در جلسهی دوم، از یک روایت هدفمند استفاده کردیم: داستان پسری که اضطراب شدیدی هنگام صحبت در جمع داشت، اما بهتدریج با تمرین ذهنآگاهی، خودگوییهای حمایتی و همراهی محیط، توانست این ترس را مدیریت کند.
بعد از پایان داستان، نوجوان رو به من کرد و گفت:
«اونم نمیتونست جلوی بقیه حرف بزنه... ولی یاد گرفت. شاید منم بتونم.»
این لحظهی کوچک، نقطهی عطفی در روند درمان بود: جایی که روایت، تبدیل به ابزاری برای همذاتپنداری، خودبازتابی و آغاز همکاری درمانی شد.
قصهدرمانی¹ یک رویکرد رواندرمانگرانه مبتنی بر روایت است که از داستانهای ساختاریافته برای فعالسازی فرایندهای شناختی، هیجانی و رفتاری در کودک یا نوجوان استفاده میکند. برخلاف برداشت عمومی، این روش صرفاً قصهگویی نیست بلکه بهرهگیری درمانگرانه از روایتهایی هدفمند است که بتوانند
هیجانهای مهار نشده را تنظیم کنند،
و به مراجع کمک کنند الگوهای رفتاری جدید را درک و تمرین کند.
Journal of Neuroscience and Education
نشان داد که پردازش داستانهای روایی، موجب فعالسازی شبکهی پیشفرض مغز ² میشود. این شبکه با تواناییهای خودبازتابی، درک دیدگاه دیگران و سازماندهی حافظهی اتوبیوگرافیک مرتبط است.
همزمان، پژوهشگران شاهد کاهش فعالیت در آمیگدال بودند ساختاری که در پردازش تهدید و هیجانهای منفی نقش دارد. این اثر بهویژه در کودکانی با اضطراب بالا یا سابقهی تروما چشمگیر بود.
قصهها میتوانند مغز را از حالت واکنشی و دفاعی، به سمت پردازش معنا، بازسازی تجربه، و تنظیم هیجانی هدایت کنند فرایندی که برای درمان اختلالات اضطرابی، افسردگی کودکی، یا PTSD ضروری است.
نظریههای شناختی از زمان جروم برونر تا امروز بر یک نکته تأکید دارند:
«انسانها از طریق روایت، تجربهی خود را سازمان میدهند.»
روایتها به کودکان و نوجوانان کمک میکنند تا موقعیتهای پیچیده را به زبان آشنا ترجمه کنند، هویت خود را بسازند، و موقعیتهای دشوار را از زاویهای تازه بازبینی کنند.
درک هیجانی
حل مسئلهی اجتماعی
و تقویت تفکر انتقادی میشود.
یکی از چالشهای درمان با کودکان و نوجوانان، ورود مستقیم به تجربهی هیجانی است تجربهای که یا کلامی نشده، یا بهدلیل شرم، اضطراب یا آسیب، بهشدت دفاعی شده است.
قصهدرمانی در این زمینه مزیتی کلیدی دارد:
داستان، میانجی امنی میشود میان دنیای درونی کودک و درمانگر.
وقتی کودک در قالب شخصیت سومشخص با یک موقعیت آشنا مواجه میشود، مکانیسمهای دفاعیاش کاهش مییابد و اجازه میدهد خودش را بیواسطه اما بدون تهدید در آینهی داستان ببیند و تجربه کند.
شواهد پژوهشی و بالینی، تأثیر قصهدرمانی را در حوزههای زیر تأیید کردهاند:
اضطراب اجتماعی و اضطراب عملکرد
اختلال اضطراب جدایی
سوگ و تجربههای از دست دادن
افسردگی خفیف در کودکان
مشکلات تنظیم هیجان
و بهویژه در کودکان با اختلال طیف اتیسم، در تقویت تئوری ذهن و همدلی
¹ Bibliotherapy
² Default Mode Network
کارشناسی ارشد بالینی
>>Click here to continue<<
