TG Telegram Group Link
Channel: مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم
Back to Bottom
◻️سلفی‌گری در مقابل نواندیشی دینی(۱)
#سید_صادق_حقیقت


🔵سلفی‌گری در دو دهه اخیر به گروه‌ها و گرایشات زیادی تقسیم شده است؛ به شکلی که نمی‌توان زمینه‌های سیاسی و اجتماعی را در این بین نادیده انگاشت. بدین جهت، همروی متن‌گرایی و زمینه‌گرایی می‌تواند تبار سلفی‌گری و نقش آن در سیاست بین‌‌الملل در زمان حاضر را تحلیل کند.

🔹در حالی که سلفی‌گری آرمان بازگشت به سنت سلف صالح را در سر می‌پروراند، نواندیشی دینی در صدد است قرائتی از دین به دست دهد که حتی‌المقدور با مقتضیات عقل بشری، تجدد و حقوق بشر سازگاری بیشتری داشته باشد. سلفی‌گری در افسام مختلف خود از دو جهت در مقابل نواندیشی دینی قرار می‌گیرد: میزان التزام به مقتضیات عقل (گرایی) و میزان برتافتن شاخصهای تجدد. به نظر می‌رسد آینده (دور) به نفع گفتمان نواندیشی دینی، و به ضرر سلفی‌گری رقم بخورد.

🔹نواندیشی دینی و سلفی‌گری از این جهت در مقابل هم قرار می‌گیرند که یکی بر عقل‌گرایی و برداشت‌های منطبق با تجدد ابتناء دارد، و دیگری بسیار ظاهرگراست، و با تجدد و مظاهر آن سر ناسازگاری دارد.

🔹امروزه، نواندیشی دینی مرز خود را با روشنفکری دینی (یا رویکرد حداقلی به دین) در مسائلی همچون نسبت دین و عقل مدرن، سکولاریسم و اعتبار فقه سیاسی مشخص کرده است. با توجه به این نکته که نواندیشی دینی سکولار نیست و فقه سیاسی را معتبر می‌داند، می‌توان گفت در مسائل زیادی در مقابل سلفیت قرار می‌گیرد. از آن جمله است: توجه به هسته دین، عقل‌گرایی، تأویل‌گرایی، تقید به چارچوب مذهب، تفکر در چارچوب اجتهاد و تقلید، قائل شدن به فسق (به عنوان مرحله¬ای بین ایمان و کفر)، تجددگرایی انتقادی، پذیرش و بومی-سازی پدیده‌های مدرن، پذیرش قوانین موضوعه، تساهل (و نفی خشونت)، فرعی دانستن حکم جهاد، و امکان همکاری با دولتهای ملی.

🔹نواندیشی دینی و سلفی‌گری را نمی‌توان تنها با رویکرد متن‌گرایانه در بین کتب و مقالات جستجو کرد. برعکس، بر اساس همروی متن و زمینه، سلفیت را باید به عنوان یک متن در معادلات بین‌المللی و منطقه‌ای تحلیل نمود؛ چرا که متن جز در زمینه قابل مطالعه نیست. بحران سیاسی سوریه که از تابستان 1391 به سرعت رنگ و بوی نظامی به خود گرفت، در خرداد 1393 با حدود 150 هزار کشته ظرف چند روز و به شکل غیرمنتظره تقریباً برچیده شد؛ و ایران و امریکا تا حدودی به هم نزدیک شدند و دشمن مشترک پیدا کردند.
🆔@majmaqomh
https://hottg.com/andishedinimoaser
◻️سلفی‌گری در مقابل نواندیشی دینی(۲)
 #سید_صادق_حقیقت

🔹اکثر تکفیری‌ها و جهادی‌ها ظرف یک هفته از صحنه جنگ سوریه ناپدید شدند، و برخی به اوکراین و عراق رفتند. این نشان می‌دهد که اولا سلفیت و افراطی‌گری را باید به شکل زمینه گرایانه بررسی کرد، و ثانیاً چگونه در معادلات قدرت در ظرف چند روز یک بحران به وجود می‌آید و یا از بین می‌رود!

🔹برای تحلیل به وجود آمدن و از بین رفتن یک بحران بین‌المللی، البته، باید همه نیروهای درگیر و بازیگران صحنه بین‌الملل را در نظر گرفت. برنده حتمی جنگ گروه‌های اسلامی با هم، بدون شک، اسرائیل است؛ و طبق گفته خودشان از هر طرف که کشته شود، به نفع ماست! خشونت‌گرایی در کشورهای اسلامی و رشد علیحده گروه‌های تکفیری و سلفی جز با تحلیل متن در زمینه روابط بین‌الملل– اعم از نقش ابرقدرتها، اسرائیل و برخی کشورهای عربی- امکان‌پذیر نمی‌باشد.

🔹سلفی‌گری ممکن است در آینده نزدیک بتواند بر موج نارضایتی‌ها و بحران‌ها سوار شود و از آب گل‌آلود ماهی بگیرد، اما در درازمدت به این جهت دچار چالش می‌شود که اساساً با تجدد و مقتضیات آن یک سو، و با عقل‌گرایی از سویی دیگر ناسازگاری دارد. تیره بودن آینده (دور) سلفی‌گری، بر اساس نظریه گفتمان، هرگز به معنای از بین رفتن کلی این گفتمان نیست؛ چرا که بر اساس این نظریه، گفتمانها به حاشیه می‌روند؛ و بعد از مدتی چه بسا بر اساس مقتضیات جامعه دوباره به متن بازگشت نمایند.

🔹در مقابل، نواندیشی دینی به نظر می‌رسد آینده روشنی داشته باشد؛ چون از یک سو مدرنیته روندی غیرقابل اجتناب و غیرقابل برگشت دارد؛ و از سوی دیگر، گفتمان نواندیشی دینی سعی می‌کند در کنار تجدد، از سنت نیز دفاع شایسته کند. گفتمان نواندیشی دینی نه حاضر است از مواهب تجدد بگذرد، و نه می‌خواهد از سنت و دین به بهانه تجدد و الزامات آن عدول کند.
🆔@majmaqomh
https://hottg.com/andishedinimoaser
🔸کاش از سعدی می آموختیم!
#سید_علی_میرموسوی
تمییز باید و تدبیر و عقل و آن گه ملک
که ملک و دولت نادان سلاح جنگ خداست

در وصف حکیم شیرین سخن شیراز جای سخن فراوان است، اما به مناسبت روز آن بزرگمرد ادب پارسی که سهمی سترگ در شکوفایی فرهنگ ایران داشته است، نگاهی به برخی از اشارات وی درباب حکمرانی و مملکت داری نیکو به نظر می رسد.
نظم و نثر سعدی، سنتی را درباره حکمرانی بازتاب می دهد که در تداوم اندرزنامه های ایرانی و اندیشه ایران شهری شکل گرفته است. با نگاهی به این سنت به خوبی می توان دریافت که الگوی حکمرانی کنونی ایران تا چه اندازه از این سنت فاصله دارد و چرا شایسته تاریخ و فرهنگ این مرز و بوم نیست.
از جمله ویژگیهای بسیار با اهمیت حکمت جاودان سعدی گذر از صورت به معنی است، از این رو در مقوله حکمرانی نیز به جای صورت به سیرت می اندیشد و نزد او چگونگی حکومت داری بر این که چه کسی حکومت کند اولویت دارد. او گلستانش را با سیرت پادشاهان و بوستانش را با عدل و تدبیر و رای آغاز می کند تا اهمیت سیاست و نقش حکمرانی نیک و عادلانه را در صلاح ملک و نیک بختی جامعه نشان دهد.
نگاهی گذرا به این دو باب نشان می دهد که سعدی از شیوه ملک داری حاکمان زمانه اش خرسند نیست و از رنج و دردی که بر مردم این کشور می رود آگاه است و شکایت دارد.( دراین کشور آسایش و خرمی/ ندید و نبیند به چشم آدمی- غم از گردش روزگاران مدار/ که بی مایه گردد بسی روزگار).
سعدی در چارچوب اندیشه ایران شهری، عدل و داد و تدبیر و رای را مهم ترین اصول حکمرانی خوب می داند و ستم و بیداد را مایه تباهی و آشفتگی و نابسامانی ملک و مملکت می شمارد.(الا تا نپیچی سر از عدل و رای/ که مردم ز دستت نپیچند پای- گریز رعیت ز بیدادگر/ کند نام زشتش به گیتی سمر). ستم نه تنها عمر حکومت را کوتاه بلکه مایه بدنامی زمام دار است.( نماند ستم کار بد روزگار/ بماند بر او لعنت پایدار- تفو بر چنان ملک و دولت که راند/ که شنعت بر او تا قیامت بماند). 
او با وجود توصیه و تاکید فراوان بر عدالت در حکمرانی، چندان به تعریف عدالت نپرداخته، بلکه معیاری عینی برای ارزیابی آن ارائه کرده است. از نظر وی رضایت و خشنودی مردم از حکومت و حاکمان اصلی ترین شاخص ارزیابی حکمرانی است و دراین باره بسیار سخن رانده است.( فراخی در آن مرز و کشور مخواه/ که دلتنگ بینی رعیت ز شاه- دگر کشور آباد بیند به خواب/ که دارد دل اهل کشور خراب). همچنان که نارضایتی مردم را نیز نشانه نادرستی و عدم مشروعیت حکومت می داند.( ریاست به دست کسانی خطاست/ که از دست شان دست ها بر خداست)
گرچه در زمانه سعدی، حقوق بشر به معنای امروزی آن اندیشه ناپذیر بوده است، ولی یگانه دانستن گوهر همه آدمیان در آفرینش به خوبی پیش رو و روشن بودن نگاه وی به انسان در آن دوران را نشان می دهد.(بنی آدم اعضای یکدیگرند/ که در آفرینش ز یک گوهرند- چو عضوی به درد آورد روزگار/ دگر عضو ها را نماند قرار- تو کز محنت دیگران بی غمی- نشاید که نامت نهند آدمی) از نظر وی آدمی موجودی خود خواه نیست که تنها به سود خود بیندیشد، بلکه دیگر خواهی نیز ساحتی اصلی از وجود اوست که او را موجودی اخلاقی ساخته است.
سعدی از این دیدگاه، رعایت صلاح مردم و حقوق آنان را از اصول بنیادین حکمرانی دانسته و بر آن تاکید می کند.( شنیدم که خسرو به شیرویه گفت/ در آن دم که چشمش ز دیدن بخفت- بر آن باش تا هر چه نیت کنی/ نظر در صلاح رعیت کنی). از نظر وی «ملوک از بهر پاس رعیت اند، نه رعیت از بهر طاعت ملوک»(پادشه پاسبان درویش است/ گرچه نعمت به فرّ دولت اوست- گوسفند از برای چوپان نیست/ بلکه چوپان برای خدمت اوست).
از این جا به خوبی می توان دریافت که چرا سعدی نیک نامی و بد نامی حکومت نزد مردم را همچون معیاری اصلی برای داوری برای خوبی و بدی آن معرفی کرده است. (بد و نیک مردم چو می بگذرند/ همان به که نامت به نیکی برند-یکی نام نیکو ببرد از جهان/ یکی رسم بد ماند از و جاودان- اگر بیداد کردی توقع مدار/ که نامت به نیکی رود روزگار) از نظر وی هر حکومتی رفتنی است، از این رو چه بهتر که حکمرانان نامی نیک از خود برجای نهند.(چنان که دست بدست آمده ست ملک به ما/ به دست های دگر همچنین بخواهد رفت)
آنچه بیان شد قطره ای از دریای دانش و حکمت این شاعر ایرانی است که همچنان در این روزگار می تواند الهام بخش باشد.  از این رو سعدی افتخاری نه تنها برای ایران و ایرانیان، بلکه برای همه جهانیان است.
۱اردیبهشت ۱۴۰۳
@majmaqomh
@alimirmoosavi
Forwarded from اندیشه ما
🎙پست اسلایدی مصاحبه اختصاصی با آیت‌الله سید محمدعلی ایازی

✂️ برش‌هایی از متن:

سوال :به لحاظ شرعی جایگاه اکثریت شهروندان در مشروعیت تصمیم گیری چیست؟ بر اساس مبانی مختلف فقه سیاسی چه تفاوت هایی دیده می شود؟

⬅️ پاسخ: به صورت کلی توجه به اکثریت و مراجعه به بیشترین نفرات نسبی یا مطلق رأی دهندگان در موضوعی علمی، کارشناسی، کاربردی و آرای جامعه، یکی از مسائل خرد جمعی و موفقیت جامعه و در نظام مبتنی بر عقلانیت و مردم­سالاری است. جامعه­ای که می­خواهد پویا و بالنده باشد. این مهم است که فرهنگ تربیتی به گونه­ای قرار گیرد که از خردجمعی بهره ببرد و آرای دیگران را به صورت نهادینه شده جدی بگیرد، چه در دانش و چه علم دینی و یا نظام مدیریتی. در تربیت استبدادی و نظام مبتنی بر دیکتاتوری روند فرهنگ بر فردمحوری و تعظیم شخص است، با اسم­های مختلف دینی و غیر دینی

🔺 ادامه پرسش و پاسخ ها در اسلاید ها

🔺جهت مطالعه کامل این مطلب به لینک زیر مراجعه فرمایید:

andishehma.com/36954

🌐 تهیه شده توسط اندیشه‌ما

@andishemaa
Forwarded from نسیم تاریخ
☘️ خرنامه، بیداری ایرانیان

آدرس کانال تلگرامی نسیم 👇👇👇👇
https://hottg.com/Nasim_Tarikh
آدرس کانال واتساپ نسیم تاریخ 👇👇👇👇👇👇👇👇
https://chat.whatsapp.com/IcaiaEPDT76EBieB4a1zZc
آدرس کانال ایتا نسیم تاریخ https://eitaa.com/Nasim_Tarikh
رضا احمدی
🟢 یکی از کتابهایی که در آستانه انقلاب مشروطه ترجمه شد و در بیداری ایرانیان و آشنایی آنها با حقوق طبیعی و اساسی خود آشنا ساخت، «کتاب خرنامه» اثر خانم کنتس «دوسگور» فرانسوی بود. این کتاب بوسیله امین الدوله از رجال اصلاح طلب قاجاریه ترجمه و در سال 1300ق به چاپ رسید.
در این دوره اکثر ایرانیان بی سواد بودند. این کتاب در قهوه خانه، جمع های کوچک و بزرگ خصوصاً در تهران توسط باسوادانی خوانده می شد و دیگران گوش می داند.
🟣 توقیف خرنامه
وقتی که ناصرالدین شاه از محتوای آن آگاهی یافت دستور داد آن را توقیف نمایند. کتاب خرنامه از زبان خری آزادی خواه نوشته شده است.
🔵قبله عالم من
زنی بود، چاق، سلیطه، او بر شوهرش سلطه داشت، هر روز بار سنگینی بر پشتم می گذاشت و خودش بر آن می نشست. با زنجیر بلندی در پشت و گردنم می کوبید و از ترس و درد می دویدم. اگر ناله می کردم با قوت بیشتری میزد. این کار هر روز او با من بود.
مستبدین و ظالمین اینگونه هستند هر چه طرف مقابل را ضعیف تر ببینند، بیشتر ستم می کنند.
🟢 مخلص بار کش
من به روزگار جوانی هوا پرست و زیر دست بودم و از شرارت نفس متابعت نمودم و از هوس چه بدبختی و نکبت ها دیدم. لاجرم به سرانگشت تقدیر گوشمالی ها گرفتم و به صراط مستقیم هدایت شدم.

🔵 شورش و قیام
روزی در میدان بارفروشها صبرم به پایان رسید، سه لگد نثار آن سلیطه مستبد کردم. ما خران وقتی سرکش می شویم، چموش می گردیم و تلافی می نماییم.

🟣 فرار از سلطه
پا به فرار گذاشتم، به سوی جنگل رفتم، درباره من قضاوتها کردند. دیگر امر و نهی آدامیزاد نبود. به چراگاه گاوان رفتم، در مرتع گاو، خران می چریدند، به هم آزار نمیرساندند. آدمیان مقهور هوای نفسند، مغرور، حریص و طمعکارند، می خواهند همه چیز را به تنهایی بخورند. خران نه احمقند نه حق ناشناس، قلبی پاک و حساس دارند.
🟢 شکوفایی
خر چون خود را آزاد یافت، اندیشه او هم آزاد شد، افکارش شکوفا گردید. او در نظام طبیعی و قانون مساوات به تفکر پرداخت. در فرد و اجتماع اندیشه کرد.
🟣 شناخت حقوق
دراز گوش اندیشمند، از دست ستمگران آزاد شد، در آزادی حقوق خود را شناخت، واز برگ خشک درختان می خورد، سرمای زمستان را تحمل می کرد. تنها خوشحالی او آزاد زندگی کردن بود. چون به آزادی دست یافته بود می چمید. آزادی بزرگترین نعمت الهی است.
🔵 وظیفه ما
خران در خیالات، اخلاق و استعداد و آرزوها متفاوتند.هریک از ما تکلیفی جداگانه دارد. هیچکس نمی تواند حقوق ما را مانع گردد، به قانون عادلانه تمکین کنیم، از هر ظالم مستبد، که ظلم و زور خود را آلت ضعف و ذلت ما قرار داده است، اطاعت نکنیم. انسان هم بدون آزادی انسان نیست در عین آزادی باید مقید جماعت بود.
🟣 انحصار طلبی
جمعی نعمت بیدریغ خداوند را برای خود شمرده و دیگران را منع می کنند. جهل و ترک حقوق و قبول ذلت، موجب حرمان است.
🟢 برابری
هیچ یک از شما خران بر دیگری مزیت ندارد، آنکه متولد شود و شاه گردد و دیگری تولد شود و فقیر باشد، در خلقت مساویند.
🟣نفی حکومت مطلقه
حیوان زبان بسته حکمرانی مطلق را خلاف نظام طبیعی می شمارد.
🔵 منفعت طلبی
خران در حالت جمعی مواسات دارند، ولی آدمیزاد، مغرور و خود خواه است. وقتی فایده ای دید، مواسات و مساوات را رعایت نکند و هر چه یابد به نفع خود مصادره می کند.
🟣دروغگویی
شما در دروغ متولد و با دروغ نموکردید، دروغ طبیعت ثانوی و ترک آن موجب خلاف طبیعتان شده است.
🔵 تملق دوستی
شخصی که رتبه عالی یافت بر او باران تمجید می بارد، صفات نداشته را به او دهند. شعرا مدح کنند. آن احمق ملتفت نیست که تا دیروز کسی به او اعتناع نمی کردند.
🟢حقیقت ستیزی
از حق گویان دوری و متملقین و دروغگویان رتبه می یابند. در گذشته حاکمان طرخان و تلخک داشتند، بی تملق عیوب در محضر آنها بیان می شد. امروز روزنامه ها تلخک هستند.
بر کشیدن ناکارآمدان
ضعیفان را برقدرت برکشند.اگر بزرگان را شریک قدرت کنم کم خردی و نادانی من ظاهر شود، پس اشخاص ناتوان و ناقابل را بر سرکارها می گذارم تا خود بر آنها تفوق داشته باشم.
Audio
🔸#اصول_دیانت_قرآنی_برهانی
جلسه سی و یکم: اصل سی‌ام؛ ممنوعیت داوری درباره انسان‌ها
ارائه بحث توسط دکتر #عبدالرحیم_سلیمانی
دوم اردیبهشت ۱۴۰۳
مجمع مدرسین حوزه علمیه قم
🆔@majmaqomh
🆔@soleimanisaa
دین ورزی خردمندانه در سخنان امام رضا(ع)

#عبدالرحیم_سلیمانی

امام رضا(ع) در پاسخ به ابن سکیت، عقل را حجت بر مردم می‌دانند و تأکید می‌کنند که با عقل می‌توان حق را از باطل و سخن خدا را از سخن شیطان تشخیص داد. از نظر ایشان، دینداری بدون خردورزی و تعقل بی‌معنا و گمراه‌کننده است و دینی که همراه با اندیشه و تفکر نباشد، نه تنها جامعه را اصلاح نمی‌کند، بلکه به تباهی می‌کشاند.

حضرت رضا(ع) ده خصلت را برای یک مسلمان خردمند برمی‌شمارند، از جمله: نیکی به دیگران، دوری از شر، احترام به نیکی‌های دیگران، فروتنی در برابر نیکوکاران، خدمت به مردم، دانش‌جویی، ترجیح فقر در راه خدا به ثروت، تحمل خواری در راه حق، گمنامی به جای شهرت، و تواضع در برابر دیگران.

در مکتب رضوی، عقل نقشه راهی برای دینداری خردمندانه ارائه می‌دهد و دینداری بدون تعقل و اندیشه، بی‌ارزش و گمراه‌کننده خواهد بود.
@majmaqomh

متن کامل 👇👇👇
@soleimanisaa
لباس وارونه بر تن دين
#محمدرضا_یوسفی

🔹 قرآن به اين نكته توجه مي دهد كه حقيقت دين واحد است اما در طول تاريخ معتقدان به اديان به دسته هاي مختلف تقسيم شده و فرقه گرايي سكه رايج شده است. قرآن، اينها همه را انحراف از دين خوانده است. اين اتفاق تحت تاثير عوامل مختلف رخ داده و مي دهد.

🔹 يكي از عوامل انحراف از دين، تلاش براي مصادره دين توسط حكومتها بوده است. حكومتها همواره به دنبال اين بوده اند كه با توجه به ريشه هاي فطري دين و علاقه مندي و اعتقاد عموم مردم به آن، دين را در خدمت خود گرفته و به گونه اي آن را تفسير كنند كه در تاييد حكومت باشد. حكومتها همچنين به كم رنگ كردن عناصري از دين مي پردازند كه در تضاد با عملكرد و اهداف آنان است. اقدامات حكومت در جهت مصادره دین به ارائه كاريكاتوري از دين منجر مي شود و به تعبير اميرالمومنين لباس وارونه اي بر تن دين مي كند كه هيچ جذابيتي ندارد. گاه نيز منافع گروهي ذي نفوذ در ميان مردم، منجر به ايجاد يك فرقه و مذهب مي شود.

🔹 گرچه قرآن به عوامل اين فرقه سازي و نتايج آن توجه داده است و تاريخ هم نظاره گر تلقي هاي مختلف از دين و تقابل آنان به شكل هاي خشن نيز بوده است، اما در طول تاريخ كمتر متفكري به تحليل علمي آن پرداخته است.

🔹 پيش از انقلاب، دکتر شریعتی در كار ارزشمند خويش تحت عنوان « تشیع علوی و صفوی» به تفکیک دو رويكرد به تشيع و ويژگي هاي آنها پرداخته و تا اندازه اي نيز به علل توجه داده است. پيدايش تشيع صفوي معلول پيوند نهاد قدرت و روحانيت در عصر صفوي بوده است. بخش غالب روحانيت عصر صفوي به ويژه در ابتداي امر در كنار قدرت قرار گرفت و به ترويج اين فكر پرداخت كه حكومت صفويه، حكومتي پايدار بوده و در نهايت قدرت را به دست امام زمان خواهد داد.

🔹شهید مطهری نيز با تكيه به داده هاي تاريخي و در نگاهي نو به سبك هاي دينداري و نتايج آنان پرداخت. يكي از كارهاي بسيار ارزشمند و ماندگار وي، بيان ویژگی های نوع دینداری خوارج و تحليل چرايي و نتايج آن است. همچنين وي در نوشته ها و مصاحبه ها و سخنراني خود به آسيب شناسي ورود روحانيت در عرصه قدرت اشاره داشته است. به نظر مي رسد اين تحليل برای امروز ما بسیار نافع و راهگشاست.

🔹قریب به پنج دهه از انقلاب بزرگ ايران مي گذرد. اين دوران براي كشور پر از حادثه بوده است. يكي از زواياي تحليلي بر تحولات اين دوران از منظر نوع نگاه به دين است. رابطه بين دين و حكومت، نهاد روحانيت و قدرت، دامنه ورود مباحث ديني در عرصه هاي مختلف اجتماعي و سياسي، انتظار از دين و قلمرو آن، دامنه حضور فقه در جامعه از جمله اين مباحث بوده كه به مرور در نوع نگاه به دين و دينداري موثر بوده و به طور زيرپوستي در لايه هاي آشكار و پنهان جامعه ديده مي شود.

🔹اما چند سالي است يك جريان فكري با اتكاء به ابزارهاي تبلیغاتی گسترده، توان مالی بالا و پشتوانه های سیاسی به ترويج يك نگرش خاص به دين و تشیع مي پردازد كه در صورت توفيق مي توان آن را تفسيري جديد از شيعه دانست كه با روح تشيع و دين در تضاد بوده و ناسازگار است. ترويج اين فكر برای امروز و آینده کشور بسيار خطرناک بوده، همه بايد به اين نوع تلقي توجه داشته باشند. مقامات نه تنها بايد از اين نوع فكر فاصله بگيرند، كه پشتيباني آشكار و پنهان خود را از اين فكر و مروجان آن قطع كنند. زيرا آسيب هاي آن دامنگر كليت جامعه و از جمله حكومت خواهد شد.

🔹به طور خلاصه، اين تفكر هدف دين را كسب قدرت ميداند. تشيع به عنوان تفسير اهل بيت از دين نيز شامل اين مطلب خواهد شد. عجين كردن تشيع با قدرت موجب پيدايش مسائلي مي شود. جايگاه مردم در اين منظومه فكري به گونه خاصي تعريف مي شود. به اعتقاد آنان، وظيفه مردم اطاعت بي چون و چرا و انقياد محض است. اصالت قدرت موجب زيرپاگذاردن اخلاق و عدالت مي شود، از اين رو اینان قدرت را مقدم بر عدالت و اخلاق مي دانند. تاكيد بر شريعت و مناسك براي اينان گزينشي است. بر برخي مناسك تاكيد بيشتري دارند زيرا اين مناسك در راستاي تقويت قدرت است. نهايت اينكه برخي ظواهر بر ارزشهاي ديني مقدم هستند.

🔹به نظر می رسد این سخن امیرالمومنین در مود این گروه صادق باشد که « وَ لُبِسَ الْإِسْلَامُ لُبْسَ الْفَرْوِ مَقْلُوباً» ( خطبه 108) اسلام را مانند پوستيني وارونه مي پوشند. ديني فاقد هر گونه معنویت و روح با چهره ای خشن که معیار اصلی آن، تسخیر قدرت است. از این رو نیاز است تا پرده از چهره این جریان برداشته، پیامدهای آن تبیین شود.
🆔@majmaqomh
🆔@yousefimohamadreza
▪️پیام تسلیت مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم به‌مناسبت درگذشت سرکار خانم معصومه حائری همسر آیت الله سید مصطفی خمینی
بسمه تعالی
انّا لله وانّا الیه راجعون
محضر بیت شریف امام خمینی(ره) و حضرت حجت الاسلام والمسلمین حاج سید حسین خمینی(زیدعزه)
ضایعه درگذشت بانوی با فضیلت و پرهیزکار، سرکار حاجیه خانم معصومه حائری، فرزند بزرگوار مرحوم آیت‌الله شیخ مرتضی حائری یزدی(ره) و همسر گرانقدر شهید آیت‌الله سید مصطفی خمینی(ره) را که سال‌ها در مسیر مبارزات ملت ایران رنج‌ها و مصائب زیادی تحمل کرد، به بیت شریف مرحوم امام خمینی(ره) و بیوت معظم آیت الله حائری یزدی و محقق داماد تسلیت می‌گوئیم.
از خداوند متعال برای آن مرحومه مغفوره حشر با حضرت زهرا سلام الله علیها و برای همه بازماندگان صبر و اجر مسالت داریم.

مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم
۱۴۰۳/۲/۶
🆔@majmaqomh
📝📝  بیانه یک مجتهد حوزه قم در نقد حکم توماج صالحی
✍️ آیت الله ناظم زاده قمی
بسم الله الرحمن الرحیم  *  بای ذنب یقتل؟
اخیرا در رسانه ها آمده، جوانی به نام “توماج صالحی” بعد از لغو اعدام او در دیوانعالی کشور, مجددا در دادگاه بدوی، محکوم به اعدام شده است! از آنجا که حفظ خون انسان از نظر اسلام مافوق تصور، محترم است و قتل یک نفر درحکم قتل همه انسانهاست: “من قتل نفسا بغیر نفس او فساد فی‌الارض فکانما قتل الناس جمیعا”(مائده، آیه ۳۲)، لذا باید در صورت کمترین احتمال، از حکم اعدام صرف نظر نمود.
با این توضیح کوتاه برخود وظیفه شرعی و انسانی دانستم به عنوان کسی که بیشترین عمر هشتاد ساله خود را در حوزه و فقه و فقاهت و نزدیک نه سال با کار قضا در بسیاری از شهرها و استان‌های کشورداشته ام، این سوال را از قاضی محترم پرونده این جوان بکنم که: به کدام دلیل اصرار بر اعدام و قتل او دارند و به کدام جرم باید کشته شود؟
آیا به جرم قتل نفس عمد باید اعدام شود؟
یا به دلیل ارتکاب جرایم سنگین جنسی است.
یا به خاطر “محاربه و مفسدیت” که منجر به به کشته شدن انسان و انسانهایی شده است.
یا اواز “بغات ” است که با اسلحه راه بر مردم گرفته و سبب رعب و وحشت و مانع عبور و مرور مردم شده باید اعدام گردد.
یا عمدا و از روی عناد با خدا و رسول دشمنی ورزیده و مرتد شده، که در این صورت اعدام با رعایت شرائط جهانی و کشوری که سبب وهن اسلام نشود چه بسا مانعی ندارد. اگرچه اثبات ارتداد با وجود شبهاتی که امروزه از داخل‌ و‌ خارج به اسلام و احکام نورانی آن می شود و احیانا برای مردمی که کمتر به حقیقت اسلام آگاهی دارند شبهه به وجود می آورد و به علاوه کوتاهی و بی تفاوتی ما روحانیت در بیان احکام جامع وحیات بخش اسلام و تخلفات مالی و یا کلامی بعضی عمامه به سرها و نیز چشم پوشی بعضی مسئولان و صاحبان قدرت نسبت به اختلاس‌ها و بی عدالتی ها که نیاز به برشمردن آنها نیست، سبب شبهه شود قطعا اثبات ارتداد، بس مشکل خواهدبود.
بنابراین قاضی محترمی که اصرار بر اعدام این جوان (توماج صالحی) دارد اگر بعضی یا حداقل یکی از موارد فوق ثابت شده و در پرونده او موجود است اعلان نماید تا افکارعمومی نسبت به اعدام او قانع شوند، و در صورتی که اعدام او عوارض و عواقب خطرناکی برای مردم و کشور و اسلام ندارد حکم را اجرا کند. ولی اگر اتهام او از قبیل تشویش اذهان عمومی یا خواندن اشعار و ترانه‌های اعتراضی و امثال اینهاست، که امروزه در پرونده ها دیده می‌شود که تناسبی با ادله اسلامی بر حکم اعدام ندارد،، لازم است حکم اعدام را لغو و به‌ افکارعمومی احترام بگذارد. و بیش از این سبب وهن به اسلام و روحانیت، و نگرانی و بی اعتمادی مردم را فراهم نیاورد.
ضمنا به آن جوان و امثال او پدرانه توصیه می کنم کاری نکنند که سبب مشکلات برای خود و خانواده و دوستانشان فراهم آید.
در پایان از مسئولین عالی رتبه قضایی که دلسوز مردم و معتقد به اجرای شریعت نورانی اسلام هستند، انتظار می‌رود در برابر احکامی که بحث و جنجال برانگیز از بعضی قضات – اگرچه اندک‌اند – صادر می شود عکس العمل نشان دهند و نگذارند جنبه مخالفت عمومی به خود بگیرد و خدای نکرده جمعیتی سرازیر خیابانها شوند و فاجعه سال ۱۴۰۱ تکرار گردد. و السلام علیکم و رحمت الله.
♦️عدم رضایت مراجع از وضع موجود کشور
آیت الله سید محمدعلی ایازی: امروز در قم هیچکدام از مراجع را نمی‌شناسم که نسبت به وضع موجود کشور راضی باشند و یا حرفی و سخنی نداشته باشند. خصوصا در دو موضوع همه متفق‌القول هستند، یکی اینکه مدیریت کشور ناکارآمد و معلول است و دوم اینکه وضعیت اقتصادی و اجتماعی کشور به شدت بحرانی و دچار فلاکت است
مراجع باید بیشتر از این فعال می‌بودند. مردم توقع داشتند و بارها و بارها به ما اعتراض می‌کردند که چرا مراجع هیچ حرفی نمی‌زنند؟! ما حرف می‌زدیم و انتقاد می‌کردیم؛ ولی می‌گفتند که خوب چرا مراجع حرفی نمی‌زنند؟! مصداق اکمل (کامل‌تر) امر به معروف و نهی از منکر می‌تواند همین نقد حکومت باشد که به حاکمیت گوشزد کند این شیوه‌ی برخورد با مردم معترض درست نیست!
جالب این است که از افراد حکومت این کار که من آن را نفوذی‌های دشمن می‌­دانم، مسائلی را برای تخریب دین و روحانیت مطرح می‌کنند. نفوذی لازم نیست فقط اطلاعات کشور را در اختیار دشمن بگذارد. نفوذی لازم نیست که افراد دانشمند را ترور کند. نفوذی برای تخریب دین از این روش استفاده می‌­کند به این ترتیب که «از دین بد دفاع کن تا دین را خراب کنی». گاهی به زعم خودشان حتی در قالب طرفداری از نظام سخنانی می‌گویند که مضحکه عام و خاص می­‌شود. اشخاصی از همین‌ گروه‌های نفوذی هستند که بعدا مشخص می‌شود جاسوس اسرائیل بوده‌اند. اتفاقا این گروه‌ها قدرت و ثروت هم دارند. هر دو سوی این قضیه را نباید در تخریب دین و روحانیت نادیده گرفت.
⬅️گفت وگویی انصاف نیوز را ایت الله سید محمدعلی ایازی عضو مجمع محققین و مدرسین حوزه علمیه قم و استاد دانشگاه در مورد انتظارات وتوقع جامعه از مراجع تقلید وجامعه روحانیت به شرح زیر می‌خوانید.
🍀http://majmaqom.ir/%DA%AF%D9%81%D8%AA%D8%A7%D8%B1/%D8%B9%D8%AF%D9%85-%D8%B1%D8%B6%D8%A7%DB%8C%D8%AA-%D9%85%D8%B1%D8%A7%D8%AC%D8%B9-%D8%A7%D8%B2-%D9%88%D8%B6%D8%B9-%D9%85%D9%88%D8%AC%D9%88%D8%AF-%DA%A9%D8%B4%D9%88%D8%B1
🆔@majmaqomh
🔺کارزار تلخ خیابان ها
محمدرضا یوسفی

🔹 این روزها با وقایعی تلخ روبرو هستیم که با منطق دین و اخلاق سازگاری ندارند. روزی روحانیت نماد معنویت محسوب می شد. اما اکنون گروهی از آنان در تشکل های سازماندهی شده و با بهره گیری از امکانات رسانه ای و بدون در نظر گرفتن تبعات کوتاه مدت و بلندمدت عمل خویش، لباس رزم می پوشد و مهر تاییدی بر اتفاقات رخ داده می زنند. اکنون می توان معنای گوشت تلخ که چندی پیش یکی از همین روحانیون بیان کرده بود را درک کرد.

🔹 این حرکت به جز تشدید دو قطبی در جامعه و قرار دادن مردم در برابر مردم، ایجاد تنفر از دین و روحانیت و نظام اثر دیگری ندارد. زیرا لایه های زیرین جامعه تحت تاثیر متغیرهای تاثیرگذار و ماندگاری شکل گرفته است که با این حرکات تغییر نخواهند یافت. گیرم به زور ظاهر را درست کردید، با اندیشه و درون و تنفر انباشته شده که هر لحظه ممکن است فوران کند، چه می کنید.

🔹هر چند که ممکن است گروهی باشند که از اجرای این سناریو اهدافی را دنبال کرده و شاید هم به مرادشان برسند. اما دین، روحانیت و نظام بیش از گذشته از این حرکت زیان خواهد دید.
@majmaqomh
@yousefimohamadreza
Audio
🔸#اصول_دیانت_قرآنی_برهانی
جلسه سی و دوم: اصل سی‌ و یکم؛ رحمانی بودن، ملاک اسلامی بودن هر باور و عمل
ارائه بحث توسط دکتر #عبدالرحیم_سلیمانی
هشتم اردیبهشت ۱۴۰۳
مجمع مدرسین حوزه علمیه قم
🆔@majmaqomh
🆔@soleimanisaa
Audio
🔸#اصول_دیانت_قرآنی_برهانی
جلسه سی و سوم: اصل سی‌ و دوم؛ قرآن کتاب جامع و واضح
ارائه بحث توسط دکتر #عبدالرحیم_سلیمانی
نهم اردیبهشت ۱۴۰۳
مجمع مدرسین حوزه علمیه قم
🆔@majmaqomh
🆔@soleimanisaa
HTML Embed Code:
2024/04/29 04:29:52
Back to Top