TG Telegram Group Link
Channel: پزشکان گیل
Back to Bottom
قانون‌‌سازان و قانون‌شکنان (۲)
آذرخش مکری
🎙قانون‌‌سازان و قانون‌شکنان (۲)


بحثی درباره کتاب «قانون‌‌سازان و قانون‌شکنان» نوشته میشل گلفاند (بخش دوم)

دکتر آذرخش مکری

بخش نخست

#مکری #آذرخش_مکری

Tel: hottg.com/pezeshkangil
Site: pezeshkangil.com
Insta: instagram.com/pezeshkangil
📌 ۱۲ سپتامبر ۲۰۰۹ مرگ بورلاگ پدر انقلاب سبز

🟣#تقویم_تاریخ_پزشکی
🟡 بابک عزیزافشاری، ۲۲ شهریور ۱۴۰۳
🟢 [email protected]

▫️نورمن ارنست بورلاگ متولد ۲۵ مارس ۱۹۱۴ برزشناس آمریکایی بود که برای نجات میلیاردها نفر از گرسنگی و قحطی برنده جایزه صلح نوبل ۱۹۷۰ شد. براساس «نظریه بورلاگ» افزایش بهره‌وری در کشاورزی می‌تواند با کاهش تقاضا برای زمین‌های جدید به کنترل جنگل‌زدایی کمک کند.

او از پیشگامان تحول در کشاورزی در دهه ۱۹۶۰ با به‌کارگیری ماشین‌آلات پیشرفته، انتخاب گونه‌های گیاهی پربازده و مقاوم، استفاده از انواع کود و سموم آفت‌کش، و بهبود روش‌های آبیاری بود و به همین دلیل به پدر انقلاب سبز در کشاورزی معروف شد.

این اصطلاح نخستین بار در ۸ مارس ۱۹۶۸ توسط ویلیام گاد رئیس آژانس توسعه بین‌المللی ایالات متحده مطرح شد: «این تحولات و دیگر پیشرفت‌ها در زمینه کشاورزی حاکی از وقوع یک انقلاب جدید است، نه یک انقلاب سرخ خشن مانند شوروی، و نه یک انقلاب سفید مانند انقلاب شاه ایران، بلکه یک انقلاب سبز.»

هِنری والاس معاون رئیس‌جمهور آمریکا هنگام دیدار از مکزیک در ۱۹۴۰ از بازده پایین مزارع ذرت در این کشور حیرت‌زده شد: «بیش از ۸۰ درصد مردم مکزیک کشاورز بودند و هر دهقان مکزیکی مجبور بود برای تولید یک کیسه ذرت حدود ۵۰۰ ساعت یعنی بیش از ۵۰ برابر یک کشاورز آمریکایی در آیوا کار کند.»

والاس که پیش از آن وزیر کشاورزی کابینه روزولت بود با حمایت بنیاد راکفلر و بنیاد فورد یک ایستگاه تحقیقات کشاورزی در مکزیک تأسیس کرد که ریاست آن را یک برزشناس جوان از آیووا یعنی بورلاگ عهده‌دار شد. تولید ذرت در مکزیک در عرض ۲۰ سال بیش از ۳ برابر و تولید گندم ۵ برابر افزایش یافت و این کشور در ۱۹۶۴ به یک صادرکننده گندم تبدیل شد.

بورلاگ در کرسکو، آیووا در یک خانواده مهاجر نروژی به دنیا آمد و پس از تحصیل در کالج کشاورزی، دانشگاه مینسوتا در سازمان جنگل‌بانی ایالات متحده مشغول به کار شد. آشنایی او با اِلوین استاکمن فیتوپاتولوژیست آمریکایی و از پیشگامان مبارزه با آفات کشاورزی باعث شد مسیر زندگی‌اش تغییر کند.

وی در ۱۹۴۲ به استخدام شرکت شیمیایی دوپون درآمد و در ۱۹۴۴ به مکزیک رفت. او پس از بازنشستگی در ۱۹۸۶ با حمایت شرکت جنرال فودز «جایزه جهانی غذا» را برای افرادی که با بهبود کیفیت، کمیت، یا دسترسی به مواد غذایی در جهان، به توسعه تمدن بشر کمک کرده‌اند بنیان گذاشت.

بورلاگ بیشتر عمر خود را در کشورهای فقیر سپری کرد و در ۹۵ سالگی به دنبال ابتلا به سرطان (لنفوم) در دالاس، تگزاس درگذشت. چندین کتاب از جمله «مردی که به جهان غذا داد» (لئون هِسِر، ۲۰۰۶) و مستند تلویزیونی «مردی که تلاش کرد به جهان غذا بدهد» از مجموعه تجربه آمریکایی که در آوریل ۲۰۲۰ از شبکه پی‌بی‌اس پخش شد، به زندگی وی پرداخته‌اند.

از افتخارات دیگر او می‌توان به دریافت بشقاب طلایی آکادمی دستاورد (۱۹۷۱)، نشان آزادی ریاست‌جمهوری (۱۹۷۷)، نشان ملی علوم (۲۰۰۴)، و نشان طلای کنگره آمریکا (۲۰۰۷) اشاره کرد. وی همچنین جزو پیشکسوتان کشتی آمریکا بود و نامش علاوه بر تالار مشاهیر ملی کشاورزی (۱۹۸۴) در فهرست تالار مشاهیر ملی کشتی این کشور (۲۰۰۴) نیز قرار گرفته است.

اغلب از مکزیک به عنوان زادگاه و همچنین مدفن انقلاب سبز یاد می‌شود. به‌طور کلی انقلاب سبز به ریشه‌کنی گسترده فقر و گرسنگی در جهان، افزایش درآمد کشورها، کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای، کاهش استفاده از زمین برای کشاورزی، و کاهش مرگ و میر نوزادان کمک کرده، هرچند در برخی موارد با مشکلاتی همراه بوده که نمونه آن محدودیت اجرا در مقیاس‌های کوچک، آلودگی‌های زیست‌محیطی، آسیب‌های بوم‌شناختی، و تهدید سلامت انسان است.

📌تصویر: انقلاب سبز، ترجمه باران بیدار، چاپ اول، ۱۳۸۹.

🔗تصاویر تکمیلی در اینستاگرام
🔗تریلر مستند مردی که تلاش کرد به جهان غذا بدهد، ۲۰۲۰.

کانال تلگرامی پزشکان گیل
Site: pezeshkangil.com
Insta: instagram.com/pezeshkangil
📌 ۱۳ سپتامبر ۱۹۲۳ تولد هولوب، شاعر دانشمند

🟣#تقویم_تاریخ_پزشکی
🟡 بابک عزیزافشاری، ۲۳ شهریور ۱۴۰۳
🟢 [email protected]

▫️میروسلاو هولوب پزشک، آسیب‌شناس، ایمنی‌شناس، و شاعر نوپرداز چک بود که بسیاری از آثارش را با الهام از دانش پزشکی خود و با استفاده از استعاره‌های علمی خلق کرد:

«در آلزاس، در ۶ ژوئیه ۱۸۸۵، یک سگ هار ژوزف مایستر را به زمین زد، و چهارده بار او را گاز گرفت. مایستر اولین بیماری بود، که توسط واکسن پاستور نجات یافت، سیزده دوز واکسن ویروسی ضعیف‌شده، که قدرت آن به‌تدریج افزایش می‌یافت.

پاستور ده سال بعد، سکته کرد و مُرد. پنجاه سال بعد، مایستر نگهبان خودکشی کرد، زمانی که آلمانی‌ها، انستیتو پاستور را اشغال کردند. آن‌ها حتی به سگ‌های بیچاره نیز رحم نکردند. تنها ویروس‌ها، جان در بردند.»

هولوب در پیلسن (پلژن)، جمهوری چک به دنیا آمد. پدرش وکیل راه آهن و مادرش معلم زبان بود. او نویسندگی را از جوانی و هم‌زمان با تحصیل در دانشگاه کارل، پراگ آغاز کرد که حاصل آن چندین کتاب شعر و مقاله ادبی و علمی بود.

از آثار وی می‌توان «وظیفه روزمره» (۱۹۵۸)، «موسوم به قلب» (۱۹۶۳)، «یادداشت‌های یک کبوتر سفالی» (۱۹۷۷)، «مگس» (۱۹۸۷)، «مراقبت ویژه» (۱۹۹۶)، و «ریزش زندگی: بیماری، سیاست و سایر شرایط انسانی» (۱۹۹۷) را نام برد.

آشنایی با اوتاکار ماتوشک زمین‌شناس و دیرینه‌شناس چک بیشترین تأثیر را در گرایش هولوب به ادبیات داشت. شعر او موزون اما اغلب بدون قافیه (آزاد) بود و شاید به همین دلیل و برگردان آسان به بیش از ۳۰ زبان از جمله فارسی ترجمه شد:

«دست یاری دادیم به چمن و تبدیل به ذرت شد. دست یاری دادیم به آتش و تبدیل به موشک شد. با تردید، با احتیاط، دست یاری می‌دهیم به آدم‌ها ... بعضی آدم‌ها!»

هولوب مدتی به عنوان آسیب‌شناس در بیمارستان بولووکا مشغول به کار شد و در ۱۹۵۴ به انستیتو میکروب‌شناسی آکادمی علوم چکسلواکی رفت. وی بیش از همه دوست داشت براى مردمى شعر بگوید که شعر و شاعرى را برنمى‌تابند، براى کسانى که حتى نمى‌دانند شعر باید براى آن‌ها گفته شود.

او می‌خواست مردم همان‌گونه که روزنامه مى‌خوانند یا به تماشاى بازى فوتبال مى‌روند، این شعرها را نیز مانند مطالب عادی بخوانند، نه این‌که آن را چیزى دشوارتر، یا ظریف و ارزنده بدانند:

«برای ما انگشتان لهیده می‌آورند، درستش کن دکتر. چشمان سوخته می‌آورند، جغدهای شکارچی قلب، صدها جسد سفید می‌آورند، صدها جسد قرمز، صدها جسد سیاه، درستش کن دکتر. در سینی آمبولانس‌ها می‌آورند، جنون خون، فریاد گوشت، سکوت زغال نیم‌سوز، درستش کن دکتر. و در حالی که بخیه می‌زنیم، سانتیمتر به سانتیمتر، شب به شب، عصب به عصب، عضله به عضله، چشم به چشم، حتی خنجرهای بلندتری می‌آورند، حتی بمب‌های خطرناک‌تر، حتی پیروزی‌های باشکوه‌تر ... احمق‌ها!»

وی همواره حرفه خود به عنوان یک دانشمند را بر شاعری و نویسندگی مقدم می‌دانست: «می‌ترسم اگر همه وقتم را به نوشتن شعر اختصاص دهم، هیچ چیزی نتوانم بنویسم»، و حتی در مجامع علمی سعی می‌کرد شاعر بودن خود را مخفی کند:

«دانشمندان اغلب به شعرا مشکوک هستند و احساس می‌کنند آنان بی‌مسؤولیت هستند‌… البته دوستان شاعر من نیز نسبت به دانشمندان همین حس را دارند».

بااین‌حال در شعر هولوب هیچ تضاد واقعی بین شعر و علم نمی‌بینیم. او از خرافات نفرت دارد اما ذهنش نسبت به همه پدیده‌های تجربی باز است. منشاء قدرت هولوب در پذیرش واقعیت است چنان‌که هست. شعر او در نهایت بر حسی غیرعاطفی، کاوشگر، دلسوزانه و شوخ از دنیای مدرن استوار است.

در ۱۹۹۶ سخنرانی خود در دانشگاه سانفرانسیسکو را با یک شوخی آغاز کرد: «من یک شاعر و دانشمند هستم. آیا تفاوت شاعر و شاعر دانشمند را می‌دانید؟» جمعیت منتظر ماندند: «شاعرها معمولاً تأخیر دارند‌. شاعر دانشمند همیشه به موقع می‌رسد.»

وی به قول خودش شیفته بازی یا رقص استعاره‌ها است، همان‌گونه که بازی ایده‌ها را در یک شعر دوست می‌دارد. به هرحال اشعار او اغلب با یک ایده آغاز می‌شوند:

«پرنده به پایان آوازش رسیده بود، و طاقت درخت در زیر پنجه‌هایش طاق شده بود، و در آسمان ابرها به خود می‌پیچیدند، و تاریکی از تمام شکاف‌ها جاری بود، در چشم‌انداز شناوری که در حال غرق شدن بود. تنها در سیم‌های تلگراف، یک پیام هنوز، ترق ترق می‌کرد: ب-...ه. خ-..-ا.-ن-.ه. ب-...ی..ا.- ی..ک-.- پ.--.س...ر.-. د-..ا.-ر.-.ی..»

هولوب در ۱۴ ژوئیه ۱۹۹۸ در ۷۴ سالگی در پراگ درگذشت.

📌تصویر: میروسلاو هولوب و فرانتیشک هیروبین در سومین کنگره اتحادیه نویسندگان چکسلواکی، مه ۱۹۶۳.

🔗تصاویر تکمیلی در اینستاگرام

کانال تلگرامی پزشکان گیل
Site: pezeshkangil.com
Insta: instagram.com/pezeshkangil
📌 ۱۴ سپتامبر ۱۴۸۶ تولد آگریپا پیشگام آکولتیسم

🟣#تقویم_تاریخ_پزشکی
🟡 بابک عزیزافشاری، ۲۴ شهریور ۱۴۰۳
🟢 [email protected]

▫️هاینریش کورنلیوس آگریپا پزشک و شیمی‌دان آلمانی بود که بیشتر با اثر سه جلدی‌اش تحت عنوان «فلسفه خفیه» (آکولتا) شناخته می‌شود. این کتاب تأثیر به‌سزا بر متفکرین پس از او به‌ویژه جیوردانو برونو و جان دی و همچنین هنرمندانی چون آلبرشت دورِر داشت.

علوم غیبی یا خفیه (آکولتیسم) دسته‌ای از باورها و اعمال فراطبیعی است که عموماً از حیطه علم خارج است و پدیده‌های ماورایی و فراهنجار مانند عرفان، معنویت، جادو، طالع‌بینی، کیمیاگری، ادراک فراحسی، یا متاسایکولوژی را در بر می‌گیرد. این اصطلاح که در قرون وسطی در پیوند با گسترش هرمِتیسم و گروه‌های مختلف باطنی و علاقه دانشمندان به کنترل و تأثیر گذاشتن بر طبیعت رواج یافت امروز به عنوان شبه‌علم شناخته می‌شود.

آگریپا در نترسهایم، کلن به دنیا آمد و در دانشگاه کلن به تحصیل پرداخت. این دانشگاه در قرون وسطی یکی از مراکز تومیسم بود و دانشجویان به دو گروه اقلیت آلبرتیست و اکثریت تومیست (پیروان آلبرت کبیر و شاگردش توماس آکویناس) تقسیم شده بودند.

احتمالاً گرایش آگریپا به علوم خفیه نیز از همین زمان و تحت تأثیر آموزه‌های آلبرتیستی و به‌ویژه کتاب «آینه نجوم» (اسپکولوم استرونومیا، آلبرت کبیر، ۱۲۶۰) آغاز شد. آلبرت کبیر یکی از افراد معدودی بود که از سوی واتیکان لقب «دکتر کلیسا» گرفتند و کشف زرنیخ (سولفید آرسنیک) در ۱۲۵۰ از کارهای بزرگ او در علم شیمی محسوب می‌شود.

آگریپا سپس به پاریس، اسپانیا، و ایتالیا رفت و مدتی نیز به ارتش ماکسیمیلیان اول امپراتور مقدس روم پیوست. او در ۱۵۰۹ با حمایت مارگارت دختر ماکسیمیلیان به استادی دانشگاه دول فرانسه منصوب شد و در همان سال براساس آموزه‌های قباله (کابالا، عرفان باطنی که زن را تجلی کامل خداوند می‌داند) نخستین رساله خود را تحت عنوان «شرافت و برتری زن» نوشت.

وی از ۱۵۱۰ کار بر روی اثر بزرگ خود (فلسفه خفیه، آکولتا) را آغار کرد که با مخالفت واتیکان و به‌ویژه دادگاه تفتیش عقاید همراه بود. پیش‌نویس این کتاب قبل از انتشار نسخه نهایی در ۱۵۳۳ مدت‌ها دست به دست می‌شد و آگریپا در بخشی از آن به درمان گیاهی مالاریا اشاره کرده که نشان‌دهنده محتوای گسترده آن است:

«رابانوس که پزشک شهیری بود بر ارزش اعداد تأکید داشت و نمونه آن گیاه پنجه‌برگ است که خنثی‌کننده سموم است و شیاطین را دور می‌کند و یک برگ از آن اگر دو بار در روز همراه با شراب مصرف شود تب یک‌روزه و سه برگ تب سه یک و چهار برگ تب چهار یک را درمان می‌کند. به همین ترتیب چهار دانه ارزق برای تب چهار یک و سه دانه آن برای تب سه یک سودمند است و شاه‌پسند نیز به این منظور باید از بند چهارم یا سوم بریده شود.»

او در ۱۵۲۶ متن طنزی در انتقاد از وضعیت اسف‌بار علم تحت عنوان «در تقبیح عدم قطعیت و بیهودگی علوم و هنر» منتشر کرد که تأثیر قابل توجه بر فیلسوفان پس از خود از جمله دکارت و گوته داشت. با مرگ مارگارت در ۱۵۳۰ موقعیت آگریپا نیز تضعیف شد. وی در ۱۸ فوریه ۱۵۳۵ در ۴۸ سالگی در گرنوبل، فرانسه درگذشت.

📌تصویر: مربع جادویی (از نمادهای علوم خفیه) در «سودازدگی۱» (صفرای سیاه، مالیخولیا، ملانکولی)، حکاکی روی چوب اثر آلبرشت دورِر هنرمند آلمانی، ۱۵۱۴ (عدد ۱ احتمالاً به انواع سه‌گانه مالیخولیا براساس تقسیم‌بندی آگریپا و یا مرحله نخست از مراحل سه‌گانه کیمیاگری [نیگرِدو، سیاه] اشاره دارد. توصیه دورِر به هنرمندان جوان در کتاب نیمه‌تمامش این بود که کار بیش از حد می‌تواند به مالیخولیا منجر شود).

🔗تصاویر تکمیلی در اینستاگرام

کانال تلگرامی پزشکان گیل
Site: pezeshkangil.com
Insta: instagram.com/pezeshkangil
📌آیا ارزش تشخیصی انواع کیت‌های آزمایش ایمونوشیمی مدفوع برای غربالگری سرطان کولورکتال یکسان است؟

🟠#باشگاه_مجلات
🟡 بابک عزیزافشاری، پاتولوژیست، ۲۴ شهریور ۱۴۰۳
🟢
[email protected]

▫️پاسخ به‌طور خلاصه منفی است. یک مطالعه در شماره ۳ سپتامبر ۲۰۲۴ مجله آنالز طب داخلی نشان می‌دهد هرچه ویژگی این آزمایش بیشتر باشد حساسیت آن کمتر است.

آزمایش ایمونوشیمی مدفوع (اف‌آی‌تی) برای تشخیص خون مخفی انجام می‌شود و نتایج مثبت آن ممکن است ناشی از عوامل مختلف مانند التهاب روده، هموروئید، یا ضایعات پیش‌سرطانی (پولیپ) و سرطان روده بزرگ و راست‌روده (کولورکتال) باشد.

این آزمایش در مواردی مانند تغییر الگوی اجابت مزاج، کم‌خونی، کاهش وزن با علت نامشخص، و درد شکم و همچنین برای غربالگری سرطان کولورکتال توصیه می‌شود. اف‌آی‌تی مثبت لزوماً به معنی وجود سرطان نیست اما در برخی شرایط نیاز به ارزیابی بیشتر با کولونوسکوپی دارد.

براساس توصیه کالج گوارش آمریکا آزمایش خون مخفی مدفوع به روش سنتی (گایاک) که مبتنی بر وجود مولکول «هِم» است نباید انجام شود و به‌جای آن باید از روش‌های اختصاصی‌تر مانند ایمونوشیمی برای تشخیص مولکول «گلوبین»، دِنا، یا سایر عوامل خونی مانند ترانسفرین استفاده شود.

کیت‌های مختلفی برای اف‌آی‌تی وجود دارد اما کمتر مطالعه‌ای به مقایسه عملکرد این کیت‌ها پرداخته است. محققین در این مطالعه آینده‌نگر مقطعی عملکرد پنج کیت رایج و پرمصرف اف‌آی‌تی را در یک جمعیت میانسال تا سالمند (طیف سنی ۵۰ تا ۸۵ سال) که قرار بود کولونوسکوپی شوند مقایسه کردند.

حدود ۳۸۰۰ بیمار در این مطالعه شرکت کردند. نمونه مدفوع همه بیماران چند روز پیش از انجام کولونوسکوپی با استفاده از چهار کیت اف‌آی‌تی کیفی و یک کیت اف‌آی‌تی کمی (هموگلوبین مثبت>۱۰۰ نانوگرم بر میلی‌لیتر) آزمایش شد. نتایج آزمایش‌ها با نتایج کولونوسکوپی مقایسه شد:

-شیوع پولیپ پیشرفته یا سرطان (نئوپلازی پیشرفته کولون) ۹ درصد بود و ۹ نفر مبتلا به سرطان کولورکتال بودند.

-میزان مثبت شدن اف‌آی‌تی در بین پنج کیت ۴ تا ۱۶ درصد بود.

-حساسیت اف‌آی‌تی برای نئوپلازی پیشرفته کولون ۱۱ تا ۳۷ درصد و ویژگی آن ۸۶ تا ۹۷ درصد بود.

-ارزش پیش‌بینی نتایج مثبت ۱۸ تا ۲۹ درصد و ارزش پیش‌بینی نتایج منفی همه کیت‌های اف‌آی‌تی حدود ۹۳ درصد بود.

-این مطالعه نشان‌دهنده تغییرپذیری قابل توجه نتایج آزمایش اف‌آی‌تی و نمونه‌ای از داد و ستد رایج بین ویژگی و حساسیت در آزمایش‌های غربالگری است. هرچه حساسیت یک آزمایش بیشتر باشد ویژگی آن کمتر است و برعکس.

-تکرار آزمایش‌هایی که دارای حساسیت پایین هستند باعث افزایش تجمعی میزان تشخیص می‌شود و این نکته همواره باید در هنگام اطلاع از نتایج به بیماران گوشزد شود.

🔗منبع: آنالز طب داخلی

📌همچنین بخوانید:
🔗صدور مجوز آزمایش خون برای غربالگری سرطان روده
🔗آینده غربالگری سرطان روده: آیا آزمایش خون جایگزین کولونوسکوپی می‌شود؟
🔗کاهش سن غربالگری در تازه‌ترین دستورالعمل غربالگری سرطان روده بزرگ و راست‌روده

کانال تلگرامی پزشکان گیل
Site: pezeshkangil.com
Insta: instagram.com/pezeshkangil
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
📌 ۱۵ سپتامبر ۱۸۸۰ تولد چوجیرو پیشگام رِیکی

🟣#تقویم_تاریخ_پزشکی
🟡 بابک عزیزافشاری، ۲۵ شهریور ۱۴۰۳
🟢 [email protected]

▫️هایاشی چوجیرو پزشک ژاپنی بود که نقش عمده در گسترش نوعی مراقبه شبه‌علمی و روش طب جایگزین موسوم به «رِیکی» در جهان و تبدیل آن به یک عمل کم‌تر عرفانی داشت. استاد او میکائو اوسویی معروف به پدر رِیکی بود که این روش را در دهه ۱۹۲۰ براساس آموزه‌های شوگندو، بودایی، و شینتو در معبد کوراما-دِرا در شمال کیوتو پایه‌گذاری کرد و شاگردش هاوایو تاکاتا در ۱۹۷۰ نخستین درمانگاه رِیکی را در ایالات متحده بنیان گذاشت.

«رِیکی» از دو کلمه ژاپنی «رِی» به معنی «جهان» و «کی» به معنی «نیروی حیاتی» (معادل «چی» در طب سوزنی چینی و «پرانا» در یوگا) تشکیل شده که در کنار هم به یکی شدن نیروی حیاتی انسان و جهان گفته می‌شود. پزشکانی که از این روش برای بهبود وضعیت روحی یا جسمی بیمار استفاده می‌کنند مدعی هستند که نیروی جهانی از طریق کف دست آنان به بیمار منتقل می‌شود. برخی از آنان قادرند نیرو را حتی از فاصله دور منتقل کنند!

اثربخشی رِیکی برای درمان بیماری‌های مختلف از جمله سرطان، نوروپاتی دیابتی، اضطراب، یا افسردگی در کارآزمایی بالینی رد شده است. هیچ شواهد تجربی وجود ندارد که این نیروی حیاتی مورد ادعا را نشان دهد. این روش هیچ تفاوتی با دارونما ندارد و بنابراین نمی‌تواند جایگزین درمان‌های رایج شود. مطالعاتی که اغلب در این زمینه مورد استناد قرار می‌گیرند دارای اشکال در طراحی و ایرادهای متعدد روش‌شناختی هستند.

به‌علاوه، تأخیر در تشخیص و درمان بیماری به دلیل انجام رِیکی ممکن است به بهای جان بیمار تمام شود و رِیکی نیز مانند روش‌های مشابه طب مکمل و جایگزین از جمله هومیوپاتی نمونه‌ای از شیادی، فریب، یا شارلاتانیسم و اغلب مترادف با تقلب در سلامت است. شارلاتان (از ریشه هلندی به معنی فروشنده مرهم دروغین) فرد متقلب یا ناآگاهی است که به حرفه پزشکی بپردازد یا تظاهر کند که دارای مهارت، دانش، صلاحیت یا اعتباری است که در واقع فاقد آن است.

چوجیرو در توکیو به دنیا آمد و در آکادمی نیروی دریایی به تحصیل پرداخت. او پزشک نیروی دریایی ژاپن بود و برای درمان بیماران خود از رِیکی استفاده می‌کرد. وی پس از بازنشستگی در ۱۹۲۵ درمانگاهی در توکیو تأسیس کرد و در ۱۱ مه ۱۹۴۰ در ۵۹ سالگی با خودکشی آیینی (هاراکیری) به زندگی خود پایان داد.

📌تصویر: رِیکی روش قدرتمند درمان با انرژی، چتان چوگانی (۲۰۰۳)، ترجمه کوروش مهدیون (چاپ اول، ۱۳۸۱).

🔗تصاویر تکمیلی در اینستاگرام

کانال تلگرامی پزشکان گیل
Site: pezeshkangil.com
Insta: instagram.com/pezeshkangil
▪️دستگاه شوک نبود و او را به آمبولانس دیگری منتقل کردند

▫️باشگاه ملوان در مورد اتفاقات تلخ بازی با سپاهان که منجر به فوت یک هوادار روی سکوها شد اطلاعیه‌ای صادر کرد:

▪️امدادرسانی به مرحوم خائفی در «زمان طلایی» انجام نشد…. اگر حضور فیزیکی سرمربی ملوان روی سکوی تماشاگران نبود روند انتقال بیمار به پیست استادیوم زمان بیشتری نیز می‌برد.

▪️پس از انتقال بیمار به پیست استادیوم، با وجود اصرار پزشک باشگاه ملوان مبنی بر احیای بیمار در محل، اعتنایی نشد و عوامل سعی بر انتقال هرچه سریع‌تر بیمار با آمبولانس به بیمارستان را داشتند، در حالی که عقل و علم پزشکی حکم می‌کرد در آن لحظه از جابه‌جایی بیمار خودداری شود و عملیات احیا با توقف کامل هر رویدادی، با در اختیار قرار دادن تمامی امکانات موجود در استادیوم، در محل صورت پذیرد.

▪️در آمبولانس که در کنار پیست حضور داشت و مرحوم را درون آن قرار دادند، دستگاه AED (دستگاه شوک) مشاهده نکردند. ضمن اینکه با وجود شرایط بحرانی بیمار، در مسیر بیمارستان وی را مجدد به آمبولانس دیگری انتقال دادند!

متن کامل

Tel: hottg.com/pezeshkangil
Site: pezeshkangil.com
Insta: instagram.com/pezeshkangil
📌 ۱۶ سپتامبر ۱۶۵۱ تولد کِمپفر پزشک رنسانس

🟣#تقویم_تاریخ_پزشکی
🟡 بابک عزیزافشاری، ۲۶ شهریور ۱۴۰۳
🟢 [email protected]

▫️انگلبرت کِمپفر پزشک، جهان‌گرد، و طبیعت‌شناس آلمانی بود که در فاصله ۱۶۸۳ تا ۱۶۹۳ به روسیه، ایران، و شرق آسیا سفر کرد و بخشی از آثار او به نام «جاذبه‌های عجیب و غریب سیاسی-فیزیکی-پزشکی» (۱۷۱۲) تحت عنوان «سفرنامه کِمپفر» در ۱۳۵۰ توسط کیکاووس جهانداری به فارسی ترجمه و منتشر شد.

اثر مهم دیگر وی که در آن به توصیف پوشش گیاهی ژاپن پرداخته در ۱۷۲۷ و پس از مرگ او منتشر شد تا اواسط قرن ۱۹ و امکان مجدد ورود اتباع بیگانه به این کشور تنها منبع معتبر غربی درباره ژاپن محسوب می‌شد.

کِمپفر در لِمگو (لِمژ)، لیپه به دنیا آمد و پدرش کشیش بود. او پس از تحصیل در دانشگاه‌های مختلف از جمله هامبورگ، کراکوف، و گدانسک، چندین سال در کونیگسبرگ به مطالعه در زمینه پزشکی و علوم طبیعی پرداخت و در ۱۶۸۱ به اوپسالا، سوئد (نزد اولاف رودبِک) رفت.

آموزش پزشکی در آن سال‌ها با رد نظریات بقراط و جالینوس، امکان کالبدشکافی انسان، و طرح نظریات شیمیایی (یاتروشیمی) و مکانیکی بیماری (یاتروفیزیک) شاهد تحولات بزرگ بود و احتمالاً آشنایی با رودبِک نقش به‌سزا در گرایش کِمپفر به عنوان یک پزشک رنسانس به گیاهان داشت.

وی در ۱۶۸۳ به دنبال آشنایی با لودویگ فابریتیوس سفیر سوئد در دربار صفویان عازم روسیه شد و سپس همراه با دو هیئت روسی و لهستانی از مسیر رودخانه ولگا و دریای خزر، آستراخان، شروان، رشت، و قزوین، در نوروز ۱۰۹۶ هجری هم‌زمان با مرگ شاه عباس دوم و به تخت نشستن شاه سلیمان (صفی دوم) وارد اصفهان شد.

او از ابتدای سفر خود به نوشتن سفرنامه‌ای به زبان آلمانی مشغول بود که نسخه اصلی آن هم‌اکنون در موزه بریتانیا نگهداری می‌شود. مدت اقامت وی در اصفهان ۲۰ ماه بود و در این مدت به کمک یک کشیش فرانسوی به نام رافائل دو مان به فراگیری زبان فارسی و ترکی، بازدید از نقاط مختلف، آشنایی با مردم، و مطالعه گیاهان پرداخت.

کِمپفر در مقدمه سفرنامه خود آورده است: «نوشته‌های من کار یک نویسنده پشت‌میزنشین و خیال‌پرداز نیست، بلکه آن‌چه می‌نویسم کاملاً تازگی دارد و یا دست‌کم آن‌چه پیشینیان درباره‌اش نوشته‌اند ناقص بوده است. به عنوان یک مسافر محقق، راه دیگری نداشتم غیر از دقت کامل در آن‌چه می‌دیدم و برایم غریب می‌نمود».

او در طول سفر به مداوای بیماران می‌پرداخت که نمونه آن شرح یک بیمار مبتلا به عارضه چشمی در رشت است. بیمار توصیه پزشک را اشتباه متوجه شده و دارو را به‌جای تنقیه در چشم ریخته بود، که از قضا مؤثر بود!

نقشه‌ها و نقاشی‌های دقیق این سفرنامه شامل سه تصویر از شاه سلیمان، شیخ صفی، و تیمور لنگ و همچنین دورنمای معروف دولت‌خانه اصفهان اغلب اثر کِمپفر و همچنین نگارگران ایرانی از جمله جانی پسر بهرام ملقب به فرنگی‌ساز است که نسخه اصلی آن‌ها نیز در موزه بریتانیا نگهداری می‌شود.

کِمپفر در ۲ نوامبر ۱۷۱۶ در ۶۵ سالگی در لِمگو درگذشت.

📌تصویر: سفرنامه کِمپفر (۱۷۱۲)، ترجمه کیکاووس جهانداری (چاپ اول، ۱۳۵۰).

🔗تصاویر تکمیلی در اینستاگرام

کانال تلگرامی پزشکان گیل
Site: pezeshkangil.com
Insta: instagram.com/pezeshkangil
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
📌خودکشی و مهاجرت پزشکان

📌تا ۱۰ سال دیگر باید زنگ بزنید بپرسید در کدام کشور همسایه می‌توانیم عمل جراحی کنیم
!

▫️نمایی از میزگرد «مشکلات پزشکان جوان؛ از #خودکشی تا #مهاجرت» با حضور مصطفی معین (وزیر علوم دولت اصلاحات)، علی جعفریان (رئیس سابق دانشگاه علوم پزشکی تهران)، سیمین کاظمی (پزشک و جامعه‌شناس)، نازیلا شاه منصوری (روانپزشک) و هادی یزدانی (پزشک) در خبرآنلاین.

#فرسودگی_شغلی
Tel: hottg.com/pezeshkangil
Site: pezeshkangil.com
Insta: instagram.com/pezeshkangil
📌 ۱۷ سپتامبر روز جهانی ایمنی بیمار

🟣
#تقویم_تاریخ_پزشکی
🟡 بابک عزیزافشاری، ۲۷ شهریور ۱۴۰۳
🟢 [email protected]

▫️تعهد پزشکان به آسیب نرساندن به بیمار به قدمت سوگند بقراط است: «...داروها را برای خیر بیماران تجویز کنم و هرگز به کسی آسیب نزنم»، اما با انتشار گزارش تاریخی انستیتو پزشکی وابسته به آکادمی ملی علوم آمریکا در ۱۹۹۹ تحت عنوان «انسان جایزالخطا است: ایجاد یک نظام سلامت ایمن‌تر» بحث در این زمینه شکل جدی‌تری به خود گرفت.

پس از تصویب لایحه «اقدام جهانی برای ایمنی بیمار» در ۲۰۱۶، برگزاری روز جهانی ایمنی بیمار نخستین بار در هفتاد و دومین نشست مجمع جهانی سلامت در مه ۲۰۱۹ پیشنهاد شد. این روز از آن پس هر سال در ۱۷ سپتامبر با هدف افزایش آگاهی در این زمینه و دعوت از کشورها و سازمان‌های بین‌المللی برای اقدام یکپارچه در جهت کاهش آسیب بیماران برگزار می‌شود.

این مناسبت در کنار روز جهانی سل، هفته جهانی ایمن‌سازی، روز جهانی سلامت، روز جهانی بدون دخانیات، روز جهانی ایدز، روز جهانی اهدای خون، هفته جهانی آنتی‌بیوتیک، روز جهانی مالاریا، روز جهانی بیماری شاگاس، و روز جهانی هپاتیت یکی از ۱۱ کارزار رسمی سازمان سلامت جهانی است.

منظور از ایمنی بیمار، پیشگیری و کاهش خطرات، خطاها، و آسیب‌هایی است که هنگام ارائه خدمات سلامت ممکن است برای بیمار روی دهد و به دلیل پیچیدگی روزافزون نظام‌های خدمات سلامت و افزایش آسیب به بیمار در مراکز تشخیصی و درمانی، به عنوان یک رشته مستقل از خدمات سلامت شکل گرفت.

آسیب به بیماران در اثر عوارض جانبی درمان یکی از علل اصلی مرگ و میر در سراسر جهان است. شواهد نشان می‌دهد هر سال بستری شدن در بیمارستان در کشورهای با درآمد کم و متوسط منجر به ۱۳۴ میلیون عارضه ناخواسته می‌شود که با مرگ ۲.۶ میلیون نفر همراه است. در کشورهای با درآمد بالا، تقریباً از هر ۱۰ بیمار یک نفر در حین دریافت مراقبت‌های بیمارستانی آسیب می‌بیند.

شعار این روز در سال‌های اخیر «ایمنی بیمار: یک اولویت سلامت جهانی»، «ایمنی کارکنان سلامت: یک اولویت برای ایمنی بیمار»، «مراقبت محترمانه و ایمن از مادر و نوزاد»، «دارو بدون آسیب»، و «مشارکت بیماران در ایمنی بیمار» بوده و شهرهای بزرگ جهان با روشن کردن مکان‌های دیدنی و مهمِ خود به رنگ نارنجی شروع به حمایت از این روز کرده‌اند.

📌تصویر: ظرف سفالی (آریبالو) منقوش به طرحی که یک پزشک یونانی را در حال درمان بیمار نشان می‌دهد، قرن پنجم پیش از میلاد، موزه لوور، پاریس.

🔗تصاویر تکمیلی در اینستاگرام

کانال تلگرامی پزشکان گیل
Site: pezeshkangil.com
Insta: instagram.com/pezeshkangil
با دستور دکتر محمدرضا ظفرقندی، وزیر بهداشت، احکام تمام دانشجویانی که در سال‌های ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ #تعلیق شده‌ بودند، متوقف شد.

Tel: hottg.com/pezeshkangil
Site: pezeshkangil.com
Insta: instagram.com/pezeshkangil
📌اندر باب درمان چاقی

📌دکتر محمدحسن هدایتی امامی، متخصص داخلی-غدد


▫️اگر #کلسترول کسی را درمان کنید، تنها کلسترولش را درمان کرده‌اید. در واقع ممکن است خطر ابتلا به #دیابت را زیاد کنید. اگر گلوکزش را درمان کنید، کاری برای چربی‌هایش انجام نداده‌اید. ولی اگر #چاقی را درمان کنید و کاری بکنید که وزن فرد به قدر کافی کم شود، کاری کرده‌اید کارستان! هم وزنش را کم کرده‌اید، هم چربی‌اش را پایین آورده‌اید، هم وی را از دست دیابت خلاص کرده‌اید یا لااقل مرض قندش را تخفیف داده‌اید؛ و البته چند رکن دیگر #سندروم_متابولیک را هم تحت کنترل درآورده‌اید؛ از جمله مرض #فشار_خون او را.

با این کار در علاج همه این‌ها یک‌باره موفق می‌شوید.

داروهای ضدچاقی کنونی و شاید داروهای ضدچاقی نسل تازه یار پزشکان و بیماران است و با استفاده از آن‌ها شاید دیگر آن جراحی‌های ضدچاقی دشوار لازم نباشد و به بایگانی تاریخ سپرده شوند. گرچه تعدادی از پزشکان همچنان معتقدند لااقل برای برخی از بیماران جراحی‌های ضدچاقی جایز و لازم است. همین‌ها معتقدند که #جراحی ضدچاقی را باید #جراحی_متابولیک نامید.

مقاله زیر را بخوانید 👇
Will New Obesity Drugs Make Bariatric Surgery Obsolete?

Tel: hottg.com/pezeshkangil
Site: pezeshkangil.com
Insta: instagram.com/pezeshkangil
📌 ۱۹ سپتامبر ۱۹۴۹ تولد شِک بنیان‌گذار پروژه اینوسنس

🟣#تقویم_تاریخ_پزشکی
🟡 بابک عزیزافشاری، ۲۹ شهریور ۱۴۰۳
🟢 [email protected]

▫️بَری چارلز شِک وکیل آمریکایی و استاد حقوق دانشکده کاردوزو، دانشگاه یشیوا، نیویورک است که در ۱۹۹۵ طی محاکمه معروف به «محاکمه قرن» یکی از وکلای «تیم رؤیایی» بود و موفق شد حکم برائت اُ. جی. سیمپسون هنرپیشه و بازیکن فوتبال آمریکایی را از دادگاه دریافت کند. از افتخارات وی می‌توان به دریافت جایزه هینی (انجمن ملی وکلای مدافع کیفری آمریکا، ۱۹۹۶) و بشقاب طلایی آکادمی دستاورد (۲۰۰۸) اشاره کرد.

«پروژه اینوسنس» (بی‌گناهی) یک سازمان خیریه و غیرانتفاعی است که براساس قانون ۵۰۱(سی)(۳) از مالیات معاف است و در ۱۹۹۲ به دنبال انتشار نتایج مطالعه دانشگاه یشیوا با همکاری وزارت دادگستری و سنای آمریکا که نشان می‌داد بیش از ۷۰ درصد پرونده‌های کیفری به دلیل اشتباه شاهدان عینی به محکومیت ناحق متهمان می‌انجامند توسط شِک و همکارش پیتر نوفِلد با هدف کمک به محکومان بی‌گناه با استفاده از آزمایش دِنا تأسیس شد.

این سازمان که تاکنون به تبرئه صدها محکوم و نجات بسیاری از آنان از مرگ کمک کرده در ۲۰۲۱ برنده جایزه ۲۵۰ هزار دلاری میلتون فریدمن برای پیشبرد آزادی و در ۲۰۲۲ برنده جایزه وِبی برای ویدئوی شادترین لحظه شد. از آثار ادبی و نمایشی در این زمینه (علاوه بر آثار متعددی که به ماجرای سیمپسون پرداخته‌اند) می‌توان به مستند «پس از بی‌گناهی» (جسیکا ساندرز، ۲۰۰۵)، درام «محکومیت» (تونی گلدوین، ۲۰۱۰)، و چندین مجموعه مستند از جمله «مرد بی‌گناه» (نتفلیکس، ۲۰۱۸) براساس رمان «مرد معصوم» (جان گریشام، ۲۰۰۶) درباره داستان واقعی محکومیت و تبرئه دو بازیکن بسکتبال (دنیس فریتز و ران ویلیامسون) اشاره کرد.

سیمپسون در ۱۹۹۴ به قتل عمد همسر سابق خود نیکول و یکی از دوستانش متهم شد. وی تلاش کرد با گذرنامه جعلی فرار کند اما سرانجام پس از یک تعقیب و گریز طولانی، که هزاران نفر به صورت زنده شاهد آن بودند، بازداشت شد. استدلال شِک برای اثبات بی‌گناهی سیمپسون این بود که شیوه جمع‌آوری و انتقال نمونه‌های دِنا از صحنه جرم صحیح نبوده و باعث آلودگی و از بین رفتن نمونه شده است.

شِک در کوئینز، نیویورک در یک خانواده یهودی به دنیا آمد و پس از تحصیل در دانشگاه ییل و دانشگاه کالیفرنیا، برکلی به وکالت پرداخت. او در ۱۹۸۷ وکالت پرونده هِدا ناسبام زن آمریکایی که متهم به آزار و قتل یک دختربچه ۶ ساله بود را بر عهده گرفت.

این محاکمه یکی از اولین محاکماتی بود که به‌طور زنده از تلویزیون پخش شد و تبرئه ناسبام موج گسترده‌ای از واکنش‌های مثبت و منفی را در پی داشت. شِک همچنین در ۱۹۹۹ موفق شد بی‌گناهی دنیس فریتز و ران ویلیامسون را پس از ۱۱ سال زندان ثابت کند. موفقیت‌های جدیدتر او شامل پرونده آزار جنسی توسط سه بازیکن تیم لاکراس دانشگاه دوک (۲۰۰۷) و پرونده تجاوز و قتل ترزا فوسکو است که در ۲۰۰۷ به تبرئه و آزادی سه متهم پس از ۱۸ سال منجر شد.

📌تصویر: مرد معصوم، جان گریشام (۲۰۰۶)، ترجمه فریده مهدوی دامغانی (چاپ اول، ۱۳۸۸).

🔗تصاویر تکمیلی در اینستاگرام
🔗ویدئوی شادترین لحظه، پروژه اینوسنس، برنده جایزه وِبی، ۲۰۲۲.
🔗صحنه اعلام رأی برائت اُ. جی. سیمپسون، دادگاه لس‌آنجلس، ۳ اکتبر ۱۹۹۵.

کانال تلگرامی پزشکان گیل
Site: pezeshkangil.com
Insta: instagram.com/pezeshkangil
📌 ۱۸ سپتامبر ۱۹۵۱ تولد کارسون پزشک زبردست

🟣#تقویم_تاریخ_پزشکی
🟡 بابک عزیزافشاری، ۲۸ شهریور ۱۴۰۳
🟢 [email protected]

▫️بنجامین (بن) سالومون کارسون جراح مغز و اعصاب، سیاستمدار، و یکی از برجسته‌ترین چهره‌های محافظه‌کار سیاه آمریکا است که در انتخابات مقدماتی ریاست‌جمهوری این کشور در ۲۰۱۶ نامزد حزب جمهوری‌خواه بود و در کابینه ترامپ به عنوان وزیر مسکن و شهرسازی خدمت کرد. از او چندین جلد کتاب پرفروش و ده‌ها مقاله منتشر شده است.

وی در ۱۹۸۴ جوان‌ترین رئیس بخش جراحی اعصاب اطفال در بیمارستان جانز هاپکینز بود و در ۱۹۸۷ با انجام نخستین جراحی موفق جداسازی دوقلوهای به‌هم‌چسبیده پس‌سری خبرساز شد. در ۲۰۰۱ مجله تایم او را اَبَرجراح نامید، شبکه خبری سی‌ان‌ان نام وی را در ردیف ۲۰ پزشک و دانشمند برتر آمریکا قرار داد، و کتابخانه کنگره به مناسبت دویستمین سال تأسیس خود از کارسون به عنوان یکی از ۸۹ اسطوره زنده این کشور یاد کرد.

دستاوردهای دیگر وی شامل انجام نخستین جراحی مغز جنین در داخل رحم مادر، ابداع شیوه نوین درمان تومورهای ساقه مغز، و احیای جراحی نیمکره مغز (همیسفرکتومی) برای درمان صرع است و از افتخارات او می‌توان به دریافت بشقاب طلایی آکادمی دستاورد (۱۹۹۹)، نشان اسپینگارن (انجمن ملی پیشرفت رنگین‌پوستان، ۲۰۰۶)، و نشان آزادی ریاست‌جمهوری (۲۰۰۸) و عضویت در آکادمی ملی علوم (۲۰۱۰) اشاره کرد.

درام تلویزیونی «پزشک زبردست» (۲۰۰۹) به کارگردانی توماس کارتر و با شرکت کوبا گودینگ جونیور در نقش بن کارسون و کیمبرلی اِلیز در نقش مادر او براساس کتاب زندگی‌نامه وی (دست‌های بااستعداد: داستان بن کارسون، ۱۹۹۰) نامزد دریافت جایزه انجمن بازیگران، جایزه انجمن کارگردانان، جایزه انجمن منتقدین فیلم، و چهار جایزه اِمی و برنده دو جایزه مووی گاید (اُسکار مسیحی) شد.

کارسون در دیترویت، میشیگان به دنیا آمد و پدرش کهنه‌سرباز ارتش ایالات متحده در جریان جنگ جهانی دوم بود. والدین وی وقتی او ۸ سال داشت از هم جدا شدند و کارسون ناچار بود به اتفاق مادر و برادرش در کنار چند خانواده دیگر در خانه‌ای در حومه بوستون زندگی کند.

مادر وی که مجبور بود برای گذران زندگی در چند خانه کار کند در همین زمان به دلیل افسردگی اقدام به خودکشی کرد و چندین بار در یک مرکز روان‌پزشکی بستری شد. کارسون پس از تحصیل در دانشگاه ییل، دانشگاه میشیگان، و دانشگاه جانز هاپکینز به ریاست بخش جراحی اعصاب کودکان بیمارستان جانز هاپکینز منصوب شد.

او در ۶ سپتامبر ۱۹۸۷ رئیس گروه ۷۰ نفره جراحی جداسازی پاتریک و بنجامین بایندر دوقلوهای آلمانی بود که از ناحیه پس‌سری به هم‌ چسبیده بودند. این گروه هفته‌ها با استفاده از دو عروسک که با چسبک (وِلکرو) به هم چسبیده بودند به تمرین عمل جراحی جداسازی پرداخت. پیش از آن ۲۳ جراحی مشابه به مرگ دوقلوها انجامیده بود.

جراحی بایندرها به عنوان الگویی برای جداسازی دوقلوهای دیگر از جمله لاله و لادن دوقلوهای ایرانی به کار رفت، هرچند پاتریک و بنجامین با وجود نتایج اولیه رضایت‌بخش، عاقبت خوبی نداشتند. با این جراحی ستاره اقبال کارسون نیز طلوع کرد و او را در کانون توجه رسانه‌ها قرار داد. وی با استفاده از شهرت و مهارت سخنوری خود به کسب درآمد پرداخت و پس از بازنشستگی در ۲۰۱۳ وارد دنیای سیاست شد.

او در ۱ مارس ۲۰۲۰ به عضویت کارگروه کروناویروس کاخ سفید منصوب شد و در ۹ نوامبر همان سال به دنبال ابتلا به کووید-۱۹ اعلام کرد که با مصرف یک معجون هومیوپاتی بهبود یافته است. پیش از آن اداره غذا و دارو اثربخشی این معجون را که از عصاره گیاه خرزهره تهیه می‌شود رد کرده بود. کارسون در ۲۰ نوامبر اقرار کرد که پس از آن به شدت بدحال شده و به توصیه ترامپ تحت درمان با داروی تأیید شده (پادتن منوکلونال) شرکت ریجنرون قرار گرفته است.

📌تصویر: داستان بن کارسون، نوشته بن کارسون و سسیل مورفی (۱۹۹۰)، ترجمه زلیخا پولادیان (چاپ اول، ۱۳۹۵).

🔗تصاویر تکمیلی در اینستاگرام
🔗بخشی از فیلم پزشک زبردست، ۲۰۰۹.

کانال تلگرامی پزشکان گیل
Site: pezeshkangil.com
Insta: instagram.com/pezeshkangil
📌 ۲۰ سپتامبر ۲۰۲۴ آغاز هفته جهانی ناشنوایان

🟣
#تقویم_تاریخ_پزشکی
🟡 بابک عزیزافشاری، ۳۰ شهریور ۱۴۰۳
🟢 [email protected]

▫️آخرین هفته کامل سپتامبر هر سال در سراسر جهان به عنوان هفته جهانی ناشنوایان شناخته می‌شود. این هفته نخستین بار در ۲۰۰۹ و هم‌زمان با روز جهانی زبان اشاره و سالگرد تشکیل فدراسیون جهانی ناشنوایان در نخستین کنگره جهانی ناشنوایان (۲۳ سپتامبر ۱۹۵۱، رم) با هدف بزرگداشت و حمایت از حقوق ناشنوایان، ارتقای فرهنگ ارتباط با آنان، و همچنین آگاهی سیاست‌گذاران و عموم مردم از مشکلات ناشنوایان در زندگی روزمره برگزار شد. این فدراسیون در ۱۹۵۸ آخرین یکشنبه سپتامبر را روز جهانی ناشنوایان نامید.

روز ۳۰ سپتامبر همچنین سالروز تولد فردیناند برتیه آموزگار ناشنوای فرانسوی و از پیشگامان هویت و فرهنگ ناشنوایان است. فرهنگ ناشنوایان مجموعه‌ای از باورها، رفتارها، هنجارها، و ارزش‌های اجتماعی، هنری، ادبی، و تاریخی در ارتباط با ناشنوایی و زبان اشاره اصلی‌ترین راه ارائه و معرفی آن‌ است.

ناشنوایی در این فرهنگ نه یک معلولیت یا بیماری بلکه تفاوتی است که اعضای جامعه ناشنوایان به عنوان یک اقلیت زبانی به داشتن آن افتخار می‌کنند و از تک‌تک اعضای جامعه شنوایان می‌خواهند تا این تفاوت را به رسمیت بشناسند. از معروف‌ترین افراد سرشناس ناشنوا در طول تاریخ می‌توان به بتهوون، ادیسون، و هِلِن کِلِر اشاره کرد.

بیش از ۳۰۰ نوع زبان اشاره وجود دارد و قدیمی‌ترین سند درباره آن به قرن ۵ پیش از میلاد و «کراتیلوس» افلاطون بازمی‌گردد که به نقل از سقراط نوشته است: «اگر ما صدا یا زبان نداشتیم برای بیان مطالب مانند ناشنوایان از حرکت دست‌ها، سر، و بدن خود استفاده می‌کردیم.»

برخلاف وی، شاگردش ارسطو باور داشت: «یک ناشنوای مادرزادی فاقد قدرت درک و استدلال منطقی است.» این نظریه تا صدها سال غالب بود تا این‌که اروپایی‌ها در قرن ۱۶ برای ارتباط با بومیان در سرزمین‌هایی که تازه کشف می‌شد از زبان اشاره استفاده کردند و در قرن ۱۷ آموزش ناشنوایان مورد توجه قرار گرفت.

نخستین الفبای دستی در همین زمان توسط پدرو پانس دلیون کشیش اسپانیایی اختراع و در ۱۶۲۰ توسط کشیش اسپانیایی دیگری به نام خوان پابلو بونِت تکمیل و در مادرید تحت عنوان «آموزش فشرده تکلم ناشنوایان» منتشر شد. جرولامو کاردانو پزشک و ریاضی‌دان ایتالیایی نیز در قرن ۱۶ حروف و علائمی برای کرولال‌ها ابداع کرد.

کتابچه الفبای دستی شارل میشل دولوپه آموزگار فرانسوی که به «پدر ناشنوایان» معروف بود در قرن ۱۸ منتشر شد و تا امروز همچنان در کشورهای فرانسوی-زبان کاربرد دارد. وی در ۱۷۵۵ اولین مدرسه ناشنوایان را در پاریس تأسیس کرد. جبار باغچه‌بان مؤسس نخستین مدرسه ناشنوایان ایران در ۱۳۰۳ و همچنین مخترع زبان فارسی اشاره بود.

📌تصویر: تغییر لوگو گوگل به مناسبت روز جهانی زبان اشاره، ۲۰۱۶.

🔗تصاویر تکمیلی در اینستاگرام

کانال تلگرامی پزشکان گیل
Site: pezeshkangil.com
Insta: instagram.com/pezeshkangil
📌 ۲۱ سپتامبر روز جهانی آلزایمر

🟣#تقویم_تاریخ_پزشکی
🟡 بابک عزیزافشاری، ۳۱ شهریور ۱۴۰۳
🟢 [email protected]

▫️آلزایمر بیماری تحلیل‌برنده اعصاب است که معمولاً شروع آهسته و سیر پیشرونده دارد و بیش از دو سوم موارد زوال عقل در انسان را تشکیل می‌دهد. بیش از ۵۵ میلیون نفر در سراسر جهان به بیماری آلزایمر مبتلا هستند و شایع‌ترین علامت آغازین آن اشکال در یادآوری وقایع اخیر است.

سن شروع در ۹۰ درصد موارد پس از ۶۵ سالگی است و حدود ۶ درصد افراد در گروه سنی ۶۵ سال به بالا دچار آلزایمر می‌شوند که بیشتر آنان زن هستند (احتمالاً به این دلیل که زنان بیشتر عمر می‌کنند). خطر ابتلا به آلزایمر با افزایش سن به‌طور تصاعدی افزایش می‌یابد.

علت بیماری آلزایمر ناشناخته است اما برخی عوامل خطر آن را افزایش می‌دهند که مهم‌ترین آن‌ها جهش ژن آپولیپوپروتئین ای (آپو-ای۴) است. این جهش که در دهه ۱۹۹۰ شناسایی شد با خطر ۳ برابری ابتلا به نوع شایع یا دیررس آلزایمر همراه است. سایر عوامل خطرساز علاوه بر سن بالا شامل سابقه خانوادگی آلزایمر، سابقه ضربه سر، افسردگی، اختلال خواب، فشار خون بالا، کلسترول بالا، تصلب شرایین، چاقی و دیابت (سندرم متابولیک)، سندرم داون، سیگار، آلودگی هوا، و الکل است.

هیچ درمانی قادر به توقف و تأخیر یا معکوس ساختن پیشرفت بیماری نیست، هرچند برخی داروها به تخفیف علائم کمک می‌کنند. نخستین مورد بیماری آلزایمر در ۳ نوامبر ۱۹۰۶ توسط آلوُیز آلزایمر راون‌پزشک و نوروپاتولوژیست آلمانی در نشست روان‌پزشکان جنوب‌غربی آلمان در توبینگن معرفی شد و امیل کریپلین روان‌پزشک آلمانی نخستین توصیف علمی از این بیماری را در ۱۹۱۰ در درسنامه روان‌پزشکی خود منتشر کرد.

فدراسیون جهانی آلزایمر موسوم به آلزایمر بین‌الملل (اِی‌دی‌آی) در ۱۹۸۴ در آمریکا تأسیس و نخستین کنفرانس جهانی آلزایمر در ۱۹۸۵ در بروکسل، بلژیک برگزار شد. نخستین بار روز جهانی آلزایمر در ۲۱ سپتامبر ۱۹۹۴ هم‌زمان با افتتاح دهمین کنفرانس جهانی آلزایمر در ادینبرا و دهمین سال تأسیس اِی‌دی‌آی برگزار شد.

در کنار انتشار گزارش جهانی آلزایمر، هدف از روز جهانی آلزایمر آگاهی‌رسانی، آموزش، حمایت از بیماران، و مقابله با اَنگ اجتماعی و باورهای غلط مرتبط با این بیماری و سایر انواع زوال مغز است. آلزایمر جزو پرهزینه‌ترین بیماری‌ها است و هزینه جهانی این بیماری سالانه ۱ تریلیون دلار برآورد شده که پیش‌بینی می‌شود تا ۲۰۵۰ تقریباً ۱۰ برابر شود.

آیریس (۲۰۰۱، برنده جوایز متعدد از جمله اسکار و گلدن گلوب بهترین بازیگر نقش مکمل مرد برای جیمز برودبنت)، دفترچه خاطرات (۲۰۰۴)، فرصتی برای به یاد آوردن (پاک‌کن ذهن، ۲۰۰۴)، هنوز آلیس (۲۰۱۴، برنده جوایز متعدد از جمله اسکار و گلدن گلوب بهترین بازیگر نقش اول زن برای جولیان مور)، و مستند دو قسمتی مالکوم و باربارا (۱۹۹۹ و ۲۰۰۷) برخی آثار نمایشی هستند که به این بیماری پرداخته‌اند.

📌تصویر: مایندمِیت، اپلیکیشن رایگان برای کمک به زندگی مستقل مبتلایان به آلزایمر و تعامل آنان با اطرافیان، شامل بازی‌های فکری، ابزارهای ساده یادداشت و یادآوری، سرگرمی، موسیقی، فیلم، توصیه‌های ورزشی و تغذیه‌ای، و همچنین بخشی به‌نام زندگی من برای مواردی مانند عکس‌های خویشاوندان، دوستان، حیوان خانگی، کودکی، زندگی کاری، و غذا یا تفریح مورد علاقه.

🔗تصاویر تکمیلی در اینستاگرام

کانال تلگرامی پزشکان گیل
Site: pezeshkangil.com
Insta: instagram.com/pezeshkangil
📌 ۲۲ سپتامبر ۱۶۶۵ نخستین اجرای دکتر عشق

🟣#تقویم_تاریخ_پزشکی
🟡 بابک عزیزافشاری، ۱ مهر ۱۴۰۳
🟢 [email protected]

▫️«دکتر عشق» (لامور مدیسین، عشق دکتر است) نمایشنامه‌ای از مولیر (ژان باتیست پوکلن، ۱۵ ژانویه ۱۶۲۲ – ۱۷ فوریه ۱۶۷۳) نمایشنامه‌نویس شهیر فرانسوی است که تحت عنوان «عشق شفابخش» به فارسی نیز ترجمه شده است.

او از نویسندگانی است که زیاد درباره پزشکان نوشته است. دست‌کم شش کمدی وی شامل اولین (طبیب پرنده، ۱۶۴۵) و آخرین آن‌ها (بیمار خیالی، ۱۶۷۳) حاوی ارجاعات مستقیم و معنادار به حرفه پزشکی و به‌ویژه انتقاد از پزشکان دربار و اساتید دانشگاه سوربُن پاریس و پایبندی آنان به «اصول» طب سنتی یونان است. البته در مورد قصد و نیت مولیر از این کار اتفاق نظر وجود ندارد اما آن‌چه مسلم است او با هیچ پزشکی خصومت شخصی نداشت.

وی دکتر عشق (دکتر کیوپید) را نخستین بار در ۲۲ سپتامبر ۱۶۶۵ به فرمان لویی چهاردهم پادشاه فرانسه در کاخ ورسای و یک هفته بعد در تالار نمایش سلطنتی پاریس به روی صحنه برد. او در مقدمه تأکید می‌کند که این نمایشنامه تنها یک پیش‌نویس است که با عجله برای یکی از میهمانی‌های سلطنتی نوشته شده و در نوع خود سریع‌ترین نمایشنامه سفارشی او محسوب می‌شود زیرا در عرض ۵ روز نوشته و اجرا شده است. موسیقی نمایش را ژان باتیست لولی آهنگساز ایتالیایی-فرانسوی ساخت.

شخصیت‌های اصلی نمایش سگانارل (یک بورژوا که توجه او منعطف به جاه‌طلبی‌های خود بوده و از زندگی عشقی دخترش غافل است)، لوساد (دختر سگانارل که عاشق کیتاندر است)، و لیزت (خدمتکار خیرخواه و حاضرجواب لوساد که از دکترها متنفر است)، و شخصیت‌های فرعی کیتاندر (دلباخته لوساد) و دکترها هستند.

دکترهای نمایش مانند دکترهای واقعی قرن ۱۷ همواره تلاش در حفظ وجهه خود دارند و کارهای احمقانه می‌کنند، اما وقتی نوبت به تشخیص می‌رسد یکدیگر را قبول ندارند. به‌نظر آنان پیروی از «اصول» پزشکان معروفی چون بقراط و جالینوس مهم‌تر از نجات جان بیمار است و از هرگونه تغییر رویه که بتواند به شهرت آنان لطمه بزند پرهیز می‌کنند: آدم بهتر است «اصولاً» بمیرد تا «اصول» را دور بزند! آنان در واقع شارلاتان‌هایی هستند که همیشه دنبال پول هستند و هیچ بهره‌ای از دانش پزشکی نوین نبرده‌اند.

موسیو تومِس طرفدار حجامت است. موسیو دی فوناندرس تنقیه را ترجیح می‌دهد. موسیو ماکروتون کلمه‌ها را به نحو مبالغه‌آمیزی می‌کشد. موسیو بایس لکنت زبان دارد. موسیو فیلران دکتر قدرتمند و محترمی است که به تومِس و دی فوناندرس گوشزد می‌کند جلوی مردم به هم نپرند چون این کار باعث می‌شود به همه دکترها شک کنند و کمتر به آنان احترام بگذراند.

لوساد با هم‌دستی لیزت خود را به بیماری می‌زند و سگانارل به ناچار دکترها را خبر می‌کند. دکترها وارد شده و شروع به صحبت درباره سفرهای روزانه خود می‌کنند. لیزت با اشاره به یکی از بیماران تومِس که اکنون مرده است به او خرده می‌گیرد اما تومِس همچنان اصرار دارد که آن بیمار «اصولاً» نباید می‌مرد. دکترها به‌جای صحبت درباره بیماری لوساد به بحث‌های روزمره و این‌که مَرکب کدامشان چالاک‌تر است می‌پردازند.

آنان بیشتر به پیروی از روش خود اهمیت می‌دهند تا نجات جان یک انسان. وقتی نوبت به تشخیص می‌رسد، تومِس و دی فوناندرس در نحوه درمان لوساد اختلاف نظر دارند. درحالی‌که بحث و جدل میان آنان بالا گرفته، بایس و ماکروتون به سگانارل خبر می‌دهند که لوساد با وجود همه این تلاش‌ها «اصولاً» خواهد مرد.

دکترها برای دلداری پدر تأکید می‌کنند که مرگ دخترش یک مرگ کاملاً «اصولی» خواهد بود. سگانارل که از دکترها سلب امید کرده، برای خرید نوش‌دارو (اُرویتان) سراغ یک داروفروش دوره‌گرد می‌رود، اما ظاهراً این کار نیز بی‌تأثیر است.

در پرده پایانی، کیتاندر در لباس مبدل دکتر کیوپید ظاهر می‌شود و بی‌درنگ سراغ لوساد می‌رود. سگانارل که تحت تأثیر این دکتر جوان قرار گرفته از او می‌پرسد که بیماری مرموز دخترش چیست. کیتاندر عنوان می‌کند که این بیماری شکل پیشرفته‌ای از افسردگی است و تنها با یک ازدواج صوری بهبود خواهد یافت. او پیشنهاد می‌دهد که برای فریب لوساد باید کاری کنند که وی باور کند با هم ازدواج کرده‌اند.

دو دلباخته دست در دست هم به نزدیک‌ترین کلیسا می‌روند و سگانارل در میهمانی جشنی که به مناسبت بهبودی دخترش گرفته قرارداد ازدواج آنان را که به تصور او ساختگی است امضا می‌کند. در این‌جا با ورود لیزت حقیقت ماجرا برملا می‌شود. با وجود خشم سگانارل، قضیه با پادرمیانی میهمانان ختم به خیر می‌شود.

📌تصویر: سه نمایشنامه از مولیر (بورژوای نجیب‌زاده، پزشک اجباری، عشق شفابخش)، ترجمه فریده مهدوی دامغانی، چاپ اول، ۱۳۷۸.

🔗تصاویر تکمیلی و بخشی از موسیقی و اجرای «دکتر عشق» در اینستاگرام

کانال تلگرامی پزشکان گیل
Site: pezeshkangil.com
Insta: instagram.com/pezeshkangil
HTML Embed Code:
2024/09/22 01:08:25
Back to Top