TG Telegram Group Link
Channel: فرهیختگان
Back to Bottom
14-DezeHushroba
Dr.Shahbazi
تفسیر و شرح داستان «دز هوش‌رُبا»

ایرج شهبازی
موسسه لغتنامه دهخدا

قسمت چهاردهم




#فرهیختگان راهی به رهایی
15-DezeHushroba
Dr.Shahbazi
تفسیر و شرح داستان «دز هوش‌رُبا»

ایرج شهبازی
موسسه لغتنامه دهخدا

قسمت پانزدهم




#فرهیختگان راهی به رهایی
16-DezeHushroba
Dr.Shahbazi
تفسیر و شرح داستان «دز هوش‌رُبا»

ایرج شهبازی
موسسه لغتنامه دهخدا

قسمت شانزدهم




#فرهیختگان راهی به رهایی
17-DezeHushroba
Dr.Shahbazi
تفسیر و شرح داستان «دز هوش‌رُبا»

ایرج شهبازی
موسسه لغتنامه دهخدا

قسمت هفدهم




#فرهیختگان راهی به رهایی
4_5944957151163191994.pdf
11.8 MB
تفسیر مثنوی معنوی

داستان قلعهٔ ذات الصّور یا دز هوش‌ربا
علامه جلال‌الدّین همایی





#فرهیختگان راهی به رهایی
مرتجعین مارکدار!

دکتر پزشکیان را به لحاظ شخصیتی می ستایم و به لحاظ شخصی هم سالهاست دوستی دیرینه و استوار با ایشان دارم. اما نمی توانم نگرانیم را از ترکیب ستاد انتخاباتیش در ارومیه بیان ننمایم. نگرانم این اندک روزنه و تعادلی که در دولت دوم روحانی و دولت رئیسی ایجاد شد، بر باد رود.
ترکیبی از مدیران ناکارامد و مساله دار با قوم گرایان شناسنامەدار هستەی اصلی ستاد انتخاباتی وی را در آذربایجان غربی تشکیل می دهند.
همان هایی که در دولت اول روحانی در لوای اصلاح طلبی، این استان را به پایگاه ارتجاع قومی و " ایران ستیزی " معنایی تبدیل کردند.
بخش مهمی از جریان اصلاح طلب را منفعت طلبان و طالبان مقام و منصب تشکیل می دهد. بخشی دیگر فاقد ریزبینی و دیدی کلیت نگر هستند. خود پزشکیان هم فاقد یک جریان سیاسی مشخص است.
همەی اینها باعث می شود گفتگو با " تهران " برای انتقال این دغدغە ها میسور نشود.
در هر صورت شبح بازگشت به نیمەی اول دهەی نود در سپهر این استان حساس جولان می کند و وظیفەی اخلاقی خود می دانم که دربارەی آن هشدار دهم.

* مرتجعین مارکدار اصطلاح محبوب پیشە وری برای نامیدن رجال راستگرای آن زمان ایران بود. من آن را برای نامیدن فرصت طلبان سیاسی و قوم گرایان آشکار و مخفی بکار بردم.

صلاح‌الدین خدیو

#فرهیختگان راهی به رهایی
Audio
«رازهای داستان دز هوش ربا
از نگاه استاد جلال‌الدین همایی»
سخنرانی غلامرضا خاکی

مثنوی به قول مرحوم همایی سه گونه سخن دارد: عام،خاص،اخص.یکی از داستان‌های مثنوی که هر سه جنبه را دارد داستان ذات‌الصور(دز هوش ربا) در پایان دفتر ششم است. مرحوم همایی با بیان مقدماتی در کتاب تفسیر مثنوی از این داستان و نمادهایش رمزگشایی می‌کند و می‌کوشد تا آن را بدون پیچیدگی زبانی شرح دهد.

شکفتن در آفتاب



#فرهیختگان راهی به رهایی
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
علیرضا زاکانی که دیروز در پاسخ به #حسین_انتظامی، مداخلات شهرداری تهران در مقوله حجاب بان ها را انکار کرد، یادش رفته که ۴٧ روز قبل یعنی در روز ١١ اردیبهشت ١۴٠٣، محیط بانی برای عفاف و حجاب را یکی از وظایف شهرداری تهران میدانست!


#فرهیختگان راهی به رهایی
نامه دفتر روحانی به رئیس سازمان صداوسیما:
فرصت پاسخگویی را فراهم کنید

🔹دفتر هفتمین رئیس‌جمهور ایران در نامه‌ای به رئیس سازمان صداوسیما، خواستار تخصیص فرصت پاسخ به ادعاها و اتهامات برخی داوطلبان در جریان میزگردها و اولین مناظره انتخابات ریاست‌جمهوری چهاردهم، علیه حسن روحانی و دولت ایشان شد.

🔹ادعاهای مطرح شده در نخستین مناظره نامزدهای محترم انتخابات ریاست‌جمهوری چهاردهم در شامگاه ۲۸ خرداد ۱۴۰۳ و برخی برنامه‌های دیگر توسط برخی از کاندیداها درباره حسن روحانی و دولت ایشان، مصداق بازر نشر اکاذیب و افترا علیه اشخاص حقیقی و حقوقی است که طبق قانون، کمیسیون تبلیغات انتخابات باید مهلت زمانی مشخصی برای دفاع طرف غائب در نظر بگیرد.

🔹امید است که سازمان صداوسیما برخلافچ رویه سابق خود با فراهم کردن این فرصت مطابق قانون به دکتر روحانی یا نماینده ایشان، امکان پاسخ به شبهات و تهمت‌های متعدد چند نفر از کاندیداها را فراهم نماید که برنامه مناظره نامزدهای انتخابات ریاست‌جمهوری چهاردهم را تبدیل به جلسه اتهام‌زنی به دولت‌های یازدهم و دوازدهم کرده و عملاً توصیه صریح مقام معظم رهبری مبنی بر رعایت اخلاق انتخاباتی را نادیده گرفته‌اند.




#فرهیختگان راهی به رهایی
این ۴ نفر اپوزیسیون دولت رئیسی بودند و خبر نداشتیم؟!

جسارتاً به این سوال هم پاسخ دهند که اگر دولت سیزدهم نتوانسته به وعده‌هایش مانند تک‌رقمی‌کردن تورم عمل کند و مردم دچار مشکلات فهرست شده توسط آقایان شده‌اند، پس چرا می‌خواهند به آن مسیر ادامه دهند و اگر دولت موفق بوده، چرا این همه سیاه‌نمایی می کنند؟!


#فرهیختگان راهی به رهایی
آیا پزشکیانِ «کارشناس محور» بسیج کننده ی رأی دهندگانِ ناراضی خواهد شد؟
اکبر گنجی

مسئله اصلی انتخابات مشارکت است. در انتخابات مجلس در اسفند ماه با آمارهای رسمی حکومت، ۴۰ درصد مردم شرکت کردند و ۶۰ درصد رأی ندادند. معمولاً در انتخابات ریاست جمهوری همیشه میزان مشارکت بیش از انتخابات مجلس بوده است. اما در فاصله ی انتخابات اسفند ماه تا انتخابات ریاست جمهوری ۸ تیر چه تغییر و تحولی رخ داده که مردم را به آینده امیدوار و به نظام نزدیک سازد؟ هیچ. فقط درگذشت ابراهیم رئیسی و تایید صلاحیت پزشکیان به همراه رد صدها همه رخ داده است.

در انتخابات ریاست جمهوری پنج نامزد اصول گرا و یک نامزد اصلاح طلب از سوی شورای نگهبان تایید شده اند. اگر میزان مشارکت بالای ۶۰ تا ۶۵ درصد باشد، داوطلب اصلاح طلب امیدوار به پیروزی می شود. آیا چنین چیزی امکان پذیر است؟

افزایش مشارکت به علل متعددی بستگی دارد که بسیاری از آنها وجود ندارند. اما در چارچوب نامزدهای فعلی و شرایط موجود، نامزدی که نسبت به نامزدهای اصول گرا غیر خودی به شمار می رود، باید به گونه ای در رقابت ها حاضر شود که به نماد تغییر و تحول و صدای بی صدایان که صدایشان فقط در اعتراض های بزرگ شنیده می شود، تبدیل گردد تا بلکه موجی بیافریند. آیا تاکنون پزشکیان در چنین نقشی ظاهر شده است؟ خیر. گویی نمی تواند یا نمی خواهد چنان صدایی و چنان نمادی باشد و چنان تغییر و تحولی را نمایندگی کند.

🔹یکم- بیشتر تأکید حامیان پزشکیان بر صداقت اخلاقی (راستگویی، دروغگو نبودن) ، پاک دستی(درستکاری، دزد و فاسد نبودن) و ساده زیستی اوست. آیا این ها فضلیت به شمار می روند. آری، ولی همه نامزدهای ریاست جمهوری باید این ویژگی ها را داشته باشند، اگر چه حتی در لیبرال دموکراسی های غربی هم ندارند، چه رسد به نظام غیر دموکراتیک جمهوری اسلامی. بسیاری از شهروندان عادی راستگو، پاک دست و ساده زیست هستند، اما در عین حال هیچ صلاحیتی برای ریاست جمهوری ندارند. دروغگویی نظام های غیر دموکراتیک با دروغگویی فردی تفاوت دارد و پزشکیان باید در آنجا راستگو باشد. آنجا که این گونه نظام ها حقیقت را انکار می کنند و مانند دونالد ترامپ حقیقت های بدیل یا الترناتیو فکت می سازند. فاسد را صالح می کنند و صالح را فاسد. جنایتکار را شهید می کنند و شهید را جنایتکار. همانجا که وقتی حسن روحانی به نقش ابراهیم رئیسی در قتل های تابستان ۱۳۶۷ اشاره کرد و گفت اینها در سابقه شان چیزی جز اعدام و زندان نداشته اند، خامنه ای با توبیخ او گفت: جای شهید و جنایتکار را عوض کردی. در حالی که خودش را حال ساختن حقیقت بدیل بود.

🔹دوم- نکته دیگری که پزشکیان بر آن تأکید می کند و حیامیانش آن را بسیار برجسته کرده اند، کارشناس محوری، تخصص گرایی و علم گرایی است. این ویژگی بسیار خوبی است. اما کاربرد عملی آن کجاست؟ آیا پزشکیان می تواند با تکرار مداوم این مدعا از زیر بار سخن گفتن درباره مشکلات و مسائل اساسی جامعه و حکومت و راه های رفع و حل آنها شانه خالی کند؟

پزشکیان اظهار نظر نمی کند و می گوید من کارشناس نیستم و کارشناسان باید تعیین تکلیف کنند. در موضوع بسیار حساس اقتصادی هم دو کارشناس با دو رویکرد کاملاً متعارض همراه خود آورد و بدین ترتیب معلوم نیست در دولت احتمالی او تیم اقتصادی احتمالاً متعارض اش را چه کسی هماهنگ خواهد کرد؟ یک کارشناس دیگر؟ مگر آن کارشناس هم به یکی از مکاتب اقتصادی تعلق ندارد؟ خودش تصمیم نهایی را خواهد گرفت؟ پزشکیان که کارشناس اقتصادی نیست.

🔹سوم- پزشکیان فوق تخصص جراحی قلب است و ۵ دوره نماینده مجلس از تبریز بوده و چهار سال هم در دولت دوم خاتمی وزیر بهداشت بوده است. آیا این متخصص قلب با ۳۰ سال سابقه وزارت و نمایندگی مجلس می تواند در مسائل مختلف به کارشناسان ارجاع دهد؟ یک آدم بی سواد هم اگر ۳۰ سال در وزارت و نمایندگی مجلس باشد، کلی چیز یاد می گیرد و تجربه می اندوزد. چه رسد به یک متخصص که از قبل از انقلاب سابقه سیاسی داشته است. پس انتظار از او برای اظهار نظر پیرامون مسائل مشخص سیاسی و اقتصادی و فرهنگی و اجتماعی و غیره موجه است.

🔹چهارم- پرسش کلیدی: ارجاع چه مسائل و مشکلاتی به علم تجربی، کارشناس و متخصص موجه است؟ هر حکومتی دستکم چهار رکن دارد:

🔸 الف- مدیریت: بخش تئوریک مدیریت، دانشِ علوم تجربی است و بخش عملی آن از جنس مهارت است که در اثر تجربه فرد ورزیده تر می شود، مثل رانندگی و خیاطی و آشپزی و رقص و هنرپیشگی.

🔸 ب- برنامه ریزی: تماماً وظیفه علوم تجربی است. علم روش های رسیدن به اهداف را نشان می دهد و در اختیار آدمیان قرار می دهد.

بخش دوم مقاله را در پست بعدی بخوانید:


#فرهیختگان راهی به رهایی
بخش دوم مقاله ی «آیا پزشکیانِ «کارشناس محور» بسیج کننده ی رأی دهندگانِ ناراضی خواهد شد؟»

🔸 پ- حقوق: علم حقوق و فلسفه حقوق متکفل این بخش هستند. هم حکومت با حقوق می گردد، هم روابط حکومت و مردم در یک چارچوب حقوقی تعیین می شود، همچنین روابط شهروندان در سطح جامعه مدنی و خانواده. حکومت قلمرو حق است نه قلمرو خیر(خوبی و بدی). حکومت موظف به رعایت حقوق شهروندان است تا آنها آزادانه هر سبک زندگی و هر راه سعادتی را که خوب و خیر می دانند، برگزینند و به آن عمل کنند. افراد صاحب حق هستند و دستگاه مستقل قضایی باید حفاظی در برابر حقوق آنان در مقابل قدرت لویاتانی و متجاوز دولت به مثابه ی رژیم سیاسی باشد.

🔸ت- اهداف: دین در سطح کلی مدافع و مبلغ ارزش هایی چون عدالت، کرامت انسانی، انصاف، صلح، و...است. اما توضیح دقیق این ارزش ها وظیفه فلسفه سیاسی است. عدالت موضوع و اساس فلسفه سیاسی است. فیلسوفان سیاسی چندین نظریه مهم درباره عدالت و برابری ارائه کرده اند. نظریه «عدالت انصافی» جان راولز، نظریه «توانمندی» آمارتیاسن و مارتانسبام، نظریه «برابری منابع» رونالد دورکین، و غیره. نظریه مارکس که توسط مارکسیستهای بعدی تکمیل شده است. البته برخی از فیلسوفان سیاسی گفته اند که مارکس فاقد نظریه عدالت و برابری بود، چون مارکس آرای خودش را علمی قلمداد می کرد و آنها را مدعیات اخلاقی و ارزشی به شمار نمی آورد. در هر صورت، سوسیالیسم یک نظریه در باب برابری است و جان راولز هم گفته است که نظریه برابری و لیبرالیسم سیاسی او نوعی سوسیال دموکراسی هم می تواند به شمار رود.

پزشکیان در باب مدیریت وعده داده تا قوی ترین مدیران را انتخاب کند. پس در این مورد خود را کارشناس به شمار می آورد. مگر نباید اعضای کابینه اش را انتخاب کند. اما در این مورد هم نمی تواند به وعده اش عمل کند. چون دستکم وزاری کلیدی امور خارجه، کشور، اطلاعات، فرهنگ و آموزش عالی، فرهنگ و ارشاد اسلامی و همچنین معاون اول و رئیس سازمان برنامه و بودجه را خامنه ای باید قطعاً تایید کند. پس از آن، کل کابینه باید از مجلس اصول گرای افراطی کنونی رأی اعتماد بگیرد.

همانگونه که گفته شد، برنامه ریزی کار علم است و پزشکیان حق دارد که آن را به کارشناسان متخصص واگذار کند.

اما در مورد اهداف. این موضوع ربطی به کارشناسان ندارد. رئیس جمهور باید اهداف و سیاست ها را تعیین کند و کارشناسان برای رسیدن به آن اهداف برنامه ریزی کنند. پزشکیان باید بگوید چه رشد اقتصادی را در نظر دارد محقق سازد. آیا رشد اقتصادی سالانه ۸ درصدی را ممکن می داند. البته اقتصاددانها خواهند گفت که رشد مد نظر او محقق شدنی است یا نه. به عنوان مثال، مصطفی پورمحمدی گفت: رشد اقتصادی ۸ درصدی برنامه هفتم نمی تواند محقق شود، مگر اینکه سرمایه گذاری خارجی ۲۰۰ میلیارد دلاری صورت گیرد و این بدون لغو تحریم ها و مذاکره امکان پذیر نیست. لذا باید با دشمنان مذاکره کرد. قالیباف هم گفت که اولویت اول دولت من لغو تحریم هاست. اما پزشکیان در برنامه اقتصادی هیچ سخنی در این زمینه ها نگفت. همچنین درباره میزان تورم، بیکاری، ضریب جینی و تولید مسکن و کاهش فقر و فلاکت و غیره و غیره. البته رقبای او به دقت در این موارد وعده های بسیار دادند.

پزشکیان باید در دو بخش درباره ی اهداف سخن بگوید. در سطح کلی با دفاع از عدالت و حق. منتهی این دو باید با نظریه های جدید فلسفی توضیح داده شوند و با اطمینان می توان گفت که او در این زمینه ها هیچ مطالعه و اطلاعی ندارد. ادعای رجوع به کارشناسان باید در همین گام اول خود را نشان دهد. افراد برجسته ای در داخل کشور هستند که متخصص این نظریه های فلسفی هستند. چرا از آنها استفاده نشده است؟ به جای تکرار مکرر مفاهیم عدالت و حق، به راحتی می شد از نظریه برابری به مثابه توانمندی آمارتیاسن استفاده کرد که مارتا نسبام آن را عملیاتی کرده و دو سطح برای «زندگی انسانی» و «زندگی خوب» تعیین کرده و نشان می دهد برای تحقق سطح اول- زندگی انسانی- چه مواردی را باید محقق کرد تا نوبت به تحقق سطح دوم برسد(زندگی خوب).

بخش دوم، اهداف کمی. در بخش های مختلف به کجا می خواهیم برسیم. به عنوان مثال ایران به چه جمعیتی با توجه به منابع و وسعت نیاز دارد؟ این رشد جمعیتی را چگونه می توان محقق ساخت؟

در باب اهداف، جایی بود و هست که پزشکیان باید بیش از همه جا سخن بگوید. او از عدالت و حق و برابری و محرومترین اقشار سخن می گوید. و از مبارزه بی امان با فساد. همه اینها را می تواند با ارزشهای دینی و فرامین دینی موجه کرد. اما پس از آن باید بگوید که از کدام نظریه در باب برابری دفاع می کند. لازم نیست دلایل فلسفی آن نظریه را توضیح دهد یا تفاوت آن را با دیگر نظریه ها باز گوید.

بخش سوم مقاله را در پست بعدی بخوانید:



#فرهیختگان راهی به رهایی
بخش سوم مقاله ی «آیا پزشکیانِ «کارشناس محور» بسیج کننده ی رأی دهندگانِ ناراضی خواهد شد؟»

اما کسی که شعار محوری اش به درستی عدالت خواهی است، باید توضیح دهد که چه نوع عدالت خواهی مد نظر اوست. چون برخی نظریه ها نافی آزادی و دموکراسی و حقوق بشر هستند.

از سوی دیگر، یک نظریه فلسفی در باب عدالت به مثابه ی برابری، با برخی مدل های اقتصادی سازگار و با برخی مدل های اقتصادی ناسازگار است. به عنوان مثال، جوزف استیگلیتز اقتصاد دان لیبرال مدافع برابری و مخالف نئولیبرالیسم است که مدتهاست از مرگ و پایان نئولیبرالیسم سخن می گوید. استیگلیتز نه تنها استاد اقتصاد دانشگاه کلمبیا و برنده جایزه نوبل اقتصاد است، بلکه در دولت بیل کلینتون و بانک جهانی کار کرده است. در سال های ۲۰۱۲ که کشورهای اسکاندیناوی هنوز حرکت به سمت راست را آغاز نکرده بودند، از سوسیال دموکراسی کشورهای اسکاندیناوی برای آمریکا دفاع می کرد. در کتاب بهای نابرابری پیامدهای منفی اقتصاد نئولیبرالی آمریکا را مفصل توضیح داده و «بنیادگرایی بازار» را به نقد می کشد. سپس در سال های حدود ۲۰۲۰ در سه مقاله از پایان و مرگ نئولیبرالیسم سخن گفت.

🔹پنجم- متغیر ترامپ: معمولاً در ۱۲ مرداد خامنه ای رئیس جمهور را منصوب می کند و در همان روز کار رئیس جمهور جدید آغاز می شود و سپس تا نیمه های شهریور و اول مهر کابینه خودش را به تایید رهبری و مجلس می راند. این دوره شاید تفاوت اندکی داشته باشد. به هر حال، ۴ ماه پس از آن انتخابات، ریاست جمهوری آمریکا در پنجم نوامبر تمام می شود و رئیس جمهور جدید از بیستم ژانویه (اول بهمن) کارش را آغاز می کند.

اگر جو بایدن رئیس جمهور شود، شوک اقتصادی به ایران وارد نخواهد شد. اما اگر دونالد ترامپ پیروز شود، در همان روز اعلام نتایج اثر خود را بر بازارهای ایران خواهد گذاشت. بدین ترتیب، هر کاندیدایی باید بگوید برنامه اش برای این شرایط جدید چیست؟ برنامه پزشکیان چیست؟ ترامپ جنگ طلب نیست، اما در رابطه با ایران به خاطر منافع اسرائیل که ترامپ مانند بایدن صهیونیست است و خود را از او صهیونیست تر قلمداد می کند، جنگ طلبِ جدی می شود. اتفاقاً ترامپ اهل مذاکره و معامله است. اگر مذاکره و معامله صورت گیرد و به توافق ختم شود، یک وضعیت پیش خواهد آمد، اگر با ترامپ مذاکره نشود، وضعیت دیگری پیش روی خواهیم داشت.

آیا خامنه ای اجازه مذاکره و توافق می دهد؟ احتمال دادنش به یک رئیس جمهور شبیه رئیسی و اصول گرا بیشتر است. در هر صورت پزشکیان باید بگوید برنامه اش برای چنین شرایطی چیست؟ سخن بر سر یک سال و دو سال بعد نیست، سخن بر سر چهار ماه پس از آغاز ریاست جمهوری جدید در ایران است. در اینجا نمی توان ادعا که سیاستِ نحوه ی مواجهه با ترامپ را به کارشناسان واگذار می کنیم. پزشکیان باید بگوید با ترامپ مذاکره می کنم یا نه؟ اگر نخواهد مذاکره بکند، یا اگر بخواهد و خامنه ای اجازه ندهد، و صادرات نفت به پایین ترین حد ممکن سقوط کند، پزشکیان چه برنامه ای برای آن شرایط دارد؟ اصلاً به آن شرایط فکر کرده است؟ گمان نمی کنم، اگر فکر کرده بود اصلاً نامزد نمی شد.

بایدن به خاطر اینکه گرفتار تنش با ایران در شرایط دو جنگ اوکراین و غزه نشود، صادرات نفت ایران- بخصوص به چین- را نادیده گرفته و درآمد نفتی ایران بسیار افزایش پیدا کرده است، نه اینکه رئیسی با برنامه های پیشنهادی سعید جلیلی یا خودش کاری کرده باشد. اما ترامپ چنین نخواهد کرد. او ده ها بار گفته است که در عرض یک هفته با ایران به توافق می رسد. منتهی خامنه ای تصمیم گیر اصلی است.

اگر پزشکیان رئیس جمهور باشد، وقتی داستان خروج ترامپ از برجام در دوران روحانی به نوع دیگری در این دوره توسط ترامپ تکرار شود؛ کل نهادهای حکومتی و اصول گرایان خواهند گفت که اصلاح طلبان آمده اند و دوباره همه شاخص های اقتصادی فاجعه بار شدند.

🔹ششم- پزشکیان هنوز نتوانسته مردم ناراضی از جمهوری اسلامی را مجاب به شرکت در انتخابات کند، چه رسد به بسیج اجتماعی مانند دوران دوم خرداد و جنبش سبز. حتی اگر ۵۰ تا ۶۰ درصد مردم در انتخابات شرکت کنند، معلوم نیست با سخنان پر از ابهام و ایهام پزشکیان، به او رأی دهند.


بخش چهارم مقاله را در پست بعدی بخوانید:



#فرهیختگان راهی به رهایی
بخش چهارم مقاله ی «آیا پزشکیانِ «کارشناس محور» بسیج کننده ی رأی دهندگانِ ناراضی خواهد شد؟»


این احتمال را در نظر بگیرید: همه اصول گرایان- بجز مصطفی پورمحمدی- پس از انجام وظیفه ی تخریب پزشکیان در مناظره ها، به سود قالیباف کنار روند و کل اصول گرایان بفهمند که خامنه ای و بیت رهبری و سپاه قصد دارند قالیباف فاسد دروغگو را رئیس جمهور کنند و تکلیف شرعی آنهاست که به قالیباف رأی دهند. در این صورت در وضعیتی که پزشکیان نتوانسته جامعه را دو قطبی سازد و خود را به نماد تغییر و تحول و اصلاحات ساختاری تبدیل سازد، چه رخ خواهد داد؟ آیا پزشکیان در این فرصت یازده روزه ای که از تبلیغات باقی مانده می تواند خود را به صدای معترضان به وضع موجود تبدیل سازد؟ یا همچنان به قیمت جلب اعتماد خامنه ای و نظام، اعتماد مردم را از دست می دهد؟ محل نزاع این است: جلب اعتماد خامنه ای یا جلب اعتماد مردم؟ محل نزاع درگیری با خامنه ای نیست، محل نزاع توجه بیش از حد به جلب اعتماد او کردن و جامعه ی به شدت سرخورده و ناراضی را از دست دادن است. و البته به همراه آن سرمایه اجتماعی خاتمی و اصلاح طلبان را با یک شکست بسیار بد- از نظر گفتمانی- بر باد دادن.

🔹هفتم- به عنوان فردی که به شدت نگران آینده ایران و ایرانیان- بخصوص نسل جوان- است، دغدغه هایی دارم. می دانم که بیان این دغدغه ها در شرایط کنونی موجب کدورت دوستانی در ایران خواهد شد. اما حقیقت مهمتر از مصلحت اندیشی است. تفاوت های پزشکیان با رقبای فاسد و دروغگو و رانتی و جنایتکارش(آیت الله منتظری فرموند که اعضای هیئت مرگ، «جنایتکاران تاریخ» هستند) بسیار است. اطلاع دارم که بسیاری از فعالان سیاسی مرتبط با پزشکیان به آنچه تذکر دادم، آگاهی و شناخت کامل دارند. امیدوارم این مشکلات مرتفع شوند و پزشکیان از همین امشب در قامت صدای بی صدایانِ سرکوب شده و نماد تغییر و تحول و اصلاحات بنیادین ظاهر شود و عدالتِ آزادی خواهانه را پیش برد.




#فرهیختگان راهی به رهایی
تعداد ناوگان فعال ایران ایر نزدیک به ۱۰ فروند است
زهیر حبیبی

🔺باتوجه به درگذشت ناگهانی رییس جمهور محترم و برگزاری پیش از موعد دوره چهاردهم ریاست جمهوری بررسی عملکرد دولت سیزدهم در حوزه حمل و نقل هوایی اولین موضوعی که نگاه فعالین صنعت هوانوردی را بعنوان یک معیار متوجه خود میسازد ،تعداد هواپیمای خریداری شده در دولت های مختلف برای هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران “هما” است، از این منظر متأسفانه دولت سیزدهم نمره قابل قبولی نداشته و در این دولت تا این لحظه پس از گذشت بیش سه سال هیچ هواپیمایی برای هما خریداری نشده است و این مهم با توجه به خرید ۱۶ فروند هواپیمای برجامی انجام شده در دولت های یازدهم و دوازدهم نشانگر عدم توجه دولت بویژه وزارت راه و شهرسازی به این ایرلاین ملی است ، تعداد هواپیماهای فعال هما هم اکنون نزدیک به ۱۰ فروند می باشد که از این تعداد ۵ فروند آن مربوط به خریدهای برجامی است ، پس از خروج آمریکا از برجام در دولت ترامپ کشور های اروپایی در خصوص ارائه خدمات فرودگاهی به هما سخت گیری های بیشتری را اعمال نموده و از ارایه سوخت به پرواز های اروپایی امتناع نمودند که اگر دو هواپیمای ایرباس ۳۳۰ خریداری شده بواسطه برجام نبود ایران ایر قادر به انجام پرواز های اروپایی نبود همچنین علیرغم زمینگیر بودن بیش از ۱۰ فروندی شاپرک ها ی فهما ، ایران ایر بخش عمده پوشش شبکه داخلی خود را توسط همین اندک شاپرک های فعال انجام میدهد که شاید اگر نگاه های سیاسی و مغرضانه برخی منتقدین در خرید هواپیما نبود امروز هما و کشور شرایط بهتری را تجربه میکردند
بی توجهی به ایرلاین ملی در دولت سیزدهم تنها به عدم خرید هواپیما محدود نشده و ناتوانی در پشتیبانی قطعات باعث زمینگیری ۱۱ فروندی ناوگان خریداری شده پس از برجام شامل یک فروند ایرباس ۳۲۱ و ۱۰ فروند ATR شده است
🔺عدم توجه دولت به این شرکت ملی باعث شد که در ایام حج هما بمنظور پاسخگویی به نیاز دولت مبنی بر انجام اعزام حاجیان بیت الله حرام مجبور به باطل کردن پرواز های اروپایی خود شود که این مهم علاوه بر اینکه خسارت مادی فراوان برای هما به همراه داشت باعث لطمه به اعتبار بین المللی این شرکت شد
ترمیم اعتبار از دست رفته و بازگشت هما به جایگاه واقعیش لزوم نگاه ویژه مدیران ارشد کشور را در دولت آینده میطلبد




#فرهیختگان راهی به رهایی
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
کدام سیاست خارجی ایران را نجات میدهد؟!

مناظره آقایان مسعود براتی و هادی موسوی!


🔹براتی(نماینده ستاد دکتر جلیلی)
آقای پزشکیان هیچ نظر مشخصی درباره سیاست خارجی تا امروز نداشته است./ علت اعمال تحریم ها؛ فتنه ۸۸ بود./ بیانیه تهران؛ جهت خروج از اجماع علیه ایران بود./ برجام تحریم ها را برنداشت./ سیف درباره برجام گفت تقریبا هیچ!/اینکه دکتر جلیلی قبل از تصویب برجام؛ شکست آن را پیش بینی کرده بود نشان از واقع گرایی ایشان است.


🔸موسوی (نماینده ستاد دکتر پزشکیان)
آقای جلیلی در سیاست خارجی هیچ دستاوردی نداشته است./ برجام تا زمان خروج آمریکا موفق بود./ فتنه ۹۶ منجر به خروج آمریکا از برجام شد./ آمریکا در مذاکرات عمان؛ نامه تضمین غنی سازی را داده بود.

جمعه ۲۵ خرداد ماه ۱۴۰۳
فیلم کامل مناظره اینجا

#فرهیختگان راهی به رهایی
🔻افسانه «معامله غرب با تهران برای منافع ملی»

این باور که غرب به خاطر «منافع ملی» تن به معامله برای آزادی امثال حميد نورى می‌دهد را، احتمالا افسانه است. چون به لحاظ تاریخی محرک اصلی این معامله‌ها، در درجه اول «منافع دولت‌های حاکم» در این کشورها بوده و نه منافع ملی‌.

معامله با تهران در چنین پرونده‌هایی، طبیعتا باعث تشویق جمهوری اسلامی ایران برای گروگان‌گیری‌های بیشتر می‌شود و در درازمدت، اتباع غربی را در معرض دستگیری‌های بیشتر و بیشتر قرار می‌دهد. ولی دولت‌های غربی، معمولا آزادی چند زندانی خود در تهران را به حساب «موفقیت»‌های کارنامه خود می‌گذارند و از این تحول، منفعت‌های سیاسی «نقد» می‌برند. گروگان‌گیری های آینده حکومت ایران هم، مشکل دولت‌های بعدی خواهد بود -و نه دولتی که در زمان معامله با تهران بر سر کار است.

برای درک نقش منافع سیاسی دولت‌های اروپایی در معامله‌های آنها با جمهوری اسلامی ایران، بازخوانی معامله‌های پشت پرده تهران و پاریس در زمان ریاست جمهوری فرانسوا میتران آموزنده خواهد بود. در آن زمان، فرانسه گروگان‌های متعددی در لبنان داشت و برای آزادی آنها، نمایندگان میتران پیشنهاداتی محرمانه را برای کاهش بحران و رهایی گروگان‌ها ارائه کرده بودند.

ولی در میانه مذاکرات، حزب ژاک شیراک، که رقیب رئیس جمهور وقت فرانسوا میتران بود، بدون اطلاع دولت میتران، باب مذاکره با تهران در مورد گروگان‌ها را باز کرد.

رقابت فرانسوی‌ها برای معامله با تهران، اوضاع را بهتر نکرد؛ چون تهران را به این نتیجه رساند که می توان با استفاده از رقابت فرانسوی ها، متیازات بیشتری بگیرد. در نتیجه تنها در هفته اول بهمن ۶۴، بر اثر سه بمب گذاری عوامل تهران در پاریس، ۳۵ نفر زخمی شدند. سپس، ۵ فرانسوی دیگر در لبنان ربوده شدند و گروگان‌گیران، خبر از مرگ گروگان ششم دادند.

با وخامت اوضاع، فرانسوا میتران رئیس جمهور فرانسه اریک رولو سفیر وقت فرانسه در تونس را به عنوان نماینده ویژه خود به تهران فرستاد. او روزنامه‌نگاری مشهور بود که از زمان انقلاب با مقام‌های ایرانی آشنایی داشت. رولو در تهران، گفتگوهایی را با محسن رفیقدوست انجام داد که در ابتدا به نظر می‌رسید با موفقیت پیش می‌رود. ولی در میانه خوش بینی‌ها، رفیقدوست با قطع مذاکرات اطلاع داد که توافقی در کار نخواهد بود.

به روایت رولان دوما وزیر خارجه وقت، تغییر موضع ایرانی‌ها ریشه در آن داشت که تیم ژاک شیراک با ارائه پیشنهاداتی بهتر از پیشنهادات دولت، از تهران خواسته بود آزادی گروگان‌ها تا بعد از انتخابات پارلمانی فرانسه به تعویق بیفتد. دوما می‌گوید ایرانی‌ها به رولو اطلاع داده بودند «شما دارید به ما ۱۰ را پیشنهاد می‌کنید، در حالی که رقبایتان ۱۰۰ [امتیازاتی ده برابر] را پیشنهاد می‌کنند».

🔹برای اطلاع بیشتر از نقش رقابت‌های انتخاباتی در معامله‌های پنهان دولت‌های غربی با تهران، مقاله -قدیمی- «عملیات نجات ماموران نظام در اروپا» را مطالعه کنید:

https://www.bbc.com/persian/iran-features-62641123
حسین باستانی

#فرهیختگان راهی به رهایی
الکساندر سولژنیتسین، نویسنده بزرگ روس، در اوج قدرت کمونیست‌های شوروی خطاب به مردم کشورش نوشت:

ما فقط درصدد حفظ زندگی حقیر خودمان هستیم. در وجودمان کمترین نشانه‌ای از غرور باقی نگذاشته‌ایم... حداقل بگذارید رژیم بدون کسب موافقت من و شما کار خودش را بکند. بیایید کهنه پاره‌های این رژیم منحوس فاسد را وصله پینه نکنیم و به ایدئولوژی پوسیده آن لباس مشروعیت نپوشانیم. بیایید از دروغ و تزویر رژیم فاصله بگیریم تا حاکمیت دروغ فروریزد. این حداقل کاری است که می‌توانیم بکنیم. و حتی اگر جرات انجام این کار را هم نداشته باشیم، پس بر ما باد تازیانه‌ی تحقیر پوشکین: «گله‌ی چهارپایان را موهبت آزادی چه سود؟ از اول میراثشان این طوق بر گردن، زنگوله و تازیانه.»

بیژن اشتری



#فرهیختگان راهی به رهایی
«عمق راهبردی»!
هادی حیدری
دوشنبه بیست و هشتم خردادماه هزار و چهارصد و سه



#فرهیختگان راهی به رهایی
HTML Embed Code:
2024/06/18 12:43:21
Back to Top