TG Telegram Group Link
Channel: دغدغه‌های محیط زیستی و دانشگاهی
Back to Bottom
Forwarded from لوح (Kamran Sharifi)
کوری آموزشی و پژوهشی ۱۲: فاجعۀ یک سوء تفاهمِ به ظاهر علمی و مسئلۀ آقازاده‎ها
در پیوند با فایل پیوست


دهۀ شصت شمسی است. دانشگاه‎ها پس از انقلاب فرهنگی تلوتلو خوران می‎خواستند سرپا شوند. به استاد دانشگاه همچون یک کارمند یا کارگر ساده نگریسته بودند. باد کاشتند تا بعدها طوفان درو کنند. موسسه‎ای به نام کمبریج در انگلستان که هیچ ربطی به دانشگاه کمبریج ندارد، نامه‎ای به یکی از سناتوران سابق انتصابی شاه می‎نویسد که از نظر این موسسه شما مرد علمی سال شده‎اید، البته چیزی درحدود دویست دلار هزینه امور اداری است که باید ارسال فرمایید. در سال ۶۶ کسی حق نداشت که از وی نام ببرد (صفحۀ آخر فایل پیوست). یک دفعه رئیس فعلی فرهنگستان ادب فارسی از وی تجلیل می‌کند. در درون حاکمیت عده‎ا‎ی فریاد برداشتند که چه نشسته‎ا‎ید که خارجی‎ها می‌‎دانند که ما چه گوهری داشته‎ا‎یم و نمی‌‎دانستیم. عده‎ا‎ی می‌‎دانستند که چه خبر است، گفتند صدایش را درنیاورید حالا که به فکر افتاده‎اند که از یک متخصصِ دانشگاهی قدردانی کنند، مانع نشوید. محمود حسابی خیلی شانس آورد که با کارنامۀ بسیار ضعیف علمی ناگهان به یک بت idol تبدیل شد، خیابان و مدرسه جایزه گرفت و در کتاب‎ها آمد. متاسفانه یکی از اساتید خوب و نیک نام "لوح‎بان" هم در دام همین موسسه با همین دویست دلار و همین سوءتفاهم افتاد. یک کلاهبرداری ساده به آفت علم در کشور تبدیل شد، نه به خاطر کلاهبرداری بلکه به خاطر سوءتفاهمی که از علم در نگرش ما وجود دارد.

هیچ کس منکر خدمات اجرایی و آموزشی دکتر محمود حسابی نیست، اما هر چیز را در اندازه های واقعی خود باید نگریست. به نظر می‌‎رسد این وضعیت سرمنشاء یک سوءتفاهم بزرگ در علم شد که آثار مخرب و رو به گسترش آن را به صورت سونامی مقالات فاقد منطق اکتشاف علمی می‎بینیم. یک مثال آن پیشتر در کوری آموزشی و پژوهشی ۹ آمد.

سرچشمۀ این کوری شاید به دوران عیسی صدیق در تاسیس دانشگاه تهران در زمان پهلوی اول و حتی پیشتر برگردد. ما نیاز به یک بازنگری در نگاه خودمان به دنیا و به ویژه علم داریم. خیلی سریع برای این که انگیزۀ خود را برای کار علمی بالا ببریم، فوری آن را با عرفان، که شاید درجۀ غلظت آن در خونمان بالا باشد گره می‌‎زنیم. در کتاب استاد عشق در مورد دکتر حسابی کار به عرفون کشیده است. رسوخ این اندیشه در کتابهای درسی آموزش و پرورش کوری آموزشی و پژوهشی را به دانش آموزان هم سرایت می‌‎دهد. وقتی ببیند که چنتۀ محمود حسابی خیلی خالی است، دچار سرخوردگی خواهند شد. این پیام درستی به جوانان و نوجوانان نیست.

این دانش آموزان از دکتر خمسوی، یک فیزیکدان برجسته چیزی نمی‌‎دانند که مورد آزار دکتر حسابی و دیگران واقع شد که گوشه نشینی اختیار کرد. برخلاف ادعاهای آقا زاده‌ای که سرمنشاء همۀ دروغ‎ها در ملاقات، همپیالگی و پالوده خوریِ حسابی با بزرگان علم فیزیک دنیا بود، این دکتر غفاری، بازنشستۀ ناسا، بود که با بزرگانی چون لویی دوبروی، آینشتاین و اپنهایمر کار کرده و از بنیانگذاران ناسا است. کسی اسمش را نشنیده و وقتی که به ایران آمد، در دانشگاه تهران تحملش نکردند (فایل پیوست).

این آفت از بی‌سیاستی در زمینۀ علم و فناوری برمی‎خیزد. استمرار سیاست یک کشور را آگاه می‌‎سازد که کدام زمینه ها ضعف دارد و کجاها را باید ترمیم و اصلاح کرد. این بی سیاستی موجب شده است پژوهشگران از روی بلاتکلیفی کارهای انفرادی انجام دهند که به انگیزۀ ارتقای شغلی است اما پایدار و منسجم نیست. این انگیزه‎ها، اعضای هیات علمی را به مهمترین عامل محدودیت تبدیل می‌‎کند زیرا برای اصلاحات آموزشی کمترین انگیزه را دارند، چون این آموزش به مهارت‎ها و صلاحیت لازم برای موفقیت حرفه‎ای دانشجویان بی‎توجه است؛ یک نوع کوری آموزشی همین است. نکتۀ مهم این است که تهیۀ مقالات بدون نیروی ارزان و تقریباً مفت دانشجو ممکن نیست.

نتیجۀ کار یک آقازاده به فاجعه علمی و دروغ پراکنی انجامیده است و شاید خودِ دکتر حسابی فقید هیچ ارتباطی با موسسۀ کذایی کمبریج برقرار نکرده باشد. با این حال، کار دروغ گویی به جایی کشیده که در بلندگوی ملی صحبت از شرکت پدر بزرگوار در مسابقات دوچرخه سواری تور دوفرانس می‌‎کند و سندی هم برای آن ارائه نمی‌‎دهد (مراجعه کنید به ماهروز با عنوان فیزیکدان و دوچرخه سوار).

با الهام از محمد قائد، بهتر است آقازادۀ پدر شعر نو ایران، و آقازادۀ قلمزن ستیهنده و آقازادۀ یکی از آشناهای آلبرت آینشتاین در این طرف‎ها موسسه‎ا‎ی به نام شیادیران دات کام تاسیس کنند.
=============================================
(بخش پیشین، کوری آموزشی و پژوهشی ۱۱: چیزی نگذشته و چیزی هم نمانده است).
=============================================

کامران شریفی
دانشکدۀ دامپزشکی
دانشگاه فردوسی مشهد
۱۴۰۲/۱۲/۲۰
https://hottg.com/ksharifiRRB
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
تاریخ شما را نفرین خواهد کرد
مافیای سد سازی با سوء استفاده از دولتی که متاسفانه نشان داده که توجهی به نگاه کارشناسی ندارد، بعد از افتضاح آبگیری سد چم شیر که عملا باعث مرگ رودخانه زهره و شور شدن دائمی آن حتی در زمستان شده، شروع به ادامه ساخت سدهایی کرده است که با دلایل فنی جلوی ساخت آنها سالها پیش گرفته شده بود. یکی از این سدها، سد خیرآباد در خوزستان و دیگری سد مشمپا در زنجان است.
شهوت سد سازی که بیش از سه دهه است ایران را گرفتار خود کرده است، راهی است برای پولدار شدن دست اندرکاران صنعت آب ایران. آنها که اتفاقا از نظر ظاهری و حتی نگاه سیاسی با شرایط فعلی هم خوانی زیادی ندارند، منافع مالی خود را دنبال می کنند و راهی را می روند که این سرزمین را به سرزمین ارواح تبدیل کنند.
https://hottg.com/environ_concerns
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
ندادن غذا به حیوانات وحشی لطف بزرگی است، درست مانند پدر و مادر مسئولی که با فرزندان بالغ و توانمند خود بی دلیل پول نمی دهند. فرزندان ما باید بیاموزند که در نبود ما روی پای خود باشند، مستقل زندگی کنند و بتوانند در جامعه از خود دفاع کنند. حیوانی که به خوردن غذای بی زحمت عادت کرد، برای غذا به هر کس و ناکسی نزدیک می شود، ناکس بعدی ممکن است یک شکارچی باشد و جان او را بستاند. نکته دیگر آنکه بسیاری مواقع ممکن است انسانی نباشد که به او غذا دهد و این تغییر عادت باعث رنج حیوان می شود. ضمن آنکه غذای انسانی ممکن است مخاطرات جدی برای سلامت آن حیوان باشد.
اگر دلمان برای گرسنگی حیوانات می سوزد، راهش این است که با اصلاح سبک زندگی خود، عدم تولید پسماند، عدم دور ریختن غذا، جلوگیری از پر خوری، کاهش مصرف گوشت، کاهش مصرف آب و انرژی، رد پای خود را کمتر کنیم، تا حق زیست و مکان حیوانات به خاطر زیادی روی های ما گرفته نشود.
https://hottg.com/environ_concerns
Forwarded from Dr. AliBeitollahi (Ali Beitollahi)
سیلاب سیستان و بلوچستان، هدر رفت 2 میلیارد متر مکعب آب؟
پخش سیلاب در پهنه هموار جنوبی استان سیستان و بلوچستان، هدر رفت آب نیست!، اثر شوری زدائی سیلاب، سیراب و مرطوب کردن خاک منطقه، رشد و توسعه پوشش گیاهی، کنترل گرد و غبار و تغذیه آبخوان های تشنه و جلوگیری از توسعه پدیده فرونشست زمین از اثرات مثبت مهم پخش شدگی سیلاب در این پهنه و سایر گستره های مشابه در کشور است. کنترل و مهار سیلاب ها با احداث سد ها، کانال ها و چکدم ها و ... هر چند که موجب ذخیره سازی و کنترل جریان آب می گردد، اما نباید غافل شد که دستکاری های حساب نشده در چرخه باشعور طبیعت، آثار سوء وسیعتری می تواند داشته باشد که ضرورت دارد بسیار سنجیده و عاقلانه و کارشناسانه و با ژرف اندیشی و توجه به محیط زیست همراه باشد. بدیهی است که برای ایمنی سکونتگاه ها، اقدامات طبیعی پادسیل سازی با هدف تامین آسایش مردم، ضروری است، اما این مفهوم که جریانات سیلابی و پخش آب در پهنه های هموار، "هدر رفت آب است" نیز درست نمی باشد. hottg.com/Dr_AliBeitollahi
تهدیدی جدی و توأم با عصبانیت توسط شخصی که او را عامل برخی از حامیان سگ و گربه جهت تسویه حساب با اينجانب معرفی کرد.
امروز شخصی که خود را محمد ماشالله معرفی کرده با شماره همراه
9026097507 ضمن تماس با بنده
اعلام داشته که از طرف حامیان سگ و گربه پول دریافت کرده است که انتقام بدی از شما بگیرم، ایشان آدرس دقیق منزل اينجانب را هم می دانست. من به تلفن های مکرر ایشان پاسخ نداده و مراتب را جهت پیگیری به پلیس و مراجع قضایی-امنیتی گزارش کردم‌ و امیدوارم مراجع انتظامی، امنیتی و قضایی تدابیر لازم را در تین‌این خصوص اتخاذ کنند.
https://hottg.com/environ_concerns
👆 👆      👆      👆

🌍 بر هم خوردن تعادل اکوسیستم
با مداخلات هیجانی و با خیال کمک به طبیعت،
به شکلهایی مانند خرید و سرو جگر مرغ برای گربه‌ها و سگهای خیابان بروز می‌کند.

🧬 متخصصی مانند دکتر آخانی مدتهاست که به این موج هیجانی و کم‌اطلاع راهنمایی و نصیحت می‌کند یا نهیب می‌زند.

🔪 در مقابل، آن موج که حیوانات را فرشتگان خدا می‌نامند، گردن‌کلفت اجیر می‌کنند به منظور دردسرآفرینی برای دکتر آخانی.

حالا ببینید موجهای هیجانی و بی‌اطلاع کجای کار هستند و
کنشگران مطلع و اهل فن باید چه هزینه‌هایی بپردازند.

🤔 من و تو در چنین کشاکشها و کنشهایی چه نقشی داریم؟

👍 کنش ما
با یک لایک، آغاز می‌شود؛
با فوروارد، تقویت می‌شود؛
با پیگیری و مطالعه، تعمیق می‌شود و ...

🇮🇷 بیا هر یک از ما در حد وسع خودمان
مراقبت کنیم از مراقبان اجتماع، اقتصاد، امنیت و طبیعت.
مثلا این پیوند و کانال را ببینید 👇👇
https://hottg.com/environ_concerns/1739
و
https://hottg.com/environ_concerns/1737


🇮🇷 همراه شو عزیز ...
🙏🌷🇮🇷🌷🙏

.
سال ۱۴۰۳، نوروز و آغاز بهار بر شما و عزیزانتان مبارک باد. حسین آخانی
پیام نوروزی، حسین آخانی
لاله‌ها و زنبق‌های ایران
نایاب
اهدایی کاربران گرامی
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
عید دیدنی نوروزی با دوچرخه در اراک، جای شما خالی بود.
◾️گاردین: رابطه فاجعه زمین لغزش سال ۲۰۱۹ در ایران با سد سازی

◾️بازتاب کار تحقیقاتی اخیرمان در مجله Engineering Geology در باره نقش سد کالپوش در فعالسازی پهنه لغزشی مجاور آن که منجر به فاجعه زمین لغزش در  فروردین ۹۸ شد در روزنامه گاردین

◾️این زمین لغزش بخاطر سدی که در مجاورت آن ساخته شد و توسط محمود احمدی نژاد افتتاح شد، از اوایل سال ۲۰۱۳ ناگهان  فعال شد و به مرور زمان سرعت حرکت آن متناسب با آبگیری سد  افزایش پیدا کرد و  نهایتا همزمان با  بارشهای مارچ ۲۰۱۹ (فروردین ۹۸) یکی از فاجعه بارترین حوادث مربوط به رانش زمین در دهه های اخیر در ایران را رقم زد

@mahdi_motagh

گزارش گاردین:
https://www.theguardian.com/science/2024/mar/27/scientists-link-2019-iranian-landslide-to-building-of-dam

گزارش Eos:
https://eos.org/thelandslideblog/hoseynabad-e-kalpush

گزارش خبر آنلاین:
https://www.khabaronline.ir/news/1840097/

لینک مقاله در ژورنال Engineering Geology:
https://authors.elsevier.com/c/1i8oM38lpNU6V

افتتاح سد با احمدی نژاد:
https://news.smrw.ir/SC.php?type=component_sections&id=118&sid=857
داستان چم شیر: گفتگو با شهرام یاقوتی
به یاد شادروان حمید فامورزاده
دیروز ۱۳ فروردین پدر یکی از دوستان من که یکی از مهندسان صنعت آب بود درگذشت. در پاییز سال ۱۴۰۱ که درگیر ماجرای چمشیر بودم، واداد فرزند مهندس حمید فامورزاده برایم گزارش مفصلی به قلم پدرش - که بازنشسته  شرکت مهندسین  مشاور لار بود  - فرستاد.
بزودی این گزارش را برای ثبت در تاریخ منتشر می کنم.
شاید ما در این سالها به مهندسان شرکتهای سد سازی و وزارت نیرو بسیار انتقاد کرده ایم. آنها را عوامل اجرایی سیاست های مافیای دانسته و همواره خواسته ایم که به خاطر وطنشان با دستگاه سد سازی همکاری نکنند. واقعیت ماجرا این است که اگر ما امروز در مورد فجایع سد سازی می دانیم، دلیلش این است که برخی کارشناسان در پشت درهای بسته و حتی محرمانه در مقابل سد سازی مقاومت می کنند. من هم از طریق یکی از همین مهندسان بی نام در جریان فاجعه چمشیر قرار گرفتم. شهرام یاقوتی یکی از این مهندسان شریف است که البته ترسی از طرح نظراتش نداشت. او صنعت سد سازی را کنار گذاشت که به راحتی بتواند حرف بزند. در این کلیپ که ۱۷ اسفند ۱۴۰۲ ضبط شده است، بخشی از داستان چمشیر را بشنوید.
لازم می دانم مراتب تسلیت خود را خدمت وداد عزیز و خانواده اش تقدیم کنم و چه بهتر که با انتشار این کلیپ ایشان تسلی یابند.
کسانی که این روزها با چرخ فاجعه بار سد سازی می چرخند، بدانند که مرگ پشت سر همه است، نکنید کاری که فرزند شما پشت سر تابوتتان به جای افتخار سرش  به زیر بیاندازد.
  
#سد_چمشیر
#سد_گتوند
#شهرام_یاقوتی
#حسین_آخانی
https://www.instagram.com/reel/C5PwWivCeRU/?igsh=MTViYWVsaWh0MHFzYQ==
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
فاجعه سد چم شیر در گفتگو با شهرام یاقوتی
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
در سوگ زهره، چگونه سد چمشیر هزاران هکتار جنگل را خشکاند. اگر چه هنور تعداد درختان خشک شده ۲۴۰ کیلومتر مسیر زهره مشخص نیست، ولی تردید ندارم که هیچوقت، هیچ دستگاهی قادر به جایگزینی آنها نخواهد بود‌. گسترش گرد و خاک و شتاب بیابانی شدن از نتایج آبگیری سد چم شیر است که در سال اول آبگیری آشکار شده است.
https://hottg.com/environ_concerns
مملکت داری به سبک تایوان یا کره شمالی؟
حسین آخانی
فیلمی در شبکه های اجتماعی می چرخد که در هنگام زلزله تایوان در یک بیمارستان یا زایشگاه، پرستاران مواظب نوزادانی هستند که در تختهای خود خوابیده و ساختمان بشدت تکان می خورد. زلزله ای با قدرت بالای ۷ ریشتر در تایوان با تعداد معدود کشته همه را غافلگیر کرده است‌. بارها و بارها متخصصان هشدار داده اند که اگر زلزله ای با این قدرت در تهران رخ دهد، جهان شاهد تصاویر آخرالزمانی خواهد شد. صدها هزار نفر زیر آوار کشته می شوند، آتش سوزی های گسترده تمام شهر را در بر می گیرد، خیابانهای تنگ و پر ترافیک مانع هر گونه امداد رسانی می شود.
تنها شانس مسئولین این است که تا این تاریخ زمین نلرزیده و البته ما هم ارزو می کنیم حداقل در بودنمان شاهد چنین فاجعه ای نباشیم.
کل مساحت تایوان با ۳۶ هزار کیلومتر مربع تقریبا برابر استانهای تهران، البرز و قم است. جمعیت تایوان با نزدیک ۲۴ میلیون نفر از جمعیت سه استان ما با ۱۶م, ۸م بیشتر است. این کشور خود مختار که بخشی از چین محسوب می شود توانسته است با توسعه صنعتی، گردشگری و تجارت استاندارد بالایی از زندگی برای مردمانش درست کند. این استاندارد بالا حاصل درک دو عامل اصلی پیشبرنده در معادلات اقتصاد جهانی است، نخست کار و دوم ارتباط با دنیا. این کشور نه نفت دارد و نه گاز و نه معدن. اتفاقا کشوری مذهبی هم هست و با حفظ سنتهای بودیسم، با آنچه ما تهاجم فرهنگ غرب می دانیم، هویت تاریخی و سنتی خود را حفظ کرده است.
با وجود اختلاف جدی با چین توانسته است با سیاست از رخداد جنگ جلوگیری کرده و بدون تنش جدی رفاه مناسب برای مردمانش فراهم کند. در مقایسه ببینید، کره شمالی با مردمانش چه کرده است. کشوری که دارای بمب اتمی است ولی مردمانش در فقر و گرسنگی مانند قرون وسطی زندگی می کنند.
برگردیم، به کشور خودمان، کل انرژی جامعه مدنی ما در ایام عید مشغول پارک قیطریه شده است. شهردار می گوید من مسجد می سازم و مخالفان می خواهند با ایستادگی نشان دهند که مشکل شهر احداث مسجد نیست. هزار کیلومتر دورتر در چمشیر کسانی با هزینه صدها میلیون دلار، آب شوری که با عبور از رودخانه می توانست هزاران هکتار جنگل بومی را سیر کند و در سیلابهای سالیانه نمک اضافی را تخلیه کند، تبدیل به یک ابر بحران شده که نه تنها باعث نابودی زیست بوم، که زندگی میلیونها ساکن جنوب کشور را تهدید می کند.
در همین تعطیلات عید، نزدیک هزار نفر فقط در حوادث رانندگی جانشان را از دست دادند، با ۱۰۰ هزار تصادف، حدود ۲۲ هزار نفر نیز مجروح شدند. آماری که فرا تر از کشته ها و مجروحان خونین ترین جنگ های دنیا (مانند غزه و اکراین) است.
مسئولان مملکت گوششان را بسته اند. سیاستهای منطقه ای ما را به جایی رسانده که رژیم اسرائیل به راحتی ساختمان دیپلماتیک ما را می زند و در داخل هم تروریستها به ماموران حافظ مرزها حمله کرده و شماری از آنها را شهید می کنند.
آیا وقت آن نرسیده که با آشتی ملی هم روش نادرست با مردمان و سرزمین خود و هم جامعه جهانی را اصلاح کنیم؟ آیا حق مردم صبور ماست که نزدیک نیم قرن همیشه با سایه جنگ و تحریم و ترور زندگی کنند؟ حل مشکل امروز ایران بسیار ساده تر از آنی است که می توان فکر کرد. با قبول مشارکت همه ایرانیان در اداره مملکت، می توانیم ضمن قطع خروج سیل هموطنانمان و سرمایه های انسانی و مالی به خارج از کشور و با بازگشت آنهایی که با دل خونین رفتند، با آشتی با دنیا و اتخاذ سیاست های نرم در مقابل جهان باعث سراریز شدن سرمایه گذاری و رونق گردشگری در کشور شویم. اگر اوضاع کشور بهبود یابد، دیگر نه لزومی به بهره وری ناپایدار از منابع نسل های آینده ایم و نه فرزندان مقامات کشور دنبال زیستن در کشورهای دیگر و کسب اقامت در کشورهایی می شوند که پدرانشان چهار دهه بر آنها مرگ می فرستند. برای پایان دادن به چرخه های فساد به ایجاد آرامش، رقابت سالم، شفافیت و ارتباط با دنیا و بازیافتن ارزش کار به جای سو استفاده از اوضاع شبه جنگی، تحریم و رانت نیاز است. اتفاقا با رونق اقتصادی و نقش آفرینی در عرصه های بین المللی، بهتر می توانیم، از حقوق مظلومین جهان، منجمله مردم رنجدیده فلسطین، افغانستان و یمن دفاع کنیم. با پایان این شرایط می توان به ساختن اصولی زیر ساختهای کشور، بهره وری از فن آوری های پیشرفته و دوستدار محیط زیست، کاری کرد که نه نگران آلوده شدن هوا باشیم و نه اگر زیر پایمان لرزید یا باران آمد، شاهد عزادار شدن صدها و هزاران خانوار شویم؛ انتخاب با شماست.
https://www.ddinstagram.com/reel/C5XztcXCLzQ/?igsh=Y2I5OTMzbjFwbHNi
پایان پرونده محیط زیستی‌ها
حسین آخانی، استاد دانشگاه تهران
بی شک بهار ۱۴۰۳ از بهترین بهارهای ما محیط زیستی هاست. بعد از ۶ سال پرونده ۹ متخصص و حامی محیط زیست بسته شد، البته با قیمت سنگین جان باختن یکی از آنها و معاوضه یکی دیگر در معاملات سیاسی-اقتصادی بین ایران و آمریکا‌. هیچکس نمی‌تواند درد و رنجی که این عزیزان در این مدت تحمل کردند را درک کند.
این پرونده برای جامعه محیط زیستی بسیار سنگین تمام شد. درست در همان روزهایی که اخبارش با جان باختن دکتر کاووس سید امامی رسانه‌ای شد، خوف در دل بسیاری از محیط زیستی‌ها انداخت؛ کم نبودند دوستانی که مرتب ما را می‌ترساندند و هشدار می‌دادند که ادامه ندهیم.
کسانی که بازداشت شده‌گان را می شناختند، می دانستند که بیشتر آنها متخصصان حرفه‌ای بودند و اتفاقا من عبارت «فعال محیط زیست» را در مورد آنها قبول نداشتم. اغلب آنها در جامعه ناشناخته بودند و کارشان انجام تحقیقات علمی و پایش  یوز پلنگ ایرانی بود. آنها مانند همه متخصصان دیگر در هماهنگی کامل با سازمان حفاظت محیط زیست و سایر دستگاههای مربوطه فعالیت می‌کردند.
ما هرگز نفهمیدیم، گناه آنها چه بود و احیانا کجا خطا رفته بودند. این پرونده آسیب جدی به ما محققان - بخصوص کسانی که در زیست بوم‌های بیابانی کار می‌کردند - وارد کرد. من به شخصه تحقیقات کویر لوت خود را ادامه ندادم. بسیاری از افراد نگران بودند که ممکن است به راحتی به آنها اتهاماتی زده شود. اصلا ماهیت تحقیقات و پایش‌های علمی تجسس است. طبیعی است اگر کسانی بخواهند مشکل درست کنند حتی ممکن است بتوان از گرفتن عکس یک معدن هم گرفتاری درست کرد. متخصصان میدانی علوم طبیعی در دنیا کم هستند و طبیعی است که به شدت نیاز دارند با هم همکاری و تبادل اطلاعات داشته باشند. کافی است 24 ساعت به یکی از شبکه های تلویزیونی خودمان نگاه کنید که پر است از اخبار، فیلم و مستندهایی که نتایج تحقیقات و یافته های علمی در مورد طبیعت را پخش کرده که آنها نیز حاصل تحقیقات دانشمندان بین المللی می‌باشد. همین یافته‌هاست که دانش ما را از رازهای طبیعت آگاه کرده و در بسیاری از موارد حتی در خدمت انسان و رفاه او بوده است. توقف تحقیقات این نگارنده و تیم همراه در کویر لوت بسیار دردآور بود. چون ما در حال بررسی یک فرضیه علمی بودیم که می‌توانست حتی در کتابهای درسی به عنوان یک یافته بزرگ دنیا را شگفت زده کند. این برای اولین بار بود که چنین تحقیقاتی توسط یک تیم کاملا ایرانی انجام می‌شد و لطمه بزرگی به این پروژه ملی با ابعاد بین المللی زد.
به عنوان پروهشگری که حدود چهار دهه زندگی خودش را صرف مطالعات میدانی و بخصوص بیابانی کرده است، به کسانی که بانی این پرونده بودند توصیه می‌کنم که اگر شما اشتباه کردید، عذر خواهی کنید تا ما خیالمان راحت باشد و اگر خطایی از این دوستان سر زده، جزییات و ابعاد آن را بدانیم تا برای دیگران آموزنده و عبرت آمیز شود.
اما نکته تاسف آور ماجرا این است که محدود شدن سفرهای علمی توسط دانشمندان و محققان، باعث نشده که پولدارها و افرادی که این روزها به اسم آفرود (بیراهه نورد) به جان طبیعت آسیب پذیر بیابان افتاده‌اند، کار خود را ترک کنند. محققان به عنوان دیده‌بان این زیست بومها همیشه به دستگاههای مسئول راهنمایی می‌دادند و اگر رفتار گردشگرنماها به آن طبیعت آسیب می رساند، در این خصوص اطلاع رسانی می‌کردند. ولی اگر محقق محدود و فرصت طلب و سود جو دستش باز باشد، هیچکس نخواهد فهمید که در کویر چه می‌گذرد و اتفاقا این خلا به سود آنهایی است که ممکن است حتی اهداف خرابکارانه داشته باشند. محققان همیشه انسان‌های وطن دوست و با شرافتی هستند، آنها شناسنامه دارند و هیچکس باور نمی‌کند کسی که عمرش را صرف شناخت محیط زیست کشورش کرده، بخواهد به مملکت آسیب برساند. آنها همیشه آنچه را بررسی می‌کنند صادقانه منتشر و در اختیار دستگاههای وابسته قرار می‌دهند.
به هر حال امیدوارم که با پایان این پرونده و ابهام زدایی از آن، شاهد ادامه فعالیت این عزیزان و همه کسانی باشیم که دغدغه حفاظت این آب و خاک و شناخت درست این سرزمین قلب آنها را همچنان پر طپش نگه داشته است. khabaronline.ir/xm6Jy
https://hottg.com/environ_concerns
جولان سگها در خاورمیانه
این ویدئو در فضای مجازی می چرخد، صحنه ای کمیک از دنبال کردن هواپیمایی در فرودگاه بغداد توسط یک گله سگ ولگرد. در بهمن ماه گذشته شبیه این اتفاق در فرودگاه مهرآباد رخداد و مانع نشستن پرواز شیراز به تهران شد. صحنه های مشابه از بسیاری از فرودگاههای کشور گزارش شده است. این بازی سگ بازی در خاورمیانه از ترکیه شروع شد. یک عده توریست کم سواد و اغلب نو کیسه با دیدن صحنه های سگ و گربه پروری در ترکیه، به افتضاح ترین شکلی آن را در ایران و عراق و ارمنستان کپی کردند. با شهرداری ها در افتادند که مانع جمع آوری سگها شوند و با روش هایی که هنوز معلوم نیست در کجا برنامه ریزی می شود و مورد حمایت کدام قدرت و یا فرقه فکری داخلی و خارجی است، غذا دادن به سگ و گربه و این روزها کفتر را چنان رونق دادند که با هیچ عقل و منطقی نمی توان آن را توجیه کرد. کسی نمی داند، در کشورهایی که بخش های زیادی از مردمانش برای لقمه نانی سر در سطل های زباله اند، سگ ها و گربه هایش هر روز چندین وعده غذای خارجی و داخلی و خشک، گرم و پخته شده دریافت می کنند. آیا در خاورمیانه ای که برای چند دقیقه زودتر رسیدن زن و بچه های خودشان را له و لورده می کنند، حقوق حیوان اهمیت دارد؟! نکند مردمان خاورمیانه جهش فکری کرده اند که حاضرند بچه خودشان را بکشند ولی به سگ ها و گربه ها اسیبی نرسد و آنها گرسنگی را تجربه نکنند و برای پر کردن شکمشان به زحمت نیفتند.
سگ ها و گربه ها را چنان به غذا دادن عادت داده اند، که اگر به انها غذا ندهی به شگل گله ای به شما حمله ور می شوند و کودک و بزرگ را لت و پار می کنند. این تازه یک وجه ماجراست. شهر تهران عملا غرق در گه و کثافت شده است. حجم مدفوع سگ و گربه و فضله های کبوتر از سر کولمان بالا می رود. یک لحظه نمی توانیم پنجره های خانه مان را باز کنم، چون خر مگس هایی که همگی مهمان مدفوع گربه های همسایه هستند وارد خانه می شوند. تلخی داستان این نیست که گروهی جاهل و نادان تصمیم گرفته اند، شهر را به گند بکشند. تلخی داستان این است، کشوری که توانایی به پرواز دراوردن بیش از ۳۰۰ موشک و پهباد دارد و می تواند از سد آهنین همزمان ۱۰ کشور جهان عبور کند، چرا زورش به این سگ پرورها و گربه پرورها نمی رسد. بگذارید این سوال در ذهن امثال من باشد، که این داستان سگ و گربه اتفاقا خواست خود سیستم است. چرایش را نمی دانم، شاید شما بدانید. وگرنه چگونه است با کوچکترین اظهار نظر و یا رفتاری در جامعه که مطابق میل حاکمیت نباشد، با سختترین روشها برخورد می شود، ولی جنابان سگ و گربه پرور از مصونیت آهنین برخوردارند.
https://www.ddinstagram.com/reel/C505BFfiR7-/?igsh=MXh1dGR2ZmZxamF4ag==
توقف مالچ نفتی برای همیشه
با پیگیری جدی از طریق روابط عمومی ریاست جمهوری و دو برنامه گفتگو با آقای سلاجقه بلاخره امروز در گفتگویی که در حضور رسانه ها با ایشان داشتم، ریاست سازمان حفاظت محیط زیست سوت پایان استفاده از مالچ پاشی نفتی برای همیشه زدند.
من در این گفتگو به برخورد بی ادبانه، غیر قانونی و قلدری منابع طبیعی استان خوزستان اشاره کردم که تمام اسناد علمی ما را پاک کردند. ایشان که از این رخداد خبر داشتند، سه بار از طرف دولت از من عذر خواهی کردند.
من به ایشان گفتم دلیل ممانعت منابع طبیعی تخلف آشکار آنها در پاشیدن مالچ روی گیاهان بومی بود که پوشش بومی تا ۱۰۰ درصد ایجاد کرده بودند.
جالب توجه بود که علیرغم تلاش روابط عمومی ریاست جمهوری برای ارتباط با آقای نوبخت، رئیس منابع طبیعی، در این گفتگو همراه نشدند.
خوشبختانه چند قطعه فیلم و عکس که توسط همراهان در بازدید گرفته شده بود و افراد منابع طبیعی موفق به پاک کردن آنها نشده بودند در اختیار من قرار گرفت که در این پست ملاحظه می کنید. آنکس که حسابش پاک است از محاسبه چه باک است. جناب رئیس شما که قیر را بی خطر و ارزشمند می دانستید، چرا می ترسیدید از عمران و آبادانی تان در ماسه زار عکس و فیلم تهیه شود؟
بلاخره ما می آییم و آنجا را بررسی می کنیم و تاریخ هم در مورد شما و ما قضاوت خود را خواهد کرد.  
من متوجه نیستم، چرا باید مدیریت منابع طبیعی هزینه حفظ مدیری را بدهد که در گفتگوی تلویزیونی  آبروی سازمان را برد و بعد با برخوردش با تیم رسمی تحقیقی سازمان حفاظت محیط زیست و دانشگاه تهران باعث آبروریزی مضاعف شد.

#حسین_آخانی
#توقف_مالچ_پاشی
https://www.ddinstagram.com/p/C6CSESlr2O1/?igsh=dzQ2NnJnbzFmMHFz
HTML Embed Code:
2024/04/25 21:37:09
Back to Top