TG Telegram Group Link
Channel: خانه کتاب علوم اجتماعی دانشگاه تهران
Back to Bottom
دولت های فرومانده وزوال نهایی

بحث فروماندگی دولت و مفهوم دولت‌های فرومانده اوّلین بار در بحبوحهٔ بحرانی که اتحاد جماهیر شوروی را فراگرفت و نهایتاً به فروپاشیِ آن منجر شد، وارد ادبیات علوم سیاسی گشتند و به‌عنوان مفاهیمی قابل‌اعتنا و مؤثر برای سنجش وضعیت کشورهایی به‌کار گرفته شدند که به علت مواجهه با بی‌ثباتی فزاینده، به‌عنوان تهدیدی هم علیه توسعه در درون خود و هم علیه امنیّت جهانی به‌شمار می‌آمدند. در ساده‌ترین تعریف، دولت فرومانده دولتی به‌شمار می‌آید که در حفظ پیوندهای خود با شهروندانش با مشکل روبرو است. گفته شد که قدرت دولت‌ها را باید بر حسبِ ظرفیت‌شان برای نفوذ در جامعه، تنظیم روابط، استخراج منابع و استفاده از این منابع به روش‌های معیّن سنجید. گفته شد که فساد، فروپاشیِ قدرت قهریهٔ یک دولت، ظهور افراد قدرتمند و شکاف جامعه سیاسی از جمله نشانگانِ آشکار یک دولت ضعیف یا فرومانده هستند. با اینهمه با گذشت دو دهه، اجماعی بر سر تعریفی از فروماندگی دولت و تبیین معیارهایی برای سنجش این وضعیت که مقبولیت عام داشته باشند در دست نیست. نویسندگان کتاب حاضر چارهٔ کار را در اتخاذ رویکرد نهادی به موضوع یافته‌اند و نهادهای دولتی را به‌مثابهٔ متغیّرهای سیاسی برای سنجش قدرت یا ضعف دولت‌ها و ارزیابی میزان فروماندگی‌شان برگزیده‌اند.
@utbook
📚 معرفی #تازه_های_کتاب


سی. فرد آلفُرد در کتاب لویناس، مکتب فرانکفورت و روانکاوی شخصیت‌ها و مکاتب متعددی را به صحنه می‌آورد. در این کتاب با آرای لویناس دربارۀ دیگری و چهرۀ او آشنا می‌شویم. از میان اعضای مکتب فرانکفورت آرای تئودور آدورنو مطرح می‌شود و آلفُرد در فصل سوم کتاب لویناس و آدورنو را رویاروی هم قرار می‌دهد. اما روانکاوان نیز به این بزم متفکران دعوت شده‌اند و آلفُرد می‌کوشد فروید و دانلود وینیکات را به گفتگو با لویناس بکشاند. اما این پایان ماجرا نیست. آلفُرد اشخاص دیگری را نیز به میان صفحات کتاب پرتاب می‌کند. آیریس مرداک و آرنت نیز وارد گفتگو با لویناس می‌شوند و فصل چهارم کتاب حتی پای آیزایا برلین و مفاهیم معروف او را هم به میان می‌کشد. آلفُرد در این کتاب با مفاهیم مهم لویناسی همچون دیگری، چهره و نامتناهی کلنجار می‌رود و با سیر در قلمروهای دیگری همچون روانکاوی و فلسفۀ سیاسی و اجتماعی غنای بیشتری به مباحث فلسفی و دینی لویناس می‌دهد.

@utbook
شهری در سکوت مرگبار (داستان هایی واقعی از ووهان نقطه صفر کووید) (۲۷۷ص)
نویسنده: مورونگ شویی چن
مترجم: مسعود یوسف حصیرچین
ناشر: ققنوس
قیمت: ۲,۱۰۰,۰۰۰ ریال


#درباره_کتاب 👇
شهری در سکوت مرگبار

وقتی در اواخر سال ٢٠١٩ ویروس جدید و عجیبی در بزرگ‌ترین شهر مرکزی چین ظاهر شد، یازده میلیون نفر سکنۀ این شهر خبر نداشتند قرار است چه بلایی بر سرشان بیاید. اما خیلی زود شایعاتی دربارۀ بیماری جدیدی پخش شد، مخصوصاً از جانب پزشکان. بلافاصله بیماران پشت ورودی بیمارستان‌ها صف کشیدند. در ابتدا مقامات هر گونه نگرانی را رد کردند اما بعد تمام شهر را قرنطینه و مردم را در خانه‌هایشان حبس کردند.
مورونگ شویی‌چن – یکی از محبوب‌ترین نویسندگان چینی که از سال ٢٠١٣ به دلیل کتاب‌ها و مقالات صریحش در نیویورک تایمز توسط رژیم ساکت شده است – از پکن اخبار رسانه‌های دولتی را دنبال می‌کرد و در ذهنش نگران بدترین احتمالات بود. سپس در ٦ آوریل ٢٠٢٠، بی‌سروصدا به ووهان رفت، مصمم بود که ببیند پشت تصاویر قهرمانانه و از خودگذشتگی‌ها و پیروزی‌هایی که دستگاه پروپاگاندای حزب کمونیست چین پخش می‌کند چه خبر است و ترس، سردرگمی و رنج مردم واقعی را افشا کند که در نخستین و سخت‌گیرانه‌ترین قرنطینۀ کووید ١٩ جهان به سر می‌بردند.
شهری در سکوت مرگبار بر داستان‌های شگفت‌انگیز هشت نفر از ساکنان ووهان تمرکز دارد، از جمله پزشکی در خط مقدم، تاجری جدا افتاده از خانواده، داوطلبی که خودش را وقف بیماران و افراد در حال مرگ کرده و یکی از وفاداران حزب که برای هر چیزی توجیهی دارد. اگرچه حزب کمونیست چین تلاش‌های زیادی را صرف بازنویسی تاریخ شیوع پاندمی در ووهان کرده است، مورونگ از طریق این روایت‌های تکان دهنده و دست اول که به زیبایی نوشته شده‌اند به ما می‌گوید که واقعاً چه اتفاقی در ووهان افتاد و کتاب بی‌همتایی را دربارۀ نخستین روزهای پاندمی در اختیارمان می‌گذارد.

@utbook
جهان بینی آدولف هیتلر (از نبرد من تا فرمان نرو) (۲۳۰ص)
نویسنده: لارس لودیکه
مترجم: امین الدین ابطحی
ناشر: پیله
قیمت: ۲,۳۰۰,۰۰۰ ریال


#درباره_کتاب 👇
  جهان بینی آدولف هیتلر

آیا می‌توان با مطالعۀ کتاب «نبرد من» درکی از جهان‌بینی هیتلر پیدا کرد؟ کتاب «جهان‌بینی آدولف هیتلر از نبرد من تا فرمان نرو» در حقیقت نمایان‌گر علاقۀ شدید به جهان‌بینی و انگیزه‌های هیتلر است، علاقه‌ای که امروزه حتی شدیدتر از همیشه به نظر می‌رسد.
لارس لودیکه نویسندۀ این کتاب اما چنین علاقه‌ای را مشکل‌آفرین می‌‌پندارد و معتقد است که کتاب «نبرد من» نیازمند یک بررسی انتقادی و تخصصی از سوی مورخین است تا موارد مهم از مسائل فرعی جدا شوند.
به همین دلیل وی ضمن در نظر گرفتن همۀ یادداشت‌های هیتلر، قبل از به قدرت رسیدن وی در سال ۱۹۳۳ به بررسی ارتباط این منابع با دستورات و سخنرانی‌های وی در دورۀ زمانی بین سال‌های ۱۹۳۳ تا ۱۹۴۵ می‌پردازد و بر این اساس، این کتاب از جهان‌بینی مملو از تناقضات هیتلر از یهودستیزی، باور آریایی گرفته تا آرزوهای وی برای آینده، رمزگشایی می‌کند و ارتباط بین این جهان‌بینی و جنایت را توضیح می‌دهد.
این کتاب پژوهشی در مورد چگونگی پیدایش جهان‌بینی و یا شرایطی که اجرای این جهان‌بینی را میسر می‌سازند، به شمار نمی‌رود؛ بلکه تمرکز آن بیشتر بر روی ایدئولوژی هیتلر است که بیش از بیست سال، از اواسط دهۀ ۱۹۲۰ تا بهار سال ۱۹۴۵، اندیشه و برنامه‌ریزی‌های وی را تحت تأثیر قرار دادند.
@utbook
در روند اسطوره‌سازی از شخصیت موسولینی محصلی پرسیده بود: ” چگونه قدرت را کسب کردند؟” دیگری پاسخ‌داده بود: ” از بس مطالعه می‌کردند. هرگز نمی‌خوابیدند. هر ده دقیقه یک‌بار پلک‌ها را بازو بسته می‌کردند و باز مثل دسته‌گل سرکارشان می‌رفتند. ماندولین هم می‌زدند! ”
زمانی که مخالفان‌اش می‌کوشیدند به مدد اطلاع‌رسانی شهری مانع فرهنگی برای پیروزی او دست‌وپا کنند، آن فرزند خلف کلیسا زیرپیراهنی چرک و پاره‌پوره به تن کرد، روی تراکتور پرید و جهت خشک کردن برنج‌زارهای منطقه‌ی ورچلی و مبارزه با آفتِ پشه، گازش را گرفته بود. چند میلیون روستایی را به سوی پیراهن‌های سیاه فاشیسم کشید!
@utbook
📚 معرفی #تازه_های_کتاب

تحلیلی در باب موقعیت فرهنگی هومی بابا (۱۰۴ص)
نویسنده: استیون فی - لیام هایدون
مترجم: هادی نوری
ناشر: پیله
قیمت: ۱,۰۶۰,۰۰۰ ریال

#درباره_کتاب 👇
تحلیلی در باب موقعیت فرهنگ هومی بابا

هومی کی بابا، نویسنده موقعیت فرهنگ (۱۹۹۴)، در شهر بمبئی هند در سال ۱۹۴۹ به‌دنیا آمد. او عضو یک گروه اقلیت هندی به‌نام پارسی است، اجتماعی برآمده از نسل مهاجرانی که از ایران آمدند و تاحدی جدایی قومی خود را حتی تا امروز هم حفظ کرده‌ است.در حالی که تجربه او به‌عنوان یک فرد بین‌فرهنگی ممکن است بر نوشته‌هایش تأثیر گذارده باشد، خود بابا به‌ندرت به پیشینه یا نحوه تربیت خود اشاره می‌کند.
بابا قبل از رفتن به آکسفورد برای تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد، در یک مدرسه و دانشگاه خصوصی در بمبئی تحصیل کرد.
او از آن زمان به‌بعد به‌عنوان یک دانشگاهی در انگلستان و ایالات متحده مشغول به‌کار بوده است. بیشتر مقالات حاضر در کتاب موقعیت فرهنگ زمانی نوشته شده‌‌اند که بابا مدرس دانشگاه ساسکس بود.موقعیت فرهنگ شهرت رو به رشد بابا را در زمینه نظریه پسااستعماری، رشته علاقه‌مند‌ به میراث‌های مختلف دوره استعماری، تثبیت کرد.او جوایز و بورسیه‌های بسیاری از جمله در دانشگاه‌های پرینستون و پنسیلوانیا دریافت کرده است. در سال ۱۹۹۷ به دانشگاه شیکاگو نقل‌مکان کرد و در سال ۲۰۰۱ به کرسی استادی ادبیات آن اف. روتنبرگ دانشگاه هاروارد دست یافت.بابا که اکنون یک دانشگاهی برجسته و با نفوذ است، به مجمع جهانی اقتصاد (نهاد بین‌المللی که برای همکاری بیشتر بین حوزه‌های دولتی و خصوصی تأسیس شد) و یونسکو (سازمان علمی و فرهنگی آموزشی ملل متحد، نهاد جهانی که با هدف ترویج صلح از طریق همکاری بین‌المللی در زمینه‌هایی مانند علم، فرهنگ و آموزش تأسیس گردید) در مورد چگونگی کاهش فقر و نابرابری مشاوره می‌دهد. او هم‌چنین به‌عنوان عضو شورای هنر آسیایی برای موزه گوگنهایم در نیویورک فعالیت می‌کند.
@utbook
#معرفی_کتاب

احساس گناه شدید، احساس ملامت مدام، ندامت بی اندازه، خاری در چشم، ریگی در کفش، باری بر دوش، دردی جانکاه، کشمکشی مدام بین عشق و بیزاری. چرا خصم را دوست می‌دارم و چرا دوست را دشمن؟ در کدامین لحظه عشق می ورزم؟ در کدامین لحظه بیزارم؟ چرا بر حقم؟ چرا بر حق نیستم؟ این حق که گاهی نزد من است و گاهی نزد خصم من چیست؟ چه کسی آن را به من می‌بخشد؟ چه کسی آن را از من می گیرد؟ من که گناهی نکرده ام. آه چرا. سراپا ‘ گناهم… بدم، ناتوانم، زبونم. سرانجام چه خواهد شد؟ آغازش از کجا بوده است ؟ آیا می توانم؟ می توانم با وجود ریگی چنین سخت در کفش ها، همچنان به جاده زندگی بزنم؟ ولی اصلا چرا بروم؟ چطور راه بیفتم؟ من که متهمم. من که مستحق زیبایی ها نیستم. کجا بروم؟
@utbook
#معرفی_کتاب

مشهور است فروید در شرح منظورش از تداعی آزاد از تمثیل قطار استفاده می کرد. مثلا تصور کنید در قطاری نشسته اید و مناظر بیرون را برای همسفری که نمی تواند آن مناظر را ببیند توصیف می کنید. چه می بینید؟ یک درخت؟ تیر برق؟ کودکی زیبا؟ یا زنی که هراسان میدود؟ بسیار خب اما قطار فکر چطور؟ اگر افکار و احساسات من باطنی ترین و خصوصی ترین دارایی های من اند، پس چرا چنین بیگانه و دور و غریب می نمایند؟ چرا این قطار بله و آن قطار نه؟ بین زنجیره کلماتی که ناغافل در ذهن تداعی می شوند، چه ارتباطی وجود دارد؟ آیا در پس این نابسامانی ظاهری حقیقتی نیست؟ حتما چیزی هست. اگر نیست چرا برای ابراز وجود چنین به تقلا می افتد و مرا نیز به دست و پا زدن می اندازد؟ و اگر هست چرا همیشه لباس مبدل به تن می کند؟ چرا هیچ کلمه ای «آن» نیست؟ اینها که «آن» نیستند، از کجا می آیند؟ و این مسافر کیست اگر من بلیت سفر را نخریده ام؟
@utbook
آموزش فکر کردن به جانی (فلسفه آموزش بر اساس اصول عینیت گرایی آین رند) (۱۴۸ص)
نویسنده: لئونارد پیکاف
مترجم: امین فهیما
ناشر: نقد فرهنگ
قیمت: ۱,۳۵۰,۰۰۰ ریال

کتاب حاضر، آموزش فکر کردن به جانی، نگاهی به آموزش از منظر فلسفۀ عینیت‌گرایی است، که در نوع خودش کاری بس بدیع و کم‌سابقه است. مراد از آموزش در این بحث، ناظر بر تعلیم و تربیت کودکان و نوجوانان از پیش‌دبستانی تا پیش از ورود به دانشگاه است. اصولاً پیکاف، مهم‌ترین هدف آموزش را، ایجاد یکپارچگی (Integration) در ذهن کودک می‌داند. از این منظر، نگرش کلی مناسب به آموزش، برنامۀ درسی مناسب، و معلمان کارآمد را، جهت نیل به این هدف تشریح می‌نماید. علی‌رغم اینکه کتاب «فلسفۀ آموزش» را مورد بررسی قرار داده و به اصول و مبانی آموزش اشاره دارد، اما از پرداختن به جزئیات و تکنیک‌های آموزش مناسب نیز غافل نشده است. مخاطبین این کتاب، در درجۀ اول، شاغلین در حوزۀ آموزش (شامل معلمان، سیاست‌گذاران و اندیشمندان این حوزه) و والدین دغدغه‌مند برای آموزش فرزندان هستند. البته در نگاه عام‌تر هر کسی که به‌نوعی به مقولۀ آموزش علاقمند است را نیز در برمی‌گیرد.
@utbook
مسائل اجتماعی
مسائل اجتماعی از دیدگاه انتقادی
صور بنیانی حیات دینی
عصر سکولار
درآمدی بر تحقیق کیفی
مبانی پژوهش کیفی
مراحل اساسی اندیشه در جامعه شناسی
تحلیل دموکراسی در آمریکا
HTML Embed Code:
2024/03/29 05:13:36
Back to Top