TG Telegram Group Link
Channel: BanderaMedia🇺🇦
Back to Bottom
Друзі, багато чого цікавого сталося на вихідних, тому давайте тезово все розберемо

1. Американський Silicon Valley Bank (SVB) збанкрутував і став найбільшим банком-банкрутом за 15 років, з часів глобальної економічної кризи 2008 року. Банк посідав 16-те місце за величиною активів у країні і був одним із найвідоміших кредиторів у галузі технологічних стартапів. Ще 2022 року його оцінювали в $40 млрд, протягом останніх п'яти років його капіталізація стрімко зростала. Проблеми у SVB почалися після закриття аналогічної кредитної організації, що інвестує в стартапи - Silvergate Bank, що викликало стурбованість на ринку і стрімкий продаж інвесторами галузевих акцій. 8 березня клієнти SVB різко збільшили обсяги знятих з рахунків коштів, банк у зв'язку з цим вжив екстрених заходів. Інвестори також почали позбуватися акцій банків-аналогів SVB, зокрема Signature Bank, Western Alliance і First Republic.

Федеральна резервна система США надасть додаткове фінансування, аби допомогти банківській системі функціонувати після краху Silicon Valley Bank та Signature Bank. Для підтримки фінансування програми Міністерство фінансів США планує виділити до 25 млрд дол зі Стабілізаційного фонду бірж. Водночас Федеральний резерв не очікує, що виникне потреба у використанні цих додаткових коштів.


1/3

@Banderamedia
Банк Silvergate, який був наріжним каменем у криптовалютному світі, оголосив про закриття та повернення депозитів.

У пресрелізі холдингова компанія банку, Silvergate Capital Corporation, повідомила, що ухвалила рішення про закриття «у світлі останніх подій у галузі та регуляторних змін».

Вже давно було зрозуміло, що компанія зазнає труднощів разом з деякими зі своїх найвідоміших клієнтів, таких як FTX і Genesis. У січні її звіт про прибутки показав, що вона втратила мільярд доларів США за один квартал після того, як її клієнти вивели $8,1 мільярда. Потім, 1 березня, вона подала документ, в якому говорилося, що її фінансові показники були ще гіршими, ніж показував квартальний звіт.

На початку цього місяця банк закрив свою мережу Silvergate Exchange Network, яка дозволяла криптобіржам, таким як Coinbase, Gemini та Kraken, переказувати гроші один між одним та іншими установами.

2/3

@Banderamedia
🤔 Так чому ж це все відбулося? Для цього трохи теорії

Облігація - борговий папір, за яким позичальник (той, хто випускає облігації) повинен в обумовлений термін повернути кредитору (інвестору) вартість облігації (номінал) і відсоток за користування коштами (купонний дохід).

Облігація - борговий папір, за яким позичальник (той, хто випускає облігації) повинен в обумовлений термін повернути кредитору (інвестору) вартість облігації (номінал) і відсоток за користування коштами (купонний дохід). Умовно, Ваш знайомий просить йому позичити 100 гривень, а на знак подяки він поверне вам 110 гривень. Для того, щоб все було офіційно, ви укладаєте договір, що такий то Микола повертає 110 гривень через певний проміжок часу Марку, тобто надавачу позички. Ось цей папірець і є облігацією, тобто борговою розпискою. Цей папірець можна перепродавати на ринку цінних паперів і в разі зміни умов на ринку це часто відбувається.

У період історично низьких відсоткових ставок, який припав на перші місяці пандемії, банки, набравши гігантські суми безкоштовних депозитів, інвестували кошти в облігації - казначейські, іпотечні тощо. Кредитування у той час було обмежене.
Проблема в тому, що зміна ставки ЦБ (Центральний банк, у нашому випаду - Федеральна резервна система) насамперед впливає на ринки міжбанківського кредитування, депозитів і облігацій. Між прибутковістю і ціною облігації існує зворотна залежність. Щоб облігації становили інтерес для інвесторів, пропонована за ними прибутковість має бути вищою, ніж ставка ЦБ. Відповідно, коли ставка ЦБ зростає, то зростає і прибутковість за облігаціями, а ціни на них знижуються; коли ключова ставка знижується, то відбувається зворотний процес - прибутковість за облігаціями падає, а ціни на боргові папери зростають (тобто тут йдеться саме про довгострокові цілі). Якщо ЦБ підняв ставку, скажімо, з 5% до 10%, банкам стає надто дорого позичати у ЦБ, і вони підвищують ставки за депозитами (вкладами), залучаючи більше грошей з боку населення. Компанії та Мінфін, своєю чергою, підвищують прибутковість за новими випусками облігацій - інакше їхні папери ніхто не купить, адже ставки за депозитами зросли. У результаті поступово всі ставки зростають.

За таких ставок за вкладами і новими випусками облігацій інвесторам уже нецікаві старі облігації з прибутковістю близько 5%. Вони продають ці облігації і перекладають гроші в більш прибуткові інструменти.

З березня 2022 р. ФРС агресивно підвищує ставки, чинячи таким чином тиск на ринок облігацій - старі випуски облігацій падають у ціні. Стартапи, технологічні компанії та криптовалютні клієнти, зіткнувшись із проблемами через високі процентні ставки та крах криптовалютної біржі FTX, почали забирати депозити з каліфорнійського Silicon Valley Bank. Відтік депозитів змусив SVB продати облігації, що впали в ціні, і зазнати збитків у розмірі $1,8 млрд.

3/3

@Banderamedia
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
💥 А чи є певні наслідки цього сир-бору? Звісно, і ще й які.

1. Ну, по-перше, це прямі наслідки для акціонерів банку, власників депозитів чи тих, хто залучав кошти від нього (різні фінтех стартапи)

2. Сильно постраждала криптовалютна галузь, тому що банки, що згадувались вище (особливо Silvergate) тримали значні запаси у стейблкоіні USDT, який після цього обвалився на 10%. Тезер завжди був мутний у плані звітності та ризикованості, але він мав домінуюче становище на ринці стейблкоїнів.

3. Почалися bank run (набіги на банки). Це процес, коли вкладники масово забирають свої вклади у банках, що сильно загрожує існуванню цього банку. Більшість активів, що мають банки - не мають реального підкріплення, отже віддати всім і все неможливо - тільки або залучати великий обсяг кредитних коштів, або банкрутуватися.

@Banderamedia
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
Поки я це все писав, сталася ще одна паршива новина - акції First Republic Bank рухнули на 67% на премаркеті (аукціон, на якому подають заявки на операції з активами)

UPD. First Republic Bank (Сан-Франциско) - Каліфорнійський банк, що спеціалізується на іпотечному кредитуванні (79% виданих кредитів - іпотечні). Також опікується управлінням активами (на кінець 2020 року під управлінням активи на 194 млрд доларів). Зараз його акції обвалилися на 15%

@Banderamedia
Перепрошуємо за цей спам, але події досить швидко розвиваються. Про них потрібно було розписати, щоб хоч трохи бути в курсі подій. Ось вам ще декілька графіків. Вони всі відображають стан вартості банків у період з п'ятниці до сьогодні

@Banderamedia
Forwarded from Ціна держави
​​🌾☠️ Головними постраждалими під час Голодомору виявилися саме українці, незалежно від того, в яких республіках СРСР вони жили, - доведено економістами.

Трохи відволікнемося від сучасності і переключимось на економічну історію. У січні цього року на щорічній конференції American Economic Association (створена у 1885 році, має 23 тис. членів) було презентоване дослідження економістів Natalya Naumenko, George Mason University, Andrei Markevich, New Economic School (рф) і Nancy Qian, Northwestern University.

Мета дослідження - відповісти на питання, чи мала місце у Голодоморі упередженість до етнічних українців. Дослідники оперують сухими числами та математичними моделями — і з їхньою допомогою оцінили внесок радянської економічної політики у високу смертність українців під час голоду 1932–1933 рр.

Ключові висновки з дослідження:
📌Основним чинником голоду є не зниження виробництва зерна, а його надмірне вилучення в Україні, сільське господарство якої і так було зруйноване через колективізацію.

📌 1932-го мінімальна норма зерна на людину становила 0,78 кілограма на день. Але влада СРСР залишила Україні 1932 року майже на третину (31%) зерна менше цього прожиткового мінімуму.

📌 У Казахстані та російських регіонах, які пережили голод, зерна теж залишилося менше за необхідне. Але за інших рівних з українських регіонів брали більше.

📌 У звичайні роки смертність в Україні на той час становила 18 осіб на 1000 населення, 1932 року цей показник зріс до 22, а наступного 1933 року — злетів до 60 осіб на 1000 населення, більш ніж утричі. У Росії та Білорусі смертність теж зросла, але значно менш значно: з 22 осіб на 1000 населення 1932-го — до 30 осіб 1933 року, в 1,4 разу.

📌В однакових регіонах смертність була тим вищою, чим вищою там була до колективізації частка українців. Смертність йшла не адміністративними, а національними кордонами. У ті роки чверть українців проживала за межами республіки, у цих регіонах смертність була такою ж високою, як і в Україні.

📌Чим вища була частка українців у населенні окремих регіонів, тим вища була частка відібраного у них зерна і тим нижча (з розрахунку на людину) кількість зерна для споживання.

📌 На різницю у смертності в Україні та решті СРСР впливав саме рівень вилучень. Втім, урожайність в Україні до 1932 року могла впасти сильніше, ніж на інших територіях, через «розкуркулення» та масовий вибой худоби у 1929–1931 роках. Колективізація проводилася в Україні прискореними темпами: якщо до літа 1932-го в колгоспах працювало 60% радянських селян, то в Україні було майже 70%.

✍️Підписуйся на "Ціну держави"
💥 Після виступу Байдена щодо краху на біржах, ці фонди та біржі впали ще сильніше.

@Banderamedia
Також рухнув 13ий за розміром банк США
На фоні цього біткоїн виріс на понад 10% за один день - люди серйозно переводять ризиковані кошти в крипту
🥷 НБУ визнаний центральним банком року за версією Central Banking Awards

Національний банк України визнаний центральним банком року за підсумками цьогорічної премії Central Banking Awards. Цю престижну міжнародну нагороду щороку вручає профільний журнал про діяльність центральних банків та фінансових регуляторів Central Banking.

У номінації «Центральний банк року» Національний банк України переміг уперше, отримавши міжнародне визнання за ефективну роботу минулого року в умовах повномасштабної війни.

@Banderamedia
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
💶 Понад сотня євродепутатів підтримали петицію з ідеєю "міжнародного" податку на доходи найбагатших

Понад 130 депутатів Європарламенту підписали петицію з пропозицією створити прогресивний податок на доходи "надбагатих", який би діяв на наднаціональному рівні, а кошти з нього спрямовувалися на інвестиції для "зеленого переходу" та соціальних проєктів.

Автори пропонують оподатковувати на 1,5% активи на понад 50 млн євро. "Наша пропозиція проста: заснувати прогресивний податок на активи надбагатих людей на міжнародному рівні, щоб зменшувати нерівність шляхом їхньої участі у фінасуванні інвестицій, необхідних для екологічного переходу і соціальних змін", - пояснюють у колонці на підтримку петиції євродепутатка Орор Лялюк з групи "Соціалісти й демократи" та економіст Габріель Зукман, який теж серед співініціаторів.

Як приклад, вони наводять мільярдера Ілона Маска, а також кількасот найбагатших родин Франції, які заплатили зі своїх велетенських статків 2-3%.

@Banderamedia
😳 OpenAI випустила GPT-4 — наступне покоління мовної моделі ШІ. Вона розуміє не лише текст, а й зображення

Світ вже кілька місяців активно використовує ChatGPT, заснований на попередній версії мовної моделі OpenAI — оновлення зможе усунути недоліки в роботі чатбота, сподіваємось і ті, що стосувалися надання оманливих чи помилкових відповідей.

Компанія стверджує, що GPT-4 — «креативніша» і може розв’язувати складні завдання із більшою точністю завдяки розширеним загальним знанням. Мовна модель може аналізувати навіть зображення, однак відповідатиме лише за допомогою тексту.

OpenAI вже співпрацює з низкою компаній, які планують інтегрувати GPT-4 у власні продукти — це електронна платформа вивчення мов Duolingo; компанія Stripe, що розробляє рішення для електронних платежів; освітня організація Khan Academy. Нова модель доступна для широкого загалу через ChatGPT Plus — передплату на ChatGPT від $20 на місяць, а її API згодом опублікують для розробників (тут можна записатись у список очікування).

GPT-4 справді мультимодальна, але це відображається у функції сприйняття, а не відтворення. Компанія каже, що здатність моделі аналізувати текст і зображення одночасно дозволяє їй інтерпретувати складніші вхідні дані.

@Banderamedia
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
📉 Агентство Moody's знизило прогноз по всій банківській системі США до "негативного"

Таке рішення завдало серйозного удару банківському сектору, який знаходиться в кризі. "Ми змінили наш прогноз щодо банківської системи США зі стабільного на негативний, щоб відобразити швидке погіршення операційного середовища після відтоку депозитів в Silicon Valley Bank (SVB), Silvergate Bank і Signature Bank (SNY), а також банкрутства SVB і SNY", - йдеться у звіті Moody's.

@Banderamedia
🦄Samsung інвестує $230 мільярдів до 2042 року у базу з виробництва мікросхем

Південнокорейський технологічний гігант Samsung Electronics планує інвестувати 230 млрд дол протягом наступних 20 років для розвитку найбільшої в світі бази для виробництва мікросхем.

Проєкт Samsung вартістю близько 300 трильйонів вон є частиною інвестиційного плану приватного сектору вартістю 550 трильйонів вон, оприлюдненого урядом у середу.

Стратегія Сеула спрямована на розширення податкових пільг і підтримки для підвищення конкурентоспроможності високотехнологічних секторів, в тому числі тих, що пов'язані з виробництвом чипів, дисплеїв і акумуляторів.

Цього року буде виділено близько 360 мільярдів вон на розробку упаковки для мікросхем, а також близько 100 мільярдів вон на інфраструктуру електро- та водопостачання для промислових комплексів.

@Banderamedia
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
💷 Верховний Суд Британії виніс рішення на користь України у справі "боргу Януковича"

Верховний Суд Британії виніс рішення на користь України у справі про "борг Януковича" на 3 млрд доларів. Про це йдеться у рішенні Верховного Суду Британії, Міністерство фінансів України.

Верховний Суд вирішив, що справу потрібно направити на судовий розгляд за повною процедурою у відкритому засіданні. Справа стосується єврооблігацій на суму 3 млрд доларів, які було випущено у грудні 2013 році внаслідок примусу, здійснюваного Росією. Росія, натомість, намагалась переконати англійський суд застосувавши скорочену процедуру і тим самим уникаючи детального дослідження англійським судом своїх дій.

Тепер Україна зможе захищати вимогу про виплату сум за облігаціями в судовому процесі у Високому суді Лондона. Таким чином справа повертається у першу інстанцію, але лише щодо аргументів України про примус до позики.

Це означає, що до фінального рішення суду Україна не повинна сплачувати виплати за боргом.

@Banderamedia
HTML Embed Code:
2024/05/08 10:31:30
Back to Top