تکنیک رد گزینه در آزمون 👈🏻
📍 بعضی وقتها پیش میاد که شما یک مبحثی رو خوندید و حتی مرور هم کردید، ولی وقتی تست مربوط به مبحث موردنظر رو میبینید، یادتون نمیاد که پاسخ صحیح دقیقا کدوم گزینه هست! در واقع جزییات مبحث موردنظر رو فراموش کردید و همین موضوع باعث میشه که بین گزینهها شک کنید.
📍 یکی از روشهایی که میتونه تو این وضعیت به شما کمک کنه برای این که تستها رو راحتتر آنالیز و حل کنید، تکنیک رد گزینه هست؛ ممکنه بعضی از دوستان به این تکنیک به ظاهر ساده ولی بسیار کاربردی، توجه نداشته باشن. شما با این روش میتونید یک تست رو رفته رفته برای خودتون سادهتر کنید و در نهایت به پاسخ تست برسید؛ در ادامه برای توضیح این روش، از تست زیر که تست کنکور دو سال پیش هست، استفاده میشه (با اندکی تغییر):
✏️ افراد مبتلا به رتینوبلاستومای فامیلی، یک جهش ژرمینال را در یک نسخه از ژن RB دارند. کدام یک از مکانیسمهای زیر موجب بروز تومور رتینوبلاستوما در این افراد میشود؟
◾️ از دست دادن کروموزوم ۱۵ طبیعی
◾️ مضاعف شدن کروموزوم ۱۳ طبیعی
◾️ حذف ژن RB بهصورت غیرسوماتیکی در شبکیه
◾️ غیرفعال شدن سوماتیکی ژن RB در شبکیه
📍 بررسی سریع گزینهها: قبل از هر چیزی، صورت سوال رو دقیق بخونید و یک نگاه کلی به گزینهها بندازید تا با گزینهها آشنا بشید. تو همین نگاه کلی میتونید تشخیص بدید که کدوم گزینه یا گزینهها کاملا اشتباه هستن.
📍 حذف گزینه کاملا اشتباه: در قدم بعد گزینهی کاملا اشتباه و در واقع گزینهای که خیلی غیرمنطقی هست رو حذف کنید؛ در مثال خودمون، شما حتی اگه یک نگاه به فصل ژنتیک سرطان انداخته باشید، میدونید که ژن RB روی کروموزوم ۱۳ هست. پس گزینه اول که گفته کروموزوم ۱۵، گزینه تابلو و کاملا غلط ماست. در نتیجه این گزینه به راحتی حذف میشه.
◾️ از دست دادن کروموزوم ۱۵ طبیعی
▫️ مضاعف شدن کروموزوم ۱۳ طبیعی
▫️ حذف ژن RB بهصورت غیرسوماتیکی در شبکیه
▫️ غیرفعال شدن سوماتیکی ژن RB در شبکیه
📍 حذف محتملترین گزینه غلط: از بین سه گزینه باقیمونده، گزینهای که با احتمال بیشتری غلط هست رو حذف کنید؛ باز هم تو مثال خودمون، گزینه دوم این ویژگی رو داره؛ چون ژن RB یک ژن سرکوبکننده تومور هست و اصولا باید از دست بره تا سرطان ایجاد شه؛ پس گزینه دوم که گفته مضاعف شدن، گزینه اشتباه هست.
◾️ از دست دادن کروموزوم ۱۵ طبیعی
◾️ مضاعف شدن کروموزوم ۱۳ طبیعی
▫️ حذف ژن RB بهصورت غیرسوماتیکی در شبکیه
▫️ غیرفعال شدن سوماتیکی ژن RB در شبکیه
📍 یافتن پاسخ صحیح بر اساس اطلاعات و تجربه: الان تست برای ما ساده شده و فقط دو گزینه جلوی ما هست؛ اینجاست که میتونیم بر اساس اطلاعات، تجربه و همینطور آنالیز دو گزینه، گزینهای که با احتمال بیشتری صحیح هست رو انتخاب کنیم؛ در مورد این مثال، صورت سوال گفته که یک جهش ژرمینال در یک نسخه از ژن RB وجود داره؛ پس تو همهی سلولهای بدن، یک نسخه از ژن RB حامل جهش هست؛ منطقی هست که برای غیرفعال شدن ژن RB و ایجاد تومور، باید یک جهش دیگه تو نسخه دوم این ژن تو شبکیه ایجاد بشه؛ چون این جهش باید در طول زندگی شخص و در شبکیه اتفاق بیفته، یک جهش سوماتیکی یا پیکری محسوب میشه. بنابراین گزینه سوم که گفته غیرسوماتیکی، حذف میشه!
◾️ از دست دادن کروموزوم ۱۵ طبیعی
◾️ مضاعف شدن کروموزوم ۱۳ طبیعی
◾️ حذف ژن RB بهصورت غیرسوماتیکی در شبکیه
▫️ غیرفعال شدن سوماتیکی ژن RB در شبکیه
📍 در نتیجه دیدید که برای پاسخ دادن به این تست، نیاز نبود که همهی مباحث مربوط به رتینوبلاستوما و از دست رفتن هتروزیگوسیتی رو بلد باشید؛ با دونستن کلیات این مبحث و آنالیز مرحله به مرحله و رد گزینه، تونستیم تست رو حل کنیم. البته پستهای مربوط به این مبحث تو کانال هست و میتونید با جزییات بیشتر مطالعه کنید 👈🏻
https://hottg.com/GeneticsAS/1125
https://hottg.com/GeneticsAS/1126
https://hottg.com/GeneticsAS/1127
https://hottg.com/GeneticsAS/1128
📍 موفق باشید 💯🧬
🧷 جهت ثبتنام مشاوره و برنامهریزی اختصاصی، تهیه جزوات جامع و جمعبندی ژنتیک پزشکی امری و تامپسون و آنالیز آزمونها پیام دهید : @Cyaxares
📎 جهت مشاهده کارنامه رتبه برترهایی که از مشاوره و جزوات من استفاده کردن، از این لینکها استفاده کنید : کارنامههای ۱۴۰۱ - کارنامههای ۱۴۰۲
⛔️ کپی کردن مباحث و پستهای کانال، تنها با ذکر نام کانال بلامانع است!
🔸 پستها رو برای دوستانتون فوروارد کنید.
#مشاوره
کانال آموزشی آرش صفرزاده (@GeneticsAS)
>>Click here to continue<<