TG Telegram Group Link
Channel: از نفت چه خبر؟
Back to Bottom
🔷ملاک‌های انتخاب وزیر نفت از منظر فدراسیون صنعت نفت ایران

🔻 فدراسیون صنعت نفت ایران در نامه‌ای به آیت الله رییسی، ملاک های انتخاب وزیر نفت را برشمرد.

🔻در این نامه آمده است: انتخاب جنابعالی را به‌عنوان رئیس‌جمهور منتخب ایران عزیزمان تبریک عرض نموده و مراتب سپاس فدراسیون صنعت نفت ایران را از اینکه بنا بر این است که با بهره‌گیری از خرد جمعی و همگرایی نسبت به انتخاب همراهان خود اقدام فرمایید اعلام می‌دارد.

🔻باعث امتنان و انتظار است که جنابعالی در انتخاب وزیر محترم نفت ملاک‌های ذیل را مورد ملاحظه قرار دهید تا مدیری شایسته این وزارتخانه که وظیفه پیشران اقتصاد کشور را به عهده دارد انتخاب و به مجلس محترم معرفی شود که موجب اعتماد و تشویق فعالان این بخش گردد.

🔻لذا در این همراهی فدراسیون صنعت نفت ایران و تشکل‌های زیرمجموعه، ملاک‌های وزیر منتخب نفت را جهت استحضار و بهره‌برداری تقدیم حضور می‌نماید. امید است در آینده شاهد شکوفایی روزافزون صنعت نفت باشیم.

https://hottg.com/naft2016
💢 قیمت‌گذاری عربستان نشان‌دهنده وضعیت واقعی فیزیکال بازار است

🔻قيمت نفت در هفته گذشته نوسان زيادي داشت ئ در اين هفته براي اولين بار پس از هفت هفته افزايش، قيمت افت كرد و به ۷۳ دلار هم رسيد اما با ۷۵.۵۵ دلار بسته شد.وست‌تگزاس ژ‌اينترمديت ۷۴.۵۶ دلار معامله شد.

🔻به گزارش نفت‌خبر از اينوستينگ از آن‌جا كه هر دو شاخص‌بها روي ۷۵ دلار مانده‌اند نگراني از درگيري درون اوپك براي بازار برطرف شده است. با اين‌حال بازار نفت بايد هرچه زودتر بر عدم قطعيتي كه در بازار درباره عدم تناسب عرضه و تقاضا وجود دارد فكري بكند.

🔻تقاضاي ايالات‌متحده به دليل تابستان امسال به ۲۱.۵ ميليون بشكه افزايش يافته است، اما توليد تغييري نكرده است و ذخاير كم‌كم دارد آب مي‌شود.

🔻نكته مهم آن‌كه افزايش قيمت رسمي فروش از سوي سعودي در بازارهاي آمريكايي و آسيايي براي ماه اوت نشان‌دهنده فاندامنتال بازار است گرچه برخي آن را محصول درگيري درون اوپك توصيف كردند.

🔻اما قيمت رسمي فروش سعودي هيچ ارتباطي با اجلاس اوپك ندارد و قيمت‌گذاري آن بر اساس فرمولي است كه عوامل مختلف بازاري در آن دخيل است نه مشاجرات سياسي.

🔻نتيجتا قيمت رسمي فروش سعودي به درستي نشان‌دهنده وضعيت فيزيكال بازار است كه نسبت عرضه بر تقاضا مرتبا در آن تنگ‌تر مي‌شود و ذخاير دوران ارزان‌خري آب مي‌روند.

🔻در هفته گذشته اجلاس اوپک شاهد یکی از شدیدترین‌ تنش‌های اخیر خود میان سعودی و امارات بود که قیمت نفت را برای چند روزی به بالاترین میزان در ۷ سال رساند.

🔻مشکل درون اوپک حل نشده و هنوز تاریخ برگزاری اجلاس هم مشخص نشده است. ظاهرا مشکل جدی است و مذاکرات ادامه دارد.

https://hottg.com/naft2016
💢 مشتریانی که از دستمان رفتند!
قرارداد ۲۵ ساله کره‌جنوبی برای خرید گاز از قطر

🔻وزارت انرژی کره‌جنوبی ساعاتی پیش اعلام کرد قرادادی ۲۰ ساله برای واردات LNG با قطر امضا کرده است. این قراداد از سال ۲۰۲۵ آغاز خواهد شد.

🔻به گزارش نفت‌خبر از گلوب‌اندمیل شرکت دولتی گاز کره‌جنوبی مطابق این قرارداد سالانه ۲ میلیون تن LNG از قطر می‌خرد.

🔻وزارت کره‌ای در بیانیه خود گفته است" این قراداد بلندمدت به نظر ما شامل مفاد ارزشمندی است، که هم به ثبات عرضه LNG می‌انجامد و نیز قیمت‌ها را نیز متناسب خواهد کرد."

🔻اطلاعاتی از جزییات مالی قرارداد منتشر نشده است.

🔻کره‌جنوبی مشتری خوب نفت ایران و نیز تولیدات پارس‌جنوبی بود که از دست رفت. یعنی حداقل تا امروز که از دست رفته است.

🔻بحران سیاسی ایران بر سر برجام و نیز تحریم‌های ظالمانه و تروریستی و بی‌منطق آمریکا ایران را عملا از عمده حق خود از بازار انرژی محروم کرده است.

🔻از دولت جدید که در تبلیغات انتخاباتی وعده‌های حقیقتا ارزشمندی داد انتظار می‌رود این سهم و حق مسلم ایران را بازپس بگیرد.

🔻از جمله سهم ایران از بازار گاز جهان، با انبوه منابع گازی کشور که فعلا روی دستمان مانده است. قطعا دولت جدید در این کار تمام هم خود را به کار می‌گیرد و بازارهای جهانی ایران را باز پس می‌گیرد.

https://hottg.com/naft2016
💢 فوری/ رسانه‌ها خبر از توافق سعودی و امارات دادند

🔻فایننشال‌تایمز از چهار منبع ملطع از موضوع نقل بدون ذکر نام نقل کرده است که دعوای ریاض-ابوظبی بر سر کوتای امارات که اجلاس این بار اوپک را ده روزی است قفل کرده به مرحله حل شدن رسیده است.

🔻ظاهرا عربستان به اعتراض امارات تن داده و پذیرفته است که سطح پایه محاسبه افزایش کوتای امارات افزایش پیدا کند.

🔻این درگیری میان دو متحد قدیمی بسیاری از تحلیلگران را متعجب کرده بود.

🔻اما به هرحال و به گفته منابع مذکور هنوز بر سر میزان دقیق افزایش سطح پایه کوتای امارات نتیجه‌ای حاصل نشده است.

🔻همچنین در صورت نهایی شدن آن هم این موضوع باید به تایید دیگر اعضا برسد.

🔻امروز آژانس‌بین‌المللی انرژی در گزارش ماهانه خود به این موضوع اشاره کرده بود که اگر مساله حل نشود عرضه و تقاضا از تناسب می‌افتد.

🔻ساعاتی بعد اخبار توافق اولیه منتشر شد.
https://hottg.com/naft2016
🔷پیام های متفاوت هر انتخاب در نفت/از تعامل با بدنه نفت تا ادامه تحریم

🔻انتخاب وزیر نفت در هر دولتی مهم است در دولت رییسی کمی مهم تر . اولا کشور در بحران و تحریم نفتی غرق است و راهکار دولت آینده در سرنوشت این صنعت خیلی مهم است. سوال این است دولت رییسی بنا بر زیست در تحریم ها به هر شکل و طریق دارد یا پی رفع آنها میکوشد؟
مساله ی حیاتی و مهم تر در صنعت نفت مساله مصرف و رشد آن و ناتوانی تولید در پاسخگویی است که برای هر وزیری چالشی سخت و جان افکن است. با این حال گزینه هایی که این روزها مطرح میشوند هر کدام نماد و برآیند یک جریان و پیام به افکار عمومی هستند. البته ذکر این نکته ضروری است که این برند سازی ها و معروف شدن ها در شرایطی غیر شفاف است و مثلا در شرایطی که بشود در خصوص جزییات فروش نفت سخن گفت شاید کسانی که خود را متخصص فروش نفت در دوره ی تحریم معرفی کردند،چهره ی بانمک دیگری ازشان منتشر شود.

🔻به هر رو اگر میرکاظمی(آرزوی سلامتی داریم برایش) که این روزها درگیر بیماری سختی است انتخاب ابراهیم رییسی باشد نشان میدهد که برای رییس جمهور فشار و نظر جنوبی ها واهوازی ها چنان مهم نیست. چون حمید دریس این روزها به شدت دنبال لابی کردن بر علیه میرکاظمی است و پیام اهوازی را هم به نوعی به گوش رییس دولت آینده رسانده است که انتخاب میرکاظمی یعنی تنش شدید تهران و اهواز در نفت.

🔻انتخاب رستم قاسمی نشان میدهد دولت آینده میخواهد شاید در تحریم نفتی بماند و سر سازش با دنیا ندارد. رستم قاسمی خود را متخصص دور زدن تحریم معرفی کرده است.

🔻انتخاب مهدی دوستی نشان از این دارد که رییس جمهور هم به چهره ی نسبتا جوان در نفت باور دارد هم کسی که نماد و برند داخلی سازی و خودکفایی ملی در ساخت و ساز نفتی شده است. این انتخاب با اینکه بر پارامتر داخلی و ملی تاکید دارد اما سویه های ضد خارجی و تنش زا الزاما ندارد و بنای یک تعامل سازنده میتواند با شرکت های بزرگ شکل بگیرد.

🔻این سه گزینه کمترین میزان سازش و همراهی با بدنه مدیران ارشد امروزی نفت را دارند. اما شاید رییس دولت بخواهد در نفت دوپیام به بدنه نفت و مدیران بدهد . اولا مساله معیشت و زندگی و رفاه کارمندان نفت خیلی مهم است. دوم اینکه تغییرات در مدیریت خیلی ساختار شکنانه و خارج از تصور نیست و فرم طبیعی خود را طی میکند. در این صورت گزینه ریس جمهور آینده غلامحسین نوذری است. اصولگرای معتدل و کم حاشیه.

🔻البته الزاما انتخاب رییس دولت آینده از میان این چهار گزینه نیست. ولی این چهار گزینه به جهت حضورشان در صنعت نفت گزینه های محتمل تری هستند. البته در این میان برخی با بازی های با نمک رسانه ای خود را مطرح میکنند و در نظر سنجی ها رتبه های خوبی میاورند که بیشتر، مطرح کردن خود در بین نفتی هاست تا روابط و جایگاه شون حفظ شود،وگرنه کسانی که پرونده های مفتوح در دستگاه قضا دارد، حکم وزارت از رییس جمهوری نمگیرد که از ریاست دستگاه قضا به دولت آمده است.

🔻نفت خبر امیدوار است انتخاب آقای رییسی دو مشکل عمده را حل کند، معیشت کارکنان نفت و رشد عجیب مصرف وکمبود گاز در زمستان. مابقی را فکر میکنیم بهتر است جز آرزوهای خود بگذاریم.

https://hottg.com/naft2016
⭕️خوزستان، آب، نفت و پيامدهاي بي‌تدبيری

📝حميدرضا شكوهي

🔻اين روزها كه مشكل آب، دوباره توجه مردم را به خوزستان جلب كرده يادآوری سه نكته خالی از لطف نيست: 

1⃣مشكل كم‌آبی، مختص خوزستان نيست و روز به روز گريبان نقاط بيشتری از كشور را مي‌گيرد. اما مشكل كم‌آبی در خوزستان، مصداق بارز سوءمديريتی است كه نه تنها نتوانسته از حجم عظيم رودخانه‌های پرآب اين استان كه در كشور بی‌نظير است استفاده كند، بلكه با احداث غيرمنطقی سدهايي همچون گتوند و انتقال بي‌ضابطه آب از خوزستان به استان‌هاي ديگر –كه مشكل آب آن استان‌ها را حل نكرد و مشكل آب خوزستان را هم دوچندان كرد- حجم عظيمی از نارضايتی را ايجاد كرده است. خوزستان استان ثروتمندي است كه مردمانش از مواهب آن بهره‌مند نشده‌اند. مواهبی كه فقط آب و نفت نيست؛ خاك حاصلخيز و سواحلی با پتانسيل بالا براي گردشگری و صادرات هم هست. اينكه در زمان پربارش، خوزستان با آب‌گرفتگي مواجه مي‌شود و در زمان كم‌بارش، دچار خشكسالی و قطع آب و برق مي‌شود، آن‌هم با اين حجم عظيم سدهايي كه به خاطر رودخانه‌های پرشمار در استان ساخته شده، مصداق بارز سوءمديريت است.

2⃣ از هر جا سخن بگوييم دوباره به تحريم مي‌رسيم! خوزستان، نفت دارد و مردمانش اعتقاد دارند بهره چنداني از نفت نبرده‌اند. البته قدم‌هايي برای بهبود وضعيت استان خوزستان و استان‌هاي مشابه برداشته شده تا از درآمد حاصل از نفت و گاز، بيشتر بهره‌مند شوند كه از يك طرف، بسيار ناكافي بوده و از طرف ديگر تحريم، مانع از بهره‌مندی مناسب از آن شده است. در اوايل دولت روحاني كه چشم‌انداز مثبتي براي رفع تحريم و افزايش درآمدهاي نفتي ايجاد شده بود، طبق مصوبه مجلس، قرار شد سه درصد از كل درآمد صادرات نفت و ميعانات گازی به استان‌های نفت‌خيز، گازخيز و كمتر توسعه‌يافته اختصاص یابد. 

🔻اين مصوبه در ماده ۲۶ قانون برنامه ششم توسعه نيز مورد تصريح قرار گرفت و اميدي براي بهبود وضعيت استان‌هايي همچون خوزستان و بوشهر و ... ايجاد كرد. اما از سال ۹۷ كه قرار شد اين طرح اجرا شود، امريكا از برجام خارج و تحريم نفتي ايران دوباره آغاز شد و عملا درآمدي باقي نماند كه سه درصد از آن هم اضافه بر آنچه پيش از آن مصوب شده بود، به استان‌هايي همچون خوزستان اختصاص يابد. در واقع اگر تحريم برنمي‌گشت، روزانه درآمد صادرات حدود پنجاه هزار بشكه نفت ايران به استان‌های نفت‌خيز يا محروم اختصاص مي‌يافت كه خوزستان هم از آن سهمي داشت؛ مبلغي كه ماهانه به بيش از دو هزار ميليارد تومان مي‌رسيد و مي‌توانست نقش مهمي در رفع مشكلات اين استان‌ها داشته باشد؛ البته اگر سوءمديريت در بهره‌گيري از اين منابع مالی وجود نداشته باشد! اما تحريم، اين فرصت را بيش از سه سال است از كشور گرفته و هنوز هم چشم‌انداز اميدبخشي براي رفع تحريم نيست. اينجاست كه اگر دقيق شويم، مي‌بينيم كه اتفاقا تحريم نقش مهمي در افزايش محروميت‌ها دارد. هرچند باز هم تاكيد مي‌كنم كه اين موضوع نافي نقش بي‌تدبيري و سوءمديريت مديراني نيست كه از خوزستان، استاني ساخته‌اند كه با اين همه رودخانه و سد، مشكل آب دارد. 

3⃣آنچه در خوزستان رخ داده و اعتراضات گسترده‌اي را هم موجب شده است، حاصل سوءمديريت است و نمي‌توان خواسته‌هاي بحق مردمي را كه اعتراض مي‌كنند ناديده گرفت؛ اما در اين ميان يك نكته موجب نگراني است و آن هم سوءاستفاده تجزيه‌طلبان از اين وضعيت است. پان‌عرب‌ها و تجزيه‌طلبان، بيش از هر زماني اعتراضات خوزستان را مصادره به مطلوب كرده‌اند و در رسانه‌ها و به ويژه رسانه‌های خارج از كشور به گونه‌اي درباره اعتراضات سخن مي‌گويند كه گويي تنها ساكنان خوزستان، اعراب هستند يا مشكل كم‌آبي در خوزستان، تنها مختص اعراب است. درحالي‌كه هر كسي كه آشنايي اندكي با استان خوزستان داشته باشد مي‌داند كه يك‌سوم جمعيت استان را اعراب و يك‌سوم ديگر جمعيت استان را هم لرها اعم از بختياري و بهمئي و ... تشكيل مي‌دهند. تقليل دادن مشكلات خوزستان به يك قوم، نه‌تنها مشكل مردم را حل نمي‌كند بلكه يكپارچگي ارضي كشور را مورد تهديد قرار مي‌دهد و البته مديراني بايد پاسخگوي اين وضعيت باشند كه با بي‌تدبيري، اين مشكلات را براي مردم اين استان ثروتمند ايجاد كرده‌اند. در حقانيت اعتراض مردم خوزستان و به ويژه اعراب مرزنشين كه زندگي‌شان بيش از ديگران با آب گره خورده است ترديدي نيست و بايد اين مشكلات، با برنامه‌ريزي دقيق و ضربتي - و نه با تهديد - رفع شود تا در جايي و زماني ديگر، اين مشكلات سر باز نكند. بايد چشم‌ها را باز كرد؛ هم به روي حقانيت اعتراض‌هاي مردم خوزستان، هم به روي بي‌تدبيري‌هايي كه موجب تنگ شدن عرصه بر مردم شده و هم به روي تجزيه‌طلباني كه از اين اعتراضات قصد دارند ماهي مراد را صيد كنند. اثر اين سومي، زمانی خنثی می‌شود که اولی را به رسمیت بشناسیم و دومی را رفع کنیم./روزنامه اعتماد

https://hottg.com/naft2016
💢بن‌بست اولین قرارداد مهم امارات و رژیم‌اسراییل؛
تل‌آویو در قرارداد نفتی بازبینی می‌کند


🔻مطابق نوشته رسانه‌های رژیم اسراییل، اولین قرارداد مهم تجاری میان این رژیم و شیخ‌نشین امارات، همان قرارداد جنجالی ایلیات-اشکلون دچار مشکل شده و رژیم اسراییل قصد بازبینی در آن را دارد.

🔻این گزارش تنها ساعاتی پس از گفت‌وگوی تلفنی نفتالی بنت و حاکم ابوظبی محمدبن‌زاید آل‌نهیان منتشر شد.

🔻بنا به گزارش شبکه ۱۳ رژیم اشغالگر، "علی‌رغم" لحن دوستانه گفت‌وگو اماراتی‌ها به جد نگران بازنگری قرارداد بودند و این امر موجب تنش میان دو طرف شده است.

🔻هاآرتص هم می‌نویسد، نفتالی بنت و وزیر خارجه یائیر لاپید برای هفته آینده، برنامه‌ای برای یک دیدار به همراه هیئتی بلندپایه را ترتیب داده‌اند.

🔻قرارداد مذکور از این قرار است که نفت‌خام و محصولات نفتی اماراتی را شرکت EAPC اسراییل از بندر ایلیات در دریای سرخ به ترمینال اشکلون در جنوب مدیترانه برای صادرات بفرستد.

🔻پس از آن گروه‌های محیط‌زیستی درون رژیم اسراییل به شدت به این قرارداد اعتراض کردند و خواستار آن شدند که تفاهم‌نامه ماه اکتبر، نظر به عوارض محیط زیستی و نیز این‌که هیچ اطلاعی از مفاد آن منتشر نشد ملغی اعلام شود.

🔻قسمت مهمی از شرکت خط لوله اسراییلی متعلق به ایران است، مساله‌ای که با وجود رای یک دادگاه در سوییس به نفع ایران هیچ‌گاه پیگیری نشد.

🔻اماراتی‌ها که از شراکت با رژیم اسراییل بسیار سرخوش به نظر می‌رسیدند و قسمت قابل‌توجهی از نفت خود را تضمینی در بازارهای اروپایی می‌دیدند، حالا از موضوع نگران و بسیار ناخشنود هستند.

https://hottg.com/naft2016
⭕️آیا مجوز خشک کردن هورالعظیم به خاطر نفت، به خشکسالی اخیر ربط دارد؟!

📝حمیدرضا شکوهی

🔻این روزها فیلمی کوتاه از سخنان یکی از معاونان سازمان محیط زیست در فضای مجازی منتشر شده که می‌گوید در زمان دولت احمدی‌نژاد، با مجوز شورای عالی امنیت ملی، هورالعظیم برای استخراج نفت توسط چینی‌ها خشک شد! این فیلم کوتاه بسیار پربازدید شده، چرا که اولا به خشکسالی در خوزستان مربوط است که این روزها بسیار مورد توجه مردم است، ثانیا به دلیل نام بردن از چینی‌ها که به دلیل مسایل مربوط به قرارداد ۲۵ ساله و شایعات مختلف درباره آن با حساسیت افکار عمومی مواجه هستند، مورد توجه مردم قرار گرفته و ثالثا یکی از بخشهای حاکمیت یعنی نفت را هدف انتقاد قرار داده و مردم در شرایط بی‌اعتمادی نسبت به حاکمیت، اصولا از مقصر نشان دادن هر بخشی از حاکمیت توسط بخشی دیگر –اینجا نفت توسط محیط زیست– استقبال میکنند. اما واقعیت آن است که این سخنان، چندان کامل نیست و به عنوان فردی که از نزدیک تحولات نفت و خوزستان را دنبال می‌کنم و در سیل دو سال پیش هم سفری به خوزستان داشتم، وظیفه خود می‌دانم که تا حد امکان، اطلاعات درست را ارائه دهم.

🔻نکته اول این که توسعه میدان نفتی آزادگان توسط شرکت اینپکس ژاپن با مجوز سازمان محیط زیست‌ در مرداد ماه سال ۸۴ همراه بود و هیچ نهاد بالادستی هم در صدور مجوز دخالت نداشت اما به دلیل تحریم، ژاپن جای خود را به چین داد.

🔻دوم اینکه اصولا هر اقدامی که بر خلاف اصول محیط زیست باشد محکوم است و جای دفاع ندارد. مجوز خشک کردن بخشی از هورالعظیم برای استخراج نفت توسط چینی‌ها هم بعدا مصوب شد اما نکته اینجاست که این مصوبه عملا اجرا نشد چراکه در آن زمان، هورالعظیم و کل منطقه جنوب غرب ایران و کشورهای اطراف همچون عراق با خشکسالی شدیدی مواجه بودند و همان سالها بود که شاهد ریزگردهای گسترده در منطقه بودیم. مصوبه برای فعالیت نفتی چینی‌ها در پایین دست تالاب هورالعظیم بود که آن زمان آبی نداشت و دو مخزن بالایی دارای آب بود. طی آن سه سالی هم که مهلت اجرای مصوبه بود، عملا خشکسالی مانع از جاری شدن آب در مخازن پایین‌دست تالاب شده بود. بنابراین نیازی هم برای خشک کردن تالاب ایجاد نشد. در واقع هرگاه آب در مخازن اول و دوم در بالادست هورالعظیم پر شود، وارد پایین دست می‌شود که به دلیل کم آبی مخازن بالادست، این اتفاق در آن سالها رخ نداد. این را هم در نظر بگیرید که تقسیم هورالعظیم به پنج مخزن هم اصلا ارتباطی به استخراج نفت ندارد و در زمان جنگ با عراق به خاطر ایجاد جاده‌های دسترسی، هورالعظیم تقسیم شد و همانگونه باقی ماند. طبق اطلاعات تصاویر ماهواره‌ای، در سالهای بعد، عراق قسمت جنوبی هورالعظیم در خاک عراق را به خاطر میدان نفتی مجنون خشک کرد؛ کاری‌ که هیچگاه در طرف ایرانی انجام نشد.

🔻نکته سوم از نکات قبلی مهمتر است. فرض کنیم که اصلا آن سال هورالعظیم، آب هم داشته و به خاطر پروژه نفت خشک شده است؛ که همانگونه که ذکر کردم اینطور نبود. این موضوع چه ارتباطی با خشکسالی اخیر دارد؟! دو سال پیش، سیل در خوزستان جاری شد و همان زمان شایعاتی ایجاد شد که نفتی ها آب را به روی هورالعظیم بسته‌اند تا تاسیسات نفتی آسیب نبیند و همین باعث شده آب به خانه‌های مردم برود! در حالیکه آن زمان حجم آب به حدی در هورالعظیم افزایش یافته بود که نه تنها مخازن پایین دست هم پرآب شد و تولید نفت متوقف شد، بلکه به دلیل حجم بالای آب و جلوگیری از بروز خسارت به مردم، دایک های مرزی هم باز شد و بخش زیادی از آب به سمت عراق جریان یافت. آنچه درباره خشکسالی در هورالعظیم باید مورد بررسی قرار گیرد، اتفاقاتی است که در دو سال اخیر پس از سیل خوزستان رخ داده و مثلا خروجی کرخه به ۴۰ متر مکعب در ثانیه کاهش یافته و آنچه مربوط به ده سال پیش است، کمکی به حل مشکل نمی‌کند و تنها این شائبه را ایجاد میکند که نفت هنوز هم در حال خشکاندن هورالعظیم است که البته هر کسی به منطقه رفته باشد می‌داند اینطور نیست.

🔻خلاصه اینکه اولا موضوع مصوبه خشکاندن هورالعظیم مصوبه اشتباهی بود، اما نه اجرا شد و نه ربطی به خشکسالی دارد؛ ثانیا استخراج نفت در هورالعظیم از ابتدا با مجوز سازمان محیط زیست و بدون خشکاندن هور انجام شد، و ثالثا پس از سیل خوزستان، به دستور وزیر نفت، تولید نفت در منطقه متوقف شد تا مبادا به دلیل جلوگیری از ورود آب به پایین دست تالاب، مشکلات حاصل از سیل، بیشتر شود. در واقع همان زمان که نفتی‌ها تلاش می‌کردند تا به سیل‌زدگان کمک کنند، متهم هم می‌شدند! شاید بهتر باشد برای روشن شدن ابعاد موضوع، به جای طرح ادعاهای یک طرفه که در فضای احساسی فعلی کمکی به حل موضوع نمی‌کند، هر دو طرف ماجرا در قالب یک مناظره، این موضوع را بررسی کنند تا از طرح ادعاهایی که به جز ایجاد نگرانی برای افکار عمومی، حاصلی ندارد خودداری شود.

https://hottg.com/naft2016
🔷زنگنه: فکر میکردم دوره سختی داشته باشیم اما نه تا این حد!

وزیر نفت در نشست رئیس‌جمهوری با مدیران ارشد دولت:
🔻از ابتدای دولت دوازدهم تحلیل من این بود که این دوره، دوره بسیاری سختی خواهد اما فکر نمی‌کردم سختی کار تا این حد باشد.

🔻من به‌عنوان یک شهروند ایرانی برای همیشه خود را مدیون روحانی می‌دانم که موضوع قطعنامه‌های فصل هفتم شورای امنیت علیه ایران را حل کرد. این خدمت بزرگ و تاریخی به ملت ایران بود و سابقه نداشت تا آن زمان که کشوری از تحریم‌ها و مجازات‌های فصل هفتم سالم بیرون بیاید.

🔻در دوره تحریم‌های گذشته ما برای صادرات روزانه بیش از یک میلیون بشکه نفت خام معافیت داشتیم، اما در این دوره نه برای نفت خام و نه برای میعانات گازی و نه برای فرآورده‌های نفتی و پتروشیمی حتی یک بشکه و یک تن هم معافیت نداشتیم.

🔻از ابتدای تحریم‌ها مشخص بود که در صورت تحریم‌ها سالانه ۵۰ میلیارد دلار کسری تراز بازرگانی خارجی می‌آوریم. در این مدت بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار نفت نفروختیم و از فروش نفت ما جلوگیری کردند و آنچه را که فروختیم به‌دلیل مشکلات هزینه‌های مبادله با درآمد کمتری به دست آوردیم.

https://hottg.com/naft2016
⭕️پایان دوران وزیری که نمی‌خواست محبوب باشد

📝حمیدرضا شکوهی

🔻نوشتن درباره پایان کار بیژن زنگنه در نفت، کار ساده‌ای نیست تا نه به جانب‌داری متهم شوی و نه به بی‌انصافی! اعتقاد دارم بیژن زنگنه، توسعه‌گراترین و مقتدرترین فردی بود که می‌توانست در دولت روحانی در رأس وزارت نفت قرار گیرد. یادم هست در تابستان ۹۲، وضعیت نفت پس از بی‌ثباتی‌های مکرر، آن‌قدر ناگوار بود که حتی جمعی از مخالفان قدیمی زنگنه که عمده آن‌ها در طیف جنوبی‌های نفت هستند، خواستار انتخاب زنگنه بودند تا آرامش به کشتی طوفان‌زده نفت برگردد.

🔻زنگنه از همان ابتدا شروع به اولویت‌بندی پروژه‌های نیمه‌کاره فراوانی کرد که در دولت قبل، در میانه تحریم و فقدان منابع مالی، به‌اصطلاح تعیین تکلیف شده اما نیمه‌کاره مانده بودند و منابع کشور برای پیشبرد همه این پروژه‌ها به‌طور هم‌زمان کافی نبود. در همان مقطعی که مذاکرات برجام ادامه داشت و پروژه‌های نیمه‌کاره اولویت‌بندی و تکمیل می‌شد، قراردادهای جدید نفتی با هدف ترغیب شرکت‌های بین‌المللی برای سرمایه‌گذاری در ایران هم آماده شد و شاید اگر مخالفت‌ها و مانع‌تراشی‌های سیاسی نبود، زودتر به عقد قرارداد می‌رسید. یادمان هست زمان انعقاد قرارداد با توتال، به دلیل فراخوان تجمع مخالفانی که امروز پرچم‌دارشان گزینه شهرداری تهران است، نیروهای پلیس، کوشک نفت را محاصره کرده بودند! در چنین شرایطی، اولین قرارداد امضا شد و قطعاً اگر ترامپ نبود، روزهای بهتری پیش‌روی نفت بود.

🔻به استناد آمار و ارقام، به توسعه صنعت نفت در هر چهار بخش نفت و گاز و پالایش و پتروشیمی در دوره زنگنه و همزمان با تحریم، می‌توان نمره مناسبی داد. عملکرد زنگنه در حوزه بین‌الملل هم موفق بود. در پسابرجام که برخی مدعی بودند در شرایط ازدیاد عرضه، امکان جذب نفت ایران در بازار وجود ندارد و نفت هم ارزان می‌شود، نفت ایران مشتری‌های خود را جذب کرد و نفت هم ارزان نشد؛ کاری که حاصل توان و تجربه بالای مدیران نفت در امور بین‌الملل و اوپک بود. در دوران تحریم هم فروش نفت، با دشواری، اما با سلامت انجام شد تا این بار پای بابک زنجانی‌ها به نفت باز نشود.

🔻آنچه درباره عملکرد زنگنه در این دوران کمتر گفته شده، نقش او در حمایت از تولیدکنندگان داخلی، آن هم نه در شعار بلکه در عمل بود. ازآنجاکه زنگنه همواره به دنبال جذب شرکت‌های خارجی بود، برخی او را متهم به بی‌توجهی به تولید داخل می‌کردند. اما زنگنه، نه در دوران تحریم، بلکه حتی در پسابرجام، ابلاغیه‌های مهمی در ممنوعیت واردات برخی تجهیزات خارجی و حمایت از تولید داخل داشت.

🔻به‌شخصه عملکرد زنگنه را در دوران ریاست جمهوری خاتمی، موفق‌تر از دوران روحانی می‌دانم. یک دلیلش وضعیت بین‌المللی بهتر ایران در آن دوران و دلیل دیگرش، حضور مدیرانی همچون نعمت زاده و ترکان در کنار زنگنه بود که در این دوره، هر کدام مسئولیت‌های بزرگ‌تری در دولت روحانی گرفته بودند. آب برخی مدیران نیز با زنگنه به یک جوی نرفت و به‌ مرور زمان از وزارت نفت کنار رفتند. از سوی دیگر، برآیند عملکرد اغلب مشاوران زنگنه در این دوره، منفی بود. ای‌کاش مشاوران بهتر و باتجربه‌تری در این دوره کنار زنگنه بودند تا او با محبوبیت بیشتری نفت را ترک کند.

🔻از این نکته که بگذرم، دو انتقاد دیگر به دوره وزارت زنگنه وارد است. زنگنه که به‌درستی دونرخی بودن سوخت را فسادآور می‌دانست و طرح سهمیه‌بندی بنزین را لغو کرد، سال ۹۸ با اجرای دوباره این طرح همراه شد. از این منظر که این طرح را نه وزارت نفت که نهادهای بالادستی تدوین کرده بودند و وزارت نفت صرفاً مجری بود، همراهی وزیر نفت کابینه، قابل‌پذیرش است اما به نظرم زنگنه وزیری معمولی و کم‌سابقه نبود و با توجه به مخالفتش با دونرخی بودن سوخت، نباید آن را می‌پذیرفت؛ حتی به قیمت استعفا.

🔻انتقاد دیگر، ضعف در حوزه منابع انسانی است. عموم کارکنان نفت از زنگنه ناراضی بودند و عامل این نارضایتی، نگرش منفی به نیروی انسانی در حوزه حقوق و مزایا و امکانات رفاهی و آموزشی و بهداشتی بود. نیروی انسانی نفت در این دوره تضعیف شد و مدیرانی که می‌توانستند این نقطه‌ضعف را کمرنگ کنند به حاشیه رانده شدند تا محبوبیت وزیر در بین کارکنان، روزبه‌روز کمتر و فاصله بین وزیر و کارکنان، روزبه‌روز بیشتر شود. این فاصله آن‌قدر عمیق شده که اولویت اول وزیر آینده نفت، باید پر کردن این شکاف باشد. ای‌کاش زنگنه از مدیران قوی‌تری در حوزه منابع انسانی استفاده می‌کرد.

🔻البته عملکرد هیچ مدیری بی‌نقص نیست، اما ارزیابی کارنامه کلی زنگنه، بدون تردید او را در رده مدیران تأثیرگذار کشور قرار می‌دهد. او مدیری توسعه‌گرا، توانمند و مقتدر بود که البته دنبال محبوبیت نبود؛ که اگر بود شاید همین انتقادات هم، بویژه در حوزه نیروی انسانی یا ماجرای سهمیه‌بندی بنزین، در کارنامه او دیده نمی‌شد.

https://hottg.com/naft2016
🔷 مراسم امضای موافقت‌نامه تاسیس مراکز نوآوری و رشد مشترک بین پارک نوآوری و فناوری صنعت نفت با دانشگاه‌ها و پارک‌های علم و فناوری کشور فردا دوشنبه ١٨ مرداد با حضور دکتر علی آقامحمدی عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و روسای چهار دانشگاه و سه پارک علم و فناوری برگزار می‌شود.

https://hottg.com/naft2016
💢 از جنگ نفت‌کش‌ها نترسید، از پیام سیاسی آن چرا!

🔻اکنون دو سالی می‌شود که نفت‌کش‌ها یا کشتی‌های تجاری متعلق به ایران یا سایر کشورها -یا رژیم‌ها- هدف حمله قرار می‌گیرند. نمونه آخرش کشتی تجاری -یا نفت‌کشی- که چند ساعتی پیش در لاذقیه دچار انفجاری مهیب شد.

🔻در این مدت در بندر فجیره، دریای عمان، دریای سرخ و دیگر نقاط حساسِ ترافیکی دریایی اتفاقاتی مشابه روی داده است. اتفاقاتی که هیچ‌کس مسئولیت آن را به عهده نمی‌گیرد.

🔻اما این اتفاقات را می‌شود با تعیین نسبتی با بزرگ‌ترین جنگ دریایی دنیا از زمان جنگ‌جهانی دوم، یعنی جنگ نفت‌کش‌های ایران و عراق سنجید.

🔻از سال دوم جنگ، عراق حمله به نفت‌کش‌ها را آغاز کرد و ایران نیز پاسخ داد. آن هم نه با مین و تله. از میانه راه عراق با موشک‌های فرانسوی "اگزوسه" می‌زد و ایران با موشک‌های بازسازی شده روس، که چینی‌ها در سال ۶۵ به ایران رساندند، موسوم به "کرم ابریشم" که کلاهک آن نیم‌تُن مواد منفجره داشت.

🔻در مجموع جنگ دو کشور نزدیک ۴۵۰ بار کشتی‌های یکدیگر را هدف حمله موشکی قرار دادند. ۴۰۰ نفر غیرنظامی کشته شدند که فاجعه است، اما تنها ۲ درصد از مجموع صادرات نفتی دو کشور تحت‌تاثیر آن قرار گرفت.

🔻بسیاری از تحلیل‌گران جنگی اکنون معتقدند هدف عراق از آغاز این جنگ خطرناک به امید تلافی ایران و بالا گرفتن تنش، به میدان آوردن نیروهای خارجی به خلیج‌فارس بود که موفق هم شد و ناوهای شوروی و آمریکا را وارد خلیج‌فارس کرد.

🔻برخوردهای اخیر، گرچه درصد کوچکی از جنگ نفت‌کش‌های فوق‌الذکر هم نیست، اما می‌تواند به انگیزه‌های سیاسی جدی‌تر، مثلا مورد مشابه با وارد کردن نیروهای خارجی -بیشتر از چیزی که هست- به آبراه‌های مرزی ایران باشد.

🔻هوشیاری در عین خویشتنداری شاید بهترین توصیه به شبه‌جنگ دریایی کنونی باشد. جنگی که مشخصا و به نوشته "وال‌استریت‌ژورنال" به دست رژیم اسرائیل، با حمله به ۱۲ نفت‌کش ایران آغاز شده است و ایران تا ۲ سال در برابر آن صبر پیشه کرده. هدف اسرائیل از این کار چیست؟ نمی‌دانیم اما قطعا خیری در پیگیری آن نیست‌.

https://hottg.com/naft2016
🔷تیر حامیان فروش نفت به بابک زنجانی به سنگ خورد!/اوجی، وزیر نفت پیشنهادی دولت رئیسی

🔻جواد اوجی به عنوان وزیر نفت پیشنهادی دولت ابراهیم رئیسی به مجلس معرفی شد تا حامیان گزینه نفت‌فروشی به بابک زنجانی که برای انتخاب گزینه‌ مورد نظر خود، هر آنچه داشتند در حوزه رسانه و لابی رو کرده بودند، ناکام بمانند!

🔻اوجی فارغ‌التحصیل رشته مهندسی نفت دانشکده نفت آبادان است که از سال ۱۳۶۹ در صنعت نفت مشغول فعالیت است.

🔻مهمترین سوابق اوجی در نفت، مدیرعامل شرکت بهره‌برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی و مدیرعامل شرکت ملی گاز در سالهای ۸۲ تا ۹۲ بوده و پس از آن نیز به ترتیب مدیرعامل هلدینگ نفت و گاز پترومفید زیرمجموعه ستاد اجرایی فرمان امام، مدیر عامل گروه اقتصاد مفید، ریاست هیئت مدیره هلدینگ شرکت سرمایه‌گذاری صنایع پتروشیمی (زیرمجموعه هلدینگ تاپیکو) و مدیرعامل هلدینگ انرژی گستر سینا (زیرمجموعه بنیاد مستضعفان) بوده است.

🔻انتخاب اوجی را از این جهت می‌توان به فال نیک گرفت که رئیسی از انتخاب گزینه‌های دم‌دستی خودداری کرده؛ هرچند برخی معتقدند نفوذ میرکاظمی وزیر اسبق نفت هم در انتخاب اوجی موثر بوده است.

https://hottg.com/naft2016
🔷اوجی چه مسیری را در نفت انتخاب می‌کند؟

🔻جواد اوجی چه مسیری برای کسب رای و بعد از آن اداره وزارت نفت در پیش میگیرد؟ مدیر عامل اسبق گاز از نظر پایگاه سیاسی به اصولگرایان نفتی متعلق است اما در این کشاکش انتخاب لیست کابینه، بیشتر از آنکه از اصولگرایان سنتی نفت یاری بگیرید به سمت اصولگرایان رادیکال گرایش پیدا کرد و از حمایت و لابی‌های میرکاظمی و تیمش بهره برد. این که رستم قاسمی در دقیقه ۹۵ تغییر کرد قدرت و لابی بالای میرکاظمی در تیم رییسی را میرساند.

🔻رستم قاسمی چند ماه پیش برای نزدیک شدن به اصولگرایان سنتی با سیف‌الله جشن‌ساز نشست آشتی‌کنان برگزار کرد و حمید دریس هم به نمایندگی از بچه های جنوب و مخزن گرایان به تیم رستم پیوست اما حفره‌ی بابک زنجانی بیشتر از سود اتحاد جنوبی‌ها، به رستم ضرر زد.

🔻جواد اوجی همیشه در سبد اصولگرایان نفت با گرایش معتدل و غیر جنجالی بوده اما این سری با رادیکال های نفت پیوند برقرار کرده است. باند میرکاظمی در نفت چگینی و شاهمیرزایی و شیوا این روزها مدیریت برنامه‌های اوجی را در دست دارند. این یک چالش اساسی و بزرگ برای اوجی چه در روز رای گیری و چه در مسیر مدیریت وزارتخانه پیش رویش میگذارد و آن زنده شدن چالش قدیمی جنوبی‌ها با میرکاظمی است.

🔻نفت منتظر تغییر تیم جدید است. به هر جهت تیم زنگنه در حاشیه قرار میگیرند و بعید است وزیر جدید از دولت اصولگرا از شاخص‌های تیم زنگنه یارگیری کند. اما اینکه بین اصولگرایان نفتی هم انشقاق باشد از عجایب روزگار است. این در واقع مسیری است که اوجی انتخاب میکند. دلش خوش به لابی و تیم میرکاظمی در دولت گرم باشد و با اهواز و جنوب جنگ و جدال را برگزیند یا اینکه چهره‌های شاخص جنوب را به یاری و کمک بگیرد.

🔻در طول هشت سال اداره نفت توسط دولت اصولگرای احمدی نژاد با همه معایب و عجایبش یک چیز ثابت شد و آنکه اصولگرایان در نفت بر خلاف اصلاح طلبها هیچ توافقی ندارند و چهار وزیر هر کدام دو سال، دو سال را تجربه کردند در صورتی که اصلاح طلبان به تفوق و تسلط زنگنه در نفت باور داشتند. حال اوجی مسیر کوتاه مدت ماندن در نفت را انتخاب میکند یا پی ماندن بلند مدت در نفت و ایجاد همگرایی بین مدیران جنوب و تهران میرود؟

https://hottg.com/naft2016
🔷وقتی تیم جشن ساز بازی میخورد/آیا واقعا بیات گزینه اصلی مدیرعاملی نفت است؟

🔻اصولگرایان نفتی هنوز به قدرت نرسیدند، تشتت و چند دستگی بین خودشان را رقم زندند. این وقتی است که هنوز وزارت نفت در ید کامل اصولگرایان قرار نگرفته است. تا قبل از معرفی جواد اوجی برای وزارت نفت دو باند رستم و جنوبی‌ها، و اوجی و میرکاظمی‌ها شکل گرفته بود، که بالاخره با نفوذ میرکاظمی، اوجی به عنوان وزیر پیشنهادی در لیست قرار گرفت. اما بازی به اینجا ختم نشده است. هر دو طرف بازی طره هایی علیه یکدیگر به میدان میاندازند.

🔻 اوجی این روزها پشت دست شاهمیرزایی و شیوا، نور چشمی‌های میرکاظمی در نفت بازی میکند. یکی دو رسانه هم از چی چی نیوز و فلان نیوز ها در خدمت این جریان هستند و دیگران را به لابی متهم میکنند. منظورشان از دیگران همان تیم و باند رستم قاسمی است تا منصب مهمی در نفت به دست آنها نیافتد. مطرح شدن عبدالحسین بیات که چهره مهم اصولگرایان در پتروشیمی است برای مدیرعاملی نفت در واقع فرستادن گلدان کاکتوس برای جنوبی هاست. راهکار نزدیکان اصلی اوجی در این روزها این است که کل جنوب را با جریان و تکاپوهای جشن ساز یکی کنند.

🔻جشن‌ساز توانسته یک پیام را به بدنه نفت برساند که "من پدرخوانده‌ی جنوبی هام". یکی کردن جنوب و جشن‌ساز یا در واقع حمله با عنوان جریان سوم، محصول و میوه اش برای شاهمیرزایی و شیواست که نمیخواهد از طایفه شکرالله زاده و دریس کسی به منصب مدیرعاملی نفت برسد. جشن‌ساز هم جاذبه دارد و هم دافعه. همان طوقی که بر گردن رستم افتاده بر سر فروش نفت به بابک زنجانی، گردن جشن ساز هم هست. اختلاف های این چند ساله هم با هسته مرکزی جنوبی‌ها او را از بدنه جدا ساخته است. اما تیم ش ش به زرنگی این همانی را انجام میدهد. چون با تاراندن رستم به بهانه‌ی بابک زنجانی نتیجه‌ی خوبی گرفتند و برای جنوبی ها هم همین نسخه را میپیچیند و جشن‌ساز را پدرخوانده ی جنوب نشان میدهند. رسانه هایی که این روزها به دریس و بورد و جشن ساز حمله میکنند در خدمت این بازی‌اند.

🔻نکته اینجاست که جشن‌ساز آیا نماینده جنوب در تهران است؟ سهم بگیر اهواز در تهران است؟ رسانه‌های جشن ساز این قدر زنگنه و تیم مدیریتی‌اش را زدند و روی آنها تمرکز داشتند که به نظر میرسد اینجا بازی ش-ش را خوردند و هیچ جواب روشنی ندارند. اصولگرایان به نفت نرسیده قلع و قمع همدیگر را شروع کردند. وزیری که از بدنه‌ی گاز آمده است برای نفت مدیری از پتروشیمی میخواهد بیاورد و برای پتروشیمی حتما کسی از مدیران سابق وزارت بازرگانی! هرگونه پیام ثبات و آرامش که این طایفه میدهند به دیده طنز نگاه کنید.

https://hottg.com/naft2016
⭕️آمار عجیب درباره درآمد نفت در بهار امسال

📝حمیدرضا شکوهی

🔻جزییات عملکرد منابع و مصارف بودجه در بهار سال جاری یک نکته مبهم دارد و آن هم درآمدهای حاصل از نفت و فرآورده های نفتی است که حاکی از تحقق سه درصدی آن نسبت به میزان مصوب است! بیایید اعداد را دقیقتر بررسی کنیم.

🔻در بودجه سال جاری، صادرات روزانه ۳/ ۲ میلیون بشکه نفت در روز با قیمت ۴۰ دلار در نظر گرفته شده بود که بسیار خوشبینانه بود و با توجه به تداوم تحریم، از همان زمان هم مشخص بود که این رقم تحقق نخواهد یافت. البته قیمت نفت افزایش یافت و میانگین قیمت ۶۰ دلار برای هر بشکه نفت در سال جاری خورشیدی به ثبت رسید. در چنین شرایطی تحقق ۳ درصد درآمدهای پیشبینی شده نفتی بسیار عجیب است.

🔻به زبان ساده، اگر قرار بود کل درآمد نفتی پیشبینی شده در بودجه در بهار سال جاری بر مبنای نفت ۴۰ دلاری و صادرات ۲.۳ میلیون بشکه نفت در روز تحقق یابد، بدین معنا بود که روزانه ۹۲ میلیون دلار و در کل فصل بهار، حدود ۸.۵ میلیارد دلار می شد. وقتی گفته می شود که تنها ۳ درصد از درآمد نفتی بهار تحقق یافته یعنی کل درآمد نفتی در بهار امسال، ۲۵۶ میلیون و ۶۸۰ هزار دلار بوده که با احتساب هر بشکه نفت حدود ۶۰ دلار، یعنی کمتر از ۴.۳ میلیون بشکه نفت طی سه ماه فروخته شده است؛ یعنی روزی ۴۶ هزار بشکه!

🔻بعید است این میزان صادرات نفت صحیح باشد و به نظر می رسد یک جای این آمار دارای مشکل است؛ بویژه آنکه بخشی از این آمار مربوط به صادرات فرآورده‌های نفتی است؛ مگر اینکه قیمت نفت صادراتی ایران خیلی کمتر از ۶۰ دلار باشد و تخفیف بالایی برای آن در نظر گرفته شده باشد. این آمار ۳ درصدی، با توجه به اینکه بر مبنای آمار اوپک میزان تولید نفت ایران امسال اندکی هم افزایش داشته یک نشانه دیگر هم دارد و آن افزایش حجم ذخیره‌سازی نفت در بهار امسال به امید رفع تحریم است؛ اتفاقی که البته نیفتاد و بعید است به این زودی هم رخ دهد. اما در هر صورت، تحقق ۳ درصدی درآمدهای نفتی یک چالش جدی برای بودجه در سال جاری است که در صورت عدم رفع تحریم، اصلاح بودجه توسط دولت رئیسی را ضروری می‌سازد./روزنامه اعتماد

https://hottg.com/naft2016
⭕️روسیه مانع گاز ایران است یا خودمان؟

📝حمیدرضا شکوهی

🔻این روزها ترجمه مقاله‌ای از نشریه اینترنتی معتبر اویل پرایس درباره کشف میدان گازی جدید در دریای خزر مورد توجه رسانه‌های داخلی قرار گرفته که البته اشتباه در ترجمه آن، موجب اصلاح خبر توسط شرکت نفت خزر شد. چراکه بنا به اعلام مدیر برنامه ریزی شرکت نفت خزر، میدان گازی جدیدی کشف نشده و صرفا ساختاری به نام چالوس یافت شده که احجام اعلامی در خبر هم تخمین اولیه پیش از اکتشاف است و اصلا پس از کشف نفت در میدان سردار جنگل در سال ۱۳۹۱ و حفاری دوباره و تثبیت آن در سال ۱۳۹۳ تاکنون، هیچ‌گونه عملیات حفاری در ساختارهای شناسایی‌شده در دریای خزر توسط ایران انجام نشده است. البته قطعا دریای خزر و از جمله همین ساختار چالوس، منابع عظیمی از نفت و گاز دارد که باید برای بهره برداری از آن برنامه ریزی کرد.

🔻این موضوع در هفته گذشته، با انتشار خبر دیگری درباره قرارداد بیست ساله ایران و روسیه همراه شد که همگان را به یاد حواشی قرارداد بیست و پنج ساله ایران و چین انداخت. قراردادی که یکی از مفاد آن، کنترل روسیه بر صادرات گاز ایران است! البته متن این قرارداد هیچ جا منتشر نشده و هیچ مقام مسئولی هم جزییات منتشر شده از آن را تایید نکرده است. اگر چنین قراردادی وجود داشته باشد و یکی از مفاد آن هم کنترل روسیه بر صادرات گاز ایران باشد – ولو با هر ادبیاتی در قرارداد آمده باشد – تاسف آور و خدشه بر حق حاکمیت ملی ماست و در این موضوع تردیدی نیست. اما بیایید از زاویه دیگری به موضوع کنترل روسیه بر صادرات گاز ایران نگاه کنیم.

🔻فرض کنیم خبر کنترل روسیه بر صادرات گاز ایران درست باشد. آیا مهمترین مانع صادرات گاز ایران به اروپا، روسیه است؟! قطعا پاسخ منفی است. تولید گاز ما همواره، اندکی بیش از مصرف داخلی است و با اینکه دومین ذخایر غنی گاز جهان را داریم، هیچگاه در بین صادرکنندگان عمده گاز جهان جایگاهی نداشته‌ایم. عراق و ترکیه، تنها خریداران عمده گاز ایران هستند اما میزان صادرات گاز ما به این کشورها، هیچ سنخیتی با ذخایر غنی ما ندارد. تحریم، از یک سو موجب شده هیچگاه نتوان برنامه ریزی درازمدتی برای انعقاد قراردادهای بین المللی گاز انجام داد و از سوی دیگر موجب تاخیر در توسعه میادین گازی به دلیل کمبود منابع مالی و فناوری می شود.

🔻تحریم اگرچه در مسر توسعه صنعت نفت ایران موانع متعددی ایجاد کرده اما در مورد برداشت ایران از منابع غنی نفت و گاز دریای خزر، تاثیرات جدی بیشتری داشته است چراکه عمق زیاد دریای خزر و نیاز به فناوری‌هایی برای تولید در آبهای عمیق که در اختیار کشور ما نیست، به موازات سرمایه‌گذاری سنگین برای برداشت از این منابع، عملا امکان تولید از خزر را از ما در دوران تحریم سلب کرده و با وجود برداشته شدن گامهایی در جهت همکاری با کشورهای همسایه خزر در سالهای اخیر برای برداشت از این منابع، عملا بهره‌برداری از میادین موجود در دریای خزر در بن‌بست گرفتار شده است.

🔻به این موضوع، باید به مصرف بالای گاز در داخل کشور را نیز اضافه کرد چراکه بهینه‌سازی مصرف سوخت در کشور ما همواره در حد شعار بوده و کمتر شاهد برداشته شدن گامهای عملیاتی کلان با پشتوانه ملی و حاکمیتی در این زمینه بوده‌ایم و هر بار هم که سخن از افزایش مصرف گاز به میان آمده، انگشت اتهام به سمت مردم نشانه رفته است.

🔻خلاصه اینکه قبل از آنکه روسیه بخواهد تصمیمی برای ممانعت از صادرات گاز ایران به اروپا بگیرد یا گامهای عملی برای جلوگیری از حضور موثر ایران در بازارهای جهانی گاز بردارد، خودمان به خاطر تداوم تحریم و همچنین عدم بهینه‌سازی مصرف در کشور، راههای حضور موثر در بازارهای جهانی را بسته‌ایم. پس به جای دادن نشانی اشتباه روسیه، رفع تحریم را جدی‌تر بگیریم./روزنامه اعتماد

https://hottg.com/naft2016
🔷پاسخی به یک مصاحبه/چرا توسعه میدان مشترک آزادگان جنوبی عقب ماند؟

🔻جمعی از کارشناسان طرح توسعه آزادگان جنوبی نظرات خود را درباره مصاحبه اخیر زارعی، مجری طرح مطرح کرده اند. در بخشی از این متن آمده است: چند روزی است که برخی كه طی هشت سال گذشته به دلیل همکاری و تلاش برای رای اعتماد وزیر نفت سابق ادعای سهمخواهي و حتی سهم بیشتر از آنچه گرفتند داشته‌اند امروز نیز با زیر سوال بردن عملكرد توسعه میدان مشترك نفتي آزادگان جنوبي و نعل وارونه زدن در تلاش گرفتن پست در این دولت و این وزارت نفت نیز هستند ولی اینبار از دایره اخلاق و انصاف نیز خارج شده و حقيقت را نیز مخدوش می‌نمایند. کافی است مقایسه‌ای ساده کنیم از مدت حضور ایشان در حوزه مسئوليت اصليش در طرح و منطقه عملیاتی میدان نفتي آزادگان جنوبي در سال ۱۳۹۹ و همین شش‌ماهه ۱۴۰۰ که به ترتیب فقط ٥ روز و ۳ روز بوده است. این در حالیست که مجریان قبلی این طرح که موجب ۱۱۰ هزار بشكه در روز افزايش تولید بودند بطور متوسط حداقل ۵ شبانه روز در هر هفته از وقت خود را در سايت آزادگان جنوبي سپري مي كردند (یعنی ۲۶۰ روز در سال) که خروجی آن نیز آن شاهکار توسعه ایرانی بود روزانه ۱۱۰ هزار بشكه افزايش توليد در کمتر از ۲ سال در حالی که چینی‌ها در دو میدان آزادگان شمالی و یادآوران در بیش از هفت سال ۱۸۵ هزار بشکه آنهم با آن هزینه.

🔻اگر چه کارشناسان منصف نیز اعتقاد دارد که در میان سه میدان آزادگان شمالی و جنوبی و یادآوران، عدم پیشرفت میدان آزادگان جنوبی طی همان ۶ یا ۷ سال قرارداد با CNPC نباید بیشتر مماشات می‌کردند و برکناری این شرکت شاید تنها راه به تحرک واداشتن توسعه این میدان مشترک بود که نتیجه بدی نداشت ولی چند مطلب قابل توجه است:

۱- مگر از ابتدای خرداد ۹۸ که به سمت مجری طرح توسعه آزادگان هم منصوب شدید نمی‌توانستید این ایرادات را به آقای زنگنه بفرمائید و مصاحبه بکنید؟!

۲- مجری قبلی مگر غیر از با کار و افزایش تولید مدیرعامل شد شما چرا همان رویه را ادامه ندادید که امروز توسعه آزادگان تكميل شود و با اتكا به آن مدیرعامل بشوید؟

۳- وقت شبانه روزی مجریان قبلی برای توسعه ایرانی و استفاده از توانائیهای ایرانی در توسعه میدان، اعتباری برای کشور ایجاد کرد ولی شما همان وقت را فقط صرف فرافكني در فضاي مجازي و پرونده سازي برای این و آن و شرکت‌ها و بدنام کردن افراد صرف کردید، مسلماً نتیجه‌ای غیر از این و توقف توسعه و حتی تولید نداشت.

۴- تلاش برای رقابت با مدیرعامل پتروپارس و جلوگیری از پیشرفت کار آنها به بهانه‌های واهی نه شما را به مدیرعاملی پتروپارس رساند و نه کشور را به اتمام فاز یک توسعه ميدان آزادگان جنوبي، که تعهدش را شما در ابتدای حضورتان در این مسند دادید و هنوز مصاحبه شما در سایت‌ها قابل رویت است.

۵- اگر از استعفای تشريفاتي اوایل سال۹۹ خودتان پشیمان نشده و به لطف جناب نوذری دوباره بر نمي گشتيد، شاید پیشرفت بیشتری در کار بوجود می‌آمد.

۶- تشکیل باند و گروه در شرکت‌های پیمانکار با فشار شما، نتیجه‌ای جز توقف کار توسعه میدان و توليد از میدان مشترک داشت؟

۷- شما بعنوان معاون توسعه بيشترين اختيارات را داشتيد، همزمان مجری هم بودید پول پروژه نیز از طریق صندوق توسعه و SPV هم که وجود داشت و مدیر مالی وقت و سایر اجزای شرکت متن تحت فرمان شما بودند پس چرا پرداخت‌های GC را که خودتان نهایی کردید ندادید؟

٨- به چه دليلي صورت وضعيت‌هاي پيمانكاران و مشاوران را شش ماه متوقف ميكرديد و يك ماه مانده به عيد تازه كارسازي كرديد؟ هر كسي ميداند كه در ماه پاياني سال نقدينگي ممكن است با چالش مواجه شود.

٩- پيشرفت، تكميل و افتتاح طرح ميدان آذر، تكميل نیروگاه غرب کارون، افتتاح تلمبه خانه غرب کارون و خطوط انتقال مربوطه و توسعه ميدان‌هاي سپهر و جفير، آبان و پايدار غرب، چشمه خوش و دالپري، تعهد توليد و نگهداشت همه ميادين نفتی كه محقق شد (بجز آزادگان جنوبي) تحت ‌الشعاع گوره جاسک قرار نگرفت و فقط شما و طرح آزادگان جنوبي از کانون توجه خارج شد؟

١٠- براي همه طرح هاي فوق بودجه و اعتبار بود كه طي همين مدت مسئوليت شما به پيشرفت و بهره برداري رسيدند. فقط براي آزادگان جنوبي نبود؟ آري زمين كج است!

١١- راستي طرح آزادگان جنوبي اين سرمايه و امانت صدها میلیاردی كشور كه به شما سپرده شده طي دو سال اخير چند درصد پيشرفت كرده؟٢٪؟ توليد ميدان چقدر؟ از ١٣٠ هزار بشكه در روز توليد محقق شده در ارديبهشت ١٣٩٨ به چند بشكه در روز رسيد؟ کمتر از ٨٠ هزار بشكه؟

https://hottg.com/naft2016
🔷توضیحات جمعی از کارشناسان طرح آزادگان جنوبی درباره یک مطلب

🔸این مطلب در واقع شکل عجیبی از جوابیه است. ما در مطلبی به قلم جمعی از کارشناسان آزادگان جنوبی به نقد مصاحبه های اخیر آقای نصرالله زارعی پرداختیم. بعد در اتفاقی جالب به جای اینکه خود ایشان پاسخی به این مطلب بدهند جمعی از کارمندان ایشان با امضای خودشان مطلبی در این خصوص فرستادند. از نفت چه خبر قانونا می‌توانست این مطلب را کار نکند چون مطلب ما نقد آقای زارعی بود و قانون فقط برای ایشان این حق را قائل است. اما ما برای توسعه‌ی بحث و اطلاع رسانی از انواع سلیقه ها و گرایش ها دست به انتشار این جوابیه! میزنیم. انشالله که مدیران نفتی از جایگاه بالا به رسانه نگاه نکنند که اتفاقا خودشان بیشتر ضرر می‌کنند. علی ایحال، خلاصه ای از گفته های این کارشناسان و فایل کامل مطلب به همراه امضاها در ادامه می‌آید:

🔻گروه مدیریت طرح در یک کار منسجم، مکرر و به موقع پیگیر ایفای تعهدات متقابل با پیمانکاران بوده است و کاری که تیم مدیریت طرح انجام داده از یکی از اصول مدیریت پروژه یعنی مستندسازی دقیق و کامل نیز برخوردار بوده و تمامی مطالبات و پیگیری ها طی سه سال گذشته مستند و مدون در سوابق طرح و شرکت موجود می باشد.

🔻بنا بر آمار ثبت شده تولید که از شرکت اروندان و به صورت روزانه اخذ و در سیستم ثبت می گردد، حداکثر تولید آزادگان جنوبی در فروردین 1398 ( بدون احتساب یاران جنوبی ) حدود 105 هزار بشکه در روز بوده است و با احتساب تولید همزمان 16 حلقه چاه یاران جنوبی تولید تجمیعی 121 هزار بشکه بوده است که این میزان تولید هم تنها برای چند روز ثبت شده است و پس از سیلاب سال 1398 تعدادی از چاه ها بسته شد و متعاقباً بدلیل کاهش تکلیفی نتیجه تحریم مداوم تولید آزادگان کاهش و حتی تا 56 هزار بشکه نیز رسیده است. در دیماه سال 1399 و با دستور وزیر محترم وقت مبنی بر برنامه ریزی برای افزایش تولید، با همکاری شرکت اروندان، چاه های بسته شده که عمدتاً نیاز به عملیات احیاء چاه داشته وارد مدار تولید شده و 12حلقه چاه جدید نیز به مدار تولید اضافه شد که تولید تجمیعی به حدود 103 هزار بشکه ( 108 هزار بشکه با احتساب 6 حلقه یاران جنوبی ) رسید که متأسفانه و مجدداً بدلیل تحریم و کاهش تکلیفی مجدداً تولید به حدود 53 هزار بشکه کاهش داده شد و طی یکی دو ماه اخیر مجدداً رفع تدریجی کاهش دستوری و تکلیفی، اخیراً تولید به حدود 93 هزار بشکه با باز کردن و احیاء چاه ها رسیده است و این افزایش با احیاء حدود 20 حلقه چاه باقی مانده و آماده تولیدی شدن که تنها نیازمند احیاء می باشند، در دستور کار شرکت متن و اروندان قرار دارد.

🔻تیم مدیریت پروژه با رویکردی تخصصی و حمایتی، سعی نموده است مشکلات سنواتی پیمانهای قدیمی بر جا مانده از حدود شش سال قبل را بتدریج حل نماید و حمایت کاملی از همه پیمانکاران علاقمند به ادامه کار و تکمیل باقیمانه کار را در دستور کار داشته و در خصوص صورت وضعیت ها، چنانچه مدارک و مستندات صورت وضعیت هر پیمانکار کامل بوده، اقدام جهت ارسال صورت وضعیت شرکت در کمترین زمان ممکن بعمل آمده است.

🔻مدیریت طرح در کار مطالبه برای اخذ وجوه صورت وضعیت های پیمانکاران، کار رسیدگی به ادعاهای سنواتی شده پیمانکاران را مداوم و مستند و بصورت جدی در دستور کار قرار داده ولکن از عوامل تآخیرات در پیمان های جاری، رسیدگی به ادعاهای سنواتی پیمانکاران و عدم تمایل پیمانکاران برای کار به دلیل صرف بخش عمده منابع مالی و عدم تناسب بودجه باقیمانده و کار باقیمانده بوده است.

🔻در تأیید رویکرد سازنده و حرکت به جلو تیم مدیریتی طرح، ذکر این نکته که مستند هم می باشد مهم است که تیم مدیریت پروژه سعی داشته است که کارهای واگذار شده بدون قرارداد را نیز جهت پرداخت حقوق پیمانکاران، در دستور کار خود قرار داده و اقدامات لازم جهت اخذ مجوزهای قانونی برای پرداخت را در دستور کار خود قرار داده است. که خود نشان دهنده روحیه و نگاه مدیریت طرح بر بسته شدن پرونده ها بوده است نه ایجاد پرونده.

🔻تسریع در تکمیل ساخت اقلام دیر تحویل و ارسال تدریجی به سایت، تکمیل نسبی گاسپ های شمالی و جنوبی، تکمیل 5 منیفولد و نیز 25 حلقه چاه و به تولید رسانیدن 11 چاه جدید در این معضلات نقدینگی و اعتصابات منتج از مطالبات به جا مانده از سالهای قبل، حداکثر کار ممکن و عملی بوده است که انجام شده است. برقراری آرامش و جلوگیری حتی الامکانی از اعتصابات کارگری و جلوگیری از تعدیل و اخراج خصوصاً برای افراد بومی علی رغم کم شدن جبهه های کاری از دیگر موارد اولویت دار تیم مدیریت طرح بوده است.

🔻پیشرفت طرح آزادگان جنوبی در دو سال اخیر تنها 5 درصد بوده است که دلایل و عوامل موثر بر عدم تحقق اهداف برنامه ریزی شده خلال بندهای فوق آورده شده است که دیگر تکرار نمی گردد.

👈متن کامل جوابیه را در فایل پی‌دی‌اف ذیل دریافت کنید:
4_5922451024315943924.pdf
782.1 KB
فایل کامل توضیحات جمعی از کارشناسان آزادگان جنوبی+امضاکنندگان

https://hottg.com/naft2016
HTML Embed Code:
2024/04/25 05:15:10
Back to Top