TG Telegram Group Link
Channel: مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم
Back to Bottom
🔸نگرشی کوتاه به مباحث اخلاق اجتماعی از منظر قرآن (قسمت اول)
محمدجعفر سعیدیان‌فر
با توجه به آیات قرآن می‌توانیم فعل، گفتار و تقریر رسول اکرم(ص) را برای خودمان سرمشق قرار دهیم. جهان ایده‌آل، جهانی اخلاقی است. قرآن نقش مهمی در ساخت جهان اخلاقی دارد. بدون وقوف وآگاهی به اخلاق و تسلّط بر آن نمی‌توانیم به جهانی اخلاقی برسیم.
اخلاق فردی و اجتماعی دارای چهار بخش است. از این اقسام با عنوان ارتباطات چهارگانه می‌توان نام برد:
الف) اخلاق فردی و عبادی:
۱. رابطۀ انسان با خویشتن
۲. رابطۀ انسان با خدا
ب) اخلاق اجتماعی و آداب معاشرت:
۱. رابطۀ انسان با اشیا و طبیعت پیرامونی (اخلاق محیط زیست)
۲. رابطۀ انسان با انسان های دیگر‎ (اخلاق معاشرت وهم زیستی)
این چهار دسته ارتباط در متون اسلامی مانند نهج البلاغه امام علی(ع) و رساله حقوق امام سجاد(ع) وارد شده است. در تمامی این چهار ارتباط می توانیم پیامبر(ص) را الگوی خود قرار دهیم، زیرا خداوند در قرآن فرموده: مسلّماً برای شما در زندگی، رسول‌الله الگوی حسنه‌ای است. (الأحزاب، آیه 21) یا در آیۀ دیگر خداوند فرموده: ای پیامبر تو بر اخلاق عظیمی هستی. (القلم، آیه 4» و در آیه‌ای دیگر خداوند میفرماید ای پیامبر اگر خشن و سنگدل بودی از اطراف تو پراکنده می‌شدند. (آل عمران، آیه 159) و معلوم می شود با توجه به این سه آیه می توانیم فعل گفتار و تقریر رسول اکرم (ص) برای خودمان سرمشق قرار دهیم.
🆔@majmaqomh
Audio
🔸اصول دیانت قرآنی-برهانی
جلسه پانزدهم: اصل چهاردهم؛ قانونگذار: خدا، فقیه یا انسان
بخش اول: ارائه بحث توسط دکتر عبدالرحیم سلیمانی
پانزدهم رمضان ۴۰۲- ۴۰۳
مجمع مدرسین حوزه علمیه قم
🆔@majmaqomh
🆔@soleimanisaa
Audio
🔸اصول دیانت قرآنی-برهانی
جلسه پانزدهم: اصل چهاردهم؛ قانونگذار: خدا، فقیه یا انسان
بخش دوم: گفتگو
پانزدهم رمضان ۴۰۲- ۴۰۳
مجمع مدرسین حوزه علمیه قم
🆔@majmaqomh
🆔@soleimanisaa
Forwarded from عبدالرحیم سلیمانی
1_8918235280.pdf
659.1 KB
اصول دیانت قرآنی-برهانی
جلسه شانزدهم:اصل‌پانزدهم؛ ملاک بودن نظر مردم در شکل نظام، تعیین مجریان و تصمیم‌گیری‌ها
شانزدهم رمضان، ساعت ۲۰
مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم
صفائیه، کوچه ۳۹، پلاک ۳۹
@soleimanisaa
🌙🌙سی گام خودسازی
بر پایه دعاهای روزانه ماه مبارک رمضان -محمودصلواتی
🌿🍃🌿🍃
@mahmoudsalavati

🔴🔵گام شانزدهم: مرافقه (همراه نیک گزینی)‏

«اَللّهُمَّ وَفِّقْنی فیهِ لِمُوافَقَةِ الاْبْرار»، «بار خدایا در این روز به همراهی با نیکان موفقم گردان».
از گام‌های دیگر خودسازی، دوستی با افراد صالح و شایسته و همراهی با نیکان است که برگزیدن همراه نیک در سعادت دنیا و آخرت انسان بسیار مؤثر است؛ گفته‌اند:
همنشین تو از تو به باید تا تو را عقل و دین بیفزاید
در قرآن کریم آمده است که مؤمنان عاقبت به خیری و مرگ با نیکان را از خداوند می‌خواهند؛ «وتوفََََنا مع الابرار»، «ما را با نیکان بمیران.» این نتیجه‌ی زندگی و عاقبت کار است؛ در حقیقت، تا انسان در طول زندگی با نیکان زندگی نکند، نمی‌تواند با آنان بمیرد. در روایتی آمده است: «هر کس آن گونه می‌میرد که زندگی می‌کند و آن گونه برانگیخته می‌شود که می‌میرد».
از امام صادق(ع) روایت است که فرمود: «استکثروا من الاخوان فانَََ لکلََ ََمؤمن شفاعة»، «با برادران دینی خود زیاد ارتباط برقرار کنید، چرا که هر مؤمنی را نزد خدا شفاعت پذیرفته‌ای است».
از ابن عباس نیز روایت است که گفت: «قیل یا رسول الله: ایّ الجلساء خیر؟ قال: من تذکرکم الله رؤیته، ویزید فی علمکم منطقه، ویرغبکم فی الاخرة عمله»، «به پیامبر خدا(ص) گفته شد کدام‌یک از دوستان بهترین‌اند؟ فرمود: کسی که دیدارش شما را به یاد خدا بیندازد، گفتارش دانش شما را بیفزاید و کردارش شما را به آخرت تشویق کند».
در قرآن کریم خداوند متعال پیامبرش را از این‌که با دیگر مردم با مهر و محبت رفتار می‌کند و با آنان مشورت می‌کند، مورد تقدیر قرار می‌دهد و می‌فرماید: «فبما رحمة من الله لنت لهم ولو کنت فظّاً غلیظ القلب لا نفضََوا من حولک فاعف عنهم واستغفر لهم وشاورهم فی الامر»، «به لطف خدا با آنان نرم‌خو شدی و اگر درشت‌خو و سخت‌دل بودی از پیرامونت پراکنده می‌شدند. پس آنان را ببخشای و برای‌شان آمرزش بخواه و در کار با آنان مشورت نما».
و بهترین رفیق و زیباترین دوست برای انسان رفاقت و دوستی با خداوند است. پیر عارفان در تفسیر عرفانی آیه 31 سوره یوسف «فلما سمعت بمکرهن ارسلت الهنّ...» گوید:
چون عزیز مصر در کار یوسف برفت، و داستان عشق او همه‌ی ولایات را گرفت، زبان طاعنان بر او دراز شد، زنان مصر تیر ملامت بر او می‌انداختند، و او خود را تسلی می‌داد که معشوق خوب روی به ملامت می‌ارزد. که گفته‌اند: آن کس که بار ملامت نکشد عاشق کی بود؟!
زلیخا که این سخنان شنید آنان را فرا خواند تا معشوقش را بدانان بنمایاند، تا بدانند!
و زنان چون جمال یوسف را دیدند، همه از دهشت فرو افتادند و به جای ترنج دستانشان را بریدند، و همگی گفتند: این بشر نیست، این فرشته است!
الهی!
تو دوستان را به لطف آشکار گشتی،
قومی را به شراب انس، مستان کردی،
قومی را به دریای دهشت غرقه ساختی،
ندا از نزدیک شنواندی و دور را نشان دادی!
رهی را باز خواندی و خود نهان گشتی!
برایشان به عظمت جلوه‌گری کردی و خود را در پرده نهان کردی!
تا آن جوانمردان را در وادی دهشت و بی‌طاقتی سرگردان کردی!
به راستی این چیست که با آن بیچارگان کردی؟!
دلیل آن گمشدگان تویی!
دست گیر آن غرق شدگان تویی!
دیت آن کشتگان تویی!

[ذکر این روز «اللهمّ وفقنی لمرافقة الابرار» است.]

دعای روز شانزدهم
🔵َاللّهُمَّ وَفِّقْنى فيهِ لِمُوافَقَةِ الاْبْرارِ، وَجَنِّبْنى فيهِ مُرافَقَةَ الاْشْرارِ، وَآوِنى فيهِ بِرَحْمَتِكَ اِلى دارِ الْقَرار،ِ بِاِلهِيَّتِكَ يا اِلهَ الْعالَمينَ.
🔮بارخدایا! در این ماه مرا به همنشینی با نیکان موفق ساز
، و از رفاقت با بدان بدارم باز،
و در سرای جاویدان به رحمتت با بهشتیان نما دمساز،
به حق خداییت ای معبود جهانیان.
🆔@majmaqomh
اطلاعیه مراسم شب‌های قدر و ایام عزاداری امیرالمومنین علی علیه السلام در مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم
🆔@majmaqomh
▪️پیام تسلیت مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم به‌مناسبت درگذشت سرکار خانم دکتر زهرا شجاعی (ره)
بسمه تعالی
انا لله وانا الیه راجعون
خبر درگذشت بانوی فرهیخته و اندیشمند و قرآن‌پژوه باایمان، سرکار خانم دکتر زهرا شجاعی موجب تأثر و تاسف گردید. ایشان از شخصیت‌های فعال در عرصه دفاع از حقوق زنان بود و در آثار خود چهره‌ای رحمانی از دین ارائه کرد.
مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم درگذشت ایشان را به همسر محترم، فرزندان و دیگر بستگان آن مرحوم تسلیت می‌گوید. از خداوند متعال برای آن مرحوم رحمت و مغفرت و حشر با حضرت زهرا سلام الله و برای بازماندگان صبر و اجر مسالت داریم.
مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم
۱۴۰۳/۱/۸
🆔@majmaqomh
Audio
🔸اصول دیانت قرآنی-برهانی
جلسه شانزدهم: اصل پانزدهم؛ ملاک بودن نظر مردم در شکل نظام، تعیین مجریان و تصمیم‌گیری‌ها
بخش اول: ارائه بحث توسط دکتر عبدالرحیم سلیمانی
شانزدهم رمضان ۴۰۲- ۴۰۳
مجمع مدرسین حوزه علمیه قم
🆔@majmaqomh
🆔@soleimanisaa
Audio
🔸اصول دیانت قرآنی-برهانی
جلسه شانزدهم: اصل پانزدهم؛ ملاک بودن نظر مردم در شکل نظام، تعیین مجریان و تصمیم‌گیری‌ها
بخش دوم: گفتگو
شانزدهم رمضان ۴۰۲- ۴۰۳
مجمع مدرسین حوزه علمیه قم
🆔@majmaqomh
🆔@soleimanisaa
گذر از فساد سیستماتیک
محمدرضا یوسفی

🔹یکی از موانع جدی جهش تولید، فساد اقتصادی است. هر چقدر فساد گسترده‌تر باشد، توسعه امکان ناپذیرتر خواهد شد. شاید بتوان گفت، مهمترین مانع توسعه برای کشورهایی نظیر ما همین فساد است.

🔹فساد از سطوح مختلفی برخوردار است که شامل فساد فردی، فساد سازمان یافته، فساد سیستماتیک، فساد ساختاری و در نهایت فساد سیستمی می شود. فساد به ویژه در دوران معاصر، سازمان یافته است که به صورت باندی هماهنگ، انجام می شود. وقتی در مواجهه با فساد سازمان یافته، برخورد لازم صورت نگیرد، این باندها گسترش می یابند و در سطح کشور سایه خود را پهن می کنند. در این صورت بستر فساد سیتماتیک فراهم شده است.

🔹 در فساد سیستماتیک، دیگر بحث از باندهای سازمان یافته و فاسد نیست. در این نوع فساد،  سیستم دچار کارکرد معیوب شده و به صورت خودکار نمی تواند فساد را از میان بردارد. از این رو، فساد در حال انتشار و گسترش خواهد بود، به گونه ای که مواجهه با آن، به صورت فردی ممکن نبوده و باید عزمی استوار از سوی نظام، در برخورد با آن صورت گیرد.

🔹 فساد سیستماتیک چهار نشانه دارد. اول، تکرار دائمی فساد؛ دوم، جابجایی دائمی فساد از جایی به جایی دیگر یا از زمانی به زمان دیگر یعنی فساد را در سازمان ها و در زمانهای مختلف می توان مشاهده کرد؛ سوم، بروز فساد در کل سیستم بدون مشاهده آن در تک تک افراد. این امر بدین معناست که هنوز فساد به اکثر یا تمامی سیستم سرایت نکرده است و انسانهای سالم در سیستم وجود دارند. چهارم، فقدان سازوکار خوداصلاحی در سیستم و به جای آن، مبارزه با فساد در شکل برخورد با فرد رسواشده خود را نشان می دهد.

🔹 هر گاه نظام اراده جدی برای مبارزه با فساد سیستماتیک نداشته باشد، فساد از این مرحله عبور کرده و مبارزه با آن بسیار سخت تر و خطرناک تر می شود. دادگاه های غیر علنی، اطلاعات غیرشفاف و قطره چکانی از دادگاه ها، عدم تمایل به شفافیت در توزیع قدرت و ثروت در جامعه، حکایت از عدم عزم برای مبارزه با فساد می کند.

🔹 نورث به مرحله ای از فساد اشاره می کند که به آن فساد ساختاری می گوید. در این مرحله، فساد به یک نهاد تبدیل شده و قواعد بازی سیاست، آلوده شده است. رشوه جزیی لاینفک از نظام اداری می شود. شرط ارتقاء و ورود به عرصه سیاست؛ آلودگی، وابستگی و حامیگری است. در این مرحله لایه های مختلف حکومت از گروههای فاسد حمایت کرده و چشمان خود را بر آنان می بندد.

🔹آخرین نوع فساد، فساد سیستمی است که علاوه بر سازوکارها، آدمها هم فاسد می شوند.

🔹 ما در کدام مرحله قرار داریم؟ هر چند برخی مقامات منکرند، اما مدتی است که نشانه های فساد سیستماتیک در ایران آشکار شده است. از آنجا که متاسفانه هیچ اراده و عزمی در مبارزه با آن حس نشده و نمی شود. اکنون، نشانه های گذر از فساد سیتماتیک نیز ظاهر شده و ایران در حال گذر از این نوع فساد است.

🔹 مصاحبه برخی نمایندگان از درخواست رشوه برای تایید صلاحیت گرفته تا پیشنهاد 150 تا 200 میلیاردی جهت انجام یک مصاحبه برای توقف اتومبیل های وارداتی، اتهام های فساد مالی افراد شاخص سیاسی و عدم انکار و پیگیری قضایی و.... حکایت از عبور می کند.

🔹 بی حسی نظام قدرت نسبت به پدیده فساد نیز نشانه دیگری است. کافی است به مواردی مانند نحوه مواجهه با جریان موسوم به سیسمونی، موسسات خیریه و عمومی رانت خوار، فولاد مبارکه، دبش، و همین مورد اخیر ازگل و موارد مشابه نگاهی شود و نحوه واکنش حکومت به آن مورد توجه و تامل قرار گیرد. دیگر نمی توان نام این را فساد سیستماتیک گذارد، این ورود به مرحله پسا فساد سیتماتیک است و نشانه آن بی حسی و بی اهمیتی فسادهای آشکار شده برای حاکمیت است. بی حسی نشانگر دنیای متفاوت و ارزشهای جابجا شده در میان مقامات نسبت به مردم است.

🔹 در همین ایام سفرهای نوروزی، ملاحظه می شود که کشوری با منابع ارزی معدود به دلیل تحریم، اقدام به ارز مسافرتی هزار دلاری می کند و این در حالی است که مقامات بانک مرکزی مطلع ترین افراد از محدودیت منابع ارزی هستند.

🔹 مبارزه با فساد یک فرایند چند مرحله ای است. یکی از مهمترین سیاست گذاری ها در این زمینه، ایجاد شفافیت در تمامی عرصه ها  که مهمترین آنها، شفافیت در جریان تخصیص منابع ثروت و قدرت در کشور است. 
@majmaqomh
@yousefimohamadreza
🌙🌙سی گام خودسازی
بر پایه دعاهای روزانه ماه مبارک رمضان -محمودصلواتی
🌿🍃🌿🍃
@mahmoudsalavati

🔵گام هفدهم: عمل صالح (شایسته کرداری)‏

«اَللّهُمَّ اهْدِنی فیهِ لِصالِحِ الاْعْمالِ»، «بار خدایا در این روز مرا به شایسته‌ترین کارها هدایت فرما».
انسان دریک زمان، می‌تواند کارهای مختلفی انجام دهد. اما تشخیص بهترین و درست‌ترین کار و انجام آن، چیزی است که بدان عمل صالح گفته می‌شود. اولویت‌بندی کارها و از میان دو کار خوب، انتخاب بهترین و از میان دو کار بد، که انسان مجبور به انجام یکی از آن‌هاست، انتخاب کم زیان‌ترین، از چیزهایی است که انسان در طول زندگی همواره با آن روبروست. مهم‌ترین ملاک در انتخاب عمل صالح، توجه به آخرت است؛ به شکلی که از میان چند کار، کاری را برگزیند که به ثواب نزدیک‌تر است و در آخرت ملامت به بار نیاورد. این انتخاب به ویژه در امور مهم زندگی جز با توفیق و توجه الهی امکان‏پذیر نیست. بسا انسان چیزی به نظرش مهم‌تر و درست‌تر می‌رسد در حالی که این‌گونه نیست و یا بعد مشخص می‌شود که این‌گونه نبوده است. بنابراین رهرو راه خدا همواره باید از خدا بخواهد وی را به انتخاب آن‌چه شایسته است، هدایت کند و او را به کاری که پشیمانی به بار نمی‌آورد، موفق دارد.
در بیشترین مواردی که خداوند متعال از ایمان سخن به میان آورده، از عمل صالح نیز سخن گفته است چرا که ایمان بدون عمل صالح سودی ندارد؛ در سوره عصر می‌خوانیم: «والعصر انّ الانسان لفی خسر، الاَ الذین آمنوا وعملوا الصالحات وتواصوا بالحق وتواصوا بالصبر». در این‌جا ایمان و عمل صالح در کنار یکدیگر آمده و سفارش به حق و صبر مورد تأکید قرار گرفته است. همین‌طور در این آیه: «الذین آمنوا وعملوا الصالحات اولئک اصحاب الجنة هم فیهاخالدون»، «کسانی که به خدا گرویده و کارهای شایسته انجام داده‌اند، اینان اهل بهشتند و در آن جاودانه‌اند».
عمل صالح هم باید از «حسن فعلی» برخوردار باشد و هم از «حسن فاعلی». یعنی هم کار، خوب باشد و هم انجام‌دهنده از انجام آن، اهدافی نیکو را دنبال کند؛ اگر کسی پل و مدرسه و دانشگاه می‌سازد اما به خاطر ریا و خودنمایی و سوءاستفاده‌های دیگر، این عمل، عمل صالح نیست؛ شاید کسانی که خلوص نیت را شرط قبولی اعمال می‌دانند به همین نکته نظر دارند.
برای یافتن عمل صالح باید تلاش کرد و به جستجو پرداخت، اگر طلب در سالک شدت گیرد یاری خدا نیز به یاریش می‌شتابد و عمل صالح را در هر زمان بدو می‌نمایاند. و الذین جاهدوا فینا لنهدینهم سبلنا.
پیر هرات در تفسیر عرفانی آیه شریفه «اذقال موسی لاهله امکثوا انّی آنست ناراً لعلکم تصطلون» گوید:
آتش نشانه‌ی جود است و دلیل سخاء، بادیه نشین آتش افروزد تا بدان میهمان گیرد؛ هیچ کس به آتش مهمانی چون موسی نیافت و هیچ‌کس به آتش میزبانی چون خدا ندید! موسی آتش می‌جست که خانه افروزد، آتشی جست که جان و دل سوزد!

[ذکر این روز «اللهمّ اهدنی لصالح الاعمال» است.]

دعاي روز هفدهم
🔵اَللّهُمَّ اهْدِنى فيهِ لِصالِحِ الاْعْمالِ، وَاقْضِ لى فيهِ الْحَواَّئِجَ وَالاْمالَ، يا مَنْ لا يَحْتاجُ اِلَى التَّفْسيرِ وَالسُّؤ الِ، يا عالِماً بِما فى صُدُورِ الْعالَمينَ، صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ وَالِهِ الطّاهِرينَ.
🔮بارخدایا! در این ماه راهنماییم کن به کارهای شایسته،
و حاجت‌ها و آرزوهایم را نما برآورده‌
، ای آنکه به توضیح و پرسش آفریدگان نیازمند نمی‌باشی،
ای آنکه بدانچه در دلهای جهانیان است آگاهی،
درود فرست بر محمد و خاندانش که پاک‌اند و پاکیزه.
🆔@majmaqomh
Forwarded from عبدالرحیم سلیمانی
1_8918235280.pdf
659.1 KB
اصول دیانت قرآنی-برهانی
جلسه هفدهم:اصل‌شانزدهم؛ عدم جواز تحمیل دین به هیچ اندازه و از سوی هیچ‌کس و نسبت به هیچ‌کس
هفدهم رمضان، ساعت ۲۰
مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم
صفائیه، کوچه ۳۹، پلاک ۳۹
@soleimanisaa
Forwarded from نسیم تاریخ
☘️مار کو پولوی ایرانی (قسمت چهارم)

آدرس کانال تلگرامی نسیم 👇👇👇👇
https://hottg.com/Nasim_Tarikh
آدرس کانال واتساپ نسیم تاریخ 👇👇👇👇👇👇👇👇
https://chat.whatsapp.com/IcaiaEPDT76EBieB4a1zZc
آدرس کانال ایتا نسیم تاریخ https://eitaa.com/Nasim_Tarikh
✍️رضا احمدی
حاج سیاح محلاتی در ادامه جهانگردیش در 200 سال پیش در اروپا و آمریکا و ژاپن، به پدیده مترو بر می خورد و تأسف می خورد ما کی خواب غفلت بیدار و از این نعمت ها برخوردار خواهیم شد.
🟣 سوار مترو شدن
حاج سیاح در لندن بر مبرو سوار می شود.
راه آهن اسبی در بسیاری از کوچه های بزرگ کشیده اند که با اسب می رود. زیر اکثر کوچه ها راه آهن است که به بخار می رود. شصت و شش مرکز در آن شهر بنا شده، از پله ها پایین می رود و تذکره (بلیط) گرفته بهر محله که بخواهد سوار شده می برند. با کمال تحسر و تحیر که چرا ما از این جنس مردم خارجیم و پس مانده ایم؟ چه وقت از خواب غفلت بیدار خواهیم شد. ( همان، ص207)
🟢 تلگراف
ابزار ااطلاع رسانی که درقرن نوزدهم در اروپا اختراع شد و همه را به نزدیک کرد. حاجی در سیاحت از آن یاد کرده است. تمام شهر به چراغ گاز منور، راه آهن به تمام انگلند و اسکتلند کشیده شده، تلگراف هم به نحو مزبور تجارت آنجا بسیار معتبر است. (تاریخ اندیشه، ص 504) هتل
هیجده هتل بسیار خوب و مشهور بود. که بهترین آنها موسوم به گراند هوتل و هوتل دلوار بود. قیمت مخارج مشخص شاه و گدا یکسان.(همان، ص 526 )
🔵 پارک
باغچه های کوچک سر هر گذر است. باغچه نبات نزدیک شهر جهت تفریح مردم . 🟣زندان
دیدار از زندان در شهر میلان ایتالیا که از چه نظم و ترتیبی برای زندانیان تدارک دیده اند وقتی حاج سیاحی به بازدید می رفت برخلاف ایران ممانعتی از بازدید نمی کردند. بالجمله داخال قلعه مانند شدم؛ از هر طرف پنجره های آهنین ، یک طررف محبس زنان و طررفی محبس مردان، ولی تماما بمدت معین که تا چند وقت باید آنجا باشند، و روزها قبل از گردش می کنند و خوراک معین که چند وقت آنجا باشند، و روزها قبل از ظهر گردش می کنند و خوراک معین به ساعت معین می خورند. حمام معین به روز معین می روند. (سفرنامه، ص 121)
🔵 نهاد های آموزشی
مدرسه
تنها مدرسه ب سبک جدید توسط امیرکبیر بنیان نهاده شد زمان افتتاح آن سرامیر را بر خاک نهاده بودند. و هنوز بحث در جواز و حرمت مدرسه حل نشده است در اروپا مدارس متعدد وجود دارد. مدرسه مجانیه برای عموم مردم و مدرسه کوچکی است که راهیه ها اطفال بسیار کوچه را می آورند. پستانی ساخته در او شیر می ریزند و به دهان طفل می گذارند، می مکند معاینه پستان مادر . هرکه پول دارند ماهانه می گیرند و هر کس ندارد محض خدا تربیت می کنند. بعد از حد رشد اگر دختر است کارهای شایسته دختران به اومی آموزندن از خواندن و نوشتن و دوختن و بافتن و پختن و غیره اگر پسر است به او صنعت می آموزند، غالبا بهر صنعتی که خودش مایل باشد. (همان، ص146 )
🟣کتابخانه
یکی از نهادهای اموزشی است که اروپا بسیار مورد توجه و حمایت است.
در پاریس دوازده کتابخانه بسیار مشهور معروف دارد. که بزرگترین همه انها در راه مسمای به « رو رشلو » هر روز از ساعت نه که بامداد فرنگیان است الی ساعت ده که هنگام شام باشد. هرکه بدآنجا خواهد رفته و هر کتاب که خواهد می ستاند.( همان، ص 175)
🟢 دانشگاه
در دیدار از کپنهاگ به دیدار دانشگاه آن شهر رفته است. دارالفنون بسیار خوبی دارد موسوم به اونیورسیته، علوم متداوله یورپ به تمام آنجا تحصیل می شود و السنه مختلف در نهایت خوبی تحصیل می کنند. (تاریخ اندیشه، ص 495)
🔵اشتغال زنان
زن کاپتان کشتی اطلاعات وسیعی در باره شیراز، تهران و بغداد داشت. متحیر شدم با خود گفتم سبحانه الله چنین ملکی که زنان ایشان این گونه تحصیل می کنند، من مفلوک پریشان می خواهم بگدایی تحصیل کنم. ( تاریخ اندیشخ، ص 513)
اقتصاد
🟢 باغ وحش
به باغچه دپلانت داخل شدیم به باعچه، ابتدا اکثر وحوش درنده و چرنده را سیر کردیم که هریک مخصوص بجای مخصوص ساخته اند. باغ وحش ترتیب داده اند که مرغ ها غریبه از هر قسم، وحشی و بومی بر وفق عادت خودشان آشیانه دارند. گاو کوهی و اهوی دشتی و زرافه و غیره ( همان، ص177)
🟣آثار باستانی
توجه به آثار باستانی و آشنایی با گذشته اقوام از مسائل مورد توجه اروپائیان بود که هنوز این باور در بین ایرانیان رایج نبود. از علامات قدیمه مخروبه آن شهر طامپل ذاکر می باشد. اینها را محترم داشته اند چون که از علائم قدیمه است و نشانی از کمالات ... آن مردم دارد که بسان معابد محترم خود محترم می دارند. ( تاریخ اندیشه، ص 524)
Audio
🔸اصول دیانت قرآنی-برهانی
جلسه هفدهم: اصل شانزدهم؛ عدم جواز تحمیل دین به هیچ اندازه و از سوی هیچ‌کس و نسبت به هیچ کس
بخش اول: ارائه بحث توسط دکتر عبدالرحیم سلیمانی
هفدهم رمضان ۴۰۲- ۴۰۳
مجمع مدرسین حوزه علمیه قم
🆔@majmaqomh
🆔@soleimanisaa
Audio
🔸اصول دیانت قرآنی-برهانی
جلسه هفدهم: اصل شانزدهم؛ عدم جواز تحمیل دین به هیچ اندازه و از سوی هیچ‌کس و نسبت به هیچ کس
بخش دوم: گفتگو
هفدهم رمضان ۴۰۲- ۴۰۳
مجمع مدرسین حوزه علمیه قم
🆔@majmaqomh
🆔@soleimanisaa
🌙🌙سی گام خودسازی
بر پایه دعاهای روزانه ماه مبارک رمضان -محمودصلواتی
🌿🍃🌿🍃
@mahmoudsalavati

🔵گام هیجدهم: مقام جمع (وحدت‏ خواهی )‏

«وَخُذْ بکل اَعْضائی اِلیَ اتِّباعِ اثارِهِ»، «بار خدایا همه اندام‌هایم را به پیروی از آثار این ماه وادار».
جهت‌دهی به کارهای پراکنده و هدف‌گذاری یکسان برای گفتاری که آدمی می‌گوید و کرداری که انجام می‌دهد، از اموری است که به حرکت تکاملی انسان شتاب بخشیده و او را از چندگانگی به توحید و از پراکندگی به وحدت می‌رساند. در دعای کمیل می‌خوانیم: «حتی تکون اعمالی واورادی کلّها وردأ واحدا وحالی فی خدمتک سرمدا»، «خدایا آن‌گونه کن که همه گفتار و کردارم یک آهنگ را بنوازد و همه احوالم در خدمت تو باشد».
خواجه عبدالله در منازل ‌السایرین گوید:
«جمع آن است که پراکندگی را از میان بردارد، اشاره را بخشکاند و از آب و خاک فراتر رود و از دو رنگی و دو رویی پیراسته شود.
جمع را سه درجه است: جمع دانش، جمع دریافت و جمع وجود.
جمع دانش، متلاشی شدن همه دانش‌هاست در دانش خداوندی .
جمع دریافت، تمرکز همه‌ی کارهاست در کارهای خدایی
و جمع وجود، بی‌توجهی به همه چیزهای مورد اشاره است در وجود بی‌کرانه الهی؛
مقام جمع غایت مقامات سالکان و بر ساحل دریای توحید است».
مقام جمع مقام توحید است که «هیچ خدایی به جز خدای یکتا نیست» و این گواهی، هم به زبان است، هم به دل و هم با هر یک از اندام‌های بدن.
پیر هرات گوید:
«بدان که کلمه توحید مایه‌ی دین است و حصار امان و شعار اهل ایمان و مفتاح جنان؛
بی گفتن این کلمه، نه اسلام است و نه سلام؛
بی‌پذیرفتن آن نه ایمان است و نه امان.
تا به زبان این کلمه را نگویی، در دنیا سلامت نیست؛
تا به دل نپذیری، در عقبی کرامت نیست.
هر که در حمایت این کلمه‌ی بزرگوار آمد،
در سراپرده‌ی امان خدای قهار آمد».

[ذکر این روز «لا اله الا لله» است.]

دعاي روز هيجدهم
🔵اَللّهُمَّ نَبِّهْنى فيهِ لِبَرَكاتِ اَسْحارِهِ، وَنَوِّرْ فيهِ قَلْبى بِضياَّءِ اَنْوارِهِ، وَخُذْ بِكُلِّ اَعْضاَّئى اِلىَ اتِّباعِ اثارِهِ، بِنُورِكَ يا مُنَوِّرَ قُلُوبِ الْعارِفينَ.
🔮بارخدایا! در این ماه آگاهم ساز از برکت سحرهایش،
و دلم را نورانی گردان از پرتو انوار تابانش،
و تمام اعضای پیکرم را وادار به پیروی از آثارش،
به نور خودت ای روشنی بخش دلهای عارفان.
🆔@majmaqomh
Forwarded from عبدالرحیم سلیمانی
1_8918235280.pdf
659.1 KB
اصول دیانت قرآنی-برهانی
جلسه هجدهم:اصل‌هفدهم؛ حق شنیدن و آزادی بیان
هجدهم رمضان، ساعت ۲۰
مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم
صفائیه، کوچه ۳۹، پلاک ۳۹
@soleimanisaa
HTML Embed Code:
2024/03/29 10:02:22
Back to Top