TG Telegram Group Link
Channel: تربیت کودک و نوجوان⁦👨‍👩‍👧‍👦
Back to Bottom
کتاب تکنیک‌های های فرزندپروری دکتر جهانشاهی(قسمت ۲۴)

می‌خواهیم یه تکنیک دیگه رو که مشابه تکنیک منشیه معرفی کنیم که کمک می‌کنه ذهن فرزندمون رو مرتب و منظم کنیم و به خصوص کمک کنیم تا خودش به نتیجه مورد نظر برسه.

بزارین اینطور شروع کنم. با تکنیک گوش کردن ساده که آشنا بودین. توی اون تکنیک برای همدردی با احساسش، خیلی ساده با گفتن آهان ، آره و ..‌. بدون اینکه چیزی بگیم، فقط گوش می دادیم تا احساسش رو بهتر بفهمیم و بپذیریم. یعنی بهتر با فرزندمون همدردی کنیم.

اونجا تو تاکتیک احساس، قصد نداشتیم بهش آگاهی هم بدیم، اما اینجا می‌خواهیم فعالانه‌تر برخورد کنیم .‌علاوه بر همدردی، آگاهی هم بدیم. چطوری؟ با تکنیک گوش کردن فعال.
تکنیک گوش کردن فعال اینطوریه که با گوش کردن ، تکرار و تفسیر حرف‌های اون، در کنار فهمیدن احساسش و پذیرفتن اون، بهش آگاهی هم می‌دیم، یعنی ذهنش رو به سمت نتیجه‌گیری بهتر هدایت می‌کنیم.

در گوش کردن فعال، گوش کردن به احساس اون خیلی مهمه.
یعنی فقط به حرفاش دقت نکنیم، به احساسش هم توجه داشته باشیم. این احساس بیشتر از طریق حالت چهره و حرکات بدن شنیده می‌شه.

مادر: سلام پسرم ، امروز مدرسه چطور بود؟
پسر خسته و بی‌حال جواب نمیده.
مادر : خوش گذشت؟ صبحانه ات رو تو مدرسه خوردی؟
پسر جواب نمیده.
مادر : بشین واست ناهار بیارم.
پسر. گرسنه ام نیست.
مادر : خسته شدی؟ یه چیزی بخوری ، خوب میشی. تو مدرسه اتفاقی افتاده؟
پسر: امروز، آقا معلم دعوام کرد.
مادر: چرا؟ باز چی شده؟
پسر: مشقام کثیف بود.
مادر با عصبانیت : قرار بود مشقات رو روی میز بنویسی که کثیف نشه.  میزاری تا شب میشه، خسته میشی، اون وقت هرجا میلت کشید،  می‌نویسی. خب به معلمتون چی گفتی؟
پسر جواب نمیده.
مادر : حالا بیا ناهار بخور، این دفعه پسر خوب و مرتبی باش. هم خودت راحتی، هم معلمت، هم مامانت. این اخمات رو هم باز کن، همش قیافت اینجوریه.
پسر: گرسنه ام نیست، غذا نمی‌خورم.
مادر با عصبانیت بیشتر : ببین، همین کارا رو می‌کنی. غذا نمی‌خوری، خسته میشی‌ . بازم میری پی بازی. شب که میشه، مامان مشقام رو ننوشتم، الان میری بازی بعد هم میری مشقات رو می‌نویسی.
دفترت کثیف میشه ، بیا بنشین غذات رو بخور. اه، همش باید، من بگم چیکار کنی، چیکار نکنی ، کاش بزرگ می‌شدی، اینقدر نامرتب و بد اخلاق نبودی. زود باش لباسات رو در بیار ، بیا غذا بخور. لباسات رو بذار روی جا لباسی، دوباره نبینم رو تخت خوابت ولو کردی.
گیج که نشدین، نمایش رفتار یک مادر ناشی و نابلد بود با پسرش که به جای بازی فرزند پروری، معلوم نبود داره با اعصاب و شخصیت بچه‌اش چیکار می‌کنه . رفتارش خیلی خیلی بد و غیر انسانی بود .مگه نه؟

مطمئن هستم شما که با تکنیک‌های فرزندپروری آشنا شدین،  دیگه اینطوری پسرتون رو سرزنش نمی‌کنید، بعد هم بگین: "  نمی‌دونم چرا درس نمی‌خونه؟" "  نمی‌دونم چرا افسرده شده ؟" " نمی‌دونم چرا معتاد شده ؟" و ...
اگه اینطوری برین روی اعصاب بچه عاقبتش همین‌هاست، مگه نه؟

حالا ببینیم توی نمایش بعدی  که مادر داره تکنیک گوش کردن فعال را اجرا می‌کنه،  چطور بدون ناراحتی و نصیحت و دعوا...

مامان : سلام پسرم ، حالت خوبه ؟
پسر خسته و بی‌حاله و جواب نمیده.
مادر:  مدرسه خوش گذشت؟
پسر جواب نمیده.
مادر:  چیزی شده؟ به نظر ناراحتی؟(بیان احساس )
پسر: امروز ، آقا دعوام کرد.
مادر : واسه چی؟
پسر: مشقام کثیف بود.
مادر: کثیف بود؟
پسر : روش غذا ریخته بود.
مادر : حتماً دفترت خراب شده بود.
پسر : آره خیلی ضایع بود.
مادر : وقتی آقا دعوات کرد ،خیلی ناراحت شدی؟(بیان احساس و همدردی .چرا همدردی؟ چون به او حق می‌داد که ناراحت باشه . هم فهمید و هم پذیرفت.)
پسر:  آره
مادر : خجالتم کشیدی؟(بیان احساس و همدردی)
پسر: آره. دوشنبه هفته پیش هم که مشقام رو موقع شام نوشته بودم، کثیف شد‌.
مادر: آره ، یادمه‌ !حالا چه تصمیمی گرفتی؟ می‌خوای چیکار کنی؟ (خودت چی فکر می‌کنی)
پسر : نمی‌دونم.
مادر : فکر می‌کنم بهتره یه کاری بکنی که دفترت کثیف نشه. حدس می‌زنی چیکار؟
پسر : امروز می‌خوام ناهار که خوردم، بعد مشقام رو بنویسم، اینطوری مشقام کثیف نمی‌شه. زود می‌نویسم،بعدش میرم بازی.
مادر : فکر خوبیه اول ناهار می‌خوری ، بعد مشقات رو می‌نویسی، بعد میری بازی.
پس منم تا لباست رو عوض می‌کنی و با میکروب‌های دستت خداحافظی می‌کنی، میرم ناهارو بکشم.
❇️❇️❇️
دیدین چطوری مادر فعالانه گوش می‌داد. اینجا مثل تکنیک گوش کردن ساده گوش کرد، اما به جای آهان گفتن، حرف بیشتری می‌زد. مثل " واسه چی؟ خجالتم کشیدی؟"
و امثال این‌ها.
توی این نمایش، مادر احساس پسرش رو موقعی که معلم دعواش کرده بود، درک کرد و بعد فکر پسرش رو هدایت کرد به سمت اینکه بدونه چی باعث شده امروز ناراحت بشه و آخر کار، کاری کرد که خودش تصمیم بگیره چیکار باید بکنه.

نکته های طلایی رفتار با کودکان و نوجوانان
@childeducation
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
موفقیت این نیست که
هرگز اشتباه نکنیم بلکه این است که
یک اشتباه را دوباره تکرار نکنیم . . .🌱💚

درود سه شنبه بهاری تون به نیکی
@childeducation
تمارض در کودکان ( دلایل و راهکارها)


تمارض ، به‌نوعی نقطه مقابل بهانه‌ گیری کودک است: در بهانه‌گیری، فرزندتان از چیزی خوشش می‌آید و برای داشتنش بهانه می‌گیرد؛ اما در تمارض، از چیزی خوشش نمی‌آید و برای اجتناب از آن، علائم بیماری‌هایی مانند سرماخوردگی را جعل می‌کند. گاهی این تمارض‌ها به‌حدی زیرکانه است که کاملا باعث فریب شما می‌شود.

در اختلال ساختگی بزرگسالان هم، البته با یک تفاوت بسیار مهم، اتفاق مشابهی می‌افتد: هدف از جعل علائم بیماری در تمارض، به‌دست‌آوردن منفعتی مشخص مانند نرفتن به مدرسه است؛ اما در اختلال ساختگی، سود مشخصی نصیب فرد تظاهرکننده نمی‌شود و حتی خودش هم از علت رفتارش آگاهی دقیقی ندارد.

چرا کودکان تمارض می‌کنند؟
دلایل زیادی برای وانمودسازی علائم بیماری توسط کودکان وجود دارد که شما باید ابتدا آن‌ها را شناسایی و برطرف کنید:

جورکردن بهانه برای مدرسه‌نرفتن به‌ دلایلی مانند مواجهه با قلدری در مدرسه
عدم آماده‌ سازی فرزند اول برای تولد فرزند دوم و جعل علائم توسط کودک بزرگ‌تر برای جلب توجه شما
احساس خستگی از وظایف درسی یا خانگی
برقراری ارتباط با پدر و مادر شاغل و کم‌توجه
در جمع‌بندی نهایی، این دلایل را می‌توان به ۲ دسته تقسیم کرد:

اجتناب از رویدادهای آزاردهنده
در این مواقع، فرزندتان از موضوعی خوشش نمی‌آید یا از چیزی ترسیده است، اما به‌هر‌دلیلی نمی‌تواند آن را به‌صورت مستقیم بیان کند؛ بنابراین، از علائم جسمانی‌سازی برای اجتناب کمک می‌گیرد. مثلا:
تکالیفش را درست انجام نداده است؛
به مشکلی مانند مسخره شدن کودک در مدرسه بر خورده است؛
یا از شخصی در مهمانی خوشش نمی‌آید و در خانه‌ماندن را ترجیح می‌دهد.
جلب توجه
شاید هم فرزندتان صرفا برای جلب توجه شما خود را به مریضی می‌زند. اگر شما و همسرتان همواره سرگرم کارهای خودتان باشید و وقتی برای فرزندتان در نظر نگیرید، توسل او به تمارض برای جلب توجه، کاملا طبیعی است. شما باید نیاز به توجه و تایید در فرزندتان را جدی بگیرید، زیرا عدم ارضای آن در کودکی، احتمال بروز مشکلاتی مانند اختلال شخصیت نمایشی در نوجوانی را افزایش می‌دهد.

چطور انواع تمارض درکودکان را تشخیص دهیم؟
شما نباید بی‌گدار به آب بزنید و بی‌دلیل او را متهم به تمارض کنید. حتی اگر یکبار هم چنین اتفاقی بیافتد، فرزندتان اعتمادش را نسبت به شما از دست خواهد داد. شاید هم دیگر از گفتن موارد ضروری به شما صرف‌نظر کند!!! اولین قدم برای فهم اینکه آیا کودک شما تظاهر به بیماری می‌کند، ارزیابی وجود بیماری است.

از راهکارهای زیر برای فهم واقعی‌ یا ساختگی‌بودن علائم بیماری توسط فرزندتان استفاده کنید:

علائم بیماری را از فرزندتان بپرسید.
اگر فرزندتان به‌صورت مبهم و سربسته درباره نشانه‌های جسمانی زودگذر صحبت می‌کند، احتمال وانمود‌کردن وجود دارد. از طرف دیگر، اگر نشانه‌های او کاملا واضح و منسجم به یک بیماری یا سرماخوردگی اشاره دارند، پس خبری از فریبکاری نیست.
برای اطمینان بیشتر، علائم را ۲ بار از فرزندتان بپرسید. اگر آن‌ها در بار دوم شکایت‌ها‌ی‌شان را تغییر دادند، پس احتمالا در حال ناخوشنمایی هستند و یادشان رفته که دفعه قبلی چه چیزهایی گفته‌ بودند.

❇️با تمارض کودک چگونه برخورد کنیم؟
با کودک صحبت کنید و موارد لازم را به او بیاموزید.
گاهی‌ اضطراب کودک از تکالیف مدرسه یا موضوعات دیگر، باعث وسوسه او به استفاده از تمارض می‌شود. در چنین مواقعی، شما باید راهکارهای کاهش اضطراب، مانند گفت‌وگو درباره اضطراب یا نفس عمیق‌کشیدن را به او آموزش دهید.

🔅علائم را تا حدودی جدی بگیرید
هرچه بیشتر به علائم ساختگی فرزندتان بها بدهید و بیشتر لی‌لی به لالایش بگذارید، احتمال اینکه دوباره و حتی در موقعیت‌های جدید از آن‌ها استفاده کند، بالاتر می‌رود. بنابراین، تاحد امکان به این علائم پروبال ندهید، بلکه به همراه او مشکل اصلی مانند ترس و اضطراب را پیدا کنید.

🔅برای وقت‌گذارانی با فرزندتان برنامه داشته باشید
تمارض کودک گاهی صرفا برای جلب توجه شما است. قبول که این روزها همه سرشان شلوغ است و حتی برای برنامه‌های شخصی هم زمان کم می‌آورند، اما حتما بین همه این شلوغی‌ها باید جایی برای فرزندتان هم باشد! او به شما نیاز دارد و البته شما هم به او؛ پس قدر وجودش را بدانید و برنامه روزانه مشخصی برای وقت‌گذرانی با او بچینید.

تمارض هم مثل مشکلات رفتاری دیگری مانند حاضرجوابی کودک، یکی از شیوه‌های ناپخته او برای اجتناب از موقعیت‌های آزاردهنده است. در هنگام بروز این مشکل، واکنش شما اهمیت زیادی دارد. اگر زیادی به علائمش توجه کنید، تمارض‌هایش هر روز بیشتر می‌شود و اگر آن‌ها را نادیده بگیرید، اعتمادش را به شما از دست می‌دهد. بنابراین، باید راهی میانه برگزینید: فرض‌تان را بر راست‌گویی فرزندتان بگذارید و علائم را کاملا بررسی کنید.
@childeducation
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
کاترین! هیچ وقت تسلیم نشو
خیلی چیزها رو در درونت داری و نجیب ترینشون، احساس خوشبختیه.
فقط منتظر مردی نباش که باهات کنار بیاد. این اشتباهیه که خیلی از زن ها دچارش میشن.
تو خودت خوشبختی رو پیدا کن!
📕 #مرگ_خوش
#آلبر_کامو

درود دوستان چهارشنبه تون پربرکت
🪷🪷🪷🌱🌱🌱
@childeducation
کتاب تکنیک‌های های فرزندپروری دکترجهانشاهی فرد (قسمت ۲۵)

فکر می‌کنم وقتشه که از بحث تاکتیک‌ها خارج بشیم و بریم سراغ موضوع بعدی
داشتیم بازی فرزندپروری را آموزش می‌دادیم، اول بازیکن‌ها را معرفی کردیم ،بعد قانون‌های بازی رو گفتیم، بعد چند مورد از تاکتیک‌ها رو. اگه موافق باشین بریم سراغ خطاها و در آخر، چون هیچکس بدون تمرین هیچ بازی ای رو یاد نگرفته، با حل چند تا تمرین، تکنیک‌های بیشتری رو هم توضیح بدیم. موافقین؟ بریم سراغ خطاها در بازی فرزندپروری

خطاها در فرزندپروری
خطا در بازی فرزندپروری ، یعنی کاری یا رفتاری که از پدر و مادر سر بزنه و واضحا کار نادرستی باشه. با این توضیح ، میشه گفت در بازی فرزند پروری، انواع مختلفی از خطاها را داریم و اینجا، فقط به چند موردشون اشاره می‌کنیم. اولین خطایی که می‌خوام معرفی کنم، خطای توبدیه، اسم خطاها رو حفظ کنید.

خطای تو بدی
یعنی پدر یا مادر کاری بکنند که معنی اون این باشه که فرزندشون بده. دقت کنید. بچه‌ها کار بد می‌کنن، اما بد نیستند. اونچه بده و باید تنبیه بشه، رفتار بچه است. کار نادرستشه، نه خودش.
پس هرگز کاری نکنید که معنی اون این باشه:" تو بد هستی."
یکی از رایج‌ترین انواع خطای تو بدی، سرزنش کردنه‌.
تا حالا سرزنش کردین؟ سرزنش شدین؟ همینقدر بدونین که رایج‌ترین موقعی که پدر یا مادر ممکنه مرتکب این خطا بشن، موقعی هست  که دارن به بچه‌شون کمک می‌کنند، مشقاشو بنویسه یا کمک می‌کنن غذا بخوره.
به رفتارتون در اینجور وقت‌ها دقت کنید.

خطای بعدی، خطای تو مهم نیستی.

خطای تو مهم نیستی
مثل مورد زیر .بچه مهمتره یا...

مامان: امروز یه غذای خوشمزه درست کردم.
بچه : چی داریم؟
مامان : قورمه سبزی.
بچه : دوست ندارم. من شیر کاکائو می‌خورم.
مامان: چی؟ دوست نداری؟ چرا ؟ خیلی خوشمزه است؟ بابا خیلی دوست داره.

خطا: بابا مهمه، تو مهم نیستی.

بچه: مامان، ولی من دوست ندارم.
مامان: به خدا، اگه نخوردی، بدم میاد . خیلی زحمت کشیدم، تو که نمی‌خوای مامان رو ناراحت کنی؟
خطا: من مهم هستم، تو مهم نیستی.

خطای انتظار

خطای بعدی خطای انتظاره
وقتی مرتکب خطای انتظار شدیم که از بچه انتظار داشته باشیم، نه از خودمون. چطوری؟
مثلاً اگه از بچه انتظار داشته باشیم که بفهمه ما چی می‌خوایم بگیم ؛ اما از خودمون انتظار نداشته باشیم که واضح و درست حرف بزنیم ،خطا کردیم.

یا از بچه انتظار داشته باشیم باهامون همکاری کنه ، اما از خودمون انتظار نداشته باشیم ، حداقل باهاش همدردی کنیم تا باهامون همکاری کنه . خطا کردیم.
پس به این نکته دقت کنید:  اگه کسی باور داشته باشه که با تغییر رفتار خودش، با یاد گرفتن تکنیک‌های درست و ‌..‌.،می‌تونه باعث تغییر رفتار فرزندش بشه، اون کسیه که از خودش انتظار داشته، نه از فرزندش. پس خطای انتظار نداشته، اما اگه کسی از بچه انتظار داشته باشه که خوب باشه، ولی خودش تلاش نکنه ، مرتکب خطای انتظار شده.

پدر و مادرهای عصبی و خسته، بیشتر خطای تو بدی می‌کنند.
پدر و مادرهایی که فرزند پروری بلد نیستند،
یا اعتماد به نفسشون ضعیفه، بیشتر مرتکب خطای انتظار میشن.


نکته های طلایی رفتار با کودکان و نوجوانان
@childeducation
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
تجملات هیچ‌وقت
جاذبه‌ای برایم نداشت؛

چیزهای ساده را دوست دارم، کتاب‌ها را، تنهایی را، یا بودن با کسی که من را می‌فهمد ...
#دافنه_دوموریه
🌱🌱🌱🌱🌱
امروز وقتشه زنجیرهای ترس و ناامیدی رو پاره کنی و اوج بگیری

درود آخرین پنجشنبه فروردین ماهت بخیر رفیق🌱
@childeducation
نشانه‌های کمبود اعتماد به نفس در نوجوانان و تکنیک های افزایش اعتماد به نفس در آنها چیست؟

برخی از رفتارها و علائمی که در رفتار نوجوانان ظاهر می‌شود، نشان‌دهنده سطح اعتماد به نفس در آنها است. کسانی که نشانه‌ها و علائم زیر را دارند، معمولاً اعتماد به نفس کافی در وجودشان شکل نگرفته است:

در پذیرش تعریف و تمجید دیگران دچار مشکل هستند و احساس خوبی به آنها دست نمی‌دهد.

زبان بدنشان گویای کمبود اعتماد به خود است، برای مثال، سرشان را پایین می‌اندازند یا از برقراری تماس چشمی فرار می‌کنند.

به فعالیت‌های گروهی علاقه‌ای ندارند و از پیوستن به تیم‌ها و گروه‌ها خودداری می‌کنند.

در کلاس درس در بخش انتهایی اتاق می‌نشینند.
از موقعیت‌های اجتماعی خوششان نمی‌آید و بدبین هستند.
خجالتی‌اند و این موضوع در رفتارشان مشهود است.
از تلاش‌کردن در موقعیت‌های چالش‌برانگیز خودداری می‌کنند و معتقدند که شکست خواهند خورد.

نقش والدین در ایجاد اعتماد به نفسفرزندان

والدین اثرگذاری شدیدی در شکل‌دهی اعتماد به نفس فرزندانشان دارند. برخی از والدین با سخت‌گیری بیش از حد یا کنترل همه‌جانبه امور مربوط به نوجوانان، مانع از آن می‌شوند که شخصیت فرزندانشان شکل بگیرد و نقاط ضعف و قوتشان کشف شوند.
نوجوانی که مجالی برای ابراز خود ندارد، به خود و توانایی‌هایش هم اعتماد پیدا نمی‌کند. رفتار والدین بی‌خیالی که فرزند را نادیده می‌گیرند و او را حمایت نمی‌کنند هم در سر دیگری از طیف رفتارهای غلط باعث کاهش اعتماد به نفس نوجوانان می‌شود.

تکنیک های افزایش اعتماد به نفس در نوجوانان دختر

اگر دختر نوجوانی در منزل دارید که با مشکل کمبود اعتماد به نفس روبه‌رو است، باید به او کمک کنید که از این وضعیت دور شود. از جمله توصیه‌ها در این زمینه، موارد زیر هستند:

🔅هرگز در ایجاد احساس بد نسبت به اندام و ظاهر نوجوان نقشی نداشته باشید.
🔅با تعریف و تمجید از او مانع از آن شوید که در دام قضاوت قیافه و ظاهر خود گرفتار شود.
🔅به او یاد بدهید که دنیای تبلیغات و رسانه‌ها سعی دارند با ارائه استانداردهای ظاهری مشخص سود ببرند. او را متوجه این موضوع کنید که معیارهای تحمیلی زیبایی اصلا درست و ارزشمند نیستند.
🔅به او نشان بدهید که ارزشمند است و لزومی ندارد که برای محبوب‌بودن، همه را از خود راضی نگه دارد.
🔅نوجوان را تشویق به فعالیت‌های ورزشی و تیمی کنید.
🔅مادران از قرض‌دادن لباس‌های خود به دختر نوجوانشان خودداری کنند و اجازه بدهند که شخصیت و استایل او براساس نظرات خودش شکل بگیرد.
🔅در تشکیل پایه مهارت‌هایی که ربطی به ظاهر فرد ندارند، به نوجوان کمک کنید.
🔅از زنان دیگر بد نگویید و نگاه جنسیتی را از رفتار و حرف‌هایتان کنار بگذارید.
🔅محبتی بی‌قید و شرط به او ابراز کنید.

تکنیک‌های  افزایش اعتماد به نفس در نوجوانان پسر

پسران و دختران نوجوان دچار کمبود اعتماد به نفس می‌شوند و باید برای هر دو زمان کافی کنار بگذارید تا بتوانند پایه‌های اعتماد به نفسی قوی را بنیان بگذارند. از جمله توصیه‌ها برای کمک به شما در این زمینه، موارد زیر هستند:

🔅پسران در مدرسه درگیر مشکلات بیشتری نسبت به دختران هستند و معمولا موضوعاتی مانند قلدری برخی از دانش‌آموزان وجود دارد. باید به آنها جسارت نترسیدن از چنین افرادی را بدهید.
🔅با تقویت مهارت‌های مختلف در نوجوان خود به او ارزش و شخصیتی بدهید که به راحتی زیر سؤال نمی‌رود و احساس کمبود نمی‌کند.
🔅الگوی خوبی برای نوجوان باشید و با نشان‌دادن اعتماد به نفس و شجاعت در رفتارهایتان، به طور غیرمستقیم، او را هم شبیه خود کنید.
🔅به نوجوان اطلاعاتی درباره رسانه و تبلیغات منفی‌اش برای تحمیل ارزش‌های دروغین ظاهری زندگی ، بدهید. نگذارید که ذهنی جنسیت‌زده داشته باشد.

نکته های طلایی رفتار با کودکان و نوجوانان
@childeducation
#پائولو_کوئیلو تو کتاب کیمیاگر میگه:
"آدما وقتی به گنج برسن ازش رد میشن؛ چون به گنج اعتقاد ندارن!"
ما هم یه وقتا از کنار بهترین آدمهای زندگیمون به سادگی رد میشیم..
چون فکر میکنیم بقیه قراره از اون بهتر باشن!

درود آدینه بهاری تون به نیکی
🌻🌻🌻🌻🌻🌻
@childeducation
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
تکنیک های رفتار با بددهنی کودکان
🔅🔅🔅🔅🔅
@childeducation
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
آرزو میکنم
در ناباورانه ترین حالت زندگیتون
اون اتفاقای قشنگی
که فکرشم نمی کنید بیفته

درود اولین روز از اردیبهشت ماهتون بخیر💛

@childeducation
کتاب تکنیک‌های های فرزندپروری دکتر سعید جهانشاهی فرد (قسمت ۲۶ )

خطاها در فرزندپروری

خطای نادیده گرفتن
خطای بعدی خطای نادیده گرفتنه، وقتی بچه رو نمی‌بینیم، وقتی احساسش رو، سلیقه و علاقه اون رو نمی‌بینیم، مرتکب خطای نادیده گرفتن در فرزند پروری شدیم.
مثل نمایش بعد
مادر : عزیزم ، ناهار حاضره.
بچه در حالی که مشغول تماشای تلویزیون است: گرسنم نیست.
مادر: بیا عزیزم من ناهار درست کردم، خوشمزه است.
بچه: گرسنه ام نیست مامان.
مامان: ساعت ۱ بعد از ظهره.
بچه با بی‌توجهی : مامان، گرسنم نیست.
مادر : الهی قربونت برم، دلخور میشم ناهار نخوری، کلی زحمت کشیدم ، ناهار به این خوشمزگی درست کردم.
بچه با بی‌توجهی : گرسنم نیست.
مادر: ببین چقدر زحمت کشیدم . دلت میاد نخوری؟
بچه: گرسنم نیست.
مادر رو به پدر : تو یک چیزی بهش بگو .
پدر : پاشو عزیزم، ناهار سرد میشه. مامانت خیلی زحمت کشیده.
بچه : گرسنم نیست.
پدر : مامان رو دلخور نکن .
بچه : گرسنم نیست .
پدر با عصبانیت : پاشو بچه ،پاشو.
بچه : گرسنم نیست.
مادر رو به پدر : یک چیزی بهش بگو .
پدر : چی بگم آخه؟ تو هم همش خلق ما رو تنگ می‌کنی.
بچه : مامان چی داریم؟ ناهار چیه؟ فسنجون، آخ جون.

فهمیدین چی شد ؟ نکنه بچه رو نادیده گرفتین. یک بار دیگه نمایش رو بخونین... خب حالا بگین :چرا بچه گشنش نبود؟
درسته، گرسنش بود، اما تلویزیون می‌دید. احتمالاً کارتون تام و جری ،اما پدر و مادرش این موضوع رو ندیدن. اصلاً این بچه رو ندیدن. اون‌ها شکم گرسنه خودشون رو می‌دیدند و غذای خودشون و ساعت ۱ بعد از ظهر و خوشمزگی غذا رو، اما فرزندشون رو که مشغول تماشای تلویزیون بود، ندیدند. پس چه خطایی مرتکب شدند ؟خطای نادیده گرفتن.
و علاوه بر اون ، دیگه چه خطایی توی نمایش بود ، می‌تونین حدس بزنین؟
خطای تو مهم نیستی. جالبه نه؟  غذا و ساعتی یک بعد از ظهر و دلخور نشدن مامان مهمتر بود از احساس و علاقه خود بچه.
🔅🔅🔅
خوب، خطای نمایش بعدی رو حدس بزنید:
مادر : پاشو عزیزم ، وقت ناهاره.
بچه در حالی که مشغول تماشای تلویزیونه: گرسنم نیست.
مادر : یعنی چی گشنم نیست.( مادر تلویزیون رو خاموش می‌کنه) پاشو ، بدو دستاتو بشور.
بچه گریه می‌کنه
مادر : از این اداها از خودت در نیار ، بدو دستاتو رو بشور ، به بابات میگم غذا نمی‌خوریا.
بچه گریه کنان کنار سفره می‌نشینه.
مادر: آفرین عزیزم ، چی برات بکشم ؟
بچه : دوست ندارم.
مادر: به خدا اگه نخوردی، دیگه خودت می‌دونی، نه تو نه من.
بچه : مامان؟! ( و گریه می‌کنه .)
مادر : غذات رو تا آخرش می‌خوری. همین که گفتم.
فقط یک لحظه خودتون رو جای این بچه بزارین، بعداً ببینین مادر چه خطاهایی مرتکب شد. درسته خطای سوء استفاده از قدرت.

خطای سوء استفاده از قدرت

یک پدر مادر خوب، باید قدرت داشته باشند. اما نباید زور بگن، نباید زورگویی کنن. این مادر باید می‌دید که بچه داره تلویزیون می‌بینه. می‌تونست باهاش همدردی کنه یا هر کاری به جز سوء استفاده از قدرتش.


نکته های طلایی رفتار با کودکان و نوجوانان
@childeducation
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
اگر دارید رشد میکنید ولی بقیه پشت سرتون حرف میزنن، خیلی بهشون توجه نکنید به قول آندره ژید تو کتابش میگه:

«هر چه بالاتر رَوی، از نظر آنان که پرواز نمی دانند کوچکتر به نظر می‌رسید!»

پس فقط به اوج گرفتنت ادامه بده

درود دومین روز اردیبهشت ماهت بخیر رفیق
⚘️⚘️⚘️⚘️
@childeducation
چطور با کودکان در مورد جنگ صحبت کنید و چگونه به آنها احساس امنیت بدهید؟ (قسمت اول)

اخبار، تلویزیون، پر است از صحنه‌های جنگ ایران و اسرائیل و فلسطین اشغالی و ...
بچه‌ها این چیزها را می‌بینند و به شدت نگران و مضطرب می‌شوند. اما ما باید چه کار کنیم؟ آیا باید در مورد جنگ با کودکانمان صحبت کنیم؟ و واقعاً چطور با بچه‌ها در مورد جنگ حرف بزنیم و چگونه به آنها احساس امنیت بدهیم؟

درگیر شدن کشورها در جنگ می‌تواند تأثیر عمیقی روی کودکان بگذارد. حتی اگر درگیری هزاران کیلومتر با شما فاصله داشته باشد، باز هم نیاز عمیق کودک پیش‌دبستانی به دیدن جهان به عنوان مکانی امن و قابل پیش‌بینی را تضعیف می‌کند.

کودکان در این سن به درگیری‌های مسلحانه واکنش‌های مختلفی دارند. اگر کودک نوپا یا پیش‌دبستانی شما مستقیماً تحت تأثیر جنگ قرار نگرفته باشد و در معرض تصاویر مکرر تلویزیونی از نبرد یا شهرهای ویران‌شده با بمب‌ها قرار نگرفته باشد، ممکن است واکنش اندکی داشته باشد یا هیچ واکنشی نداشته باشد.

یک بچۀ دبستانی اگر به طور مستقیم تحت تأثیر این رویداد قرار نگرفته باشدو در معرض تصاویر تلویزیونی مکرر از آن قرار نگرفته باشد یا در مدرسه چیزهای ترسناکی نشنیده باشد، ممکن است به آن نسبتاً بی‌اعتنا باشد. اما بچۀ کلاس دوم یا سوم ممکن است به شکل غافلگیرانه‌ای به آن توجه نشان دهد و می‌تواند سؤالات زیادی داشته باشد.

در واقع، کودکی در این سن احتمالاً بیش از هر چیز، به ناراحتی والدینش واکنش نشان می‌دهد. مهم است که سعی کنید وقتی فرزندتان کنار شما است احساسات خود را کنترل کنید و به او اطمینان دهید که در امان است. یکی از بهترین کارهایی که می‌توانید انجام دهید محدود کردن و به صفر رساندن قرارگیری کودک در معرض اخبار تلویزیون  است.

کودکانی که همزمان با جنگ با تروماهای دیگری مانند طلاق والدین یا مرگ یکی از اعضای خانواده روبه‌رو هستند، بیشتر در معرض ریسک اضطراب هستند. همچنین حتی اگر همۀ چیزهای دیگر زندگی کودک خوب و سر جایش باشد ولی او متوجه احساسات اضطرابی شما یا افراد مهم اطرافش شده است یا آن‌قدر اطلاعات بشنود که بترسد و نگران شود، احتمالاً علائم پسرفت را نشان می‌دهد، یعنی ممکن است کوچک‌تر از سن خود رفتار کند، ناله کند یا بیشتر به شما بچسبد، در یادگیری استفاده از توالت پسرفت کند، نیمه‌شب‌ها بیشتر بیدار شود، خواب بد ببیند یا از دل‌درد شکایت کند. همچنین ممکن است در کلاس درس یا حین ورزش تمرکزش را از دست بدهد. اینها برای شما ناراحت‌کننده و دردسرساز است، اما واکنش‌هایی نرمال به اضطراب در دورۀ کودکی است. او در تلاش است تا به دورانی برگردد که جوان‌تر بود و احساس امنیت بیشتری می‌کرد.

فرزندتان را مرتب در آغوش بگیرید و نوازش کنید. در صورت تمایلش، او را به خوابیدن با عروسک محبوبش یا خوابیدن با چراغ خواب روشن تشویق کنید، یا حتی اگر احساس نیاز کرد و شما مشکلی با آن ندارید، بگذارید به تخت شما بیاید، حتی اگر شش ماه پیش تصمیم گرفت برای چنین کارهایی خیلی بزرگ شده است. اگر مشکوکید که او احساسات واقعی‌اش را ابراز نمی‌کند، گوش به زنگ علائم غیرکلامی اضطراب مانند اختلال در الگوی خواب، خط‌خطی‌ها و نقاشی‌های خشمگین یا غم‌انگیز، گوشه‌گیری غیرمعمول یا بازی پرخاشگرانه با سایر کودکان باشید.
سال‌های اوج آسیب‌پذیری ناشی از تروما شش تا 10 سالگی است. این زمانی است که بچه‌ها دسترسی مستقل‌تری به اطلاعات دارند، زیرا خارج از خانه و در مدرسه هستند. همچنین، دلگرمی‌های ساده‌ای که برای کودکان خردسال جواب می‌دهد برای بچه‌های بزرگ‌تر قابل باور نیست. در نهایت، مغز آنها از نظر فیزیکی آن‌قدر رشد نکرده است که بتواند برانگیختگی و ترس را بفهمد یا مدیریت کند. برای مثال یک بچۀ دبستانی آن‌قدر بزرگ شده که بفهمد مرگ  دائمی است، اما آن‌قدر بزرگ نیست که بداند با وجود تصاویری که از یک خیابان بمباران‌شده در آن سر دنیا دید، محلۀ او امن و بی‌خطر است.

در چنین مواقعی، یکی از بزرگ‌ترین فقدان‌ها غیر از مرگ انسان‌ها، از دست دادن حس کنترل داشتن است. کودکان تقریباً هیچ کنترلی روی زندگی خود ندارند و وقتی می‌بینند که والدینشان نیز کنترلی ندارند، وضعیت برای آنها بسیار ترسناک می‌شود. بنابراین والدین، حتی اگر ناراحت باشند، باید مقداری قدرت کنترل نشان دهند. مهم‌ترین حوزه برای اعمال کنترل، برنامۀ روتین خانه است. وعده‌های غذایی یا چرت روزانه را جا نیندازید. طبق معمول برای بازی به پارک بروید، او را به موقع بخوابانید و مطمئن شوید که مراقبان دیگر نیز نظم معمول روز را دنبال می‌کنند. شما باید مطمئن شوید که کودکتان احساس امنیت می‌کند و ایجاد احساس امنیت کاری است که همین برنامه‌های روتین زندگی انجام می‌دهند.


نکته های طلایی رفتار با کودکان و نوجوانان
@childeducation
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
بهار را ببین
چگونه از خود می تکاند
برگ های فرسوده را
تو هم جوانه ای بزن
سبز شو
بهار ادامه لبخندهای تو خواهد بود...

درود روز دوشنبه بهاری تون بخیر🍀

@childeducation
کتاب تکنیک‌های های فرزندپروری دکتر جهانشاهی فرد (قسمت ۲۷ )

ادامه خطاهای فرزندپروری

خطای دخالت
وقتی پدر و مادر مرتکب خطای دخالت می‌شن که در حریم خصوصی فرزندشون دخالت می‌کنند.
شایع‌ترین جایی که دخالت می‌کنند و خودشون را حق به جانب هم می‌دونن موقع غذا خوردنه.
وقتی رعایت احترام اون و بشقابش رو نمی‌کنن و غذا می‌ریزن توی ظرفش و میگن "بخور، برات خوبه " یا وقتی سر زده به اتاقش میرن، بدون اینکه در بزنن. یا وقتی دفتر خاطراتش یا وسایل شخصیش رو وارسی می‌کنند یا شاید..." چون مادر هستند" یا "دلواپس بچه‌شون هستند"  و ...

و یکی دیگه از جاهای رایج ارتکاب این خطا، وقتیه که کسی از بچه سوال می‌کنه، اما اون‌ها جواب میدن. مثل این مورد:

مهمان از دختر می‌پرسه : سلام خانم کوچولو، کلاس چندمی؟
مامان: کلاس سوم
مهمان رو به دختر: آفرین ، اسم معلمتون چیه؟
مادر  : خانم حسینی
و یا در اینجور موارد
مادر رو به دخترش : مشقات رو نوشتی ؟
دختر ساکته
پدر رو به مادر : می‌نویسه.

در واقع، می‌خوام بگم، وقتی بدون درخواست فرزندمان کاری براش می‌کنیم ، کسی از فرزندمون سوال می‌کنه، اما ما جواب می‌دیم. یا وقتی مادر و بچه دارند حرف می‌زنند، پدر وارد مکالمه اون‌ها می‌شه و جواب میده، فراموش نکنیم که داریم خطا می‌کنیم.

اگه باور نمی‌کنید که این رفتار شما خطاست، به یکی از خاطرات مشابه خودتون یا والدینتون مراجعه کنید، یا وقتی مادری داره این خطاها رو مرتکب میشه ، به صورت بچه‌اش نگاه کنید و ....
می‌تونید حدس بزنید ارتکاب این خطا چه اشکالی ایجاد می‌کنه ؟ اینطوری قانون استقلال تو بازی فرزند پروری شکسته می‌شه. یعنی بچه مستقل بار نمیاد، یعنی خودش نمی‌تونه از خودش دفاع کنه.خودش نمی‌تونه حرفشو بزنه.
درخواست کردن یعنی بیان خواسته و بیان احساس و این‌ها رو یاد نمی‌گیره و اون وقت، همین پدر و مادر شاکی می‌شن که چرا بچه‌شون نمی‌تونه از خودش مواظبت کنه، چرا وقتی سیگار بهش تعارف می‌کنند، نمی‌تونه خودش نه بگه، چرا نمی‌تونه بفهمه چقدر غذا براش کافیه تا چاق نشه یا لاغر نمونه، چرا نمی‌تونه...
بریم سراغ خطای بعدی

خطای دروغ
خطای دروغ مال وقتیه که پدر یا مادر به بچه دروغ میگن از دروغ‌های ساده‌ای مثل این:
غذا نخوردی  میگم لولو بخوردت.
یا دروغ‌هایی مثل این:
اگه غذا نخوردی، دیگه دوست ندارم.

خطای اختلاف والدین
اگه بچه بدون پدر و مادرش اختلاف نظر دارند ،تو هر زمینه‌ای هم که باشه اشکال نداره. اگه همدیگرو دوست ندارن اشکال نداره. ناراحت کننده است ، اما خطا نیست.
اما بچه‌ها اصلاً دوست ندارند، بفهمن یکی به اون یکی بد میگه یا توهین می‌کنه.
چه جلوی رو باشه، چه پشت سر و چه توی دلش. آخه بچه‌ها هم مثل ما نمی‌تونن تحمل کنند ، کسی به بابا یا مامانشون بد بگه، خیلی اذیت میشن‌ بدتر اینکه اگه جواب بدن به بابا یا مامان خودشون بد گفتن.

نکته های طلایی رفتار با کودکان و نوجوانان
@childeducation
✳️  ماوراء دانش:

📚 دوره آموزشی🔵 آنلاین و حضوری🔵

    ⭕️"مشاوره  و درمانگری اعتیاد"⭕️
  بر اساس مدل درمان نگهدارنده(MMT)

🔵 ویژه روانشناسان و مشاورین 🔵

⭕️⭕️سرفصل مطالب:
🔴 مقدمه اعتیاد(تعاریف و مفاهیم)
🔴 آشنایی با ماهیت بیماری اعتیاد و ویژگیها
🔴 آشنایی با انواع مواد مخدر موجود در ایران
🔴 تشخیص به موقع بیماری
🔴 مقابله با انکار اعتیاد
🔴 برخورد با انکار در خانواده
🔴 مدیریت وسوسه پس از ترک
🔴 انگیزه افزایی جهت درمان بهنگام
🔴 درمان ماتریکس مواد محرک
🔴 درمان MMT مواد مخدر
🔴 هم وابستگی درمانی خانواده اعتیاد

💎💎 مدرس: آقای دکتر بیوک تاجری (متخصص سلامت، درمانگر اعتیاد و مدرس دانشگاه)

زمان: پنجشنبه ها؛ از 6 اردیبهشت؛ ساعت 9‌ صبح تا 2 بعدازظهر

🔵 10جلسه 5 ساعته، هزینه هرجلسه آنلاین 250هزار تومان و حضوری 300 هزار تومان

🔴🔴 با ارائه گواهینامه درمانگری معتبر 🔴

👈👈 عضو شوید:
🔴 تلگرام:
https://hottg.com/UT_Mavara
🔴 واتساپ:
https://chat.whatsapp.com/FoAZq2CLF7H8Gay7FUu0YF
🔴 اینیستا:
https://instagram.com/ut_mavara1

📞 تماس:
021: 88983503_4
09199632895
09198203142
09394019081
👈 ارتباط مستقیم ادمین واتساپ:
http://wa.me/989198203142
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
شازده کوچولو پرسید :
کی اوضاع بهتر میشه؟

روباه گفت :
از وقتی بفهمی همه چیز
به خودت بستگی داره !
🌻🌻🌻🌻
درود سه شنبه بهاری تون بخیر
@childeducation
در مورد جنگ چگونه با کودکتان صحبت کنید؟ (قسمت دوم)

❇️کوتاه و با اطمینان توضیح دهید.
یک کودک پیش‌دبستانی ممکن است سؤالی را بپرسد که فقط اندکی با یک فاجعۀ خاص ارتباط دارد. مثلاً «وقتی آدم‌ها می‌میرن، چی می‌شه؟». می‌توانید از سؤال او به عنوان سکوی پرشی برای صحبت در مورد مرگ استفاده کنید، اما دقت کنید، چون در این مورد نگرانی اصلی او این است که «آیا من در امان هستم؟» به فرزندتان اطمینان دهید که او و همچنین شما و سایر اعضای خانواده نیز در امن و امان هستید. «همۀ ما خوبیم و حالمون خوب می‌مونه» کلمات مهمی هستند که کودکتان به شنیدنشان نیاز دارد.

❇️احساساتش را به رسمیت بشناسید.
در برابر این وسوسه که بگویید: «نگران نباش» مقاومت کنید. آیا وقتی شخصی این حرف را به شما می‌زند، احساس بهتری پیدا می‌کنید؟ احساسات کودک شما نیز واقعی است و باید بتواند آنها را ابراز کند. در عوض، می‌توانید بگویید: «من می‌دونم ممکنه احساس نگرانی کنی، چون شنیدی که سربازها دارن می‌جنگن. اما اون اتفاق خیلی خیلی دور از اینجاست».

❇️کودکتان را مطمئن کنید که امنیت دارد.
به او بگویید که بزرگسالان در تلاشند تا امنیت او و دیگران را حفظ کنند. برای کودکان پیش‌دبستانی معمول است که تصور کنند جنگی در نقطۀ دیگری از جهان می‌تواند به آنها و خانه‌شان نزدیک‌تر شود. به عنوان بزرگسال، گاهی اوقات سخت است که جدا از نگرانی‌های خودمان در مورد جنگی جاری و ضدحمله‌های محتمل در خاک خودمان، آرامش داشته باشیم و به دیگران اطمینان خاطر بدهیم. اما شما می‌توانید به فرزندتان بگویید و به خود یادآوری کنیدکه افراد زیادی برای حفظ امنیت ما تلاش می‌کنند.
دربارۀ کارهایی که همه، از ارتش گرفته تا پلیس برای محافظت از ما و پایان دادن سریع به جنگ انجام می‌دهند، صحبت کنید. این گروه محافظ امنیت شامل شما نیز هستید، یعنی «والدین کودک». اقدامات جنگی می‌تواند باعث شود که بچۀ دبستانی اعتماد خود به توانایی بزرگسالان اطرافش در دور نگه داشتن اتفاقات بد را از دست بدهد اما می‌توانید به او بگویید: «من هر جا بدونم خطری هست، مراقبت هستم. بعضی وقت‌ها ما از خطرهای تازه‌ای باخبر می‌شیم. برای همین از اون به بعد توی اون موقعیت‌ها هم مراقبت هستیم».

❇️آماده باشید تا بارها به موضوع برگردید.
تعجب نکنید اگر کودک شما به طور مکرر همین سؤالات را می‌پرسد. او هنوز ماندگاری و همیشگی بودن را نمی‌فهمد، بنابراین حتی اگر در مورد مرگ‌ها یا بمباران شنیده باشد، انتظار دارد همه چیز به زودی و به شکل جادویی به حالت عادی برگردد و وقتی این اتفاق نمی‌افتد ممکن است گیج شود. او ممکن است مدام در مورد اوضاع سؤال کند، به ویژه اگر ببیند که وضعیت ادامه دارد.

❇️در مورد همه چیز توضیح ندهید.
شما می‌توانید در این مورد صحبت نکنید، اما در شرایطی خاص! مثلاً اگر مطمئنید که کودک شما در مورد این جنگ چیز زیادی نشنیده است، مسئله را با او مطرح نکنید. در سن کم ایرادی ندارد و در واقع مصلحت است که بچه‌ها از رویدادهای ترسناک بین‌المللی بی‌خبر باشند.

❇️درک کودکتان را بسنجید.
به خاطر داشته باشید ممکن است درک فرزندتان آن‌قدری که به نظر می‌رسد، نباشد. بچه‌های دبستانی اغلب پخته‌تر از آنچه هستند به نظر می‌رسند. اگر بچه‌ای که در یک ناحیۀ کویری زندگی می‌کند تصاویری از بمباران بغداد ببیند، ممکن است کاملاً متوجه نشود که تصاویر تلویزیون مثلاً مربوط به عراق است و فکر می‌کند خیلی نزدیک‌تر به خانۀ او هستند». سعی کنید به شکلی باملاحظه فهم او از وقایع اخیر را بسنجید تا بتوانید هر گونه سوءتفاهم را برطرف کنید.

❇️از دلداری غیرکلامی استفاده کنید.
برخی از بهترین سرنخ‌های شما در مورد سطح اضطراب کودکتان به صورت غیرکلامی ظاهر می‌شود؛ از طریق بازی، الگوی خواب و غذا خوردن و این‌که آیا او نالان یا چسبنده به شما شده یا از جهت‌های دیگر پسرفت کرده است یا نه. مهم است که به شکل غیرکلامی نیز پاسخ دهید. اگر به نظر نگران است، بغل و بوسه‌های اضافی را به کمک بگیرید. مهم‌تر از همه، سعی کنید به روتین نرمال زندگی خود پایبند باشید تا احساس امنیت او را در زندگی آشنای روزمره تقویت کنید.

نکته های طلایی رفتار با کودکان و نوجوانان
@childeducation
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
تیکه کتاب هنر ظریف اهمیت ندادن از مارک منسن

برای اینکه یک رابطه سالم باشد، هر دو نفر باید هم خواهان نه گفتن و نه شنیدن باشند هم قادر به نه گفتن و نه شنیدن.
بدون نفی، بدون نپذیرفتن‌های گاه‌‌به‌گاه، حد و مرزها از بین می‌روند و مشکلات و ارزش‌های یک شخص بر مشکلات و ارزش‌های شخص دیگر چیره می‌شوند.

درود چهارشنبه اردیبهشتی تون زیبا
🌻🌻🌻🌻
@childeducation
کتاب تکنیک‌های های فرزندپروری دکتر جهانشاهی فرد (قسمت ۲۸ )

آخرین خطای فرزندپروری

خطای برچسب
این خطا بدترین نوع خطاست. مشکلشم اینه که گاهی آشکار نیست . اینطور بگم ، دو نوع خطای برچسب داریم . خطای برچسب آشکار و خطای برچسب پنهان.
وقتی بچه‌مون رو تنبل می‌خونیم، لجباز می‌دونیم و این‌ها، یعنی آشکارا در گفته‌هامون بهش تهمت یا برچسبی می‌زنیم، چه درست بگیم، چه غلط، این برچسب روی شخصیتش تاثیر می‌ذاره. به این خطا، می‌گیم خطای برچسب آشکار. اگه برچسب توی صحبت ما آشکار نباشه، اما در عمل یا در معنی کارهامون پنهان باشه ، می‌گیم خطا، خطای برچسب پنهانه.

برچسب‌ها زیادن. متأسفانه برچسب تنبل زیاد استفاده می‌شه. اونقدر به بچه می‌گیم تنبل که تنبل می‌شه ،اگه بچه‌ای به فرض تنبلی می‌کنه و درس نمی‌خونه، حتماً یه مشکلی داره . اما اون رو تنبل صدا کردن (برچسب آشکار) یا تنبل دونستن (خطای برچسب پنهان) نه تنها مشکل را حل نمی‌کنه که باعث میشه خودش هم خودش رو تنبل بدونه مثل تنبل‌ها رفتار کنه. ما هم اونو تنبل بدونیم و خلاصه، تنبل بشه.
لازمه یادآوری کنم که اگه یک بار کسی به بچه‌اش بگه تنبل، اون بچه تنبل نمی‌شه. اگه باور کنیم یا باور کنه که تنبله، یعنی قبول کنیم که تنبله یا قبول کنه که تنبله، اون وقت به روان بچه آسیب زدیم.
واقعیت اینه که هر نوع برچسبی، خوب یا بد، مثبت یا منفی، تنبل، شاگرد، مهمون و شازده خانم و ... همه این برچسب‌ها عوارض منفی دارند. چرا ؟ چون واقعیت نیستند، بچه ممکنه اهل درس نباشه ، مدتی درس نخونه، اما تنبل نیست . ممکنه مثل شازده خانم‌ها رفتار کنه، اما شازده خانم نیست. او یک انسانه و تنها برچسبی که روی پیشونی ما آدماست ، برچسب انسانه.
ما انسانیم و هرچه انسانی‌تر بچه‌هامون رو بار بیاریم، کار درست‌تری کردیم.
اگر بتونیم حداقل، اون رو از یک انسان ، با تربیت غلطمون به یک حیوان پست یا یک فرشته آسمانی تبدیل نکنیم، کار بزرگی کردیم. اینطوری شخصیت سالم یک انسان را در اون پرورش دادیم. انسانی که بتونه در دنیای انسان‌ها، خوب و خوشبخت زندگی کنه.
در پایان بحث خطاهای فرزندپروری، آنچه مهمه اینه که اگه می‌خوایم شرافتمندانه فرزندپروری بازی کنیم،نباید خطا کنیم. خطا هرچه کمتر ، بازی بهتر .

تکنیک‌ها در بازی فرزندپروری
تکنیک‌های زیادی رو تا حالا توضیح دادیم، بعضی از اون‌ها جا موند ، اون‌ها رو اینجا توضیح میدیم.
بعد از توضیح این همه خطا و ناراحتی از اینکه شاید در حق بچه‌مون خطا کردیم، توضیح بحث تکنیک‌ها با معرفی این تکنیک شروع میشه:

❇️تکنیک پاکش کن
این تکنیک وقتی به کار میره که می‌فهمیم کاری که کردیم و حرفی که زدیم ، درست نبوده .خوب چه کار کنیم؟
کافیه بگیم ،آخ ببخشید، پاکش کن .‌می‌دونید، مسافر کوچولوها تو بهشت زندگی می‌کردن،
اون‌ها به سادگی و راحتی اشتباهات ما را پاک می‌کنند. جالبه بدونیم ما مسافر کوچولو بودیم، اما اون‌ها بعد از ما از بهشت خارج شدند . برای همین بیشتر بوی بهشت میدن.
قلب پاک تری دارن و بخشنده ترن.
این نمایش را از اول کتاب یادتون هست؟
بچه‌: بابا ، بچه ها از کجا به دنیا میان؟
پدر : عزیزم ، جواب این سوال خیلی سخته، چطور برات بگم. ما آدم‌ها از دو جنس زن و مرد هستیم، هر کدوم با اون یکی ازدواج می‌کنه بعد آآ نمیدونم چطور برات توضیح بدم، ببین، اصلاً ببخشید، پاکش کن .خودت چی فکر می‌کنی؟
بچه‌: دوستم گفت : " بچه‌ها مسافر کوچولوهایی هستند که از آسمون به دنیا اومدن و پیش پدر مادراشون امانت هستند".گفت:" اون‌ها باید ما بچه‌ها رو خیلی خوب مواظبت کنند و بدونن به سوال‌های ما چطور جواب بدن، گفت این‌ها رو باباش بهش گفته ؛ راست میگه بابا؟
بابا: آره عزیزم
بچه: میدونستم تو هم جواب سوالاتم رو درست میدی.

در این نمایش تکنیک‌هایی به کار رفته بود؟ درسته سه تکنیک که همشو قبلاً توضیح دادم. کدوم‌ها؟
تکنیک پاکش کن، خودت چی فکر می‌کنی و بی‌توجهی فعال.

نکته های طلایی رفتار با کودکان و نوجوانان
@childeducation
HTML Embed Code:
2024/04/24 11:28:02
Back to Top