اصلاح یا انحلال؟
میثم حقیقی
🔹سال گذشته طی یک یادداشت با عنوان «بسیار بزرگ ورشکست ناشدنی»، به این موضوع اشاره کردم که برخی از بانکهای کشور به دلایلی مشمول فرآیند گزیر میباشند، اما از آنجایی که عمده آنها مشمول مصداق "بسیار بزرگ ورشکست ناشدنی" (too big to fail) شدهاند(علیرغم اینکه این اصطلاح، شامل برخی از این بانکها نبوده) ولی مقام نظارتی، به جای اعمال فرآیند گزیر، همواره درصدد اصلاح آنها برآمده است، اطلاعیه اخیر این بانک، بیانگر این مدعا است. این در حالی است که بانک مرکزی میبایست مطابق با مفاد برنامه هفتم پیشرفت، میبایست بانکها را براساس گزارشهای ارزیابی کیفیت داراییهای ایشان، در سه طبقه «سالم»، «قابل احیا» و «غیرقابل احیا» طبقهبندی نموده و مطابق با الزامات گزیر در قانون جدید بانک مرکزی، با ایشان رفتار نماید.
🔸اخیراً در محافل و رسانههای مختلف، موضوع تصمیمگیری در خصوص اصلاح یا انحلال یکی از بانکهای خصوصی کشور مطرح میباشد که به تنهایی بخش عمدهای از اضافه برداشت بانکها و به تبع آن، افزایش پایه پولی کشور را به دوش میکشد و در حال حاضر نیز به یک ماشین تولید زیان تبدیل شده که منجر به بروز پدیده هجوم بانکی نیز شده است.
▫️در نوشتار حاضر، صرفنظر از اقدامات خود بانک، که تاثیر مستقیم بر شرایط موجود آن دارد، به اقداماتی اشاره میکنیم که میبایست از سوی نهاد ناظر پولی به منظور پیشگیری میبایست انجام میشد.
۱- اقدام سریع نهاد ناظر در چارچوب قوانین بالادستی در برخورد با تخلفات بانک مزبور؛ با توجه به اینکه این قوانین اجازه برخورد کامل را به نهاد ناظر اعطا نمودهاند.
۲- پایبندی نهاد ناظر به ضوابط و مقررات ابلاغی خود در خصوص محدودسازی فعالیت بانک مزبور، در زمانی که بانک مزبور از منظر شاخصهای سلامت بانکی، از سلامت لازم برخوردار نبوده؛ در حالی که بانک مزبور کماکان به اعطای تسهیلات و تعهدات کلان، تسهیلات و تعهدات اشخاص مرتبط و… فعالیت داشته و نهاد ناظر نیز اطلاعات آن را بدون هیچ اقدام اصلاحی (محدودسازی سامانههای سمات، سپام و…) در بازههای زمانی مشخص منتشر میکرده است.
۳- اقدام لازم و کافی در محدود نمودن امکان اضافه برداشت بانک مزبور؛ در حالی که به نظر میرسد نهاد ناظر صرفاً به دنبال کسب درآمد از محل اصافه برداست بانک مزبور بوده است (ناشی از جریمه ۳۴ درصدی).
۴- نظارت لازم و کافی توسط نهاد ناظر بر عملکرد و تصمیمات هیات سرپرستی بانک مزبور؛ در حالی که از زمان تصدی ایشان، اضافه برداشت بانک مزبور چند برابر و زیان انباشته آن به صورت فراینده تداوم داشته است.
🔻 آنچه از این اقدامات قابل استنباط میباشد، این است که فرصت اصلاح به بانک مزبور که به شدت ناتراز میباشد، بیفایده بوده و فقط حل مساله را سختتر میکند. اقدامی که بن برنانکی (برنده نوبل اقتصاد ۲۰۲۲) در کتاب شجاعت عمل به آن اشاره دارد که نقش بانکمرکزی در حمایت از بانکهای سالم در روند بهبود اقتصاد چه اثرات شگرفی دارد و از طرفی حفظ و نگهداری بدون قید و شرط یک بانک ورشکسته توسط بانکمرکزی چگونه میتواند عواقب فاجعهباری برای اقتصاد بهبار آورد و ترمیم یک سیستم بانکی شکستخورده را سالها با تاخیر مواجه میکند و تا زمانیکه بانکمرکزی درخصوص ورشکستگی بانکها با شجاعت کامل و نهایت قدرت وارد عمل نشود، اقتصاد شروع به بهبود نخواهد کرد.
🔺در نهایت اینکه هر گونه اقدام در راستای اصلاح و انحلال بانک مزبور، در هر حالت بر پایه پولی تاثیر مستقیم خواهد داشت.
👈برای متفاوت اندیشیدن، همراه ما باشید👉
بانکپلاس| میثم حقیقی
@BankPlus67
>>Click here to continue<<