به داد وضعیت اقتصاد دریامحور و ناوگان کشتیرانی ملی کشور برسید!
#یادداشت_تخصصی
✍️ علیاکبر غنجی (عضو سابق هیات مدیره گروه کشتیرانی ج.ا. و معاون سابق توسعه ناوگان ایریسل)
📅 تاریخ انتشار: 19/10/1403
بحث دریا و محوریت آن در اقتصاد کشور و موضوع سواحل مکران و اهمیت بازسازی زیرساختهای حملونقل دریایی، بصورت ویژه به عنوان بخشی از اقتصاد دریامحور مطرح است.
اخیرا آقای رئیس جمهور به استفاده از تجارب بینالمللی و استفاده از افراد متخصص خارجی تاکید کرده اند. اما در حالی صحبت از تجارب بین الملل میشود که در چهار سال گذشته، بسیار از افرادی که دلسوزانه برای نوسازی ناوگان دریایی کشور از هیچ تلاشی فروگذار نکردند و توانستند رده کشتیرانی کانتینری کشور را از ۲۳ دنیا به زیر ۱۵ ارتقا دهند؛ با انواع برچسبها و توسط نهادهای مختلف حذف شدند.
در قرارداد با کشتیسازی صدرا، بعد از گذشت دو سال، هنوز ساخت اولین کشتی به حد ۵۰ درصد هم نرسیده و این در حالیست که رقبای کشتیرانی جمهوری اسلامی، به سادگی، ناوگان مختلف را تامین کرده و عملا بخشی از ناوگان ملی را از رقابت خارج نمودهاند. عقد قرارداد مجدد کشتیرانی ج.ا. با شرکت کشتیسازی ایزوایکو، همچون تجربه صدرا، عملا نابودی منابع سهامداران اصلی (بازنشستگان تامین اجتماعی) خواهد بود. چرا که تحویل کشتی پس از 14 سال (آنچه کشتیسازیهای ایران کردهاند) یعنی نابودی بازاری که ممکن است هرگز به وجود نیاید.
جا دارد بررسی موشکافانهای در مورد ساخت کشتیها در کره جنوبی در سال ۹۶ و ۹۷ صورت گیرد. در آن زمان، بسیاری از شعارزدگان و منتفعین تحریم، از باز احیای قراردادی که از سال ۸۸ معلق مانده بود و منجر به ممانعت از بین رفتن حدود ۱۵۴ میلیون دلار گردید؛ چنان فریاد برآوردند و رسانهها را تحریک کردند که از عناوین خیانت، عدم سودآوری، و دهها انگ دیگر برای آن اقدام استفاده کردند بدون در نظر گرفتن صرف و صلاح کشور.
الحاق چهار کشتی مگا سایز و شش فروند تانکر طی آن قرارداد، باعث شدند تا در حال حاضر، آن کشتیهای مگاسایز هاب اصلی درآمد شرکت کشتیرانی شدهاند و در دو سال گذشته سود بسیار بالایی را ایجاد کرده اند و کشتیهای تانکر نیز در افتخارآفرینی ارسال بنزین به ونزوئلا و پشتیبانی در کاپوتاژ بنزین در خلیج فارس نقش اساسی دارند.
اگر در آن شرایط، سفارش کشتی بیشتری را می دادیم، امروز مجبور نبودیم متانول و دهها کالای تولیدی کشور را به دلیل نداشتن کشتی به صورت فوب بفروشیم!
ناوگان فرسوده فعلی کشور که بهانه در دست مدیران داده، اتفاقا نیازمند حضور اهالی رسانه و کارشناسان بیطرفی است تا بررسی کنند چه کسانی فرصتسوزی کردند و منابع کشور را قربانی تفکرات سیاسی و یا سازمانی خود کردند.
جای تعجب دارد صحبت اخیر جناب عبدالعلی زاده (مبنی بر اینکه در دروان خاتمی، کرهجنوبی را قطب کشتیسازی کردیم!) که یا از روی ندانستن است و یا در پشت حمایت از کشتی سازی داخلی، حقه ای در کار است برای سرپوش گذاشتن بر موضوعاتی دیگر!
آقای رئیس جمهور! وجود شوراهای مختلف و افزایش تصدیگری دولت و افزایش بندها و تبصره ها در هر کدام از این شوراها و کمیته ها، نه تنها عامل رونق تجارت بنادر و ناوگان کشور نمی شود که همین اندک سرعت لاک پشتی را نیز بدلیل نفوذ متنفذین در این شوراها، از بین خواهد برد.
خروج فوری دولت و صندوقهای بازنشستگی و نهادهای وابسته به حاکمیت از بنگاهداری در حوزه تجارت و حملونقل و اقتصاد دریاپایه، تنها راه نجات در این حوزه است. در غیر اینصورت، غولهای دولتی و حاکمیتی نه تنها خود، حال تحرکی و پویایی ندارند که توان بخش خصوصی را هم از بین خواهد برد!
رییسجمهور محترم! لازم نیست در این اوضاع دنبال مشاور و نسخه خارجی باشید؛ به جای آن، درنگ نکنید و مراکز تصمیم گیری را متمرکز کرده و از خبرگان باسابقه عملکردی موجه در این صنف، مشاوره بگیرید و با گزارشهای بیهوده وقت خود را تلف نکنید.
نگاهی به سهم تراز تجاری کشور در قیاس با تجارت بین الملل بیندازید که با صادرات نفت به یک درصد هم نمیرسد و سهم وزنی تجارت ایران در تجارت بین الملل فقط حدود 0.4% است که فقط 0.2% سهم تقریبی از تجارت دریایی است که آن هم بخش قابل توجهش به واردات غلات و نهادههای دامی و صادرات نفت و مشتقات تعلق میگیرد!
با این شرایط، تا شما ادوات اصلی سهمگیری از تجارت جهانی و حملونقل را ایجاد نکنید؛ بود و نبود ما در حملونقل و لجستیک جهانی محلی از اعراب نخواهد داشت و فرضهایی مثل کریدور شمال و جنوب و ... جز تئوریهای مورد علاقه محافل گفتگو، فایده دیگری ببار نخواهد آورد.
مراقب باشید با استفاده از شعار دریابرد، نتیجه باخت به اسم شما و کام ذی نفعانی نشود که نه شما را باور دارند و نه منافع مردم را!
0️⃣9️⃣9️⃣1️⃣2️⃣8️⃣0️⃣1️⃣2️⃣4️⃣0️⃣
🇮🇷 اندیشکده لجستیک و زنجیره تامین ایران
>>Click here to continue<<
