
💢اوراق قرضه چیست؟

👌اوراق قرضه قراردادی است که در آن سرمایه‌گذار به شرکت یا ارگانی خاص پولی را قرض می‌دهد و به‌صورت دوره‌ای سود آن را دریافت می‌کند.

👌اوراق قرضه، که در زبان انگلیسی (Bonds) نامیده می‌شود، نوعی قرارداد است که برطبق آن سرمایه‌گذار پولی را به شرکت یا ارگانی خاص قرض می‌دهد.

👌در این قرارداد، شرکت یا ارگانِ سرمایه‌پذیر تعهد می‌دهد که سودِ پولِ سرمایه‌گذاری‌شده را به‌صورت دوره‌ای به سرمایه‌گذاران پرداخت کند. میزان سود و تاریخ‌های پرداخت همگی از قبل مشخص می‌شوند.


@accounting_professional
تفاوت بین روش ثبت ادواری و دائمی

از آنجا که در اغلب بنگاههای اقتصادی بخش عمده دارائیها را موجودی کالا تشکیل میدهد بسیار حائز اهمیت است که کنترل موجودیها چه از لحاظ ریالی و چه از لحاظ عددی از اهمیت ویژه ای برخوردار باشد و مدیران ارشد بنگاههای اقتصادی را الزام به روشی کارآمد برای این امر مهم نماید. لذا علم حسابداری نیز سعی نموده نیاز آنها را به روشهای مختلف برآورده سازد به همین دلیل علم حسابداری دو روش برای نگهداری موجودی به بنگاههای اقتصادی معرفی نموده است:
🔻روش ثبت ادواری روش ثبت دائمی

▪️روش ثبت ادواری:

در این روش در هنگام خرید و فروش از حساب موجودی کالا استفاده نمیشود بلکه در هنگام خرید حساب خرید بدهکار و در هنگام فروش حساب فروش بستانکار میشود، در انتهای دوره مالی (یا میان دوره) با استفاده از حساب خرید و فروش و موجودی ابتدای دوره، حساب موجودی کالا را محاسبه مینمایند.

در گذشته از روش ادواری در بنگاههای تجاریی که اجناس با قیمت پایین ولی با گردش بالا دارند از قبیل سوپر مارکتها، خرازی و… استفاده میشده ولی امروزه با توجه به وجود سیستم های مکانیزه حسابداری در اکثر بنگاههای تجاری از روش دائمی استفاده میگردد.

🔻مزایا و معایب روش ادواری:

چون در ثبت سندهای حسابداری، حساب موجودی کالا استفاده نمیشود به ناچار در روش ادواری امکان گزارش لحظه ای موجودی کالاها وجود ندارد و با توجه به نیاز مدیران کسب و کار، حتی کسب و کارهای با قیمت پایین و تراکنش بالا از قبیل سوپر مارکت، خرازی و… به گزارش کاردکس کالا (گردش کالا) و گزارش موجودی تک تک کالاها، روش ثبت دائمی روشی مناسبتر برای همه می باشد.

▪️روش ثبت دائمی:

در روش ثبت داثمی خرید و فروش کالا همواره در حسابی به نام موجودی کالا ثبت می شود و دیگر از حسابهایی به نام حساب خرید و فروش استفاده نمی گردد. بصورتیکه در هنگام خرید حساب موجودی کالا به میزان فاکتور خرید بدهکار و در هنگام فروش، حساب موجودی کالا به میزان بهای تمام شده کالای فروش رفته بستانکار میگردد.

▪️روش ثبت سند دائمی:

در هنگام خرید کالا:

حساب موجودی کالا: بدهکار

حساب صندوق/بانک/تنخواه/اسناد پرداختنی/حساب پرداختنی: بستانکار

در هنگام فروش کالا:

حساب صندوق/بانک/تنخواه/اسناد دریافتنی/حساب دریافتنی: بدهکار

حساب فروش: بستانکار

حساب بهای تمام شده کالای فروش رفته: بدهکار

حساب موجودي كالا: بستانكار


@accounting_professional
💎 کنترل های تعدیلات سنواتی (سود و زیان انباشته)
 
1️⃣ کنترل عدم ثبت سود سهام، پاداش هیات مدیره و پاداشهای مصوب سال جاری مرتبط با سال قبل در حساب تعدیلات سنواتی بند 10و 11 استاندارد 5 (در سود و زیان انباشته شود)
 
2️⃣ کنترل ثبت مالیات های عملکرد، حقوق، تکلیفی و جرائم سنوات قبل آنها در حساب تعدیلات سنواتی
 
3️⃣ احتساب اقلام بستانکار مندرج در تعدیلات سنواتی که مالیات آنها قبلاً پرداخت نشده در محاسبه سود مشمول مالیات دوره مورد رسیدگی
 
4️⃣ ثبت هزینه های برگشتی مرتبط با سرفصل دارائیها و موجودیها و .. در بستانکار تعدیلات سنواتی و عدم احتساب مبالغ آنها در درآمد مشمول مالیات دوره مورد رسیدگی (مالیات آنها قبلاً پرداخت شده)
 
5️⃣ کسر اقلام بدهکار مورد قبول سرفصل تعدیلات سنواتی از درآمد مشمول مالیات دوره مورد رسیدگی (اقلام بدهکار غیر قابل قبول در تعیین مالیات بی تاثیر است)
 
6️⃣ کنترل اقلام ثبت شده در تعدیلات سنواتی با استانداردهای حسابداری (بند 37 الی 43 استاندارد 6)
 
7️⃣ کنترل ارائه مجدد اقلام مرتبط با تعدیلات (یادداشت توضیحی)
 
8️⃣ کنترل و تفکیک تعدیلات سنواتی مربوط به سال قبل و سنوات گذشته به طور جداگانه در گردش حساب تعدیلات سنواتی جهت انتقال تعدیلات سنواتی جهت انتقال تعدیلات سال قبل در طبقات مربوطه ستون سال قبل صورت سود و زیان (صورتهای مالی) و اعمال تعدیلات سنواتی سالهای قبل در مانده تعدیلات سنواتی سال قبل مندرج در صورت سود و زیان انباشته (صورتهای مالی)
@accounting_professional
⭕️ ثبت اشانتیون

در بسیاری از شرکت ها برای جلب مشتری معمولا برروی فروش های خود تعدادی کالا نیز به صورت رایگان (اشانتیون) به مشتریان ارائه می شود. ثبت حسابداری اشانتیون دریافتی کار پیچیده ای نیست و در زیر آن را توضیح می دهم.

▪️ فرض کنید شرکت آلفا تعداد 100 عدد بخاری به مبلغ هریک 2,000,000 ریال را به شرکت بتا می فروشد. از این 1000 عدد 5 عدد بخاری به صورت اشانتیون به شرکت بتا ارائه می شود. بنابراین و بر اساس اصول و استاندارد های حسابداری شرکت الفا باید در فاکتور فروش خود این 5 عدد بخاری را به عنوان تخفیفات فروش ثبت کند. اما ثبت حسابداری آن برای شرکت بتا به صورت زیر است:

خرید 100*2000000=200,000,000

تخفیفات خرید 5*2000000=10000000

وجوه نقد/بانک 190,000,000

▪️ در مثال فوق ما 5 عدد بخاری دریافتی را به عنوان تخفیفات خرید ثبت کردیم.م. البته می توانید ثبت تخفیفات خرید را حذف و به صورت زیر عمل کنید.

خرید 95*2000000=190,000,000

وجوه نقد/بانک 190,000,000

در واقع ما در این ثبت مبلغ خاص خرید (بعد از کسر تخفیف) را ثبت کردیم.

▪️ نکته: دقت کنید فروشنده باید و حتما مقدار تخفیف را در فاکتور فروش خود قید کند. همچنین باید کل تعداد کالا (در اینجا 100 عدد) را نیز در ستون تعداد کالا درج کند تا مقدار ثبت شده در ستون تخفیفات هماهنگ با تعداد کل فروش باشد.

▪️ اکنون فرض کنید شرکت بتا قصد فروش 50 عدد بخاری را به مبلغ هریک 2200000 ریال به شرکت سیگما دارد که از این 50 عدد 5 عدد بخاری به صورت اشانتیون است و ثبت فروش آن به شرح زیر است:

وجوه نقد/بانک/حساب های دریافتنی 45*2200000=99,000,000

تخفیفات فروش 5*2200000=11,000,000

فروش 50*2,200,000=110,000,000

📌 دقت کنید ما تخفیف را با همان قیمت فروش محاسبه کردیم چراکه این مبلغ تخفیف در دل مبلغ فروش کلی است و بعدا در محاسبات سود و زیان با هم تهاتر می شوند.

▪️ ممکن است فکر کنید چون 5 عدد قبلا رایگان دریافت کردیم الان نیز باید تخفیف را به بهای تمام شده محاسبه کنیم که این یک اشتباه بزرگ است چرا که اگر تخفیف را به بهای تمام شده ثبت کنید خریدار باید مبلغ بیشتری را بیش از مبلغ واقعی پرداخت کند. به ثبت حسابداری زیر توجه کنید:

وجوه نقد/بانک/حساب های دریافتنی 100,000,000

تخفیفات فروش 5*2000000=10,000,000

فروش 50*2200000=110,000,000

📌توجه کنید؛ در ثبت حسابداری فوق مشتری به جای مبلغ واقعی 99000000 ریال باید 100,000,000 ریال بپردازد چون که ما تخفیفات فروش را به بهای تمام شده ثبت کردیم (همانطور که گفته شد، این یک اشتباه بزرگ است)


@accounting_professional
⭕️ مروری کوتاه بر قانون بودجه  سال ۱۴۰۳ 

🔹مبلغ تبصره ۱۰۰ برای اشخاص حقیقی ۱۸ میلیارد تومان

🔺معافیت معیشتی موضوع ماده ۱۰۱ ق .م.م ۱۰۰ میلیون تومان

🔹معافیت معیشتی در صورت استفاده از پایانه فروشگاهی با امکان درج مشخصات کالا و خریدار  ۱۴۴ میلیون تومان

🔺معافیت مالیات بر درآمد حقوق سالانه ۱۴۴ میلیون تومان

🔹معافیت موضوع ماده ۵۷( مستغلات) ۷۵ میلیون تومان

🔺معافیت بند (ل) ماده۱۳۹ ( فعالیتهای فرهنگی،هنری) ۵۷۶ میلیون تومان

🔹معافیت خودروی لوکس ۳ میلیاردو ۵۰۰ میلیون تومان

🔺سقف معافیت نرخ صفر اشخاص حقوقی ۵۰۰ میلیارد تومان

🔹سقف معافیت نرخ صفر اشخاص حقیقی ۵۰ میلیارد تومان

@accounting_professional
🔷🔶 درآمدهای عملیاتی:
مجموعه درآمدهایی هستند که از فعالیتهای اصلی و مستمر واحد تجاری حاصل می گردند و مؤسسه برای دستیابی درآمد عملیاتی معمولا بر اساس توافق طرفین معامله تعیین می شود. این درآمد به ارزش منصفانه ما به ازای دریافتی یا دریافتنی پس از کسر تخفیفات تجاری و توافقی، اندازه گیری و ثبت می شود.

🔶🔷 درآمدهای غیر عملیاتی
🔘درآمدی است که ارتباط با فعالیت های اصلی مؤسسه ندارد و به عنوان درآمد فرعی شناخته می شود.
🔹برای تشخیص درآمدهای غیر عملیاتی از عملیاتی باید حوزه فعالیت اصلی مؤسسه را ملاک قرار داد .
🔺🔻فروش کالا
✔️مهمترین عامل کسب درآمد در مؤسسات بازرگانی است.
◾️ درآمد عملیاتی حاصل از فروش کالا زمانی شناسایی می شود که واحد تجاری خطرات و مزایای عمده مالکیت کالای مورد معامله را به خریدار منتقل کرده باشد و بتواند مبلغ درآمد عملیاتی و مخارج مرتبط با بهای تمام شده کالای فروش رفته را به گونه ای اتکاپدیر اندازه گیری نماید
▪️ چنانچه فروش کالا به شرط نصب باشد، درآمد فروش پس از نصب کالا شناسایی می شود وجوهی را که موسسه های خدماتی در ازای ارائه خدمات به مشتریان خود دریافت می کنند و یا در آینده نزدیک دریافت خواهند کرد را درآمد خدمات می گویند این خدمات در ارتباط با فعالیت اصلی این مؤسسه ها است.
🔹🔸درآمد خدمات (نقد يا نسیه) باعث افزایش دارایی ها و سرمایه یک مؤسسه می شود درآمد ناشی از استفاده دیگران از داراییهای واحد تجاری تنها زمانی درآمد عملیاتی تلقی می شود که ناشی از فعالیت های اصلی و مستمر واحد تجاری باشد مانند درآمد حق امتیاز، سود تضمین شده، سود سهام باشد .
✔️هزینه عبارت است :از بهای اشیا یا خدماتی که برای اداره امور مؤسسه و کسب درآمد پرداخت، تعهد شده یا به مصرف می رسند.
🔴هزینه حمل کالای فروش رفته رابطه مستقیم با درآمد دارد.
🔴 هزینه استهلاک در دوره های زمانی مختلف تقسیم می شوند، هزینه آب و باعث کاهش سرمایه می گردد.

🟢هزینه برق در زمان وقوع به عنوان هزینه شناسایی می شوند.

💠💠هزینه های یک واحد اقتصادی با توجه به نوع فعالیت آن به هزینه های عملیاتی و هزینه های غیر عملیاتی طبقه بندی می کنند.

🌐هزینه های عملیاتی :
هزینه های عملیاتی عبارت است از هزینه هایی که مرتبط با فعالیت های اصلی و مستمر واحد تجاری است.
🌐هزینه های غیر عملیاتی
هزینه های غیر عملیاتی، مخارج غیرجاری هستند که با فعالیتهای مستمر و جاری مؤسسه ارتباط ندارند.
🔰🔰 در واقع کلیه هزینه هایی که به صورت مستقیم و دائم در ارائه خدمات، فروش کالا یا تولید نقش دارند، جزءهزینه های عملیاتی هستند و مابقی به عنوان هزینه های غیر عملیاتی محسوب می شوند.

🔷🔶در موسســـات، علاوه بر درآمدها و هزینه های عملیاتی که ارتباط مستقیم یا فعالیتهای مؤسسه دارد، امکان دارد درآمدها و هزینه های عملیاتی دیگری نیز وجود داشته باشند که مه آنها را به عنوان «سایر درآمدها و هزینه های عملیاتی» در صورت سود و زیان ارائه نماید.


🟣 برخی از سایر درآمدهای عملیاتی
سود حاصل از فروش ضایعات، اضافی انبار، اضافی صندوق

🟣برخی از سایر هزینه های عملیاتی
هزینه کاهش ارزش موجودی کالا، کسری انبار، کسری صندوق

✔️✔️سود (زیان) ناخالص: اختلاف درآمد فروش یا درآمد حاصل از ارائه خدمات با بهای تمام شده کالای فروش رفته یا خدمات ارائه شده را سود(زیان) ناخالص می گویند.

@accounting_professional
چند نکته در مورد داراییهای ثابت نامشهود

🔹درمورد داراییهای نامشهود باید گفت که در زمان ثبت انقضاء (استهلاک) آن، به جای استهلاک انباشته، خود حساب دارایی بستانکار می شود و دیگر اینکه ارزش اسقاط داراییهای نامشهود در اغلب موارد صفر می باشد.

🔹حق امتیاز حقوقی است که به دارنده اجازه تولید و فروش محصول خاصی را می دهد. حداکثر عمر حق امتیاز 17 سال می باشد.

🔹حق نشر (حق چاپ یا حق تالیف) عبارتست از حق انحصار نشر و فروش کتاب، تصنیف موسیقی، فیلم و سایر محصولات هنری، حق نشر، نرم افزارهای کامپیوتری را نیز در بر می گیرد. حداکثر عمر حق نشر 50 سال می باشد.

🔹بهای تمام شده تحصیل حق تالیف از دولت معمولآ پایین و ارزان است اما اگر از مالک آن خریداری شود، معمولآ گران قیمت می باشد.مطلب از کانال تلگرام خانه حسابداری میباشد. از آنجا که عمر مفید حق نشر معمولآ از دو یا سه سال تجاوز نمی کند، مبلغ انقضاء (استهلاک) این دارایی نامشهود هر دوره بخش زیادی از بهای تمام شده آن را در بر می گیرد.

👈 نکته : قانون حمایت مولفان و مصنفان و هنرمندان حق تالیف را اینگونه تالیف کرده است : حق تالیف عبارتست از حق انحصاری نشر، پخش، عرضه و اجرای اثر هنری یا نوشته ای که به مدت عمر پدید آورنده و سی سال بعد از فوت شخص پدیدآوردنده به وارث او اعطا می شود.

🔹علائم تجاری و نامهای تجاری مشخصه های ممتاز محصولات و خدمات می باشند. ماده 1 قانون ثبت علایم و اختراعات، علامت تجاری را اینگونه تعریف کرده است : هر قسم علامتی اعم از نقش، تصویر، رقم، حرف، عبارت، مهر، لفاف و غیر آن که برای امتیاز و تشخیص محصول صنعتی یا تجاری یا فلاحتی اختیار شود.

🔹بهای تمام شده علائم تجاری و نامهای تجاری باید در طول عمر مفید خود که حداکثر 40 سال می باشد، مستهلک شود. مخارجی که صرف تبلیغ و ترویج علائم تجاری می شود، نباید به عنوان بخشی از بهای تمام شده دارایی مطرح شود بلکه باید تحت هزینه تبلیغات به عنوان هزینه جاری ثبت شود.

🔹در انحصار فروش (فرانشیز) فروشنده حق امتیاز، علائم تجاری و ... طی قراردادی خدمات، دستورالعمل و کمکهای فنی را در یک دوره معین در اختیار خریداران می گذارد. بهای تمام شده انحصار فروش باید در دوره ای که حداکثر 40 سال به طول می انجامد، منقضی شود.

🔹اجاره های بلند مدت عبارتست از موافقتنامه ای که بر اساس آن اجاره دهنده حق استفاده از یک دارایی را در برابر اجاره و برای مدت مورد توافق به اجاره کننده واگذار می کند. این نوع قراردادهای اجاره بر دو نوعند : اجاره عملیاتی و اجاره سرمایه ای. در قراردادهای اجاره عملیاتی، منافع و مخاطرات ناشی از مالکیت اموال به مستاجر انتقال می یابد و او متعهد است که مورد اجاره را در انقضای مدت اجاره به مالک مسترد کند.

در قراردادهای اجاره ی سرمایه ای، چنانچه مستاجر طی مدت اجاره، مخارجی برای ایجاد تعمیرات و بهسازی مورد اجاره به قصد انتفاع بیشتر به عمل آورد، این مخارج، با توجه به اینکه مورد اجاره سرانجام به مالک مسترد خواهد شد، نوعی دارایی نامشهود برای مستاجر ایجاد می کند که باید با عنوان مناسبی نظیر مخارج بهسازی اموال استیجاری به صورت دارایی ثبت و طی مدت اجاره یا عمر مفید بهسازی انجام شده، هر کدام که کوتاهتر است، مستهلک شود.

🔹سرقفلی در حسابداری به مازاد بهای تمام شده خرید یک واحد تجاری بر مجموع ارزش بازار خالص داراییهای آن (داراییها منهای بدهیها) تعریف شده است. 

در مورد سرقفلی باید به دو نکته مهم توجه داشت : 

1⃣ سرقفلی فقط در زمان خرید یک واحد تجاری دیگر ثبت می شود. حتی اگر واحد تجاری از نظر جغرافیایی در منطقه ممتاز قرار داشته باشد، یک محصول بی نظیر تولید نماید، و یا واحد تجاری از شهرت و اعتبار برخوردار شود، سرقفلی نباید شناسایی و ثبت گردد.

2⃣ مطابق اصول پذیرفته شده حسابداری، سرقفلی در دوره ای که نباید از 40 سال تجاور کند، مستهلک شود. هر چند که در دنیای واقعی، ارزش سرقفلی لحظه به لحظه در حال افزایش است اما هیات استانداردهای حسابداری واحدهای تجاری را ملزم ساخته است که بهای تمام شده کلیه داراییهای نامشهود را مستهلک نمایند.

@accounting_professional
HTML Embed Code:
2024/05/21 02:55:15
Back to Top