TG Telegram Group Link
Channel: رصدگر مسائل روز
Back to Bottom
🔴کرونا ویروس؛
روانباختگان بیش از جانباختگان
✍🏻تدوین: محمد تیموری

«کرونا» مهمان خودخوانده ی بشری چه نشأت گرفته از توحش انسانی بر حیات طبیعی و چه به عنوان یک حمله ی بیوتروریستی ناشی از توحش انسان بر خودش دسامبر ۹۱۰۲ با زنده کردن خاطرات مشابه پاندمیک در دهه های پیشین جامعه جهانی را وارد شوک سلامت کرد. اما سازمان بهداشت جهانی (who) با وجود گمانه زنی های بسیار در مورد همه گیری «کووید۱۹ »در سطح بین المللی، انتشار این ویروس را در ابتدا اپیدمی (فراگیری در ناحیه جغرافیایی مشخص) و قابل کنترل و پس از مدتی پاندمی (فراگیری خارج ازکنترل و جهانی) خواند. یکی از عوامل اصلی تأخیر این سازمان در پاندمی خواندن ویروس جدید کرونا به جز تلاش اولیه برای مهار آن در محل تولدش، جلوگیری از بروز وحشت زودهنگام در سطح جامعه ی بین المللی و بازتاب های اقتصادی-اجتماعی ناشی از آن بود. به عبارت دیگر میتوان گفت اثرات پاندمی ترس از کرونا میتوانست اثراتی مخرب تر از ابتلا به آن داشته باشد.
ترس ها تا کجا مراقب ما هستند؟
ترس، هیجانی اضطراب آور برای برانگیختن واکنش مناسب در زمان خطر و حفظ حیات است که در موقعیت هایی تجربه میشود که یا انتظار بروز آن را نداریم یا توانایی و زمان لازم برای واکنش مناسب در برابر محرک آن وجود ندارد. اما ترس های بیش از اندازه علاوه بر کاهش عملکرد سیستم های زیستی دیگر مانند سیستم ایمنی به صورت خودکار، سبب ساز بروز خطایی هیجانی شده و برانگیختگی بیش از حد لازم را فرا میخواند و نهایتا در اثر این فشار، هیجان ترس که برای حفظ سلامت بالفعل شده است توانایی تخریب بالقوه بیشتری بر حالت سازنده خود مییابد و میتواند واکنش های اجتنابی آسیب زننده ای را موجب شود.

تاریخ انتشار اولیه: ۱۶ فروردین ۱۳۹۹
تاریخ رصد: ۱ مهر ۱۳۹۹

🌐برای مطالعه متن کامل این مطلب اینجا کلیک کنید.


☑️ تگ ها:
#رصدگرکرونا #روانشناسی

🔲 رصدگر مسائل روز
🆔@rasadgar_spri
🔴بررسی پیشامدهای ناشی از بیماری های همه گیر در مدیریت شهری
✍🏻تهیه و تنظیم: سیده سمیه منافی

شهرها نه تنها در خط مقدم مقابله با بیماریهای همه گیر قرار دارند، بلکه شاهد بیشترین و البته پایدارترین تغییرات نیز هستند، از کالبد شهرها تا ساختار اقتصادی و اجتماعی آنها در حال تغییر است. برنامه ریزی شهری نیز هزاران سال است که به نوعی متأثر از بیماری های واگیر بوده است. از آنجا که دولت ها، پزشکان و جوامع برای “خطی کردن منحنی ابتلای بیماری” تلاش میکنند، این احتمال وجود دارد که برخی از سیاست ها و تغییر رفتار، حتی بر نحوه زندگی در شهرها تأثیر بگذارد.
از رخداد این گونه مسائل، یک تهدید قابل توجه برای مدیریت شهری محسوب میشود، به طوری که روند عادی ارایه خدمات توسط شهرداری ها دچار اختلال خواهد شد، زیرا عملکرد مطمئن مدیریت شهری به شدت به کارکنان کلیدی آن متکی است. فقدان برنامه ریزی مناسب و به دنبال آن از دست دادن کارکنان کلیدی، قطعاً سیستم را در معرض تهدیدات بزرگتری در مقایسه با وقوع انواع پیشامدهای متداول قرار خواهد داد. به همین منظور مطالعات و ارزیابی های گسترده ای در سراسر جهان انجام گرفته است که براساس آنها بتوان مسیر درست مدیریت شهری در حوزه های مختلف را شناسایی و براساس آنها عمل نمود. در این گزارش سعی شده است تا با استفاده از منابع موجود در این زمینه، پیش نویسی در جهت مستندسازی اقدامات مورد نیاز برای مدیریت بیماری های همه گیر در حوزه های مختلف مدیریت شهری تهیه شود. امید است تا با تکیه بر دانش، تخصص و تعهد کارکنان مجموعه مدیریت شهری و استفاده از تجربیات جهانی، علاوه بر گذر موفق از این شرایط بتوان دستورالعمل و رویه های منسجمی برای مدیریت رویدادهای مشابه در آینده، تدوین نمود.
با توجه به ماموریت مرکز مطالعات و برنامه ریزی شهر تهران در ارتقاء جایگاه شهر تهران در سطج ملی و بین المللی، این مستند در کنار گزارش های وضعیت توسط مرکز مطالعات و برنامه ریزی شهر تهران بر روی وبسایت مرکز جهت استفاده مدیریت شهری تهران قرار می گیرند و می توانند مورد استفاده توسط سایر فارسی زبانان نیز در اقصی نقاط دنیا قرار گیرند.

تاریخ انتشار اولیه: ۱۸ فروردین ۱۳۹۹
تاریخ رصد: ۱ مهر ۱۳۹۹

🌐برای مطالعه متن کامل این مطلب اینجا کلیک کنید.


☑️ تگ ها:
#رصدگرکرونا #شهرسازی

🔲 رصدگر مسائل روز
🆔@rasadgar_spri
🔴اجرای استراتژی های کاهش انتقال محلی کویید ۱۹ در جوامع
✍🏻ترجمه: محمد صادق افراسیابی

با توسعه و گسترش جوامع و همچنین توسعه ارتباطات میان شهرهای مختلف دنیا، زندگی امروزی موضوعی صرفا مرتبط با یک شهر نبوده و یکایک شهرهای دنیا بر یکدیگر اثرگذار هستند. علاوه بر این “ارتباط میان انسان ها” پایه و اساس شکل گیری شهرها است که اگرچه در مدیریت عموم بحران ها نقشی موثر و مفید دارد، می تواند در وقوع برخی بحران ها همچون شیوع بیماری ها اثر منفی و مخرب ایفا نماید. شیوع اخیر COVID-91که از ووهان چین آغاز گردید و در حال حاضر بسیاری از شهرهای دنیا را درگیر خود نموده است، گویای این مهم است که علاوه بر تحلیل و توجه به شهر به عنوان یک عامل و عنصر مجزا، لازم است به تحولات جهانی در سایر شهرها و کشورهای دنیا نگاهی ویژه وجود داشته باشد تا مخاطرات احتمالی در برابر شهر شناسایی شده و از آن پیشگیری شود و جهت مقابله با آن اقدامات مناسب و موثر انجام پذیرد.

اقدامات در شهر تهران نیز با گزارش اولین موارد ابتلا در کشور آغاز گردید. با توجه به اهمیت پایش و بررسی وضعیت کلی شیوع بیماری در دنیا و همچنین اهمیت آگاهی مدیریت شهری از توصیه های سازمان های معتبر و مطرح دنیا، مرکز مطالعات و برنامه ریزی شهر تهران ترجمه مستند Implementation of Mitigation Strategies for منتشر نموده است در۱۲۱۲ در ماه مارسCDC را که Communities with Local COVID-91 Transmission دستور کار خود قرار داده است.

تاریخ انتشار اولیه: ۲۸ اسفند ۱۳۹۸
تاریخ رصد: ۳۰ شهریور ۱۳۹۹

🌐برای مطالعه متن کامل این مطلب اینجا کلیک کنید.


☑️ تگ ها:
#رصدگرکرونا #حکمرانی

🔲 رصدگر مسائل روز
🆔@rasadgar_spri
🔴کتاب اقتصاد دانش بنیان: تأملی در مفاهیم و نظریه‌ ها
✍🏻نویسنده: ابراهیم سوزنچی کاشانی

کتاب اقتصاد دانش بنیان با دو رویکرد نگارش شده است، نخست پارادایم‌ های اقتصاد دانش بنیان را باز کرده و مورد بررسی قرار می‌ دهد و دوم اینکه مبانی فکری آنها را در ارتباط با مسئله دانش آشکار سازد تا راه را برای تصمیم‌ گیری‌ های سیاستی هموارتر سازد، در واقع پیغام اصلی این کتاب این است که از جمله اصلی‌ ترین وجه ممیزه‌ های پارادایم‌ های اقتصاد دانش بنیان توجه به تقسیم‌ بندی دانش به دو نوع دانش ضمنی و دانش آشکار است که خود را به صورتی متفاوت در مدل‌ های آنها نشان می‌ دهند.

تاریخ انتشار اولیه: ۱۳۹۳
تاریخ رصد:۱۸ شهریور ۱۳۹۹

🌐برای مطالعه متن کامل این مطلب اینجا کلیک کنید.


☑️ تگ ها:
#رصدگرجهش_تولید_اقتصاد_دانش_بنیان #کتاب #اقتصاد

🔲 رصدگر مسائل روز
🆔@rasadgar_spri
🔴Transformation from an Oil-based Economy to a Knowledge-based Economy in Saudi Arabia: the Direction of Saudi Vision 2030
✍🏻Author: Mohammad Nurunnabi

The central aim of this article is to explore issues related to the transformation of an oil-reliant economy to a knowledge economy in Saudi Arabia, a country which witnessed a remarkable revolution following the discovery of oil more than three quarters of a century ago (March 1938). The study provides insights into what the country’s knowledge economy looks like today and the potential policy issues related to how the economy might evolve into the future. Saudi Arabia, a member of G20, is the world’s largest oil exporter and derives about 90% of the government revenue from oil. Based on the documentary analysis (World Bank, United Nations, World Economic Forum, Ministries in Saudi Arabia and newspapers), the findings of this study suggest that there are six key aspects which need to be considered in developing Saudi Arabia’s knowledge economy: human capital, innovation, information and communications technology (ICT), the economy, education and employment. In particular, several challenges are identified relating to human capital, research and unemployment amongst university-educated females. The Saudi government’s Vision (Arabic: 2030 and the related National Transformation Program 2020 both stress the importance of diversifying the economy through development of the knowledge economy. The findings of this study will assist policymakers as they work to create sustainable knowledge economy framework for Saudi Arabia. Further research is required to compare the pillars of the knowledge economy in the Middle East.

تاریخ انتشار اولیه: ۸ فروردین ۱۳۹۶
تاریخ رصد: ۲۲ شهریور ۱۳۹۹

🌐برای مطالعه متن کامل این مطلب اینجا کلیک کنید.


☑️ تگ ها:
#رصدگرجهش_تولید_اقتصاد_دانش_بنیان #تجربه_کشورها #اقتصاد #مقاله_علمی

🔲 رصدگر مسائل روز
🆔@rasadgar_spri
🔴تکالیف سیاستهای کلی نظام برای جهش تولید
رهبر معظم انقلاب اسلامی، سال ۱۳۹۹ را سال جهش تولید نام گذاری نمودند. جهش تولید برای جمهوری اسلامی ایران، امری ضروری است. زیرا از یک طرف دشمنی دشمنان و استفاده آنها از ابزارهای اقتصادی و محدودیت های تجاری به بیشترین حد خود طی سال های اخیر رسیده و باعث کاهش در آمد ملی گردیده است و از طرف دیگر، ظرفیت های بالقوه بسیاری در کشور وجود دارد که با توجه بیشتر به آنها می توان ضمن کاهش وابستگی به خارج از کشور، توان ملی را در چانه زنی های اقتصادی افزایش داد. یکی از این ظرفیت ها نیروی انسانی جوان است. شور، نشاط و قدرت این نیرو می تواند تحول آفرین باشد. اما عدم استفاده درست از این ظرفیت، ممکن است ضررهای بسیاری را در پیش داشته باشد. زیرا در صورت عدم استفاده از نیروی جوان، جوان پرشور تبدیل به جوان بیکار می شود. بیکاری نیز مفاسد اقتصادی و اجتماعی فراوانی در پی دارد. آنچه که می تواند سد محکمی در مقابله با دشمنی دشمنان باشد و زمینه بهره بردای از ظرفیت های فراوان را ایجاد کند، جهش تولید است. از این منظر، از نظر مقام معظم رهبری رمز سعادت ملت، تأمین کننده امنیت ملی، اقتدار و پیشرفت، جهاد فی سبیل الله، اساس اقتصاد، قائمه اقتصاد”، ستون فقرات اقتصاد مقاومتی ، علاج اصلی و بنیانی، مهمترین بخشی که می تواند یک شکوفایی پایدار بوجود بیاورد اساس و حلقه اساسی پیشرفت اقتصاد و یکی از دو عنصر پیشرفت مادی کشور، تولید است. بنابراین جهش تولید، یک ضرورت برای جمهوری اسلامی ایران است.

تاریخ انتشار اولیه: خرداد ۱۳۹۹
تاریخ رصد: ۲۲ شهریور ۱۳۹۹

🌐برای مطالعه متن کامل این مطلب اینجا کلیک کنید.


☑️ تگ ها:
#رصدگرجهش_تولید_اقتصاد_دانش_بنیان #حکمرانی

🔲 رصدگر مسائل روز
🆔@rasadgar_spri
🔴الزامات دستیابی به اقتصاد دانش بنیان در سطح کلان: تحلیل چارچوب قانونی در ایران و ارائه توصیه های سیاستی
✍🏻نویسندگان: محمد قاسمی , مهدی فقیهی , پریسا علیزاده

موضوع این مقاله بررسی الزامات دستیابی به اقتصاد دانش بنیان در سطح کلان و به طور مشخص چارچوب های حقوقی لازم برای تحقق اقتصاد دانش بنیان است. برای این منظور، چارچوبی نزدیک به چارچوب اداره آمار استرالیا برای ابعاد و مولفه های اقتصاد دانش بنیان شامل چهار بعد اصلی: ۱- بعد زمینه ای (رژیم نهادی و ساختار اقتصادی)، ۲- بعد سرمایه انسانی، ۳- بعد فناوری اطلاعات و ارتباطات و ۴- بعد نوآوری و کارآفرینی انتخاب شده است. روش تحقیق، مطالعات کتابخانه ای، مطالعه اسنادی و استفاده از تکنیک تحلیل محتوا است. بررسی وضعیت موجود با توجه به شاخص های توصیه شده برای ارزیابی هر یک از ابعاد اشاره شده، نشان می دهد که با وجود قوانین و مقررات مختلف در برنامه های توسعه و سایر قوانین دائمی کشور، هنوز تا یک چارچوب جامع و منسجم حقوقی برای حرکت به سمت اقتصاد دانش بنیان فاصله وجود دارد. رژیم نهادی و ساختار اقتصادی کشور باید تقویت شود و در زمینه حمایت از کارآفرینی و نوآوری هنوز برخی خلاهای قانونی وجود دارد. توسعه سرمایه انسانی و فناوری اطلاعات و ارتباطات در مقایسه با دو رکن قبلی از وضعیت قابل قبول تری در چارچوب حقوقی و قانونی فعلی برخوردار هستند. همچنین با استفاده از روش رقابت پذیری مجمع جهانی اقتصادی اصلاحات ساختاری برای استقرار اقتصاد دانش بنیان اولویت بندی شده است. بر مبنای نتایج به کارگیری این روش، مشخص شده است که ۱- ایران در زیرساخت ها، سلامت و آموزش مقدماتی و نیز تحصیلات عالیه، وضعیت مساعدی دارد (شکاف ساختاری مثبت) و در سایر شاخص ها، شکاف ساختاری ملاحظه می شود. ۲- بدترین شاخص ایران در ناحیه شاخص های مبتنی بر عوامل، وضعیت نهادها است. هرچند وضعیت محیط اقتصاد کلان نیز در ناحیه منفی است و باید بهبود یابد، اما اولویت اول براساس روش GCR در این ناحیه، اصلاح نهادها است. در میان شاخص های معطوف به اقتصاد دانش بنیان، وضعیت آمادگی فناوری در کشور تا حدود قابل توجهی از پتانسیل فعلی آن فاصله دارد، اما در حوزه نوآوری چندان با نرم جهانی فاصله ندارد.

تاریخ انتشار اولیه: بهار ۱۳۹۷
تاریخ رصد: ۲۲ شهریور ۱۳۹۹

🌐برای مطالعه متن کامل این مطلب اینجا کلیک کنید.


☑️ تگ ها:
#رصدگرجهش_تولید_اقتصاد_دانش_بنیان #علم_فناوری #مقاله_علمی

🔲 رصدگر مسائل روز
🆔@rasadgar_spri
🔴گزارش مداقه ای بر آسیب های نشر اخبار، اطلاعات و آمار جعلی در بحران جهانی کرونا
✍🏻نگارنده: دکتر قادر باستانی، متخصص و کارشناس ارتباطات و رسانه های اجتماعی

با توجه به این که “ارتباط میان انسان ها” پایه و اساس شکل گیری شهرها است این ارتباط در صورتی که به نحوی مناسب مدیریت نگردد می تواند در وقوع برخی بحران ها همچون شیوع بیماریها اثر منفی و مخرب ایفا نماید. شیوع اخیر COVID-91که از ووهان چین آغاز گردید و در حال حاضر بسیاری از شهرهای دنیا را درگیر خود نموده است، در شهر تهران نیز منجر به شیوع بیماری شده است و متاسفانه شمار قابل توجهی از همشهریان محترم تهران را گرفته است و سلامت شمار بسیاری را با مخاطره مواجه نموده است. این موضوع موجب به وجود آمدن حجم عظیمی از اطلاعات شده است که به سبب در دسترس بودن شبکه های اجتماعی به سهولت و سرعت به مخاطبین می رسند. بخشی از این مخاطبین شهروندان و بخشی از ایشان مدیران شهری هستند که اثرگذاری این حجم عظیم اطلاعات بر روی ذهن ایشان می تواند موجب تغییرات نامناسب رفتاری و عملکردی در ایشان گردد.

نظر به این که پاندمی COVID-91برای اولین بار در تاریخ بشر رخ داده است و ناشناخته های بسیاری در این خصوص وجود دارد افراد مستعد جذب و اثرپذیری از انواع اخبار هستند و این موضوع اثرگذاری اطلاعات بر ایشان را بسیار بیشتر می کند. با توجه به این مهم مرکز مطالعات و برنامه ریزی شهر تهران با کمک یکی از متخصصین صاحب نظر در حوزه رسانه اقدام به تهیه و تنظیم این گزارش نموده است که می تواند نقش مفیدی در یاری شهروندان و مدیران شهری جهت تشخیص اخبار صحیح از اخبار غیر قابل اعتماد داشته باشد.

تاریخ انتشار اولیه: ۹ اردیبهشت ۱۳۹۹
تاریخ رصد: ۳۰ شهریور ۱۳۹۹

🌐برای مطالعه متن کامل این مطلب اینجا کلیک کنید.


☑️ تگ ها:
#رصدگرکرونا #فضای_مجازی_رسانه

🔲 رصدگر مسائل روز
🆔@rasadgar_spri
🔴نوشتاری از بازتوانی پس از بحران COVID-19
«ما نیاز به بازگشایی شهرهای خود داریم اما نه بدون ایجاد تغییرات»
✍🏻نویسنده: Richard Florida ,ترجمه: فرهاد محبّـتی

ما باید خودمان را برای یک نبرد طولانی با کروناویروس آماده کنیم. اما اکنون تغییراتی وجود دارند که میتوان برای آماده سازی شهرهای آسیب دیده برای رویارویی با آینده استفاده کرد. همزمان با پیچیدگی کروناویروسترسناک در سراسر جهان، شهرها یکی بعد از دیگری تعطیل شده و مراکز تجاری شهری و حومه شهر را به شهر ارواح واقعی تبدیل کرده است.

شهرها نمیتوانند به طور نامحدود تعطیل بمانند زیرا هزینه های اقتصادی بسیار ویران کننده هستند. اما واقعیت این است که ما نمیتوانیم همه چیز را به گذشته برگردانیم. به نظر میرسد که موج بعدی این بیماری همه گیر، مانند همه بیماری های بزرگ، طی سال آینده تا هجده ماه دیگر دوباره ظاهر شود، تا زمانی که یک واکسن پیدا شود یا ایمنی گله ای ایجاد گردد. حتی در حالی که شهرها برای مقابله با مرحله اول این بیماری، بر بسیج کامل منابع پزشکی مورد نیاز متمرکز هستند، مهم است که آنها نیز با آسودگی خیال و ایمنی، برای آینده آماده شوند.

تاریخ انتشار اولیه: ۱۳ فروردین ۱۳۹۸
تاریخ رصد: ۳۰ شهریور ۱۳۹۹

🌐برای مطالعه متن کامل این مطلب اینجا کلیک کنید.


☑️ تگ ها:
#رصدگرکرونا #شهرسازی

🔲 رصدگر مسائل روز
🆔@rasadgar_spri
🔴اپیدمی کرونا و ریسک تامین مالی شهرداری
چارچوبی برای سیاستگذاری شهری
ویروس کرونا ،جدای از گرفتن جان انسانها، در کشورهای مختلف اقتصاد جهانی از آسیای جنوب شرقی، خاورمیانه تا قلب اروپا و آمریکا و استرالیا و آفریقا را درگیر خود کرده است. امروز اقتصاد بسیاری از کشورها به صورت مستقیم و غیرمستقیم تحت تاثیر قرار گرفته است. هم اکنون با کاهش تقاضا به خصوص در اقتصاد چین، قیمت نفت به شدت کاهش یافته و هر بشکه نفت به زیر ۵۵دلار سقوط کرده است. برخی تحلیل گران معتقدند در صورت تداوم این شرایط احتمال کاهش بیشتر قیمت نفت حتی تا ۳۵دلار نیز وجود دارد. شوک همه گیری این ویروس ابتدا غول اقتصاد جهانی یعنی چین را به زانو درآورد. در حال حاضر بسیاری کارخانجات در کشور چین به حالت تعطیل یا نیمه تعطیل درآمدهاند. گردشگری که یک دهم کل اقتصاد چین را تشکیل میدهد، با افت سنگین مواجه شده و با تداوم این روند به نظر میرسد میلیاردها دلار به اقتصاد چین خسارت وارد شود. برآوردهای اولیه نشان می دهد، تنها در ۲ماهه ابتدایی سال جاری میلادی حدود ۱۸۵میلیارد دلار به اقتصاد چین خسارت وارد شده است.

ژاپن، سومین اقتصاد بزرگ دنیا در سه ماهه پایانی ۲۵۱۹پس از از بین رفتن تأثیر افزایش مالیات فروش و یک توفان قدرتمند ۱.۱درصد کوچک تر شد. این بزرگترین رکود نسبت به سه ماهه قبل از آن از سال ۲۵۱۴تا حالا بود.

هنگ کنگ هم وارد رکود شده و سنگاپور هم به زودی همین سرنوشت را پیدا می کند. تولید ناخالص داخلی در سه ماهه پایانی ۲۵۱۹در اندونزی به پایینترین حد طی سه سال گذشته رسیده و مالزی کمترین تولید ناخالص داخلی را طی یک دهه گذشته داشت. آلمان، بزرگترین اقتصاد اروپا هم درست قبل از شیوع ویروس کرونا به خاطر کاهش فعالیت کارخانه های این کشور وارد رکود شده بود. شاخص حساسیت اقتصادی در آلمان در ماه فوریه به شدت پایین آمده است که نشان دهنده ترس از ضربه خوردن اقتصاد جهان از ویروس کرونا است.

تاریخ انتشار اولیه: اسفند ۱۳۹۸
تاریخ رصد: ۳۰ شهریور ۱۳۹۹

🌐برای مطالعه متن کامل این مطلب اینجا کلیک کنید.


☑️ تگ ها:
#رصدگرکرونا #شهرسازی #اقتصاد

🔲 رصدگر مسائل روز
🆔@rasadgar_spri
🔴درباره جهش تولید: ۱. چارچوب مفهومی و نظری الگوی راهبردی حمایت از تولید در ایران
✍🏻تهیه و تدوین : آقای سیدامیر سیاح / آقای موسی شهبازی غیاثی

خلاصه :
با وجود سال ها سیاستگذاری با هدف حمایت از تولید، هم گزارش های بین المللی و هم ارزیابی های داخلی، نشانگر وضعیت نامناسب محیط کسب وکار و امنیت سرمایه گذاری در ایران است. انحصار و وجود موانع جدی در اعطای مجوز به کسب وکارها، تنگنای تأمین مالی تولید، بی ثباتی مقررات و اتخاذ تصمیم های ناگهانی، عایدی بالای فعالیت های نامولد و رقیب تولید، مشکلات فراوان در استیفای حقوق مالکیت و اجرای قراردادها، در کنار برخی مسائل و مشکلات ناشی از تحریم های اقتصادی وضعیتی را در محیط کسب وکار و تولید کشور ایجاد کرده که نرخ رشد اقتصادی ایران پایین است، عمده صنایع ایران از فناوری قدیمی استفاده می کنند و از منافع فناوری های پیشرفته محرومند، کیفیت محصولات ایرانی نسبت به رقبای خارجی، معمولاً پایین بوده و سهم اغلب محصولات ایرانی در بازارهای جهانی اندک است.
گزارش حاضر، جمع بندی بیش از ۲۰ گزارش پژوهشی تهیه شده توسط مرکز پژوهش های مجلس، در پاسخ به این سؤال است که «دولت و مجلس چگونه می توانند به تولید کمک کنند؟»
پاسخ به سؤال پیش گفته، در قالب یک مدل مفهومی ارائه شده است که روابط مؤلفه های اصلی حمایت از تولید در ایران را نشان می دهد. مؤلفه هایی نظیر: محیط فعلی و مطلوب فعالیت واحدهای تولیدی، مسیرهای نامولد رقیب و موازی تولید و سرمایه گذاری، راهبرد توسعه صنعتی یا اولویت های تولیدی کشور، امنیت سرمایه گذاری و نیروهای محرک سرمایه گذاری از جمله تعرفه های واردات، معافیت های مالیاتی، تسهیلات بانکی و اعتبارات حمایتی.
در پیش فرض این تحقیق آمده است که در هر جامعه ای (از جمله ایران)، برخی انسان ها شمّ کارآفرینی (توان تشخیص فرصت ها، تحمل خطر ورود به کسب وکارهای جدید و سرمایه گذاری و تأسیس واحد تولیدی) بالاتری نسبت به دیگران دارند که اگر فضای سرمایه گذاری و محیط کسب وکار مناسب باشد، این افراد به نسبت شمّ اقتصادی و روحیه کارآفرینی خود، به میدان می آیند و ظرفیت های کارآفرینی آنها از حالت بالقوه به بالفعل تبدیل و موجب تأسیس یا توسعه کسب وکارها می شوند. به عبارت دیگر، در فضای سرمایه گذاری و محیط کسب وکار مطلوب، بنگاه ها با سهولت متولد می شوند و رشد می کنند.

تاریخ انتشار اولیه: ۲۲ اردیبهشت ۱۳۹۹
تاریخ رصد: ۲۳ شهریور ۱۳۹۹

🌐برای مطالعه متن کامل این مطلب اینجا کلیک کنید.


☑️ تگ ها:
#رصدگر_جهش_تولید_اقتصاد_دانش_بنیان #چهارچوب_مفهومی

🔲 رصدگر مسائل روز
🆔@rasadgar_spri
🔴گزارش عملکرد قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر و ارتقای نظام مالی کشور در حوزه بازارهای مالی
✍🏻تهیه و تدوین : آقای محمدتقی نظریان مفید / آقای سیدکمال حسینی

قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر و ارتقای نظام مالی کشور» در تاریخ ۱۳۹۴/۲/۲۰به تصویب مجلس رسید که مشتمل بر ۶۰ماده در حوزه های مختلف است. به دلیل اهمیت احکام مندرج در این قانون و ضرورت ارزیابی اجرای آنها، گزارش حاضر، عملکرد احکام مرتبط با حوزه بازارهای مالی (بانک، بورس، بیمه و ارز) تا مهرماه ۱۳۹۷را بررسی و ارزیابی مینماید.
بررسی های صورت گرفته نشان میدهد عملکرد سازمان ها و نهادهای مختلف مرتبط با این قانون، وضعیت چندان مناسبی نداشته است. در عمده مواد مورد بررسی در حوزه بازارهای مالی، صرفاً به ابلاغ قانون و تصویب آیین نامه های مربوط و برخی اقدامات اولیه اکتفا شده است به نحوی که بخش زیادی از تکالیف مندرج در این حوزه همانند واگذاری اموال مازاد و شرکت های غیربانکی بانک ها، بازپرداخت بدهی های ارزی از محل حساب ذخیره ارزی، فعالیت شرکت های رتبه بندی، تأمین تفاوت های ریالی ناشی از تعهدات ارزی و برخی احکام دیگر با اجرای کامل و اثربخش فاصله نسبتاً زیادی دارند. در تحلیل چرایی عملکرد ضعیف این قانون در حوزه مورد بررسی می توان به تداوم رکود نسبی در اقتصاد کشور و آثارآن بر بازار مالی و بخش حقیقی اقتصاد، نبود عزم جدی در دستگاه ها و نهادهای دارای مسئولیت، عدم پیش بینی ضمانت های اجرایی در تکالیف دستگاه ها، پراکندگی، نبود انسجام و برخی ابهامات در احکام قانون، احاله نمودن برخی تصمیمات اساسی به آیین نامه های اجرایی و اثرگذاری آن بر طولانی شدن اتخاذ تصمیم در دولت و فشار گروه های ذی نفع نسبت به تغییر مفاد آیین نامه ها و تصمیمات دولت اشاره کرد.

تاریخ انتشار اولیه: ۲۲ اسفند ۱۳۹۷
تاریخ رصد: ۲۵ شهریور ۱۳۹۹

🌐برای مطالعه متن کامل این مطلب اینجا کلیک کنید.


☑️ تگ ها:
#رصدگر_جهش_تولید_اقتصاد_دانش_بنیان #اقتصاد

🔲 رصدگر مسائل روز
🆔@rasadgar_spri
🔴درباره جهش تولید (۲)
(الزامات آن در حوزه های کشاورزی، مسکن، حمل ونقل و توسعه روستایی)
✍🏻تهیه و تدوین : آقای پژمان اعلائی بروجنی / آقای علی فرنام / آقای محمدرضا عبدلی / خانم سارا حمیدپور زارع / آقای ذبیح اله طلوعی / آقای خسرو خسروی / آقای علی اعظمی / آقای حجت ورمزیاری / آقای بهروز رازانی

به منظور تحقق جهش تولید در بخش کشاورزی و منابع طبیعی لازم است در اولین مرحله الگو های تولید و نظام های بهره برداری به سمت مدیریت دانش بنیان و استفاده از دانش و فناوری های روز حرکت کند. به منظور افزایش سرمایه گذاری در بخش کشاورزی نیز لازم است دولت از طریق سیاست های حمایتی، نظیر اعطای تسهیلات با نرخ های ترجیحی، تقویت نظام بیمه ای، تقویت بازار و کاهش حاشیه بازاریابی، مخاطرات طبیعی و اقتصادی موجود در این بخش را مدیریت کند. توسعه معاملات کالاهای کشاورزی در بورس و یکپارچه سازی سامانه های هوشمند کسب مجوزها برای فعالیت های مختلف کشاورزی نیز می تواند مقدمات بهبود محیط کسب و کار در این بخش را فراهم کند.
برای نیل به جهش تولید در حوزه مسکن باید تفکیکی بین مسائل درون بخشی و تخصصی این حوزه با مشکلات جاری کشور در مقیاس کلان که بیشتر ناشی از تحولات محیط بیرونی است قائل شد. بررسی ها نشان می دهد تحرک بخشی به تولید مسکن با استفاده از ظرفیت های بخش خصوصی و برقراری سازوکارهای بین دستگاهی، به رغم این که بخش قابل توجهی از چالش های حوزه مسکن متأثر از محیط بیرونی است، اما می تواند به جهش تولید در این حوزه منجر شود. ساده سازی فرایند و تقلیل زمان و هزینه صدور مجوزهای ساخت و عرضه مسکن از طریق «ایجاد پنجره واحد تولید و عرضه مسکن» و کارامد کردن سیاست های اعتباری مسکن از طریق «هدفمندسازی اعطای تسهیلات» می تواند به این امر کمک کند.
تأکید بیش از حد بر حمل ونقل جاده ای منجر به استهلاک سرمایه های کشور (زیرساختی، انرژی و …) شده است. به رغم تأکیدات اسناد بالادستی و قانونی بر حمل ونقل ریلی، در مقام اجرا توجه عملی به این بخش نمی شود. عدم اجرای قانون برنامه ششم توسعه مبنی بر اختصاص یک درصد از عواید حاصل از صادرات نفت و گاز به حمل و نقل ریلی و موازنه قیمت های حامل های انرژی به نفع حمل و نقل جاده ای و به ضرر حمل و نقل ریلی از مهم ترین موانع توسعه حمل و نقل ریلی در کشور است.
ازجمله الزامات پیشنهادی برای تحقق جهش تولید در نواحی روستایی و عشایری می توان به مواردی مانند: (۱) ساماندهی طرح‏های اشتغال‏زایی و کارآفرینی روستایی و عشایری، (۲) ارتقا و نوسازی نظام بازار محصولات روستاییان و عشایر، (۳) تجهیز و تحرک‏بخشی سرمایه انسانی و اجتماعی، (۴) ارتقا و ایجاد یکپارچگی در نظام سیاستگذاری و مدیریت توسعه روستایی و عشایری اشاره کرد.

تاریخ انتشار اولیه: ۱۶ تیر ۱۳۹۹
تاریخ رصد: ۹ مهر ۱۳۹۹

🌐برای مطالعه متن کامل این مطلب اینجا کلیک کنید.


☑️ تگ ها:
#رصدگر_جهش_تولید_اقتصاد_دانش_بنیان #اقتصاد

🔲 رصدگر مسائل روز
🆔@rasadgar_spri
🔴اقتصاد دانش بنیان در اتحادیه اروپا
✍🏻نویسندگان : دکتر علی صباغیان ؛ محمود جوادی

پس از جنگ جهانی دوم در وضعیتی که ایالات متحده آمریکا و اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی به عنوان دو ابرقدرت ظهور کردند، کشورهای اروپایی که قبل از آن از جهات مختلف به عنوان قدرت های بزرگ جهان محسوب می شدند تا حد زیادی جایگاه خود را از دست دادند. در آن شرایط هیچ کدام از کشورهای اروپایی به تنهایی توان رقابت با سیطره اقتصادی آمریکا و تا حدودی اتحاد جماهیر شوروی را نداشتند. در چنین شرایطی، آنها چاره کار را در همگرایی و همکاری با یکدیگر در عرصه های مختلف از جمله عرصه اقتصادی دیدند.
فرایند همگرایی توسط شش کشور فرانسه، ایتالیا، آلمان غربی، هلند، بلژیک و لوکزامبورگ با امضای معاهده رم و تأسیس جامعه اقتصادی اروپا در سال ۱۹۵۸ آغاز شد. بسترسازی های ناشی از روند همگرایی موجب تحولات مهم اقتصادی و افزایش رشد اقتصادی کشورهای اروپای غربی در یک دهه بعد از شکل گیری جامعه اقتصادی اروپا شد. کشورهای اروپایی اگرچه توانستند در چارچوب همگراییکه اکنون اعضای آن به ۲۸ کشور افزایش یافته تا حدودی ناتوانی خود در رقابت با قدرت های اقتصادی بزرگ جهان را برطرف کنند، اما چرخه تحولات جهانی به طور مستمر اتحادیه اروپا را در معرض رقابت های شدید و خطر عقب افتادن از رقبا قرار میداد.
در دهه ۱۹۹۰، تحولات مختلفی همچون پایان جنگ سرد، فروپاشی شوروی، سقوط دیوار برلین، سربرآوردن قدرت های نوظهور، انقلاب اطلاعات و ارتباطات و جهانی شدن اقتصاد، اتحادیه اروپا را در معرض رقابت های جدید و شدیدی قرار داده بود. اگرچه پاسخ های مقطعی اروپا به این رقابت ها از جمله ایجاد بازار واحد اروپا بر اساس پیمان ماستریخت تا حدودی می توانست قدرت رقابت پذیری اتحادیه اروپا را افزایش دهد، اما رقابت های اقتصادی که از این دوران به بعد با آن مواجه میشد دارای ماهیت متفاوتی شده بودند. در این دوران قدرت های اقتصادی به ویژه آمریکا، به عنوان بزرگترین اقتصاد جهان، به سرعت به سمت استفاده از دانش در تولیدات اقتصادی در حرکت بودند. عقب ماندگی نسبی کشورهای اتحادیه اروپا در حوزه اقتصاد دانش بنیان نسبت به آمریکا یا ژاپن، موجب شد تا آنها این امر را به عنوان یک کمبود بزرگ تشخیص دهند و تلاش برای رفع آن را جزو اولویت های اساسی خود محسوب کنند.

تاریخ انتشار اولیه: ۱۳۹۷
تاریخ رصد: ۹ مهر ۱۳۹۹

🌐برای مطالعه متن کامل این مطلب اینجا کلیک کنید.


☑️ تگ ها:
#رصدگر_جهش_تولید_اقتصاد_دانش_بنیان #کتاب

🔲 رصدگر مسائل روز
🆔@rasadgar_spri
🔴تصویب نهایی سیاست‌ها و برنامه‌های اقدام علمی، فناورانه و فرهنگی جهش تولید
جلسه ۸۳۰ شورای عالی انقلاب فرهنگی به ریاست حجت‌الاسلام‌والمسلمین دکتر حسن روحانی و با حضور دکتر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی، حجت‌الاسلام‌والمسلمین رئیسی رئیس قوه قضائیه و سایر اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی روز گذشته ۲۴ تیرماه ۱۳۹۹ برگزار شد.

دکتر سعید رضا عاملی دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در پایان این جلسه در جمع خبرنگاران در تشریح دستور و مصوبات جلسه ۸۳۰ شورای عالی انقلاب فرهنگی اظهار داشت: دستور این جلسه ادامه بررسی “سیاست‌ها و برنامه‌های اقدام علمی، فناورانه و فرهنگی جهش تولید” بود که سند آن بر مبنای نظام مسائل نهادهای مربوطه در قوه مجریه و ظرفیت‌های اولویتی برای قوه مقننه و قضائیه تدوین شده است. در واقع از آنجا که شورای عالی انقلاب فرهنگی یک نهاد سیاست‌گذار فرا قوه‌ای است، ظرفیتی است برای سیاست‌گذاری نسبت به همه ظرفیت‌های نظام جمهوری اسلامی ایران.

وی ادامه داد: سیاست‌ها و برنامه‌های اقدام علمی، فناورانه و فرهنگی جهش تولید در شور اول کلیات آن به تصویب رسید و در شور دوم نسبت به بررسی سیاست‌های کلان و برنامه‌های اقدام به تفکیک نهادها پرداخته شد.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی اضافه کرد: در این سند برای وزارتخانه‌های علوم، تحقیقات و فناوری، بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، آموزش‌وپرورش، فرهنگ و ارشاد اسلامی و صنعت، معدن و تجارت، معاونت علمی و فناوری و بنیاد ملی نخبگان، سازمان تبلیغات اسلامی، سازمان صداوسیما، مجلس شورای اسلامی، قوه قضائیه و دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی؛ مسائل، موانع و ظرفیت‌های مرتبط با جهش تولید شناسایی شده و پیشنهادهایی پیرامون آن مطرح شد که پس از بحث و تبادل نظر و اصلاح و تعدیل در جلسه به تصویب اعضا رسید.

وی با اشاره به ظرفیت‌هایی که این سند برای جهش تولید در کشور ایجاد می‌کند، تصریح کرد: جهش تولید در تجربه‌های بین‌المللی تا دهه ۷۰ میلادی مبتنی بر انباشت سرمایه تعریف می‌شد که از دهه ۷۰ به بعد دانش و فناوری‌های جدید اهمیت کانونی پیدا کردند که خوشبختانه از جهت سرمایه انسانی توانمند مرتبط با فناوری‌های جدید مثل هوش مصنوعی، صنایع اتوماتیک سازی، دانش مرتبط با فضای مجازی و طراحی پلتفرم‌های شبکه‌ای از توانائی قابل توجهی برخوردار است.

دکتر عاملی گفت: نگاه این سند توجه به فناوری‌های جدید، ایجاد ظرفیت برای شرکت‌های دانش‌بنیان، شرکت‌های بزرگ، متوسط و کوچک برای جهش تولید است.

تاریخ انتشار اولیه: ۲۵ تیر ۱۳۹۹
تاریخ رصد: ۹ مهر ۱۳۹۹

🌐برای مطالعه متن کامل این مطلب اینجا کلیک کنید.


☑️ تگ ها:
#رصدگر_جهش_تولید_اقتصاد_دانش_بنیان #سیاستگذای

🔲 رصدگر مسائل روز
🆔@rasadgar_spri
🔴نهادها، پیش نیاز تجارت در اقتصاد دانش‌بنیان
✍🏻نویسندگان: رحمن میرزاییان، کیومرث سهیلی، سید محمدباقر نجفی، جمال فتح‌اللهی

ایجاد، توسعه و تقویت نهادها، بر تجارت بین الملل تأثیرگذار است و از پیش نیازهای آن می باشد. تبیین فرآیند و کانال‌های اثرگذاری انواع نهادها بر تجارت بین کشورها و کمی سازی آن بر اساس روش های علمی، از اهمیت خاصی برخوردار است که در این پژوهش مورد مطالعه قرار گرفته است. در این مقاله، اثر نهادهای آزادی اقتصادی و حکمرانی خوب به عنوان سطوح دوم و سوم تحلیل نهادی از نظریه چهار سطح تحلیل اجتماعی اولیور ویلیامسون، بر تجارت بین تعدادی از کشورهای آسیایی پیشرو در حوزه اقتصاد دانش‌بنیان، با بکارگیری مدل جاذبه و روش داده‌های تابلویی، با استفاده از آمار و اطلاعات دوره ۲۰۰۵ تا ۲۰۱۴ بررسی‌ شده است. براساس نتایج حاصل از پژوهش، نهادها در تجارت بین کشورها اثرگذار بوده و از طریق کانال‌ها و مجراهای مهمی چون رقابت، مزیت رقابتی، سرمایه انسانی، بهره‌وری و هزینه مبادله؛ تجارت بین آنها را تحت تأثیر قرار داده است. برآورد مدل­ها نشان داد که تأثیر شاخص­های حکمرانی خوب و آزادی اقتصادی بر تجارت بین کشورها مثبت و معنی‌دار بوده است. بر اساس نتایج مدل های برآورد شده، افزایش یک‌ درصدی در شاخص آزادی اقتصادی در کشورهای صادرکننده و واردکننده میزان تجارت آنها را به‌ ترتیب به میزان ۷۸/۳ و ۴۹/۳ درصد افزایش داده است. همچنین، با افزایش یک‌ درصدی در شاخص حکمرانی خوب برای کشورهای صادرکننده، تجارت آنها ۹۳۳/۰ درصد افزایش یافته است. تأیید تأثیرگذاری مثبت نهادها بر تجارت بین کشورها، بیانگر آن است که ایجاد، توسعه و تقویت نهادها؛ جهت توسعه تجارت بین این کشورها، امری ضروری است.

تاریخ انتشار اولیه: تابستان ۱۳۹۸
تاریخ رصد: ۹ مهر ۱۳۹۹

🌐برای مطالعه متن کامل این مطلب اینجا کلیک کنید.


☑️ تگ ها:
#رصدگر_جهش_تولید_اقتصاد_دانش_بنیان #اقتصاد #تجارت #مقاله_علمی

🔲 رصدگر مسائل روز
🆔@rasadgar_spri
🔴Global Recognition of India’s Knowledge-Based Industry Evolution Through Empirical Analysis
✍🏻Authors: Arun Natarajan Hariharan and Arindam Biswas

India’s growth in the knowledge-based services sector has provided an impetus in the development process of the country for close to three decades now. The establishment of various institutions and organisations based on inputs from different national and international bodies helped India realise the US$ 100 million export revenue. Higher education policies from the early years of independence established India’s reputation in providing skilled technical labour force globally. The recognition of Indian sub-continent as a hub for an abundant supply of skilled technical labour has not only improved its gross domestic product but also improved the living standards within the country for the past two decades. This supply of skilled labour has increased the share of service production within the regional and sub-regional boundaries. The production of services not only help in greater knowledge dissemination but also stimulate innovative content production within the regional boundaries for high global outputs. An empirical model of regression is employed with the identified variables to estimate the causation of increasing export revenues for close to the past three decades. This regression analysis has quantitatively proved the significant reasons for the lion’s share of growth in economic development across the various regions in the country.

تاریخ انتشار اولیه: ۲۵ تیر ۱۳۹۹
تاریخ رصد: ۹ مهر ۱۳۹۹

🌐برای مطالعه متن کامل این مطلب اینجا کلیک کنید.


☑️ تگ ها:
#رصدگر_جهش_تولید_اقتصاد_دانش_بنیان #صنعت #مقاله_علمی

🔲 رصدگر مسائل روز
🆔@rasadgar_spri
🔴راهنمای پیشگیری و حل مساله استیگمای اجتماعی ناشی از ابتلا به COVID-19
✍🏻ترجمه: سمیه منافی

انگ (استیگمای) اجتماعی به چه معناست؟
انگ (استیگمای) اجتماعی در زمینه بهداشت و سلامت، در اصل ارتباط منفی جامعه با یک فرد یا گروهی از مردم که دچار بیماری شده اند که در یک زمان مشخص به صورت اپیدمی شناخته می شود. به عبارتی در صورت شیوع یک بیماری، ممکن است افراد در صورت درگیر شدن با بیماری به صورت کاملا تبعیض آمیز تحت درمان و معالجه قرار گیرند و یا دیگران از تجربه و درک وضعیت ایجاد شده غافل باشند. استیگما وابسته به ارتباط بین صفت خاص بی اعتباری و زمینه اجتماعی است؛ به عبارت دیگر، صفت انگ ممکن است در همه موقعیتها استیگما نباشد به عنوان مثال، زمانی که تعداد زیادی از اعضای جامعه درگیر شده باشند( به همین دلیل این حاصل موقعیت اجتماعی است و نه فرد خاصی) درمان ویژه برای افراد ویژه که مبتلا به این بیماری شده اند می تواند بر روی خانواده و دوستان آنها تأثیر منفی بگذارد.
شیوع فعلی COVID-19منجر به استیگمای اجتماعی در افراد با ویژگی های خاص و یا قومیت خاص که به نوعی درگیر این بیماری بوده اند نیز شده است.

تاریخ انتشار اولیه: ۲۷ اسفند ۱۳۹۸
تاریخ رصد: ۲۶ شهریور ۱۳۹۹

🌐برای مطالعه متن کامل این مطلب اینجا کلیک کنید.


☑️ تگ ها:
#رصدگرکرونا #جامعه_شناسی #کنترل_همه_گیری

🔲 رصدگر مسائل روز
🆔@rasadgar_spri_
The account of the user that owns this channel has been inactive for the last 5 months. If it remains inactive in the next 29 days, that account will self-destruct and this channel may no longer have an owner.
The account of the user that owns this channel has been inactive for the last 5 months. If it remains inactive in the next 9 days, that account will self-destruct and this channel may no longer have an owner.
HTML Embed Code:
2025/04/11 03:53:18
Back to Top