TG Telegram Group Link
Channel: مطبوعات قدیمی
Back to Bottom
Forwarded from عکس نگار
✳️ آیت الله طالقانی: اسلام با سلطه فردی و گروهی مخالف است/ یک پاسبان باید در راس شهربانی باشد و ستوان یک در راس ستاد/ به همه مظلومان جدای از دین و مذهبشان کمک می کنیم!


#روزشمار ، 29 بهمن 1357

آیت الله طالقانی عصر امروز در یک مصاحبه مطبوعاتی با شرکت خبرنگاران مطبوعات داخلی و تعدادی از رسانه های خارجی از جمله روزنامه پراودا و هفته نامه الوطن العربی به سوالات خبرنگاران درباره خطوط کلی جمهوری اسلامی و مسائل اخیر پاسخ داد.

آیت الله طالقانی درپاسخ به این سوال که معیارهای اساسی نظام جمهوری اسلامی چیست گفت : در جمهوری اسلامی مثل همه نظام ها و جمهوری های دیگر معیارها و ضوابط کلی و عمومی در دست داریم و این ضوابط مربوط به مصالح همه مردم است ، همه مردم با همه ابعاد انسانی شان ، نه تنها اقتصادی یعنی انسان همانگونه که به رفاه مادی نیاز دارد آزادی هم می خواهد .

وی ادامه داد : انسان اگر همه وسائل زندگی و رفاه مادی و اقتصادی اش تامین شود اما آزادی او سلب گردد حاضر است برای بدست آوردن آزادی از آن رفاه اقتصادی صرف نظر کند.

آیت الله طالقانی با بیان اینکه اسلام مخالف هر نوع سلطه چه از سوی انسان و چه از جانب حزب و گروه می باشد ولی با رهبری مشکلی ندارد . وی ادامه داد : یک انسان ، گروه و یا حزب حق سلطه بر دیگران ندارد ولی حق رهبری دارد ، سلطه با رهبری متفاوت است.

وی تفاوت اساسی جمهوری اسلامی با سایر نظام ها را اینگونه توضیح داد : در نظام اسلامی یک حزب خاص لازم نیست که همه یا اکثریت ، اصول مدون آن را بپذیرند ، هر کس چه به عنوان رسمی و چه به صورت آزاد عضو اجتماع بوده و حقوقش هم محرز است.

آیت الله طالقانی ادامه داد : اسلام چه با دیکتاتوری و سلطنت فردی و چه با نظام سرمایه داری که گروهی سرمایه دار در آن سلطه پیدا می کنند و چه با نظام کمونیستی که یک حزب در آن سلطه دارد متفاوت است و این یک فرق اساسی است میان نظام جمهوری اسلامی با سایر نظام ها.

«سرپرست فعلی رادیو و تلویزیون حسن نیت دارد»

وی در پاسخ به این سوال که آیا شورای موسس رادیو و تلویزیون که اعتصابات را ترتیب داده بود حق ندارد سرپرست این سازمان را خود انتخاب کند گفت : همه گروه های اجتماعی حق دارند سرپرست خود را انتخاب کنند ولی باید به این نکته نیز توجه کرد که همه مسائل یکدفعه و در چند روز حل نمی شود ، بنایی را می توان با یک زلزله ، چند حرکت و یا کلنگ ویران کرد ولی بنا کردن و ساختن آن متخصص و مصالح می خواهد.

آیت الله طالقانی ادامه داد : رادیو و تلویزیون رو به تکامل می رود و البته نواقصی هم دارد . سرپرستی که برای حالا نصب شده [8]که شناخته شده است و حسن نیت هم دارد و مسائل رهبری را هم درک می کند و اگر اشتباهاتی هم داشته باشد باید با او مطرح کرد و فکر نمی کنم که اگر از کسی انتقاد درست بکنند حرف حساب را نپذیرد.

یک پاسبان باید در راس شهربانی باشد و یک ستوان یک در راس ستاد!

یکی از مسائلی که این روز ها بر آن تاکید می شود و تعدادی از گروه های اجتماعی طالب آن هستند انحلال کامل ارتش قبلی و ایجاد یک ارتش ملی است .

آیت الله طالقانی در این مصاحبه در پاسخ به سوالی در رابطه با ایجاد ارتش ملی گفت : اگر کسی در ارتش نصب می شود برای آن است که بتوانند سلاح هایی را که سرمایه اش با گرفتن لقمه از گلوی ملت تامین شده است حفظ کنند.

وی ادامه داد : حالا باید دو کار کرد ، همه آن هایی را که خیانت کرده اند باید محاکمه و مجازات کرد و آن ها را هم که در حواشی هستند باید بروند توی خانه هایشان.

آیت الله طالقانی گفت : اگر میل من باشد یک پاسبان را در راس شهربانی می گذارم و ستوان یک را در راس ستاد.

به همه مظلومان جدای از دین و مذهبشان کمک می کنیم

آیت الله طالقانی در پاسخ به نحوه روابط آینده ایران با فلسطین نیز گفت : طبق حدیثی که شیعه و سنی هر دو آن را نقل کرده اند هر کسی ورای آن که چه دینی دارد در هر کجای دنیا مورد ظلم قرار گیرد و از مسلمان ها کمک بخواهد اگر مسلمانی بشنود و امکاناتش را در اختیار آن مظلوم قرار ندهد در واقع مسلمان نیست .

وی ادامه داد : ما در برابر همه مظلومان مسئولین چه برسد به فلسطینی ها که از نظر فرهنگی و دینی با آنها مشترکیم .

شوروی با استعمار مخالف است

آیت الله طالقانی در پاسخ به سوال خبرنگاری که پرسید روابط ایران با شوروی چگونه خواهد بود ضمن گلایه از شوروی که از ملت ما در مقابل شاه حمایت نکرد گفت : ما میدانیم که شوروی یک کشور استعمارطلب نیست و با استعمار نیز مخالف است.

منبع: کیهان ، 30بهمن 1357، صفحه 4

www.arshiveiran.com
@oldnewspaper
Forwarded from عکس نگار
✳️ #هاشمی_رفسنجانی : راهی غیر از این نیست که رزمندگان ما صدام را وادار به تسلیم کنند!

#روزشمار ، 18 اسفند 1360

جلسه مشترک اعضای شورای عالی دفاع و کمیته بررسی کننده جنگ تحمیلی فرستاده کنفرانس اسلامی پس از 5 ساعت بحث و مذاکرات به پایان رسید.

هاشمی رفسنجانی پس از پایان این جلسه در گفت و گویی پیرامون مسائل مطروحه در این جلسه اظهار داشت : ما از همان روز اول جنگ اعلام کردیم که کشورمان را باز گذاشته ایم به روی هر کسی که می خواهد بیاید ، حرف ما را بشنود ، این سیاست گذشته ما هم بوده هر هیئتی که برای مذاکره بخواهد به ایران بیاید ، ما حرفی نداریم برای این که حرف حقمان را بزنیم ، دنیا هم تسلیم این تبلیغات عوام فریبانه صدام نشود که او صلح طلب است و ما جنگ طلب . هر کس که به اینجا می آید قانع می شود که ما چیز زیادی نمی خواهیم.

وی ادامه داد: اما نظر من درباره این هیئت ها این که این ها حسن نیت داشتند این ها واقعا تلاش می کردند برای خاتمه جنگ ، منتهی اشتباه آن ها این است که از مظلوم می خواهند گذشت بکند ، باید بروند به طرف همان فشار بر ظالم ، اگر آن راه را انتخاب کنند موفق خواهند شد .

وی افزود: در مورد جنگ نظر من این است که ما حقمان را با قدرت می توانیم بگیریم همین مقدار هم که دنیا به راه افتاده به خاطر پیشرفت هایی است که ما در جبهه کردیم . فکر می کنم رزمندگان ما در جبهه و پشت جبهه بیش از هر چیز باید متکی به قدرت خودشان باشند . دنیا امروز طرفدار مظلوم نیست بلکه دنیا همراه قدرت حرکت می کند . البته بخشی از ملت ها طرفدار مظلومند . اما جریان کلی حرکت دولت ها این طور نیست.

هاشمی افزود : من همین جا اعلام می کنم که نیروهای رزمنده ما در جبهه باید با پیروزی هایشان #صدام را وادار به تسلیم کنند که تسلیم حق بشود و به نظر می رسد غیر از این راهی نیست .

منبع: کیهان ، 18 اسفند 1360 ، صفحه 2

www.arshiveiran.com
@oldnewspaper
✳️ آیت الله مهدوی کنی وزیر کشور: هرگونه راهپیمایی و تظاهرات غیرقانونی است!

#روزشمار ، 18 اسفند 1359

#آیت_الله_مهدوی_کنی وزیر کشور در اطلاعیه ای اعلام کرد هرگونه راهپیمایی تظاهرات و اجتماعات غیرقانونی است.

در بخشی از این اطلاعیه آمده است : لازم است عموم طبقات در این لحظات حساس گه هدف دشمن انحراف افکار عمومی و نیروهای انقلابی از مرزها به داخل کشور است هوشیاری و آگاهی انقلابی خود را حفظ کرده و از دست زدن به اقداماتی که خواست دشمن و باعث ایجاد تحریک و اغتشاش است جلوگیری نمایند.

در ادامه این اطلاعیه آمده است : بدیهی است همان گونه که مقامات قضایی مسائل را پیگیری می نمایند نیروهای انتظامی و نهادهای انقلابی با قاطعیت در مقابل کسانی که سعی دارند با اجتماعات و دست زدن به تظاهرات ملت ما را به انحطاط بکشانند وارد عمل شده و متخلفین را به دادگاه های صالحه معرفی خواهند کرد.

در پایان این اطلاعیه تصریح شده است هر گونه راهپیمایی و تظاهرات و اجتماعات را غیرقانونی اعلام کرده و عوامل محرک را دشمنان اسلام و امت اسلامی قلمداد می نماید.

#شرح_عکس

1358. آیت الله محمدرضا مهدوی کنی به اتفاق دکتر #یدالله_سحابی وابوالحسن #بنی_صدر پس از سفر به تبریز درپی جریانات #خلق_مسلمان

منبع: اطلاعات ، 18 اسفند 1359 ، صفحه 12

www.arshiveiran.com
@oldnewspaper
✳️ حمله به میتینک چریک های فدایی خلق/ انتقاد شدید سرپرست شهربانی به حمله کنندگان به میتینگ ها!

#روزشمار ، 18 اسفند 1358

میتینگ انتخاباتی #چریک_های_فدایی_خلق با درگیری میان این گروه و مخالفان به خشونت کشیده شد و دامنه درگیری ها از میدان آزادی تا میدان انقلاب گسترش پیدا کرد و علاوه بر تعطیلی میتینگ چریک های فدایی خلق گردهمایی حزب توده نیز لغو شد.

انتقاد شدید سرپرست شهربانی به حمله کنندگان به میتینگ ها

مهندس مصطفی #میرسلیم معاون سیاسی و اجتماعی وزارت کشور و سرپرست شهربانی کل درباره حفظ نظم و جلوگیری از حمله به میتینگ ها و تظاهرات اعلام کرد : ما اجازه نخواهیم داد عده ای با سوء استفاده از شعارهای مقدس موجبات بی نظمی را فراهم بیاورند و باعث شوند قانون اساسی زیرپا گذاشته شود و اصیل ترین قانون های اساسی لکه دار شود .

وی افزود : ما در مقابل اینگونه اخلالگران ایستادگی می کنیم و آنان را دستگیر خواهیم کرد.

منبع:

اطلاعات ، 18اسفند 1358، صفحه 2

www.arshiveiran.com
@oldnewspaper
✳️ #هادی_غفاری : نمایندگان مخالف خط امام را ترور می کنیم!

#روزشمار ، ۱۹ اسفند ۱۳۵۸

امروز گروههای دانشجویی و دانش آموزی با اجتماع در مقابل سفارت امریکا پشتیبانی خود را از دانشجویان مسلمان پیرو خط امام اعلام کردند.

نیمه شب امروز حجت الاسلام هادی غفاری در مقابل سفارت امریکا حضور پیدا کرد و طی سخنانی اظهار داشت : گروگانها را از ابتدا دانشجویان به گروگان گرفته اند و تا آخر هم بایستی ادامه دهند و هیچ کس بهتر از آنها نمی تواند نگهداری گروگانها را بر عهده بگیرد.

وی در ادامه حل موضوع گروگانها را منوط به تشکیل مجلس شورای اسلامی خوانده و گفت: در مجلس اگر نماینده ای خلاف خط امام عمل کند او را ترور خواهیم کرد زیرا برادران ما جانبازی های زیادی کرده اند و گروه های زیادی جان خود را از دست داده و یا شکنجه شده اند تا این انقلاب صورت گرفت ، ما دنباله رو آنها خواهیم بود.

لینک

www.arshiveiran.com
@oldnewspaper
✳️ به توصیه های منسوبین من ترتیب اثر ندهید!

#روزشمار ، 19 اسفند 1357

امام خمینی در نامه ای به نخست وزیر از وزارتخانه ها و ادارات دولتی خواست به توصیه های منسوبین به ایشان ترتیب اثرندهند.

در نامه رهبر انقلاب به مهندس #بازرگان آمده است: جناب آقای نخست وزیر! لازم است به جمیع وزارتخانه ها و ادارات دولتی اخطار نمائید کسانی که از منسوبین و یا اقرباء اینجانب هستند و برای توصیه اشخاص و یا نصب و عزل اشخاص به مراکز مربوطه مراجعه می کنند به هیچ وجه ترتیب اثر بدان ندهند.

در پایان نامه آمده است: منسوبین و نزدیکان مطلقا حق دخالت در اینگونه امور را ندارند.

منبع: صحیفه امام ، جلد 6، صفحه 365

لینک

www.arshiveiran.com
@oldnewspaper
✳️ #قطب_زاده : گروه های زیادی را طی چهار لیست از رادیو و تلویزیون اخراج می کنم!

#روزشمار ، 19 اسفند 1357

صادق قطب زاده سرپرست رادیو و تلویزیون ملی ایران در جمع کارکنان صدا و سیما گفت: ما به کسانی اتهام نزدیم چون این را باید دادستان در محکمه بزند. ما باید پرونده ها را به دادگستری بدهیم یا دادگاه انقلاب، فعلا ما عذرشان را خواسته ایم و بقیه اسامی هم درخواهد آمد.

قطب زاده ادامه داد: گروه های زیادی طی چهار لیست از رادیو و تلویزیون کنار گذاشته خواهند شد.

لینک

منبع: اطلاعات ، 19اسفند 1357، صفحه 1


www.arshiveiran.com
@oldnewspaper
✳️ #معین_فر وزیر نفت : گاز را آتش می زنیم ولی رایگان به شوروی نمی دهیم!

#روزشمار ، 19 اسفند 1358

روز دوشنبه آینده هیئت نمایندگی #شوروی به ریاست معاون وزارت تجارت خارجی این کشور برای ادامه مذاکرات مربوط به افزایش قیمت گاز صادراتی به ایران سفر می کند.

علی اکبر معین فر وزیر نفت با اعلام این خبر اظهار داشت: این را به صراحت اعلام کرده و می کنیم که اگر قرار باشد گاز را به قیمت ارزان و به ثمن بخس بدهیم ترجیح میدهیم آن را بسوزانیم.

وی ادامه داد: تاکید من در گفت و گو با سفیر شوروی این بود که شما خودتان را یک کشور سوسیالیستی و ضد امپریالیستی می دانید، بنابر این ملت ما انتظار ندارد شما همان اعمالی را که امپریالیست ها انجام میدهند انجام دهید.

منبع: اطلاعات ، 19 اسفند 1358، صفحه 1

لینک

www.arshiveiran.com
@oldnewspaper
روزنامه جمهوری اسلامی، 25 اسفند 1373

☑️ ابراز ناامیدی مطلق پزشکان از نجات جان حجت الاسلام سیداحمد خمینی
☑️ گزارشی از افزایش سرسام آور قیمت ها و ناتوانی مردم در خریدهای نوروزی
☑️ اولین جلسه محاکمه عاملان بمب گذاری در حرم حضرت معصومه و مرقد امام

@oldnewspaper
✳️ مدتی است کاری را بر روی مطبوعات پس از انقلاب و تدوین تاریخ رخدادهای کشور به روایت جراید این چهار دهه شروع کرده ام، هر روز تلاش میکنم صفحات یک روزنامه های همان روز را از سال ۱۳۵۷ تا به امروز مرور و جذاب ترین صفحات یک را گزینش و در مجموعه ای گردآوری کنم. توضیحات منتشره در صفحات یک روزنامه ها طبیعتا شامل مهم ترین حوادث آن روز به همراه تحلیل گردانندگان آن رسانه از رخدادها است و می تواند با گذشت چهل سال از یک رخداد جذابیت بالایی داشته و یک نوع روزشمار مطبوعاتی محسوب شود.

امروز ۲۵ اسفند ۱۳۷۳ به روایت روزنامه های این روز را مرور می کنیم با این توضیح که هر روز باید بیش از چهل سال از روزنامه های آن روز مرور شود تا کار در یک سال به سرانجام برسد!

www.arshiveiran.com
@oldnewspaper
روزنامه «ایران» در شماره 25 اسفند 1373 آخرین گزارش از وضعیت عمومی حجت الاسلام والمسلمین حاج سیداحمد خمینی را منتشر کرده و نوشت: امیدها، تنها به دعای مومنان بسته است. دکتر عارفی گفت: 99 درصد مغز به دلیل عارضه قلبی و تنفسی که موجب شده حدود سه ساعت خون به مغز نرسد از بین رفته است. «ایران» امروز همچنین در خبر دیگری نوشت: با کشف یک میدان بزرگ نفتی در شمال گناوه، ذخایر نفتی ایران دو میلیارد بشکه افزایش یافت. هاشمی رفسنجانی رئیس جمهور نیز که برای شرکت در سومین اجلاس سران اکو به پاکستان سفر کرده بود چهارشنبه شب اسلام آباد را به مقصد تهران ترک کرد. «ایران» در خبر دیگری نوشت: در دادگاه های کشور بیمه نامه، جایگزین وثیقه شد.

www.arshiveiran.com
@oldnewspaper
روزنامه «سلام» در شماره ۲۵ اسفند ۱۳۷۳ با دل نوشته ای از حال وخیم حاج سیداحمد خمینی خبر داد و با انتشار عکسی از یادگار امام نوشت: ای خدا، این وصل را هجران مکن. آغاز محاکمه عاملان قتل کشیش میکائیلیان و بمب گذاری در حرم حضرت معصومه(س) و مرقد امام (ره) نیز خبر دیگر روزنامه «سلام» در شماره امروز بود.

www.arshiveiran.com
@oldnewspaper
روزنامه «همشهری» در شماره ۲۵ اسفند ۱۳۷۳ با یک تیتر کلی مخاطبان خود را برای آگاهی ازد آخرین گزارش پزشکی از وضعیت جسمانی یادگار حضرت امام به صفحه دو شماره این روز «همشهری» فراخواند و در صفحه دو نیز به نقل از دکتر عارفی نوشت: مهم ترین عارضه ایشان مسئله مغز است که بررسی های انجام شده نشان می دهد ۹۹/۵ درصد فعالیت مغز ایشان به دلیل عارضه ایست قلبی و عارضه تنفسی که به وجود آمده و حدود دو تا سه ساعت خون به مغز نرسید از بین رفته است.

www.arshiveiran.com
@oldnewspaper
«کیهان» نیز در شماره ۲۵ فروردین ۱۳۷۳ در آخرین گزارش از وضعیت جسمانی حجت الاسلام والمسلمین سیداحمد خمینی از تشویش و اندوه در کوچه های غمزده جماران خبر داده و نوشت: رئیس جمهور در ساعت یک و ۲۵ دقیقه بامداد امروز از یادگار امام(ره) عیادت کرد. «کیهان» به نقل از دکتر عارفی نوشت: از دست ما کاری ساخته نیست، تنها دعای مردم کارساز است.

www.arshiveiran.com
@oldnewspaper
در حال دسته بندی بیش از صدهزار شماره از روزنامه های منتشره در دوره های مختلف که اخیرا به دستم رسیده بودم که به این نشریه به نام #انسان_آزاد برخورد کردم. مدیر مسئول و صاحب امتیاز این نشریه فردی به نام «سیدابراهیم بنی صدر» بوده و در شماره یکشنبه ۲۲ اسفند ۱۳۲۷ این تیترها دیده می شود:

✔️ اعلام جرم بر علیه کارخانه داران بیرحم و مالکین متعدی به اتهام ترویج مرام اشتراکی
✔️ اگر مباشرین جنایت را محاکمه می کنید، مسببین خیانت را هم مجازات کنید
✔️ استدعالی عفو از پیشگاه ملوکانه عیدی به جامعه مطبوعات کشور

در ذیل تیتر اخیر می خوانیم: قاطبه روزنامه نگاران از پیشگاه مقدس ملوکانه استدعا می نمایند که در این عید سعید ملی با عفو روزنامه نگارانی که تحریک یا اغفال شده و موجب سوء تفاهم گردیده اند، عیدی شایسته ای به جامعه مطبوعات کشور اعطا فرمایند.

"عموم جراید کشور با استظهار بعلو رافت و عطوفت ملوکانه رجاء واثق دارند همچنانکه مراحم شاهنشاهی شامل مجرمین و اغوا شدگان غائله اخیر آذربایجان گردید روزنامه نگاران محکوم را نیز محروم نخواهند فرمود.

دوستان را کجا کنی محروم
تو که با دشمنان نظر داری"

www.arshiveiran.com
@oldnewspaper
امروز هم در ادامه دسته بندی روزنامه های دوره پهلوی و مرتبط با دهه بیست شمسی به جریده «مرد» به صاحب امتیاز و سردبیری «احمد علی بیگلری» و مدیریت «منصور شجاعی فرد» (بختیاری) برخورد کردم که در صفحه نخست شماره ۱۳ به تاریخ ۱۵ اسفند ۱۳۲۶ درباره مجلس وقت شورای ملی نوشته شده بود:

مجلس باید منحل گردد و در این «دزدگاه» بسته شود

هر وقت کلمه «دزدگاه» بر زبانم جاری میشود و اوضاع درهم و برهم و نمایندگان قد و نیم قد، دزد گردنه زن، تحمیلی و بر روی مجلس پیش چشم مجسم می گردند، از صمیم قلب به آقای دکتر مصدق آفرین میگویم که چگونه زبده و مختصر و جامع ترین نامی را برای این محل چپاولچی ها انتخاب کردند.

گمان نمی رود تا ملت به این خمودگی و بیحسی، اوضاع به این بلبشویی و هرج و مرج باقی است روزی برسد که نام واقعی «مجلس شورای ملی» را بر این مکان کثیف نهاد.

در جلسه عصر سه شنبه که اعتبارنامه کهبد(۱) دزد و یغماگر و حمال مطرح بود اکثر نمایندگان چه تحمیلی و چه هم صنف کهبد مخالف تصویب اعتبارنامه او بودند ولی عده ای وقیح و بیشرف که واقعا کلمات ناسزای دیگری پیدا نمی شود تا بر آن ها اطلاق کرد، اولا پیشنهاد کردند که رای مخفی آن هم برای موافقین تصویب اعتبارنامه گرفته شود و ثانیا یکی از دم بریده ترین و چشم دریده ترین آن ها به نام «یکمن قلیچ» با کمال بیشرمی و پررویی علنا از رفیق و همرنگ و همکار خود حمایت کرد...

مجلسی که به دست جاسوس و خائن و مزدوری مانند قوام السلطنه تشکیل بشود امامزاده ای که بانی آن جناب اشرف! باشد، معجزه اش از این تندتر نخواهد بود. نمایندگانی که با آرای ساختگی مردگان و شناسنامه های سیار شهرستان ها که گاهی در این حوزه و گاهی در آن حوزه انتخاباتی به گردش بودند انتخاب شده باشند، اعمال و رفتارشان شایسته تر و برازنده تر از این گونه کثافتکاری ها نمی شود.

مردم! خداشناسان! ای کسانی که زبان می فهمید! آیا وجود این مجلس که کانون فساد و سرمنشا بدبختی و جایگان دزدان و غارتگران است به چه درد ملت گرسنه و برهنه ایران می خورد!

پی نوشت

۱- بهاءالدین کهبد (۱۲۷۵ نهاوند - ۱۳۶۱) سرمایه‌دار و زمین‌دار بزرگ، مالک ملارد و بانی شهرک ملارد است. کهبد سه دوره نماینده مجلس شورای ملی بود و نخستین نماینده ای است که پس از رد اعتبارنامه‌اش دوباره در همان دوره به نمایندگی انتخاب شده است.


www.arshiveiran.com
@oldnewspaper
مطبوعات قدیمی
امروز هم در ادامه دسته بندی روزنامه های دوره پهلوی و مرتبط با دهه بیست شمسی به جریده «مرد» به صاحب امتیاز و سردبیری «احمد علی بیگلری» و مدیریت «منصور شجاعی فرد» (بختیاری) برخورد کردم که در صفحه نخست شماره ۱۳ به تاریخ ۱۵ اسفند ۱۳۲۶ درباره مجلس وقت شورای ملی…
✳️ درباره زندگی و فراز و فرود نماینده ای که اعتبارنامه اش رد و دوباره وارد مجلس شد!

کهبد در سال ۱۳۲۵ به حزب دموکرات پیوست که #قوام‌السلطنه نخست‌وزیر وقت به راه انداخت. در همان سال که انتخابات دوره پانزدهم مجلس شورای ملی آغاز شد، #کهبد ابتدا از خرم‌آباد نامزد نمایندگی شد اما سپس نامزدی خود را به حوزه انتخابیه ساوجبلاغ و شهریار تغییر داد که در آن دارای املاک و رعایا و نفوذ بود. اما پس از موفقیت در انتخابات و ورود به مجلس، دکتر عبدالله معظمی به اعتبارنامه او اعتراض کرد و مدارکی عرضه کرد که نشان می‌داد او با اعمال نفوذ و خرید رأی انتخاب شده است. مجلس نیز با ۶۱ رأی مخالف در برابر ۴۵ رأی موافق اعتبارنامه او را رد کرد.

در انتخابات میان‌دوره‌ای حوزه انتخابیه شهریار و ساوجبلاغ که از ۲۲ تا ۲۶ مهر ۱۳۲۶ برگزار شد، کهبد باز هم شرکت کرد و به نمایندگی انتخاب شد. شعبه رسیدگی کننده به اعتبارنامه او در مجلس اعلام کرد که طبق ماده ۴۴ قانون انتخابات، چون اعتبارنامه او را مجلس به علت تشخیص تهدید و تطمیع در انتخابات، رد کرده، تا دو دوره از نمایندگی محروم است. همچنین انتخاب او نیز با تخلفات و مداخله ژاندارمری صورت گرفته است. بدین ترتیب اعتبارنامه کهبد در شعبه رد شد.

هنگامی که اعتبارنامه در صحن مجلس به رأی گذاشته شد، جلسه به جنجال کشید و میان مهدی باتمانقلیچ که از کهبد دفاع کرد با احمد رضوی و #حسین_مکی زد و خورد فیزیکی رخ داد و جلسه تعطیل شد. در جلسه بعد که در سیزدهم اسفند ۱۳۲۶ برگزار شد، اعتبارنامه او با ۶۸ رأی موافق در برابر ۳۱ رأی مخالف تصویب شد. چنین پدیده‌ای نخستین بار بود در تاریخ مجالس قانونگذاری ایران رخ می‌داد.

کهبد در دو دوره بعد نیز کرسی خود را در مجلس حفظ کرد. در زمان نخست‌وزیری #مصدق ، از او پشتیبانی کرد و به همین دلیل پس از کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ فراری و سپس بازداشت شد. پس از آزادی به تجارت و ملک‌داری بازگشت. با جعفر شریف‌امامی شریک شد و در کرج به شهرک‌سازی پرداخت. از جمله شهرک‌هایی که ساخت، شهرک ملارد بود.

کهبد پس از انقلاب هم مدتی زندانی شد و پس از آزادی با قرار وثیقه به اروپا رفت و همان جا درگذشت.

منابع

ویکی پدیا
مذاکرات جلسه هشتم دوره پانزدهم مجلس شورای ملی، ۲۹ مرداد ۱۳۲۶
مذاکرات جلسه ۵۱ دوره پانزدهم مجلس شورای ملی، یازدهم اسفند ۱۳۲۶

www.arshiveiran.com
@oldnewspaper
✳️ در این دو روز خبری در فضای مجازی منتشر شده که بر اساس آن #کتابخانه_ملی اعلام کرده است که حجمی از کتاب ها و نشریات قدیمی را به این دلیل که زائد و بلامصرف بوده است دور انداخته اند!

نشریات قدیمی به چند دلیل می تواند زائد و بلامصرف باشند نخست آن که نسخه های متعددی از آن ها موجود باشد، نسخه های با کیفیت و نسخه های بی کیفیت و در نتیجه این دومی زائد تشخیص داده شود.

دوم این که نسخه های کاغذی موجود با کیفیت بسیار بالا اسکن شده و از هر عنوان دو یا سه مجلد نگاه داشته شده و نسخه های دیگر بلااستفاده شوند.

در هر دو حالت یعنی وجود نسخه های سالم متعدد و در ضمن موجود بودن و تهیه نسخه های دیجیتال با کیفیت از نسخه های کاغذی موجود نیز امحاء نسخه های دیگر عاقلانه نیست و می شود و می شد که یک فراخوان داد و این نسخه های کاغذی کم کیفیت را در اختیار کتابخانه های دیگر قرار داد تا افرادی که نمی توانند به کتابخانه ملی مراجعه کنند از طریق این کتابخانه ها به نسخه های هر چند کم کیفیت دسترسی داشته باشند.

حالت بعدی آن بود که کتابخانه ملی فراخوان می داد و این نسخه های کم کیفیت را به علاقمندان می فروخت و با مبلغ به دست آمده هر چند اندک اقدام به تهیه اسکنرهای دیگر می کرد تا کار به جایی نکشد که از دارندگان نسخه های دیجیتال روزنامه های قدیمی بخواهد که نسخه های خود را در اختیار این کتابخانه قرار دهند چون نتوانسته در مدت این چهل و اندی سال نسبت به دیجیتال سازی موجودات اقدام کند!

در یک کلام این که هیچ کتابخانه ملی و یا مرکز اسنادی چنین در جهت نابودی خود و بی اعتبارسازی خود گام برنداشته که کتابخانه ملی کشور ما، گاهی انسان از سخن گفتن باز می ماند و نمی داند به مدیرانی که جز به محل نشستن خود نمی اندیشند چه بگوید.

امیدوارم که این خبر منتشر شده کذب باشد و یا مسئولین مربوطه با زبان رسا بگویند که جنایت فرهنگی منتسب شده به آنان از ریشه دروغ است و چنین خبط و خطایی رخ نداده است.

پیشنهاد آخر به نهادها و مراکز اسنادی که جایی برای نگهداری نسخه های کاغذی زائد خود ندارند این که این نسخه ها را به کتابخانه های دیگری هدیه دهند، از استان ها و شهرهای دور شروع کنند، افراد زیادی هستند که توان آمدن به تهران ندارند و می توانند با مراجعه به کتابخانه شهرشان به این نسخه ها دسترسی پیدا کرده و مقالات خود را با اسناد روزنامه ای و ... تقویت کنند.

@oldnewspaper
HTML Embed Code:
2024/03/29 06:25:35
Back to Top