TG Telegram Group Link
Channel: جامعه شناسی پزشکی، فمینیسم و ...
Back to Bottom
گزارش تصویری نشست نقد و بررسی کتاب «فمینیسم زیر سایه نئولیبرالیسم» که ۶ آذر ۱۴۰۲ در دانشکده‌ی علوم اجتماعی دانشگاه علامه طباطبایی برگزار شد.

گزارش مکتوب شرق از این نشست را میتوانید از اینجا مطالعه کنید:
لینک گزارش
خشونت علیه کادر درمان
▪️سیمین کاظمی/ گفتگوی منتشر شده در هم‌میهن

🔹خشونت علیه کادر درمان به علل مختلف صورتی می گیرد که به چند مورد اشاره می کنم. نظام سلامت دارای مشکلات ساختاری و ریشه ای متعدد است، اما از آنجا که ساختارها عموما نامرئی و پنهانند و کنشگران نظام سلامت شامل پزشک و پرستار و بهیار و دیگران در دسترس اند، بیماران یا بستگان و همراهانشان در صورت مواجهه با مشکل، آنها را مقصر می دانند و نارضایتی شان را به انها منتقل می کنند و گاه این ابراز نارضایتی به شکل خشونت فیزیکی شدید و حمله به کادر درمان است.

🔹علت دیگر توقعات و انتظارات از کادر درمان است که ممکن است غیرمنطقی و غیرمعقول باشد. مثلا گاهی بیماران یا همراهان تفسیرشان از  مشکل بیمار متفاوت از  پزشک و پرستار است و مشکل را جدی و اورژانسی و تهدیدکننده حیات می دانند و خواستار مراقبت ویژه از طرف حرفه مندان پزشکی هستند، در حالیکه ممکن است  آن بیمار از نظر پزشکی در شرایط اورژانسی نباشد. در چنین شرایطی بی اعتنایی کادر درمان به خواسته های همراهان بیمار موجب تنش و خشونت و حمله شدید فیزیکی می شود.

🔹همچنین در بیمارستان ها ممکن است اخلاق حرفه ای به دلیل کمبودها و فرسودگی شغلی و نارضایتی شغلی و فشار کاری، ناآگاهی و فقدان آموزش رعایت نشود و در این میان حق بیمار واقعا تضییع شود، ولی بیمار برای احقاق حق به جای اقدام از مسیرهای قانونی مرتکب خشونت شود. در واقع روابط قدرت در بیمارستان ها، نابرابر است و پزشک و پرستار و دیگران ممکن است از موقعیت خود سواستفاده کنند و رعایت حقوق بیمار را جدی نگیرند. چنین برخوردی برای بیمارانی که برای دریافت کمک آمده اند ممکن است موجب برانگیختن  اعتراض به شکل خشونت آمیز  شود. مساله این است که قدرت پزشک و کادر درمان در تعامل با بیمار از دانش و موقعیت حرفه ای شان ناشی می شود، ولی بیمار در مقابل چنین قدرتی از زور بازو و سلاح گرم و سرد استفاده می کند که نتیجه اش به خطر انداختن سلامت و امنیت کادر درمان است.

🔹نکته دیگر این است که در جامعه کنونی ایران و با تجاری شدن پزشکی و کالایی شدن سلامت و حاکم شدن پول بر رابطه پزشک-بیمار از وجه دگردوستانه پزشکی و بیمارستان اسطوره زدایی شده است و اکنون دیگر پزشکی و کنشگرانش آن جایگاه سابق را که مبتنی بر تعالی و دگردوستی بود، در میان جامعه از دست داده اند. حالا پزشکان نقطه ضعف های اخلاقی و قانونی مثل فرار مالیاتی و زیرمیزی گرفتن دارند که جایگاه آنها را به یکی از گروه های منفعت طلب در جامعه تغییر داده است، یعنی رفتاری که شاید اقلیتی از پزشکان مرتکب آن شده اند، به کل جامعه پزشکی تعمیم داده شده و همین تغییر جایگاه، قباحت حمله به پزشک و پرستار را کمتر کرده است.

🔹 یکی از عوامل مهاجرت پزشکان، مخصوصا پزشکان جوان، فضای خشونت علیه پزشکان و کادر درمان است. این فضای خشونت آلود در کنار عوامل دیگر موجب شده، پزشکان احساس امنیت نداشته باشند و به این نتیجه برسند که منزلت و جایگاه اجتماعی شان را از دست داده اند و ترجیح بدهند، به جایی مهاجرت کنند که حداقل شرط طبابت یعنی امنیت در آن تامین شده باشد و قدرشان دانسته شود.

🔹پزشکان به عنوان گروهی که در مناسبات اجتماعی دارای قدرت، ثروت و منزلت هستند، و از طرفی مسوولیت مهم ترین و حساس ترین وجه زندگی اجتماعی یعنی سلامت را به عهده دارند، یکی از گروه هایی هستند که تحت مانیتورینگ اجتماعی به خصوص از طرف رسانه ها هستند و بازنمایی رسانه ها از خطاهای حرفه ای و تخلفات پزشکان می تواند به برساخت تصویری منفی از این گروه منجر شود. این تصویر منفی ممکن است به واکنش های منفی و خشونت آمیز جامعه به پزشکان منجر شود.
https://hammihanonline.ir/fa/tiny/news-11095
نشریه بلوط شماره ۱۰.pdf
10.1 MB
✔️ *دهمین شماره نشریه محیط زیستی بلوط منتشر شد*

با عناوین:
🔹 ضرورت حمايت حقوقي و قضائي از فعالان محيط زيستي در معرض خطر

✔️ *آب*
🔹 توريسم  فاجعه
🔹 ممانعت از حق دسترسي به آب در غزه از سوي اسرائيل از منظر حقوق بين‌الملل
🔹 رودخانه، مهندسي، سرزمين اشغالي
🔹 شرحي کوتاه بر پرونده اولين رودخانه خصوصي
🔹 زاگرس مادر ماست
🔹 نقدي بر سخنراني پاپلي‌يزدي در نشست زاگرس مهربان

✔️ زن
🔹 آب،صلح؛ توسعه: زنان در شبکه ديپلماسي آب، استراتژي جهاني براي  نيل و فراتر از آن
🔹 احساس تنهايي، تک‌زيستي و فرديت‌گرايي در ميان زنان
🔹 تقسيم کار جنسيتي و منع اشتغال زنان
🔹 پروژه‌ي عادي‌سازي؛ راهکاري براي تسلط گفتمان تعصب و برساخت تابو در راستاي تحديد موقعيت‌هاي اجتماعيِ کنشگري

✔️ زندگي
🔹 جنگ و خشکسالي دو روي يک سکه تهديد محيط‌زيست
🔹 رنج محيط‌باني
🔹 اکوتوريسم؛ پايداري محيط‌زيست يا سبزشويي؟
🔹 ميخ بارگذاري ها بر تابوت محيط زيست پايتخت
🔹 بانک‌ها با محيط زيست چه مي‌کنند؟
🔹 تامین آب آشامیدنی از مه

✔️ *آزادی*
🔹 راهکارگرايي خام، مسئلة کليت و سياست‌ورزي
🔹 حکم‌راني بر «زندگي» در سرمايه‌داري متأخر
🔹 سدها از دريچه فلسفه تکنولوژي

@sedayepayeab1
@balutmag
تقسیم کار مبتنی بر جنسیت یکی از بنیادی ترین شیوه هایی است که با آن تبعیض جنسیتی نهادینه می شود. وقتی کار زنان برای بقای خانواده کمتر از مردان اهمیت داشته باشد، منزلت اجتماعی زنان کاهش می یابد. ارزش اجتماعی زنان کمتر می شود. از حقوق اجتماعی کمتری برخوردارند. قوانین هم به سود مردان تنظیم و اجرا می شوند. قوانینی مانند ارث، دیه و ....
کار خانگی برای زنان غیرعادلانه است چون هم بدون دستمزد است و هم اینکه کار خانگی موجب زندگی ای می شود که فاقد رشد و تعالی است، از نظر فرهنگی عقیم است و توأم با وابستگی و فقدان استقلال است. مارکس معتقد است که کار فعالیتی است که از طریق آن انسان می تواند توانایی خود را ابراز کند و خود را به کمال و شکوفایی برساند. با تقسیم کار مبتنی بر جنسیت چنین امکانی برای زنان بیشتر از مردان، مسدود و محدود می شود. تقسیم کار جنسیتی مردان را بر زنان مسلط می کند و نظام پدرسالاری قائل به حفظ و تداوم چنین شکلی از تقسیم کار است.
سیمین کاظمی
@drsiminkazemi
از مقاله "تقسیم کار جنسیتی و منع اشتغال زنان"، نشریه بلوط
دانلود از :
@balutmag
🔸پزشکی، مردسالاری، و برساخت واژن زیبا🔸
(بحثی درباره ابعاد اجتماعی مداخلات پزشکی اندام جنسی زنانه)
گفتگوی زنده در اینستاگرام با حضور :
♦️دکتر سیمین کاظمی
پزشک و دکترای جامعه شناسی و نویسنده کتاب زنان در پزشکی نوین
و
♦️دکتر رایحه مکارمی مظفریان
دکترای جامعه شناسی و نویسنده کتاب تیغ و سنت

این گفتگو روز دوشنبه ۱۸ دی ۱۴۰۲ ساعت ۲۰ (هشت شب) در اینستاگرام برگزار می شود و در پیج های زیر در دسترس است:
@Rayehe_makaremi_mozafarian
@siminkaazemi
#یادداشت_روز

🔸تقسیم کار جنسیتی و منع اشتغال زنان[1]

سیمین کاظمی

وضعیت کار زنان متأثر از تقسیم کار مبتنی بر جنسیت به عنوان یکی از قدیمی ترین صور تقسیم کار در جوامع بشری و میراث نظام پدرسالاری است. بر اساس تقسیم کار مبتنی بر جنسیت، نقش نان آور خانواده مناسب مردان شناخته شده و نقش خانگی مناسب زنان. مردان باید بیرون از خانه کار کنند و زنان داخل خانه. مردان کار مزدی و تولیدی انجام دهند و زنان کار غیرمزدی و غیر تولیدی. زنان محکوم شده اند به کار تولید برای مصرف (که برای بازتولید و حفظ و تداوم نیروی کار انجام می شود). در واقع کار خانگی ارائه خدمت به کسانی است که در بیرون خانه کار می کنند و کودکان و افراد تحت تکفل آنها. این کار بدون حقوق است و کار غیرواقعی قلمداد می شود. در مقابل تولید برای مبادله است، یعنی کار بیرون از خانه که در ازای دستمزد است و مختص مردان شمرده می شود. به این ترتیب زنان که کار تولید برای مصرف را انجام می دهند به مردان که کار تولید برای مبادله را انجام می دهند وابسته می شوند.


ادامه این یادداشت را روی وب سایت انجمن جامعه شناسی ایران بخوانید.

@iran_sociology
#انجمن_جامعه_شناسی_ایران
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
فایل صوتی گفتگوی اینستاگرامی:
پزشکی، مردسالاری، و برساخت واژن زیبا
(بحثی درباره ابعاد اجتماعی مداخلات پزشکی اندام جنسی زنانه)

این گفتگو روز دوشنبه ۱۸ دی ۱۴۰۲با شرکت دکتر سیمین کاظمی و دکتر رایحه مکارمی مظفریان انجام شد.
@drsiminkazemi
Forwarded from مؤسسهٔ رحمان
📣موسسه رحمان برگزار می‌کند:
▫️میز آینده پژوهی اجتماعی

🔻نشست سوم:
آینده‌اندیشی درباره مهاجرت نخبگان ایران

دبیر علمی: مقصود فراستخواه

کارشناس میز:
نرگس کارخانه‌ای

اعضای پنل:
علی خرسندی
بهرام صلواتی
سیمین کاظمی
علیرضا مهنا
حمیدرضا نمازی

امید حاتمی
نشید نبیان

📆 ۲۶دی ۰۲
ساعت ۱۵

🌐 نشست به صورت آنلاین در لینک زیر برگزار می‌شود:
https://www.skyroom.online/ch/rahman_institute/Migration

@rahmaninstitute
Forwarded from Abbas Ghaemmaghami
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
▫️ میز آینده پژوهی اجتماعی

🔻 نشست سوم:

آینده‌اندیشی درباره مهاجرت نخبگان ایران

دبیر علمی : مقصود فراستخواه

کارشناس میز:

نرگس کارخانه‌ای

اعضای پنل:

علی خرسندی
بهرام صلواتی
سیمین کاظمی
علیرضا مهنا
حمیدرضا نمازی

امید حاتمی
نشید نبیان


https://youtu.be/EeSjhN3nopM?si=agoMWS7ih_adf_Jo

📆  26 دی 1402
ساعت ۱۵

📣 موسسه رحمان

🌐 برگزاری نشست به صورت آنلاین در لینک زیر

https://www.skyroom.online/ch/rahman_institute/Migration


انتشار با ذکر منبع بلامانع است .

کانال سخنرانی ها ، درس گفتارها و گفت و گوها :

https://hottg.com/Vortrags
آینده‌اندیشی درباره مهاجرت نخبگان ایران
علی خرسندی، حمیدرضا نمازی، علیرضا مهنا، سیمین کاظمی، بهرام صلواتی،…
🎧 فایل صوتی نشست میز آینده‌پژوهی اجتماعی

🔻پیش‌نشست همایش نشست مهاجرت نخبگان علمی در ایران امروز:
آینده‌اندیشی درباره مهاجرت نخبگان ایران

دبیر علمی: مقصود فراستخواه

کارشناس میز:
نرگس کارخانه‌ای

اعضای پنل:
علی خرسندی
بهرام صلواتی
سیمین کاظمی
علیرضا مهنا
حمیدرضا نمازی
نشید نبیان

📆 ۲۶دی ۰۲
📍موسسه رحمان و انجمن ایرانی اخلاق در علوم و فناوری

@rahmaninstitute
درباره مداخلات پزشکی زیبایی
▪️سیمین کاظمی/گفتگو با ایسنا

🔹 به لحاظ علمی رشد بینی در دختران در ۱۴ و در پسران در ۱۶ سالگی متوقف می شود و عمل جراحی رینوپلاستی در این سنین قابل انجام است. البته این سن ممکن است برای همه افراد دقیق نباشد و رشد استخوان بینی در برخی دختران و پسران دیرتر به اتمام برسد. برای همین است که جراحان اغلب تا ۱۸ سالگی صبر می کنند تا شخص نوجوان بعدا دچار عارضه نشود. اینکه در پزشکی یک کار قابل انجام باشد، به این معنی نیست که بتوان بدون هیچ مانعی و بدون در نظر گرفتن سایر جوانب انجامش داد. در ایران چون پزشکی زیبایی به یک تجارت و کسب و کار پررونق و پولساز تبدیل شده و نظارتی بر آن وجود ندارد، جراحان زیبایی صرفا به ممنوعیت های پزشکی توجه می کنند و مثلا برای شان اهمیت ندارد که آیا فرد نوجوان که خانواده ناآگاهی هم دارد به بلوغ عاطفی رسیده یانه؟ مشکل روانی دارد یا نه؟ بدون توجه به این مسایل و با رضایت والدین بچه ۱۴ ساله را هم ممکن است عمل کنند.

🔹جامعه ما را جنون زیبایی فرا گرفته است. افراد برای پذیرش اجتماعی و کسب منزلت و دریافت احترام و تحسین لازم است زیبا باشند. افراد از روی چهره و ظاهر و لباس قضاوت می شوند، شعور و اخلاق و سواد اهمیت شان را از دست داده اند در عوض زیبایی ظاهری به جای همه اینها نشسته است. فشار اجتماعی سنگینی روی افراد وجود دارد برای زیبا شدن و کسب مقبولیت بنابراین بسیاری احساس وظیفه می کنند خود را با استانداردهای زیبایی منطبق کنند. فردگرایی، مصرف گرایی و مادی گرایی از عوامل دیگر این جنون زیبایی هستند. در این راستا تبلیغات زیبایی، مرجعیت ستاره های سینما، حضور افراد در شبکه های اجتماعی، گزاره های جعلی روانشناسی از عواملی هستند که افراد را ترغیب می کنند به این موج جنون زیبایی بپیوندند که بخشی از اینها نوجوانانی هستند که تازه می خواهند زندگی اجتماعی مستقلانه خود را آغاز کنند.

🔹...پولسازترین رشته های پزشکی رشته هایی هستند که با زیبایی مرتبط هستند، برای همین می بینیم که اکثر پزشکان به سمت این حوزه رفته اند و سایر رشته های ضروری پزشکی که درآمدشان کم است ظرفیت های پذیرش شان خالی می ماند. در واقع از این گرایش پزشکان به زیبایی غفلت شده است و نظارتی هم بر آن انجام نمی شود. تبلیغات گسترده پزشکان و شیفت امکانات نظام سلامت به سمت زیبایی، تقاضا را افزایش و تسهیل می کند. برای انجام اعمال زیبایی لازم است به دلایل فرد برای تقاضای عمل توجه شود. پزشکان عموما به این دلایل توجهی ندارند و متقاضی یا مراجع را به عنوان مشتری می بینند که نباید از دستش داد.

🔹 ... نظام ارزشی جامعه متحول شده است. انسانی که امروز و در شرایط سیاسی و اقتصادی امروز برساخته شده متفاوت از انسان سی سال پیش است. در نگرش و جهان بینی اش، در انتطاراتش، در اهدافش، در توانایی هایش متفاوت شده است. انسان امروز کاری به تغییر جهان و جامعه و زشتی های آن ندارد، روی خودش متمرکز است که بخشی از این خود قیافه و ظاهر است.

🔹میزان جراحی ها و مداخلات زیبایی مردان و زنان قابل مقایسه نیست و اکثریت جراحی و مداخلات زیبایی درمورد زنان انجام می شود. گرایش مردان به اعمال زیبایی در راستای همان فشار اجتماعی و  کسب مقبولیت اجتماعی است که مردان هم تا حدودی با آن مواجه هستند و ممکن است به آن پاسخ دهند. در واقع مردان و زنان ممکن است برای اینکه امتیازاتی در جامعه کسب کنند، (مثل موقعیت بهتر ازدواج و اشتغال و...) به زیبا شدن احساس نیاز پیدا کنند، ولی چون مردان از امتیازات بیشتری برخوردارند، احساس نیاز به زیبایی در آن ها کمتر است و کمتر از زنان متقاضی اعمال زیبایی هستند. اعمال و اقدامات زیبایی در مجموع مبتنی بر جنسیت و در راستای منطبق کردن افراد با مردانگی و زنانگی استاندارد هستند. یعنی مرد کن گونه و زن باربی گونه!

🔹مقابله با تغییرات پیری یکی از مولفه های مهم زیبایی امروز است. در جنون زیبایی که امروزه با آن مواجه هستیم، پیری نکوهش می شود و یکی از عیوب افراد به حساب می آید و بر همین احساس افراد سالمند ممکن است مورد تبعیض قرار بگیرند.  بنابراین برخی از افراد سالمند ممکن است برای کاهش اثرات ناخوشایند سالمندی و نازیبایی به فکر اقدامات زیبایی بیفتند...

🔹 در عصر سرمایه داری که با تعقیب سود و مصرف گرایی و تبلیغات پیوند خورده نمی توان انتظار داشت که پزشکی به رسالت اصلی خود که سلامت جامعه است برگردد یا اینکه افراد مصرف را کنار بگذارند و به دنبال تعالی و خودشکوفایی باشند، یا اینکه جامعه آنقدر منصفانه و عاقلانه ساخته شده باشد که بین افراد بر اساس ظاهر و سن و جنس تبعیض قایل نشود. اگر قرار باشد، این فرهنگ فعلی تغییر کند، باید زمینه های عینی و مادی آن فراهم شود که چشم انداز آن روشن به نظر نمی رسد.
کاسبی با جنون «زیباجویی»! - ایسنا
https://www.isna.ir/amp/1402111410137/
مهاجرت اتفاقی زنانه
شرق، اول بهمن ۱۴۰۲

https://www.sharghdaily.com/fa/tiny/news-915458
خانم دکترها کجا هستند؟!
(درباره انتخابات انجمن پزشکان عمومی)
دکتر سیمین کاظمی
@drsiminkazemi
🔸تقریبا نیمی از پزشکان عمومی ایران زن هستند، اما در انتخابات هیات مدیره انجمن پزشکان عمومی که اواخر بهمن برگزار می شود، از پنجاه و دو نفر کاندیدا فقط سه نفر زن هستند. سطح ناچیز مشارکت پزشکان زن موضوعی نگران کننده و قابل تامل است.

🔸چند عامل برای این محوبودگی زنان در عرصه فعالیت های حرفه ای و صنفی و علمی می توان برشمرد:

اول جنسیت زدگی و مردانه بودن فضاهای کنش اجتماعی حوزه پزشکی است که موجب بی انگیزگی و عدم تمایل زنان به مشارکت می شود.

دوم، جامعه پذیری متفاوت زنان از مردان است، به طوری که میل و انگیزه زنان برای مشارکت و ورود به عرصه های مدیریتی و صنفی و انتخابات را نابود می کند. در طی فرایند جامعه پذیری از خانه تا مدرسه و دانشگاه و محل کار و جامعه این اصل در ذهن زنان نشانده می شود که مشارکت اجتماعی و مخصوصا ورود به عرصه هایی که با سهم بری از قدرت همراه است، امری مردانه است و زنان نباید به چنبن عرصه هایی وارد شوند. مشارکت و مطالبه گری و تمایل به تصرف قدرت حتی در سطح فعالیت های حرفه ای خلاف زنانگی تعبیر می شود و زنانی که برای کسب جایگاه های قدرت داوطلب می شوند، برچسب قدرت طلبی، میل به دیده شدن و خودنمایی دریافت می کنند و تقبیح می شوند. این بخشی از سرکوب زنان است که در فرهنگ مردسالاری عادی شده است.

عامل سوم، تقسیم کار جنسیتی و وظایف خانگی (مادری و همسری و کار خانگی) است که به زنان تحمیل شده و با مشارکت اجتماعی و ورود به فعالیت های صنفی و حرفه ای در تعارض است. در واقع وظایف خانگی برای پرداختن به فعالیت های اجتماعی زمانی باقی نمی گذارد.

🔸عدم حضور زنان در انجمن ها و تشکل های علمی و صنفی و حرفه ای موجب می شود که این انجمن ها یا تشکل ها همچنان شکل مردانه خود را حفظ کنند و دیدگاهها، توانمندی ها و مسائل و مطالبات زنان در آنها نادیده گرفته شود.

🔸 انجمن پزشکان عمومی لازم است به اهمیت این موضوع واقف باشد، و هیات مدیره بعدی جلب مشارکت پزشکان زن را در اهداف و برنامه های خود لحاظ کند.

۲۱ بهمن ۱۴۰۲
سلبریتی ها، کارگزاران منفعت جوی سرمایه داری
▪️سیمین کاظمی/ گفتگوی منتشر شده در ایسنا
@drsiminkazemi

♦️چهره های سرشناس یا سلبریتی ها، از گروه های مرجع در جامعه هستند که در شکل دادن به ارزش ها و هنجارهای معینی در جامعه نقش دارند و از نفوذ و اعتبار برخوردارند. سبک زندگی و علایق و کارهای آنها مورد توجه جامعه است. بخشی از جامعه از آنها تقلید می کند و ویژگی های خود را در مقایسه با این چهره ها ارزیابی می کند. به علت شرایط سیاسی، اقتصادی و فرهنگی، امروزه مهمترین گروه های مرجع در جوامع هنرپیشه ها و ورزشکاران هستند و بعضا چهره های اینستاگرامی و... . در واقع سلبریتی ها کارگزاران نظام سرمایه داری هستند که به انباشت ثروت و حفظ نظم اجتماعی موجود کمک می کنند. آنها چه با سبک زندگی شان و چه با تبلیغات مروجان مصرف گرایی هستند و اذهان را به سمت خرید و مصرف  هدایت می کنند و در این راه منافع شخصی شان تامین می شود. 

♦️سلبریتی ها در رسانه ها مورد تحسین و ستایش قرار می گیرند و از آنها به مثابه افراد موفق تجلیل می شود . نشانه ها و نمادهای این موفقیت پول و سرمایه و لباس و مو و آرایش و سبک زندگی آنهاست که در رسانه های رسمی یا غیررسمی به نمایش در می آید. افراد و به ویژه جوانان با تفسیری که از موفقیت دارند، به همنوایی با چهره های سرشناس ترغیب می شوند و سعی می کنند مانند آنها بپوشند، بخورند و تفریح و مصرف و حتی فکر کنند.

♦️ بازنمایی مداوم سلبریتی ها در رسانه برای آنها سرمایه اجتماعی و اعتماد خلق می کند و به آنها اعتبار می دهد. این سلبریتی ها در شرایط اقتصادی و اجتماعی که پول معیار و محور و شکل دهنده تعاملات و کنش های انسانی و اجتماعی است، می توانند اعتبار اجتماعی شان  و سرمایه اجتماعی شان را به سرمایه اقتصادی تبدیل کنند، بنابراین وارد عرصه تبلیغات می شوند.

♦️محوریت پول چنان است که اخلاقیات در برابر آن رنگ می بازد. چهره سرشناس ممکن است ارزیابی اخلاقی موضوع مورد تبلیغ را فراتر از وظایف و مسوولیت اجتماعی خودش تلقی کند و کاری به درستی یا نادرستی آنچه به عنوان حقیقت به مخاطب تحویل می دهد نداشته باشد. او تبلیغ را به عنوان دروغ منفعت آمیز می پذیرد و اعتنایی به آسیب های احتمالی تبلیغاتی که در آن شرکت جُسته ندارد. او به واسطه سلبریتی بودن اعتبار اجتماعی کسب کرده که بر اساس منافعش از آن استفاده می کند. سوار بر اعتماد مخاطبان، راست و دروغ می بافد تا به آنکه اجیر یا استخدامش کرده سود برساند و خود نیز در این میان به منفعت برسد.

♦️در مشارکت سلبریتی ها در تبلیغات گاهی عوارض و آسیب هایی که به مصرف کننده می رسد کشف نمی شود یا زمان زیادی به طول می انجامد که مشخص شود، مثل عوارض و تبعات داروها و مواد آرایشی و زیبایی و... برای سلامت فرد که اساسا مورد توجه قرار نمی گیرد و فرد تبلیغ کننده هم مورد پرسش قرار نمی گیرد. گاهی [مثل مورد کلاهبرداری شرکت فروش موبایل] تبلیغات موجب ضرر و زیان مالی مصرف کنندگان یا خریداران شده، که مورد توجه قرار گرفته و به یک جنجال تبدیل شده. به هر حال در هر دو صورت ممکن است شخص سلبریتی از پذیرش مسوولیت امتناع کند و از خود سلب مسوولیت نماید. در واقع در تبلیغات، پول محور است و اخلاق یا مسوولیت اجتماعی محلی از اعراب ندارد.

♦️بدیهی است که نمی توان تمام مسوولیت کلاهبرداری و متضرر شدن شهروندان شده را به دوش سلبریتی ها و تبلیغاتچی ها انداخت. این پدیده علت های مهمتری هم دارد که باید در جای خود به آنها پرداخته شود.  اما، این نکته واضحی است که تبلیغات برای فروش بیشتر و سود است و محتوای آن ممکن است با اغراق و بزرگنمایی همراه باشد. بنابراین پیش از تصمیم گیری باید جوانب مختلف موضوع را سنجید و تحقیق کرد. البته در جامعه ما که با بحران بی اعتمادی روبه رو است، تعاملات اجتماعی و تبادل و تصمیم گیری به کاری دشواری تبدیل شده است، اعتماد به گروههای مرجع آخرین ریسمانی است که فرد رها شده در ورطه جعل و تقلب و فریب می تواند به آن چنگ بزند ولی حالا مشخص شده این ریسمان هم پوسیده و غیرقابل استفاده است.
https://www.isna.ir/news/1402120100208/%D8%B3%D9%84%D8%A8%D8%B1%DB%8C%D8%AA%DB%8C-%D9%87%D8%A7-%D8%B3%D9%88%D8%A7%D8%B1-%D8%A8%D8%B1-%D8%A7%D8%B9%D8%AA%D9%85%D8%A7%D8%AF-%D9%85%D8%B1%D8%AF%D9%85-%D8%A8%D8%A7-%D8%A8%D8%A7%D8%B2%DB%8C-%D8%B1%D8%A7%D8%B3%D8%AA-%D9%88-%D8%AF%D8%B1%D9%88%D8%BA
گفتمان توسعه نئولیبرالی و تاراج دستاوردهای زنان
سیمین کاظمی
@drsiminkazemi
🔻در روز جهانی زنان، شعار «سرمایه گذاری روی زنان: شتاب بخشیدن به پیشرفت» توسط دفتر زنان سازمان ملل متحد منتشر شده است. شعاری که منعکس کننده گفتمان توسعه نئولیبرالی درباره جنسیت و زنان است و شاید برای بسیاری منطقی و به حق به نظر برسد. در زمانه ی تسلط عقلانیت نئولیبرالی که برای هر عمل اجتماعی باید محاسبه هزینه و فایده انجام شود، طبیعی به نظر می رسد که توجه به زنان نیز باید با منافعی برای دولت و شرکت ها همراه باشد.

🔻 در عقلانیت نئولیبرال زنان هم باید در بازی شرکت داده شوند نه به این دلیل که حضور در همه عرصه های اجتماعی حق آنهاست بلکه به این دلیل که شرکت داشتن در بازی امتیازاتی به همراه خواهد داشت. دفتر زنان سازمان ملل زیر نفوذ چنین شکلی از عقلانیت، هم­ صدا با آژانس های توسعه به دولت ها و شرکت ها نوید مفید بودن زنان را می دهد و در واقع با پذیرفتن منطق اقتصاد بازار، بر ورود به مسأله نابرابری و ستم جنسیتی به عنوان عرصه ی دیگری برای سودآوری و بازنمایی زنان به عنوان ابژه های شایسته مداخله صحه می گذارد. بر اساس این منطق زنان باید برای توسعه مفید باشند و در خدمت آن قرار گیرند نه اینکه توسعه برای زنان کار کند.

🔻در عقلانیت نئولیبرال، حقانیت زنان برای ورود به برنامه توسعه تا زمانی است که مفید بودن آنها برای شرکت ها و حکومت ها اثبات شود و اگر پس از چرتکه انداختن به این نتیجه رسیدند که سرمایه گذاری روی زنان تفاوت معناداری در سودآوری ایجاد نمی کند، می توانند بر اساس همان منطق هزینه فایده آنها را کنار بگذارند.

🔻آژانس های توسعه اکنون بیش از فمینیست ها مفاهیمی همچون انتخاب، عاملیت و توانمندسازی را به کار می برند، اما بعد از حدود سه دهه این واقعیت روشن شده است که چه کلاه گشادی بر سر زنان گذاشته اند و چگونه مفاهیم فمینیستی مصادره و تاراج شده اند. اکنون مفهوم «انتخاب» به انتخاب های فردی بین انواع لباس، آرایش و خرید کالا تقلیل یافته، عاملیت به کسب دارایی و یک استراتژی برای بقا در نظم نئولیبرال تحریف شده و توانمندسازی به تطبیق زنان با نظم اجتماعی و جنسیتی موجود ترجمه می شود. در واقع کاربرد این مفاهیم در به چالش کشیدن روابط قدرت نابرابر و دگرگون کردن نظم اجتماعی موجود سلب شده، وجه رهایی بخشی شان زائل شده و خنثی و بی خاصیت شده اند. موضوع به همین جا ختم نمی شود و آژانس های توسعه مسیر کنشگری و فعالیت را نیز تغییر داده اند؛ چنانکه با غیر سیاسی کردن کنشگری و هدایت مطالبه گری زنان در کانال ان جی اوها، هدف خنثی کردن مقاومت مستقل زنان و اهلی کردن فمینیسم را پیش می برند و در این راه بسیاری را با خود همراه کرده و عملاً به خدمت گرفته اند.

🔻 مواجهه فعالان حقوق زنان به خصوص در کشورهای پیرامون سرمایه داری با روایت های غالب توسعه درباره جنسیت و زنان دشوار است. دیگر نمی توان شکایت کرد که زنان از روایت های توسعه غایبند یا نادیده گرفته شده اند، اما علم به اینکه چنین توجهی عملاً چیزی را تغییر نمی دهد و پیامد ناگواری چون حفظ نظم جنسیتی موجود خواهد داشت، سرآغاز پدیدار شدن تناقض است. فعال حقوق زنان در کشورهای پیرامون سرمابه داری گرفتار این تناقض است که با روایت های توسعه به عنوان یک امکان برای برکشیدن زنان از فرودستی در یک جامعه سنتی و مردسالار همنوا شود و پیامدهای بعدی آن را نادیده بگیرد یا اینکه مقاومت پیشه کند و با اتکاء به نیروی جمعی زنان به نتیجه بخش بودن تلاش برای برابری، امید و ایمان داشته باشد.
نشست بررسی نقش و جایگاه زنان در جامعه ایرانی
پنجشنبه ۲۴ اسفند ۱۴۰۲، ساعت ۱۰ صبح
آدرس: خ فرشته، خ فیاضی، بعد از چناران، پلاک ۵۰، مجموعه فرهنگان فرشته
تلفن هماهنگی برای شرکت در نشست:
09103309733
Audio
سیمین کاظمی
نشست جایگاه زنان در جامعه ایران
۲۴ اسفند ۱۴۰۲
کتابفروشی فرهنگان فرشته
برگزار کننده: مرکز فرهنگی آرتمیس
@drsiminkazemi
تبعیضی که فقط علیه یکتا های سینما نیست

سیمین کاظمی
@drsiminkazemi
🔸هنرپیشه های زن نیز مانند همه زنان از نابرابری جنسیتی رنج می برند، اما آنها به منابع و امکاناتی دسترسی دارند که به طور فردی با این نابرابری ها مقابله کنند. مثل مورد یکتا ناصر و حضانت دخترش. او توانست با یک پست در اینستاگرام توجه مخاطبان را به مشکل حضانت دخترش جلب کند. بعد از آن دادگاه به طور فوق العاده در نوروز برگزار شد و او فعلا فرزندش را در کنارش دارد. مورد یکتا ناصر در صورتی به لحاظ اجتماعی ارزشمند است که بتواند پرسش گری، تأمل و مطالبه گری درباره قانون ناعادلانه حضانت را در جامعه برانگیزد و قانونگذار را ترغیب به بازنگری در چنین قانونی بنماید.
اما مورد یکتا ناصر در حال حاضر از حد فردی فراتر نرفته و به عنوان امر فردی مطرح شده و تلاش دستگاه قضایی هم این بود که این مورد به عنوان مشکل یک چهره سینمایی و همسرش فیصله پیدا کند. این در حالی است که حضانت فرزند مشکلی است که اکثر زنانی که در آستانه طلاق هستند یا طلاق گرفته اند با آن دست به گریبانند و به حکم قانون از دیدار فرزندان شان محرومند یا محدود شده اند.

🔸از این زنان در اطراف ما بسیارند. من زنی را می شناسم که دادگاه حضانت فرزند را به شوهرش داده و او تنها چند روز در ماه حق دیدار فرزندش را دارد اما همسر سابق به لطایف الحیل همین را هم از او دریغ می کند، حالا آرزوی این زن دیدن عکسی جدید از فرزندش است. ماه پیش بیمار زنی را دیدم که در آستانه طلاق بود و دچار اضطراب و افسردگی، اشک هایش سرازیر شد که می ترسد شوهرش بچه ای را که پاره ای از وجود اوست بگیرد. او نمی توانست زندگی بدون فرزندش را تصور کند.

🔸از این زنان و مادران فرزند از دست داده بسیارند اما مانند یکتا ناصر صدایشان به جایی نمی رسد و مشمول مرحمت ویژه قضات نمی شوند. از دست دادن فرزند کابوسی است که آسایش و آرامش را از زندگی زنان می گیرد و همین باعث شده که مردان از آن به عنوان ابزار فشار استفاده کنند. چنانکه بعضی مردان اعطای حضانت فرزند را به صرفنظر کردن زن از مهریه مشروط می کنند و برخی دیگر از حق حضانت استفاده می کنند تا زن در رابطه پرتنش و محیط خشونت بار بماند و فکر طلاق را از سر بیرون کند. این گروکشی از زنان و عاطفه شان به فرزند را قانون برای مردان ممکن کرده است.

🔸قانون مدنی فعلی بر مالکیت پدر بر فرزند استوار است، و برای حضانت هم از زنان سلب صلاحیت کرده  و این حق را به مردان اعطا کرده است. این در حالی است که با رویکردی منصفانه حضانت کودک می تواند به طور عادلانه به هر دو والد اعطا شود نه این که زنان از دیدار و زندگی با فرزند محروم یا محدود شوند.

🔸چنانکه گفته شد، بر خلاف هنرپیشه ها صدای توده های زنان به جایی نمی رسد ولی مورد یکتا ناصر می تواند شروعی باشد برای یک حرکت جمعی که در آن زنانی که از حق حضانت فرزندشان محروم شده اند، تجربه های شان را بازگو کنند. طرح این تجربه های سراسر اندوه می تواند تلنگری باشد بر وجدان جمعی و آگاهی از رنجی که زنان از قانون نابرابر خانواده می برند و شکل گیری مطالبه ی مساوات زن و مرد در برابر قانون.
ششم فروردین ۱۴۰۳
HTML Embed Code:
2024/03/29 07:44:05
Back to Top