TG Telegram Group Link
Channel: تحلیل روز افغانستان
Back to Bottom
🔴نگاهی به کمک های ایران به افغانستان در دوران ریاست جمهوری سید ابراهیم رئیسی

✍️
عایشه ببرک خیل

🔹پس از خبر درگذشت ابراهیم رئیسی و همراهانش، جدا از پیام ­های تسلیت و همدردی کل دولت های جهان، همدردی ها و تسلیت نامه های طالبان به عنوان حاکمان کنونی افغانستان و موج وسیع همدردی مردم افغانستان با مردم ایران، بیشتر از همیشه قابل توجه بودند و صفحات شبکه های اجتماعی کاربران افغان با تصاویر سید ابراهیم رئیسی و حسین امیر عبدالهیان مزین گردیدند.

🔹غم شریکی افغانها با مردم ایران و واکنش های گسترده ­ی آنها به خبر شهادت ابراهیم رئیسی، نشان میدهد که رئیس جمهور مرحوم ایران، از محبوبیت قابل توجه میان افغانها برخوردار بوده اند. به همین دلیل لازم است تا کمک ها و همکاری های دولت رئیسی به افغانها مورد تحلیل و بررسی قرار داده شود و دلایل و عوامل محبوبیت آن مرحوم، میان افغانها ارزیابی گردد.

🔹از زمانی که سید ابراهیم رئیسی در ایران به ریاست جمهوری انتخاب گردید، افغانستان دچار چند حادثه ­ی بزرگ طبیعی گردید. زلزله ویرانگر در ولایات خوست، پکتیکا و پکتیا در شرق افغانستان، سیلاب های ویرانگر در ننگرهار و بخش های ولایت لوگر، زلزله­ در ولایت هرات و سیلاب ­های هولناک بغلان، بدخشان، غور، هرات و بادغیس.

🔹در زلزله ­ی ولایاتی شرقی افغانستان در سال ۲۰۲۲ ایران اولین کشوری بودند که دو هواپیما حامل چندین تن کمک های اولیه و ده ها نفر پرسونل کمک کننده را به میدان هوای خوست فرستادند و مرحوم رئیسی به صورت مشخص از ولایات ایرانی که با افغانستان هم مرز است، خواست تا به زلزله زده ­گان افغانستان کمک کنند.

🔹در سیلاب های ننگرهار و لوگر، تیم های نجات هلال احمر ایران، با ده ها تن البسه و کمک های اولیه به مناطق سیل زده آمدند و بسیاری از پرسونل­ های هلال احمر ایران روزهای زیادی در کنار مردم ننگرهار و لوگر، جهت تعمیر و بازسازی خانه های آنها در این مناطق باقی ماندند و بیش از توان شان با آسیب دیده گان همکاری و کمک نمودند.

🔹در حادثه­ ی زلزله­ ی هرات، افزون بر اینکه ایران اولین کشوری بود که برای کمک به زلزله­ زده ­گان هراتی شتافتند، تیم های نجات مردمی نیز از ولایات شرقی ایران روزهای زیادی را جهت کمک و نجات آسیب دیده ­گان در این ولایت کار و تلاش کردند. فیلم­ ها و تصاویر متعدد از کمک های ایران به افغانستان و جوانان ایرانی که مشغول نجات و کمک به زلزله زدگان هراتی بودند، منتشر گردید که مورد تحسین همگان قرار گرفت.

🔹در سیلاب ­های بغلان و دیگر ولایاتی شمالی که متاسفانه صدمات جانی و خسارات مالی هنگفت به مردم فقیر وارد کرده بودند، بازهم کمک های ایران به افغانستان مشهود بود و ایران اولین کشوری بود که جهت کمک و حمایت از آسیب دیده ­گان اعلام آمادگی نمودند و کمک­ های مردمی و ملکی شان را به مناطق سیل زده سرازیر ساختند.

🔹چنانچه به قول رحمت الله فیضان معاون نمایندگی وزارت خارجه طالبان که: «ایران اولین کشوری بود که جهت حمایت از آسیب دیدگاه زمین لرزه هرات صدا بلند کرد و بازهم ایران اولین کشوری بود که جهت حمایت و کمک به سیل زده گان شمال افغانستان، صدا بلند کرد».

🔹کمک های زمستانی و حمایت از فقرای افغانستان توسط ایران در دوران رئیسی
به رغم اینکه افغانستان فاقد زیر ساخت های توسعه یافته و اقتصاد پیشرفته است، دو دهه چور، چپاول و غارت کمک های بشری و منابع طبیعی این کشور توسط مهره ­های فاسد غربی و آمریکایی، افغانها را بیش از همیشه در فقر و بدبختی فرو برده اند. با این وجود دولت آمریکا در پاسخ به تحقیر نظامیان این کشور در افغانستان توسط طالبان، سیاست زمین سوخته را در مقابل مردم این کشور در پیش گرفته که در حقیقت برای ایجاد حداکثر خسارت اقتصادی طراحی شده است.

🔹در این راستا آمریکا دارایی های افغانها را مسدود ساخته و تحریم ها را نیز علیه دولت طالبان اعمال کرده است که مردم افغانستان بیش از همیشه در فقر و گرسنگی فرو برده اند. از این رو افغانهای فقیر و ضعیف که توانایی تامین سوخت و مواد گرمایشی را در زمستان ها ندارند، به شدت محتاج کمک ها و حمایت ­های بشری اند.

🔹به همین دلیل ایران هر ساله کمک ­های مالی و توزیع چوب و سوخت را برای فقرای که توانایی تامین مواد گرمایشی را ندارند، از کابل و بامیان گرفته تا شمال و جنوب، در دستور کار قرار داده و در بسیاری از مواقعی توزیع برنج، آرد و مواد خوراکه را نیز برای فقرا در نظر می­ گیرند که در این بخش نیز کمک های ایران به افغانستان بسیار مورد توجه بوده است.

ادامه دارد ...

tahlilroz.com/?p=5837

🆔@Tahlilroz_af
🔴میزبانی و ساماندهی میلیون­ ها مهاجر افغانستان در ایران در دوران رئیسی

✍️
عایشه ببرک خیل

🔵
میلیونها مهاجر افغانستان بیش از چهار دهه است که در ایران زندگی می کنند. مهاجران اکثرا کارگران و از طبقات فقیر جامعه افغانستان است که به دلیل نابسمانی ها و جنگ های طولانی مدت در کشور، ناچار به مهاجرت به ایران گردیده اند. فروپاشی جمهوریت و تحولات آگست ۲۰۲۱، حضور مهاجران افغانستانی را در ایران، بیش از چند برابر نمودند که بعضا، بسیاری از رسانه های ایرانی بر پایه ای آمار، حجم مهاجرین افغان­ها در ایران را بیشتر از نفوس بسیاری از کشورهای عربی و آسیای مرکزی اعلام می نمایند.

🔹با آنکه دولت ایران در گذشته نیز از مهاجرین به صورت انسانی و اسلامی میزبانی کرده اند، اما در دوران ریاست مرحوم رئیسی، سازمان «سامان دهی اتباع خارجی» که عمدتا جهت ارایه خدمت برای مهاجرین افغانستان است، ایجاد گردید. مسئله ­ای مهاجرین افغانستان، چنان موضوع جدی و قابل غور برای مرحوم رئیسی بود که وی در زمان ریاست اش، بارها به مسئله ای ساماندهی و ارایه خدمات به مهاجرین پرداخته و این موضوع را در سطح پارلمان ایران و برنامه های کلان دولتش در نظر گرفته بود.

🔹پس از آگست ۲۰۲۱ زمانی که افغانستان در فقر و گرسنگی کامل فرو رفت و افغانها هراسان به هر طرف فرار می کردند، کشورهای دور و نزدیک و حتی متحدان غربی و آمریکایی افغانها، از پذیرش آنها سرباز زدند. پاکستان به عنوان همسایه­ ی دیوار به دیوار که سالهای طولانی دم از برادری و دوستی می ­زد، دیده شد که در شرایط سخت چگونه به چوروچپاول افغانهای گرسنه پرداخت و حتی در این آواخر اقدام به اخراج صدها هزار مهاجر و آواره­ ی افغانستان نموده است.

🔹از طرف دیگر ترکیه ضمن اینکه میلیونها دالر از کشورهای غربی جهت جلوگیری از ورود مهاجرین افغانستان می گیریند، دقیقا در زمانی که افغانها با شرایط سخت و ناگوار گرفتار گردیده بودند، اقدام به پذیرش سرمایه داران و مهره های فاسد که میلیونها دالر از سرمایه های مردم افغانستان را دزدیده بودند، نمود و رهبران ترکیه به صورت گلچین سرمایه دارها و نخبه های مردم افغانستان را به کشور شان جای دادند.

🔹اما ایران تحت ریاست مرحوم رئیسی، مرزهایش را باز گذاشت و افغانها از فقیرترین افراد ملکی و کارگران گرسنه و بیکار گرفته تا زن و بچه­ به این کشور پناه آوردند و تا اکنون که سه سال از آگست ۲۰۲۱ می گذرد، همچنان میلیون­ها نفر از مهاجرین افغانستان در این کشور زندگی می کنند که نان بخش قابل توجهی از مردم افغانستان از طریق کار در ایران تامین می گردد.

🔹بنابراین باتوجه به کمک های ایران به افغانستان و حمایت های بی دریغ و به موقع ایران به ویژه در دوران ریاست جمهوری مرحوم رئیسی به آسیب دیده گان حوادث طبیعی در افغانستان و همچنان با در نظرداشت کمک ها و حمایت های بی دریغ از فقرا و ضعفا در داخل افغانستان و در نهایت باتوجه به خدمات و حمایت های انسانی و اسلامی از مهاجرین افغانستان در داخل ایران، می توان گفت که مرحوم رئیسی شخصیت کاریزما و محبوب تمام مردم افغانستان بوده و محبوبیت وی برای همیشه میان افغانها باقی خواهد ماند.

tahlilroz.com/?p=5837

🆔@Tahlilroz_af
🔴 د افغانستان په چارو کې د ملګرو ملتونو حیرانتیا؛ ایا د دوحې په دریمه ناسته کې هم د ځانګړي استازي ټاکل مطرح دی؟

✍️مسلم اخلاقي


🔵د افغانستان په اړه د ملګرو ملتونو د سازمان لومړۍ او دویمه ناسته د ۱۴۰۲ کال د ثور او د ۱۴۰۳ کال د دلوې په میاشت په دوحه کې ترسره شوه او له بده مرغه چې له ډېرو توقعاتو او هیلو سره سره دا ناستې بې پایلې پای ته ورسېدې او د افغانستان په چارو کې کوم مثبت بدلون رامنځته نه شو. له دې سره سره د ملګرو ملتونو سازمان په پام کې لري چې په راتلونکو میاشتو کې د دوحې درېیمه غونډه جوړه کړي.

🔹د ملګرو ملتونو د سازمان عمومي  منشي ویلي چې د دوحې درېیمه غونډه د روان کال د سرطان د میاشت پر ۱۰مه به په دوحه کې جوړه شي. له همدې امله د افغانستان لپاره د هېوادونو د ځانګړو استازو سفرونه او لیدنې  زیاتې شوي او د افغانستان لپاره د چین ځانګړي استازي له خپل ازبکستاني سیال سره کتلي او د افغانستان لپاره د روسیې ځانګړي استازي هم د افغانستان په اړه د هند د بهرنیو چارو د وزارت له سیمه ییز منشی سره کتلي...

👈د ورځنی تحلیل په سایټ کې ولولئ

tahlilroz.com/?p=5953

🆔@Tahlilroz_af
🔴از رفح خونین تا…!

✍️الیاس احمدی


🔵دولت‌های مرده زمانی مصداق دارد که بشریت پیش چشم جهانیان سلاخی می‌شود، ترسی از کشتار کودکان و زنان وجود ندارد، آوارگان دسته دسته بمباران می‌شوند و جانیانِ قاتل به هیچ ارزش و قانونی پایبند نیستند.

🔹صدای ناله‌های مادر فلسطینی که پیکر بی‌جان کودکش را در آغوش کشیده، قلب بشریت را به‌گریه می‌آورد، ولی آنجا رژیم اسرائیل با قساوتِ تمام، بشر را قتل‌عام می‌کند و به‌هیچ ارزشی پایبند نیست. آنجا امریکا آشکارا از این همه جنایات، دفاع و تصمیم آتش‌بس در غزه را وتو می‌کند. حدود هفت ماه غزه را بمباران کردند و اکنون به جان رفح افتاده و از هیچ جنایتی دریغ نمی‌کند.

🔹ادامه جنایات رژیم صهیونیستی اسرائیل در رفح و کشتار مستقیم غیرنظامیان از جمله کودکان و زنان، در حالیکه تراژدی تلخ و خونین است، ولی یک مثل معروف عامیانه داریم که می گوید: «مورچه که گم‌شدنش آمد، بال می کشه». به عبارتی بنیامین نتانیاهو خود قبر اسرائیل را کنده و مرگ خود را زودرس نمود، زیرا در حالیکه موجی از بیداری جهانی در قضیه فلسطین به‌وجود آمده و ...

👈در سایت تحلیل روز بخوانید

tahlilroz.com/?p=5959

🆔@Tahlilroz_af
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
#اتاق_خبر_تحلیل_روز

🎥تحلیل اختصاصی اتاق خبر تحلیل روز
افغانستان: با طالبان بجنگیم؟

◀️ بیش از چهار دهه جنگ در کشور ثابت کرد که مشکلات افغانستان با جنگ و خونریزی حل نمی‌شود و بهترین راه، مذاکره و همدیگرپذیری است. طالبان هم بخشی از جامعه افغانستان هستند و اگر جنگی میشد یا شود، جنگ داخلی و جنگ افغان‌ها با افغان‌ها است، نه رهایی از مشکلات...

🎦 در اتاق خبر ببینید.

tahlilroz.com/?p=5964

🆔@Tahlilroz_af
🔴 بررسی ابعاد و زوایای مختلف سومین نشست دوحه درباره افغانستان

✍️عایشه ببرک خیل


🔵سازمان ملل متحد اعلام کرده است که سومین نشست دوحه را در تاریخ دهم سرطان سال جاری برگزار می­ نماید. این در حالی است که نشست های اول و دوم از این سلسله نشست­ ها به دلایل مختلف و به ویژه عدم شرکت طالبان در دومین نشست دوحه، بی نتیجه پایان یافته اند. بنابراین در آستانه ­ی سومین نشست دوحه و عدم نتایج قابل توجه از نشست های گذشته­؛ بررسی دستورکار نشست سوم، چرایی اصرار بر حضور طالبان، بررسی منافع کشورهای غربی و به ویژه آمریکا، شروط طالبان برای شرکت در سومین نشست دوحه و بررسی سیاست ها و اهداف کشورهای منطقه و لزوم مشارکت و هماهنگی دولت های منطقه در قبال نشست پیش رو، لازم و ضروری است.

🔹بررسی دستور کار نشست سوم دوحه و چرایی اصرار بر حضور طالبان
طبق گفته ها و اظهارات مقام ­های سازمان ملل متحد، سومین نشست دوحه به منظور افزایش تعاملات بین المللی با حکومت طالبان برگزار می گردد. با این وجود اما؛ تعیین نماینده ویژه در امور افغانستان و همچنان تشکیل گروه تماس از مواردی مهمی است که به رغم اینکه دومین نشست دوحه را با بن بست مواجه ساخت، با آنهم در نشست پیش رو نیز مطرح است. زیرا آمریکا و کشورهای غربی در تلاش اند تا از طریق تعیین نماینده ویژه و تشکیل گروه تماس مدیریت افغانستان را به دست آورند.

🔹بنابراین تعیین نماینده ویژه و تشکیل گروه تماس که بتواند منافع غرب و آمریکا را در افغانستان تامین نمایند، منوط به همراهی و همکاری طالبان است. به همین دلیل آنها در تلاش اند تا طالبان را مجاب به شرکت و همکاری در نشست پیش­رو نماید.

🔹بررسی منافع غرب ـ آمریکا از نشست دوحه و شروط طالبان برای شرکت در این نشست
باتوجه به توافق نامه دوحه میان طالبان و آمریکا (۲۰فبروری ۲۰۲۰)، غرب و ایالات متحده انتظار داشتند که به رغم جنایت ها و خیانت های بی شمار در قبال مردم افغانستان، پس از خروج غیر مسئولانه و خائینانه از این کشور، باز هم می تواند همچنان در امور افغانستان سیطره و تسلط داشته باشند. اما حکومت طالبان به دلایل مختلف و حداقل بخاطر اقناع ذهنی جنگجویان و اعضایش، سر سپردگی و پیروی از دستورات مهره های پنتاگون و رهبران کاخ سفید و کشورهای غربی را نپذیرفته اند و حداکثر تلاش شان را به خرج داده است تا استقلال داشته باشند.

🔹غرب و آمریکا طی سه سال گذشته، از طریق تحریم مقام های طالبان، انسداد دارایی ­های افغانستان و حتی با همدستی پاکستان پیوسته حریم هوایی کشور را نقض کرده و متاسفانه با پهپادهای ناشناس در آسمان کشور جولان می دهد، اما همانطور که دیده می­ شود طالبان، حداکثر سعی شان را نموده اند که استقلال شان را حفظ نمایند و در قبال نقض حریم هوایی کشور، انتقادات شان را پیوسته رسانه ­ای کرده است.

🔹باتوجه به این وضعیت، آمریکا و غرب، تعیین نماینده ویژه و تشکیل گروه تماس را در نشست های دوحه و به ویژه نشست پیش رو دنبال می ­نمایند. زیرا آنها در تلاش است تا با تعیین نماینده ویژه و تشکیل گروه تماسِ مورد نظر از طریق سازمان ملل، منافع شان را در افغانستان و منطقه تامین نماید. بنابراین منافع آمریکا وغرب در سومین نشست دوحه بیشتر تعیین نماینده ویژه و تشکیل گروه تماس است تا بتواند در پوشش آنها منافع شان را در منطقه دنبال کنند.

🔹هرچند نشست دوحه زیر چتر سازمان ملل متحد، بدون تردید برای افغانستان و طالبان، فرصت محسوب می گردد، اما با توجه به پیش شرط های طالبان مبنی بر مخالفت با تعیین نماینده ویژه و همچنان مخالفت با حضور نماینده گان جامعه مدنی و مخالفان آنها در نشست سوم دوحه، بیانگر اینست که طالبان نیز تا حدودی به اهداف و نیات غرب و آمریکا پی برده اند. به همین دلیل آنها شرایطی را طرح کرده اند که در صورت حضور آنها در نشست سوم دوحه، تعیین نماینده ویژه و دیگر مسائلی که استقلال آنها را زیر سوال ببرند و آینده ­ای حکومت آنها را در خطر بیاندازد، مطرح نگردد.

ادامه دارد ...

tahlilroz.com/?p=5904

🆔@Tahlilroz_af
🔴بررسی سیاست ­های کشورهای منطقه در قبال سومین نشست دوحه

✍️عایشه ببرک خیل


🔵دولت های منطقه مانند، روسیه، ایران، چین و کشورهای آسیای میانه، باتوجه به چند دهه حضور و مداخله ویرانگرِ غرب و آمریکا در منطقه به این عقیده رسیده است که تحت هیچ شرایطی نباید دوباره اجازه­ ی مداخله در این منطقه به آنها داده شود. به همین دلیل؛ جملگی در تلاش اند تا شرایطی را ایجاد نمایند که مدیریت منطقه و به ویژه سرنوشت افغانستان دوباره به دست غرب و آمریکا نیافتد.

🔹باتوجه به رفتارهای محتاط دولت های منطقه، می ­توان گفت که سیاست های آنها در قبال سومین نشست دوحه، بیشتر معطوف به مقابله به نفوذ و مداخله ای غرب و آمریکا در منطقه است. از این رو دولت های منطقه از یک طرف در تلاش اند تا با تامین حکومت فراگیر و همه شمول، صلح و ثبات را در افغانستان به ارمغان بیاورند و از طرف دیگر، سرنوشت افغانستان را از دستان ویرانگر و متجاوزانه ای غرب و آمریکا مصئون نگهدارند.

🔹متاسفانه در این میان، پاکستان و بعضا بعضی از دولت های عرب، به دلیل سرسپردگی به قدرت های غرب و آمریکا، در قبال سیاست ها و برنامه های دولت ­های منطقه در نشست های دوحه، رفتارهای آزار دهنده از خود نشان می دهند و کسالتی خاصی را به برنامه های دولت های منطقه تحمیل می نمایند.

🔹لزوم مشارکت و هماهنگی دولت های منطقه در قبال سومین نشست دوحه
از روسیه و چین گرفته تا ایران و تمام دولت های آسیای میانه در نخست باید این نکته را در نظر داشته باشد که آمریکا به رغم اینکه در سال ۲۰۰۱ ابر قدرت جهان بود، اما بدون هماهنگی و مشارکت دولت های اروپایی و غربی، اقدام به تجاوز و اشغال افغانستان و کشورهای عربی ننمود. بنابراین هماهنگی و مشارکت دولت های منطقه اولین شرط اساسی جهت موفقیت در برنامه ها و پلان های منطقوی است.

🔹ثانیا تمام دولت های منطقه بایستی در نظر داشته باشند که سیاست های آنها مبنی بر تشکیل دولت فراگیر و تامین حقوق زنان و حقوق اقلیت ­ها در افغانستان، مورد حمایت و خواست مردم این کشور نیز می باشند. بنابراین اگر دولت های منطقه با مشارکت و هماهنگی منطقوی جهت حل مسئله ­ای افغانستان در نشست سوم دوحه حاضر شوند، بدون تردید، به موفقیت دست می یابند. بر این اساس حضور نماینده گان و سفرای دولت های منطقه در سومین نشست دوحه بایستی در هماهنگی باهم باشند تا هر نوع تاثیر گذاری آمریکا و غرب را قاطعانه منتفی سازند.

🔹از طرف دیگر؛ طالبان نیز بایستی متوجه باشند که بیش از چندین دهه است که مسائل افغانستان توسط قدرت ها و دولت های بیرونی مدیریت می شود. اما همانطور که می بینیم این روند نه تنها مشکلات افغانستان را حل نکرده است، بلکه بحران ها را در این کشور افزایش داده و عمیق ساخته اند.

🔹بنابراین مسائل افغانستان باید توسط منطقه و همسایگان این کشور حل و فصل گردد. از این رو طالبان در هر صورت مکلف است تا منافع علیای کشور را در نظر داشته باشد و از رفتارهای سلیقه ای در سطح منطقه خودداری نمایند و با همکاری و هماهنگی سیاست ­های کلی منطقه گام های مهمی را جهت تعمیق افغانستان در درون منطقه بردارند.

tahlilroz.com/?p=5904

🆔@Tahlilroz_af
🔴اسرائیل به نسل کشی و جنایت علیه بشریت ادامه می دهد

✍️عایشه ببرک خیل


🔵اسرائیل در ماه های گذشته بیش از ۱۲۰هزار انسان را که عمدتا کودک بودند، به صورت فجیع سلاخی کردند و بیش از ۲.۲ میلیون نفر را آواره و بی خانمان ساخته اند. شهر ها و خانه ها را کاملا ویران و خالی از سکنه نموده اند. با این حال بی شرمانه حملات متجاوزانه و غیر انسانی اش را به سمت شهر رفح که در جنوبی ترین نقطه و با بیش از یک میلیون جمعیت است، نیز آغاز نمود. نسل کشی و جنایت علیه بشریت در قرن ۲۱، در مقابل دیده ­گان میلیون ها رسانه و در برابر چشم تمام جهانیان، با آنکه غیر قابل باور است، اما غیر قابل انکار است.

🔹در طول این مدت که اسرائیل با همدستی آمریکا و حمایت کشورهای غربی مشغول نسل کشی بوده اند، تقریبا در اکثریت شهرها و پایتخت های کشورهای جهان، مظاهرات و تحصن ها بر پا بوده اند و از نهضت ها و جنبش های مانند تحریم کالاهای اسرائیلی گرفته تا برپایی خیمه های تحصن در دانشگاه­ها، انسان های آزاده انتقاد و تنفر شان را از جنایات اسرائیل اعلام کرده اند. اما متاسفانه تا اکنون اثرگذار نبوده اند و جو بایدن و نتانیاهو که بدون تردید دیوانه استند، دست به دست هم داده به کشتار کودکان فلسطینی ادامه می­ دهند. بنابراین اکنون پرسش اینست که جهانیان باید چه کار کنند؟

🔹آناتومی نسل کشی و جنایت علیه بشریت
تصاویر و ویدیوهای کاملا مستند و زنده از نسل کشی و جنایت علیه بشریت ارتش اسرائیل به دسترس همگان قرار گرفته است. با اطمینان و یقین می ­توان گفت که حجم این تصاویر و ویدیوها بقدری زیادند که آدم خواسته و ناخواسته در فضای مجازی، تلویزیون­ ها و مطبوعات با آن­ها مواجه می شود. رفتار وحشیانه و غیرانسانی که نظامیان صهیونیسم با کودکان و زنان فلسطینی و غزه دارند، غیر قابل بازگو است.

🔹از اطراف شفاخانه ای الشفاء بیش از ۴۰۶ جسد و از شفاخانه ناصر بیش از ۵۰۰ جسد و دو گور دسته جمعی که هر کدام حاوی بیش از ۷۰۰جسد که اکثرا زنان بار دار و مریض بودند، پیدا شدند. نظامیان رژیم جنایتکار جنگی و نسل کش اسرائیل آنان را با دست های بسته از پشت اعدام کرده و در گورهای جمعی دفن کرده بودند و ۲۰ نفر از آنان را زنده به گور کرده بودند.

🔹توضیح این واقعه که زنان باردار و کودکانِ بی گناه و بی پناه، با دست های که از پشت بسته شده اند، تیر باران و اعدام گردیده اند و یا زنده به گور شده اند، تحت هیچ شرایطی ساده نیست. تصور این وضعیت بنیاد انسانیت را به لرزه می آورند. درد شدید استخوان سوز در وجود آدمی ایجاد می کنند که تا سر حد مرگ انسان شکنجه می­ شوند.

🔹وقتی که تانک اسرائیلی از روی جسد «هند رجب» دختر شش ساله­ ی فلسطینی عبور می کند و تن بی جان او را که در لابه لای چرخ های تانک لِه شده با خاک یکسان می­ کند، در حقیقت انسانیت را به آخرین درجه تنزیل می دهد و یا اینکه «اوری هوروویتز»، یکی از عساکر ارتش اسرائیل، کودک فلسطینی را جلوی چشم مادرش از پا در می آورد و در برابر فریادها و ناله های مادر فلسطینی شادی و قهقهه می کند، حیثیت و شرافت انسانیت برای همیشه از بین می رود.

🔹جنایت های اسرائیل بقدری زیادند که حتی گوشه ای از آنها را نمی توان در یادداشت های روزنامه ای گنجاند. از کشتن و سلاخی ده کودک بی پناه و مظلوم در اردوگاه مغازی گرفته تا تعدی و تجاوز به دامن نوامیس و زنان باردار و مریض در شفاخانه ها و برهنه کردن غیر نظامیان و تیر باران بی جهت و بی دلیل آنها در مقابل دیده گان جهانیان، همه و همه جنایت های فجیع و غیر انسانی است که توسط اسرائیل صورت گرفته و ادامه دارند.

ادامه دارد ...

tahlilroz.com/?p=5862

🆔@Tahlilroz_af
🔴جهانیان در قبال جنایت های اسرائیل چه کرده اند و چه باید بکنند؟

✍️عایشه ببرک خیل


🔵جهانیان چه کار کرده اند؟
از کابل و تهران گرفته تا بغداد و دمشق، از مالیزیا و اندونزیا تا هند و مراکش و پایتخت های کل کشورهای اروپایی، لندن، آمریکا، کانادا، استرالیا و در همه جای دنیا، هم زمان که رژیم کودک کش اسرائیل جنایت می کنند و نسل کشی می نمایند، اعتراض و راهپیمای ها نیز بر پاست. جهان یکصدا احساس انزجار و تنفرشان را نخست از ررژیم و ارتش اسرائیل و در نهایت از کل ملت صهیونیسم ابراز داشته اند.

🔹در کشورهای که دولت های شان یا حامی رژیم کودک کش اند و یا مانند امریکا و انگلیس که شریک اسرائیل در نسل کشی و جنایت علیه بشریت اند، دانشجویان خیمه های تحصن زده اند و به رغم اینکه با خشونت و دهشت سرکوب، بازداشت و زندانی می ­شوند، اما جوانان دلیر و انسانهای آزاد کوتاه نمی آیند و حقیقت را به صورت عریان بیان می کنند و رهبران قاتل و نسل کش را محکوم می نمایند.

🔹دانشجویان دانشگاه کلمبیا به افتخار دختر شش ساله فلسطینی «هند رجب»، نام سالن همیلتون را به هند هال تغییر داده اند و «مک­ کلمور Macklemore» خواننده سر شناس آمریکایی آهنگ دفاع از  آزادی فلسطین به نام «HIND’S HALL» را به یاد «هند رجب» که قربانی فجیع ترین نسل کشی تاریخ بشریت گردیده است، اجرا نموده است. او خواهان آتش بس فوری در غزه است و پاسخ اش «لعنت بر توست» و به دولتهای غربی می گوید: «چه می شد اگر شما به جای بچه های غزه بودید؟ چرا وانمود می کنید که آنها وجود ندارند؟ دنیا و بخصوص دانشجویان در دفاع از فلسطین و غزه ایستاده اند».

🔹جهانیان باید چه کار کنند؟
اعتراضات، راهپیمایی ها، تحصن ها و به ویژه تحصن های دانشجویان آمریکایی، جنبش تحریم کالاهای اسرائیلی و ده­ها اقدامات پراکنده ­ی که جهت جلوگیری از نسل کشی غزه و فلسطین تا اکنون صورت گرفته اند، تحسین بر انگیز است. اما متاسفانه کافی نبوده و نیست. زیرا همانطور که مشاهده می گردد، رژیم خون خوار اسرائیل و دولت فاسد و دروغگوی آمریکا، نه تنها در فلسطین به نسل کشی ادامه می دهند، بلکه دانشجویان و به ویژه اساتید و متعلمین مکاتب را نیز به شدت سرکوب و زندانی می نمایند.

🔹بنابراین لازم است تا انسان های آزاده در کنار اقدامات ملی و درون کشوری با تشکیل و راه اندازی حرکت های فرا ملی و جهانی سعی کنند مشت کوبنده ای به دهن ظالمان و ستمگران بزنند و ضمن ریشه کن کردن رژیم کودک کش و جنایتکار اسرائیل، دست مخوف پولیس ها و نظامیان بی حیا را از حیات مظلومان و از گلوی دانشجویان کوتاه نمایند.

🔹هرچند تداوم و تشدید مظاهرات ها و راهپیمایی ها، اعتراضات، انتقادات و تحریم کالا و حامیان رژیم کشتار، کاریست پر هزینه و راهیست پر مخاطره، اما بدون تردید فرجام زیبا و معتدل دارد. زیرا در نتیجه کودکان غزه نجات می یابند و حرمت زنان فلسطین مصئون می شوند و دست ظالمان و غاصبان، از دامن دریده­ ی حیثیت بشریت کوتاه می گردد و آب رو و شرافت رفته و ریخته شده­ای انسانیت باز می گردد و در فردای تاریخ، نسل های آینده با وجدان آسوده و افتخار از عصر کنونی یاد خواهد کرد.

tahlilroz.com/?p=5862

🆔@Tahlilroz_af
🔴آینده داعش در افغانستان

✍️جاوید یوسفی


🔵پس از به‌قدرت‌رسیدن طالبان، داعش به طور ملموس تضعیف شده­ است؛ هم از قدرت عملیاتی آن کاسته شده است و هم به دلیل از دست‌دادن جغرافیا منابع مالی داخلی آن به‌شدت کاهش‌یافته است و البته سیاست تبلیغاتی طالبان علیه داعش و خوارج خواندن این گروه، مشروعیت دینی داعش را نیز تحت‌تأثیر قرار داده است و از سوی دیگر فرصت را برای سرکوب بیشتر داعش توسط پیاده‌نظام‌های طالبان فراهم کرده است.

🔹با وجود این خلأ­های در حکومت­داری طالبان وجود دارد که می­ توانند فرصتی برای باز قدرت ­گیری داعش در افغانستان باشد، در این نوشته ضمن تبیین راهبر مبارزاتی طالبان با داعش، آینده داعش و زمینه ­های قدرت­ گیری دوباره داعش در افغانستان مورد بررسی قرار می­ گیرد.

🔹راهبرد مبارزاتی طالبان علیه داعش
طالبان پس از به‌قدرت‌رسیدن با دو چالش اساسی مواجه بوده است؛ یک: چالش سیاسی و مبارزان سیاسی؛ دو: چالش نظامی و گروه ­های معارض نظامی. آنچه که حضور فیزیکی طالبان را در جغرافیای سیاسی افغانستان تهدید می­کند فعالیت گروه ­های معارض نظامی است. داعش به‌عنوان یک گروه نظامی – تکفیری فعال علیه طالبان بیش از همه می ­تواند برای طالبان چالش خلق کند و مقامات طالبان نیز متوجه این موضوع بوده و هستند؛ لذا از بدو به‌قدرت‌رسیدن، طالبان مبارزه سه‌بعدی را با داعش در پیش گرفته است:

🔹۱) مبارزه نظامی؛ طالبان از بدو به‌قدرت‌رسیدن، عملیات­ های چشمگیری علیه داعش در ولایات مختلف افغانستان راه­ اندازی کردند و تاکنون نیز این راهبرد به قوت دنبال می ­شود و نتایج چشمگیر و ملموسی هم در پی داشته است؛ لذا امروز داعش آن قدرت مانوری را که در گذشته از آن برخوردار بودند ندارند و شدیدا ضعیف شده است.

🔹۲) مبارزه فرهنگی؛ حکومت سرپرست در کنار مبارزه نظامی از مبارزه ­ای فرهنگی نیز در برابر داعش غافل نبوده است که خوارج خواندن این گروه و ازبین‌بردن مشروعیت دینی داعش از نمودهای مبارزات فرهنگی طالبان علیه گروه تکفیری داعش است. هدف قراردادن بنیادهای فکری داعش، در کاهش سربازگیری، جذب منابع مالی و تشجیع بیشتری پیاده‌نظام‌های طالبان در سرکوب داعشی­ ها رول مهمی داشته است.

🔹۳) مبارزه اقتصادی؛ منابع مالی و اقتصادی شرط اساسی حیات یک سازمان است؛ باتوجه‌به اینکه داعش یک سازمان نظامی است و اهداف خود را از طریق جنگ و اقدامات نظامی دنبال می­کند، طبیعی است که به منابع مالی بیشتری نیاز دارد و طالبان که تجربه کافی در جنگ و اقدامات نظامی دارد، بعید است که از اهمیت منابع مالی غافل باشد؛ بدین جهت است که طالبان از بدو به‌قدرت‌رسیدن، علاوه بر مبارزه نظامی به‌عنوان اولویت اول و مبارزه فرهنگی، تلاش کرده است که منابع مالی و اقتصادی داعش را نیز به‌شدت کنترل و محدود کند و ازاین‌جهت داعش را به‌شدت در مخمصه قرار دهد.

ادامه دارد ...

tahlilroz.com/?p=5887

🆔@Tahlilroz_af
🔴زمینه ­ها و فرصت ­های داعش برای قدرت­ گیری دوباره در افغانستان

✍️جاوید یوسفی


🔵علی­رغم موفقیت نسبی طالبان در امر مبارزه با داعش و ضعیف‌شدن توان عملیات، جلب و جذب و منابع مالی و عایداتی داعش در افغانستان، فرصت ­ها و زمینه ­های پنهانی در افغانستان وجود دارد که داعش می ­تواند با استفاده از آن توان دوباره بگیرد و به‌عنوان یک تهدید جدی نه تنها برای طالبان، بلکه برای امنیت کل منطقه قد علم کند. این زمینه ­ها بیشتر برخاسته از نحوه حکومت­داری طالبان و تعامل حکومت سرپرست با دیگر جریان­ های سیاسی، اقوام، مذاهب و دیگر موجودیت­ های مؤثر بر سرنوشت افغانستان است که به موارد از آن اشاره می گردد:

🔹۱. انسداد مکاتب دخترانه و دانشگاه­ها به روی دختران؛ از بدو به‌قدرت‌رسیدن طالبان تمام دختران بالاتر از صنف ششم، حق ورود به مکتب ندارند، دروازه‌های دانشگاه­ها نیز حدود دو سال است که به روی دختران مسدود هستند. این تصمیم طالبان شدیداً موجب نارضایتی عمومی گردیده است و احتمال آن وجود دارد که ادامه وضعیت موجود دردسرهای برای طالبان ایجاد کند و بعید نیست که عده ­ای به‌منظور سرنگونی طالبان، به فکر استفاده ابزاری از داعش و تقویت این گروه در برابر طالبان نباشند.

🔹۲. فقر و بیکاری؛ فقر و بیکاری در افغانستان بیداد می­ کند. آن‌گونه که پیدا است طالبان به‌جز بالابردن عواید دولت به‌منظور تأمین نیازهای حکومتی خودشان، سیاستی برای فقرزدایی و ایجاد اشتغال برای مردم ندارند؛ همان‌گونه که بسیاری از نیروهای نظامی طالبان به‌منظور فرار از فقر و گرسنگی در صفوف طالبان بودند، طبیعی است که داعش نیز برای جذب نیروهای نظامی بیشتر می­تواند از فقر و بیکاری عمومی مردم استفاده شایانی بکند و آینده داعش در افغانستان تامین شود.

🔹۳. انحصارگرایی در حکومت­داری؛ کثرت اقوام، جریان­های سیاسی، مذاهب و زبان­ ها، واقعیت ­های انکارناپذیر افغانستان است، و طبیعی است که هر کدام بر اساس شعاع وجودی خود مدعی و مستحق مشارکت در و تسلط بر سرنوشت سیاسی خود هستند. طالبان علی­رغم درک کافی از وضعیت جمعیتی، فرهنگی و سیاسی کشور، نتوانسته است با این واقعیت‌ها کنار بیاید و زمینه مشارکت اقوام، جریان­ های سیاسی، پیروان همه مذاهب و زبان ­ها را فراهم کند. این عملکرد طالبان باعث شده است که هنوز هم اقوام غیر پشتون و بخشی قابل‌توجهی از پشتون­ ها، حکومت سرپرست را نه به‌عنوان حکومت افغانستان، بلکه به‌عنوان حکومت طالبان بشناسند و همچنان از وضعیت موجود ناراضی باشند. بر کسی پوشیده نیست که گروه ­های تروریستی همچون داعش می­ توانند از این نارضایتی عمومی هم در جذب نیروی انسانی و هم در تأمین منابع مالی استفاده خوبی ببرد.

🔹۴. قومی سازی حکومت؛ علی­رغم اینکه طالبان یک جریان سیاسی مذهبی هستند و با شعار حاکمیت دین الله بر سرزمین افغانستان جنگیدند و اکنون به همان شعار حکومت می­ کنند؛ اما تعامل این گروه با پشتون­ های سکولار در مقایسه با رفتار این گروه با جریان ­های غیر پشتون باورمند به حکومت دینی بسیار صمیمی ­تر است که حکایت از یک قوم‌گرایی جنون آمیز در میان طالبان دارد. این امر باعث شده است که حتی هم‌فکران غیر پشتون طالبان نیز روزبه‌روز احساس حقارت بیشتری بکنند و از صف طالبان کنار بکشند. بعید نیست که عناصر همچون عبدالحمید خراسانی داعش را به‌عنوان بدیل طالبان انتخاب کنند.

🔹تبعیض در رسیدگی به امورات مردمی؛ علاوه بر اینکه طالبان سعی کرده است تمام شریان­ های قدرت را در اختیار پشتون­ ها قرار بدهد و مدیریت عمومی جامعه از آن پشتون­ ها باشد، و فرصت ­های اقتصادی، تجاری، و فرهنگی بیشتری برای این قوم فراهم بکند، در رسیدگی به امورات مردمی نیز تبعیض آشکار به چشم می­ خورد.

🔹نویسنده این سطور بدین باور است که خلأ­های موجود برای همه دردسرساز است و زمینه برای تقویت آینده داعش و باز قدرت گیری دوباره داعش و دیگر گروه ­های تروریستی را فراهم می­ کند که بدون شک در آتش آن هم طالبان و هم مردم افغانستان خواهند سوخت و طبیعی است که منطقه نیز از پیامدهای آن در امان نخواهد بود.

🔹بدین جهت بهتر خواهد بود که طالبان در کنار سرکوب داعش و مبارزه فرهنگی و فکری با این جریان تروریستی، با رفع خلأهای موجود، زمینه­ های جذب نیروی انسانی و هم تأمین منابع مالی را از آن‌ها بگیرند که البته بدون تشکیل یک حکومت فراگیر، مردمی و مورد قبول مردم افغانستان سخت است که سیاست­ های دیگر با موفقیت همراه باشد.

tahlilroz.com/?p=5887

🆔@Tahlilroz_af
🔴گفت‌وگوی ویژه با بنیامین نتانیاهو!

✍️الیاس احمدی


🔵چَپ چَپ به من می‌دید و خیلی خشمگین به‌نظر می رسید. چهره‌اش سرخ شده بود، گویی تازه از کوره خشت‌پزی آمده بود. طاقتم طاق شد و پرسیدم: آقای نتانیاهو! این چَپ چَپ سیل‌کدن‌هایت به من بخاطر چیست؟
بی‌درنگ جواب داد: "تو خو خبرنگاری از افغانستان استی، شما خو دشمن ما استین، چطور به‌تو اجازه دادند که بیایی؟"

🔵لبخندی زدم و گفتم: "جناب! از هفت خوان رستم گذشتم تا به‌شما رسیدم. وقتی می‌خواستم به‌مسئولین دفتر شما تماس بگیرم، تماس رخ نمی‌شد و مرتب تکرار می‌شد: گنبد آهنین است و نمی‌شود امواج از آن عبور کند تا اینکه امواج از یکی از سوراخ‌های گنبد عبور کرد و بلاخره هماهنگی انجام شد و من در خدمت شما استم."
خشمگین شد و با غضب گفت: "زودشو سوالات‌ته بپرس!"

🔵من: "این گنبد آهنین سوراخ سوراخ شده، دلیلش چیست؟"
نتانیاهو: "آ آ! کج فکر نکنید یک وقت. سوراخی‌های گنبد، دیزاینی است که خود ما دادیم تا مقبول معلوم شوه. اینکه گفته میشه موشک‌های ایران و لبنان و حماس این گنبد ره سوراخ سوراخ کرده، توطئه است."
...
👈در سایت تحلیل روز بخوانید

tahlilroz.com/?p=5970

🆔@Tahlilroz_af
🔴 ارزیابی پیش‌شرط‌های احتمالی طالبان برای شرکت در نشست دوحه سوم

✍️جاوید یوسفی


🔵قرار است سومین نشست دوحه در مورد افغانستان به تاریخ ۳۰ ماه جون برگزار شود، در این نشست که به میزبانی سازمان ملل متحد و اشتراک نمایندگان ویژه کشورها در امور افغانستان برگزار می­ شود، از طالبان نیز دعوت شده است. طالبان برای شرکت در نشست دوحه سوم پیش‌شرط‌های را مطرح کرده ­اند. هرچند این پیش ­شرط­ها به طور دقیق مشخص نیست؛ اما برخی از منابع شش مورد را به‌عنوان شرایط طالبان برای اشتراک در این نشست نام‌برده‌اند که در این نوشته به ارزیابی آنها می­پردازیم.

🔹۱) واگذاری چوکی افغانستان در سازمان ملل به طالبان
بر بنیاد گزارش­ها یکی از پیش‌شرط‌های طالبان برای اشتراک در نشست دوحه سوم، واگذاری چوکی افغانستان در سازمان ملل متحد به این گروه است. این موضوع پیش از این نیز بارها از سوی مقامات طالبان مطرح شده بود.

به نظر می ­رسد طرح واگذاری این چوکی به‌عنوان پیش ­شرط نمی ­تواند معقول باشد؛ زیرا لازمه واگذاری چوکی افغانستان در سازمان ملل به طالبان، مشروعیت‌دادن به این گروه و شناسایی آنها به‌عنوان نماینده مردم افغانستان در جامعه بین‌المللی است، درحالی‌که این خود مسئله ­ای است که هنوز نه مردم افغانستان و نه جهان به آن رضایت نداده ­اند؛ لذا معقول این بود که طالبان درج مسئله واگذاری چوکی را در آجندای نشست دوحه مطرح می­کرد تا با درنظرداشت ملاحظات جهانی و منطقه ­ای و همچنین انتظارات مردم افغانستان این کار صورت می­ گرفت.

🔹۲) انصراف سازمان ملل از تعیین نماینده ویژه برای افغانستان
عدم تعیین نماینده ویژه برای افغانستان از جمله شرایط اعلامی طالبان جهت اشتراک در نشست دوم دوحه نیز بود. طالبان بارها مخالفت خود را با این موضوع اعلام کرده است و بدین باور است که باوجود یونما ضرورت به نماینده ویژه نیست. به نظر می ­رسد هر اقدام سازمان ملل متحد در مورد کشورهای درگیر بحران، باید ضروری و نتیجه محور باشد و همچنین از اقداماتی که بدون ضرورت سد راه‌سازش و تفاهم است خودداری شود. واقعیت امر این است که سازمان ملل متحد می ­تواند اهداف خویش را از طریق تقویت‌کردن یونما به‌پیش ببرد و اصرار بر تعیین نماینده ویژه که بیشتر از سوی آمریکا و دیگر کشورهای غربی مایه می­ گیرد، زورگویی بیش نیست.

🔹۳) مشورت با طالبان درباره دستور کار و ترکیب نشست دوحه
گزارش ­ها نشان می ­دهد طالبان در ملاقات ­های معاون سیاسی سرمنشی سازمان ملل متحد و هیئت قطری با مقامات این گروه، خواستار طرف مشوره قرارگرفتن درباره دستور کار و ترکیب نشست دوحه شده­ است. به نظر می رسد این موضوع در این حد که طالبان به‌عنوان بخشی از واقعیت سیاسی افغانستان حق دارد، در زمینه موضوعات قابل‌بحث پیشنهاداتی داشته باشند و ملاحظات خود را مطرح کند، منطقی و معقول است؛ اما اگر منظور طالبان این باشد که دستور کار و ترکیب نشست باید همگی به تأیید آنها برسد، این انتظار یک‌جانبه‌نگری بیش نیست و نمی ­تواند نه برای مردم افغانستان و نه برای جامعه بین‌المللی قابل‌پذیرش باشد.

ادامه دارد ...

tahlilroz.com/?p=5923

🆔@Tahlilroz_af
تحلیل روز افغانستان
🔴 ارزیابی پیش‌شرط‌های احتمالی طالبان برای شرکت در نشست دوحه سوم ✍️جاوید یوسفی 🔵قرار است سومین نشست دوحه در مورد افغانستان به تاریخ ۳۰ ماه جون برگزار شود، در این نشست که به میزبانی سازمان ملل متحد و اشتراک نمایندگان ویژه کشورها در امور افغانستان برگزار می­…
🔹۴) عدم حضور نمایندگان جامعه مدنی و سیاسی افغانستان
طالبان بارها مخالفت خود را با طرف بحث قرارگرفتن نمایندگان جامعه مدنی و سیاسی خارج از این گروه، ابراز کرده است و بعید نیست که این موضوع یکی از خواسته­ ها و پیش ­شرط­های اساسی طالبان برای اشتراک در نشست دوحه سوم باشد؛ اما به نظر می ­رسد علی­رغم اما و اگرهای زیادی که در مورد نمایندگان جامعه مدنی وجود دارد، مخالفت با اشتراک دیگر طرف­ های سیاسی در جلسات مربوط به افغانستان هیچ توجیهی ندارد. بر کسی پوشیده نیست که افغانستان از لحاظ سیاسی یک کشور در بحران است و به یک راه‌حل بنیادی و جامع نیاز دارد که بدون اشتراک تمام طرف­ های سیاسی به شمول طالبان دست‌یافتنی نیست.

🔹۵) عدم شامل بودن تحصیل دختران و کار زنان در آجندای این نشست
بیش از سه سال است که دختران بالاتر از صنف ششم نمی­ توانند به مکتب بروند و دو سال تحصیلی است که دروازه ­های دانشگاه­ها نیز به روی دختران بسته شده ­اند، کار زنان نیز در نهادهای دولتی و خصوصی و مؤسسات به فرمان رهبری طالبان ممنوع است که پیامدهای ناگواری را برای جامعه افغانستان داشته و دارند و موجب جریحه‌دار شدن خاطر جامعه بین‌المللی شده است، در چنین وضعیتی طبیعی است که برطرف‌شدن موانع تحصیل دختران و کار زنان از خواسته ­های اصلی مردم افغانستان و دغدغه‌ای جدی جامعه بین‌المللی و نهادهای حقوق بشری باشد، لذا داخلی قلمدادکردن این مسائل هرگز جواب منطقی نیست و باید جامعه بین‌المللی در این زمینه به مردم افغانستان کمک کند.

🔹۶) خارج‌کردن مسئله دولت فراگیر از آجندای این نشست
هدف از برگزاری نشست دوحه پیداکردن یک راه‌حل بنیادی برای خروج افغانستان از بحران سیاسی چهل و پنج‌ساله است و تمام طرف­ های ذی‌دخل در امور افغانستان می ­توانند راه‌حل ارائه نمایند و طالبان هم این حق را دارد که به‌عنوان بخشی از مردم افغانستان، راه‌حل پیشنهادی خویش را داشته باشد؛ اما هرگز این حق را ندارد که دستور حذف دیگر راه‌حل‌ها را از آجندای جلسه دوحه سوم بدهد. دولت فراگیر یکی از راه ­های پیشنهادی برای عبور از بحران سیاسی در افغانستان است که حاصل مطالعات تاریخی، فرهنگی، جمعیت‌شناسی، اجتماعی، و سیاسی افغانستان هست.

🔹مطالعه تاریخی سیاسی افغانستان نشان می ­دهد که انحصارگرایی بیشترین قربانی را از مردم افغانستان گرفته است و بحران کنونی نیز حاصل همین تز فکری است؛ بدین جهت افغانستان زمانی می ­تواند به سمت ثبات حرکت کند که واقعیت­ های تاریخی، فرهنگی، جمعیتی، اجتماعی و سیاسی موجود در این جغرافیا در سازمان مدیریتی کشور (دولت) در نظر گرفته شود که برایند آن دولت فراگیر و یا به تعبیر دیگر حکومت همه‌شمول است.

🔹مردم افغانستان انتظار دارند که جامعه بین‌المللی به‌ویژه کشورهای منطقه و همسایه ­های افغانستان که خود نیز به‌صورت غیرمستقیم قربانی بحران چهل و پنج‌ساله افغانستان است، در این راستا به آنها کمک کنند تا باشد که شاهد یک افغانستان امن، باثبات، توسعه‌یافته و بی ­ضرر برای جهان و منطقه باشیم.

tahlilroz.com/?p=5923

🆔@Tahlilroz_af
#کاریکاتور

🔵 بدون شرح ...

🖍🖌 کاریکاتور اختصاصی از گروه تحلیل روز افغانستان

tahlilroz.com/?p=5976

@Tahlilroz_af
🔴 د افغانستان د اقتصاد حقیقت

✍️جاوید یوسفي


🔵د افغانستان اقتصادي وضعیت په حقیقت کې یو راز دی، له یوې خوا موږ د اقتصادي ثبات او د بهرنیو اسعارو په وړاندې د افغانستان د پیسو د ملي پولي واحد د لوړوالي او په هېواد کې د انفلاسیون د کموالی شاهدان یو چې د اقتصادي ودې نښه ده او له بلې خوا په هیواد کې د بیکارۍ، لوږې او بې وزلۍ له څپې او د پراخو مهاجرتونو سره مخ یو، چې د یوه ناوړه اقتصادي وضعیت ښکارندویي کوي، نو د افغانستان د اقتصادي وضعیت واقعیت یوه جدي پوښتنه ده، چې په دې لیکنه کې به هڅه وکړو د هغه اړخونه وڅیړو.

🔹د اقتصادي ودې شاخصونه
په اقتصاد کې، اقتصادي شاخص(معیار) هغه وسیله ده چې په لویه پیمانه د اقتصادي معلوماتو په یو ګروپ کې د بدلونونو په کارولو سره د اقتصاد روغتیا او د هغې وده اندازه کوي. د شاخصونو د ډولونو په منځ کې چې په اقتصاد کې ځانګړی ځای لري، موږ کولی شو د مصرف کونکي نرخ شاخص (CPI)، د ناخالص کورني تولید شاخص (GDP)، د ناخالص ملي تولید شاخص (GNP)، د کار موندنې د نرخ شاخص، او داسې نور ذکر کړو. د ذکر شویو شاخصونو په پام کې نیولو سره، په هره اندازه چې په یو هیواد کې د مصرف کونکو لپاره نرخونه راټیټیږي او ناخالص کورني او ملي تولید او د کارموندنې کچه لوړیږي، موږ کولی شو په هغه هیواد کې د اقتصادي ودې شاهدان واوسو.

🔹د اقتصادي رکود شاخصونه
اقتصاد پوهانو د اقتصادي رکود(ټیټوالی) او د اقتصاد د کډوال کیدلو د تشریح کولو لپاره شاخصونه هم معرفي کړي دي، چې کولای شو د هغه له جملې څخه د حقیقي عاید کمښت، د پلور کمښت (د عمده او پرچون پلور)، د کار د کچې کمښت او د بیکارۍ زیاتوالی، د تولید د فعالیتونو کمښت، د کورني ناخالص تولید کمښت او… یاد کړو. د تشریح وړ دی چې د پلور کمښت چې د مصرف کونکي د غوښتنې د کمیدو پایله ده، د نرخونو د کمیدو لامل هم کیږي، که څه هم لومړني اساسي توکي لکه خوراکي توکي او انرژي له دې قاعدې څخه مستثنی دي، نو له همدې امله د غیر ضروري توکو د نرخونو کمښت باید د اقتصاد د ودې او غوړیدو نښه ونه ګڼل شي.
د يادو شويو مواردو برسېره، اقتصادي رکود ښايي پر ناغوښتل شوي کورني بېځايه کېدو او نړيوالو مهاجرتونو باندې هم د پام وړ اغېز ولري او دغه لامل دی چې معمولاً بې وزله هېوادونه چې کوچني اقتصادونه لري، تل د مهاجرت د پیښې سره مخامخ دي. دا هم له هیچا پټه نه ده چې ګډوډ اقتصادي وضعیت پر امنیت باندی منفي اغیز لري، تور اقتصاد پیاوړی کوي، اداري فساد او لسګونه نور ناورینونه رامنځ ته کوي چې کولای شي د یوې جغرافیې پر خلکو تحمیل شي.

🔹د افغانستان اقتصادي وضعیت څه ډول دی؟
د افغانستان د اقتصادي وضعیت په مطالعه کولو سره د اقتصادي ودې او هم د اقتصادي رکود او کمیدو دواړه شاخصونه څرګندیږي. د کار د نړیوال سازمان د احصایو له مخې چې د کارګر د نړیوالې ورځې په مناسبت خپور شوی، افغانستان د ۲۰۲۱ کال د اګسټ د ۱۵مې له سیاسي بدلونونو وروسته د نړۍ د نورو هېوادونو په پرتله د اقتصادي کمزورتیا او د بې کارۍ له لوړې کچې سره مخ شوی او اوس په دغه هېواد کې تر ۲۰ میلیونو ډېر وګړي د لوږې له بحران سره مخ دي.

🔹د دغه راپور له مخې، پوځي-سياسي بدلون، د طالبانو له خوا د ښځو پر کار محدوديتونه، طبيعي پېښې او د اقليمي وضعیت خرابوالى هم د بې وزلۍ پر زياتوالي او د بېکارۍ د کچې په بې ساري زياتوالي کې مستقيم اغېز درلودلي. د يادو شويو ستونزو ترڅنګ د نړيوال بانک په ګډون نړيوال رسمي راپورونه ښيي چې افغانستان د انفلاسيون د راټيټولو، د بهرنيو ارزښتونو په وړاندې د ملي پولي واحد د ارزښت د لوړوالي او د بيو د ثبات په برخه کې د پام وړ پرمختګونه درلودلی او دغه راز د نړيوال بانک په راپور کې د کورنیو تولیداتو زیاتوالی، د کاري فرصتونو رامنځته کول، د ملکي خدمتونو د کارکوونکو د معاشونو او امتیازاتو پر وخت ورکول، د صادراتو او ملي عوایدو زیاتوالی او همدارنګه د سوداګریزو برخو لپاره د زمینه د برابرولو یادونه شوې ده.

🔹ياد شوي راپورونه ښيي چې د هېواد اقتصادي وضعيت نه په بشپړه توګه خراب دی او نه هم کولای شی د قناعت وړ وى او يا لږ تر لږه دومره ويلاى شو چې اقتصادي ستونزې ډېرې دي؛ خو په ورته وخت کې د وضعیت د ښه والي لپاره هڅې شوې او لا هم روانې دي، چې کولای شی نورې هیلې رامنځته کړی.


tahlilroz.com/?p=5927

🆔@Tahlilroz_af
🔴 د اقتصادي وضعیت د ښه والی په برخه کې د طالبانو اقدامات

✍️جاوید یوسفي


🔵د افغانستان د اقتصاد د ښه والی لپاره د طالبانو اقدامات او کړني ښايي د شمېر له پلوه د پام وړ نه وي؛ خو د کيفيت له نظره بنسټيز او حياتي دي، چې ځينې يې په لاندې ډول مطرح کېږي:

۱. په سمه توګه د ملي عوایدو راټولول؛
۲. د کانونو د استخراج او د هیواد په طبیعي زیرمو کې د پانګونې هڅې؛
۳. کورني صنعت او ملي تولیداتو ته کافي پاملرنه؛
۴. له ګاونډیو هېوادونو سره پر مثبتو اقتصادي اړیکو تمرکز؛
۵. ملي پروژو او بنسټیز زیربناوو ته پاملرنه؛
۶. د مخدره توکو د کښت کنټرول او د مخدره توکو د اقتصاد مخنیوی.


🔹د پورته ذکر شوو اقداماتو څخه هر یو د افغانستان د اقتصادي وضعیت په ښه کولو کې خورا مثبت او دوامداره رول لري او د هیواد د اقتصاد په اړه د دې ډول لیدونو پیاوړتیا کولی شي افغانستان د پرمختګ په لاره کې واچوي؛ له همدې امله د دې کرښو لیکوال په دې باور دی چې که څه هم افغانستان لا هم د کمزوری اقتصاد سره مخ دی؛ خو د طالبانو اقتصادي پالیسي تر ډېره حده بریالۍ هم ده او که له کوږوالی څخه وساتل شي، کولای شو د هغې په مثبتو پایلو باور لرو.

tahlilroz.com/?p=5927

🆔@Tahlilroz_af
🔴نگاهی به گزارش جبهه متحد افغانستان درباره داعش خراسان

✍️عایشه ببرک خیل


🔵ادعاهای گزارش جبهه متحد افغانستان به رهبری سمیع سادات مبنی بر اینکه «داعش خراسان دارای ۹هزار عسکر است»، «رهبری گروه جیش العدل با داعش ائتلاف نموده است»، همانطور توضیحات مبهم گزارش متذکره در رابطه به پلان­ های آینده ای داعش خراسان و همچنان بسیار موارد دیگری که در این گزارش آمده است، با واقعیت­ها بسیار فاصله دارد و امکان اعتماد و اتکا به آن وجود ندارد.

🔹جبهه متحد افغانستان در نوزدهم اکتوبر سال ۲۰۲۳ توسط سمیع سادات از جنرالان سه ستاره ­ای نظام جمهوریت، همراه با بعضی از دیگر نظامیان، با ادعاهای بسیار زیاد در ویرجینیای آمریکا تاسیس گردید و اعلام موجودیت نمود. شکست طالبان و نجات افغانستان از چنگ طالبان، از جمله اهداف عمده­ای جبهه متحد افغانستان اعلام گردیده بود. هرچند خبرنگاران و رسانه­ ها، با کنایه از سمیع سادات می پرسیدند که چگونه از آمریکا به دنبال نجات افغانستان بر آمده است، ولی وی با ملغمه و شعارهای کلیشه ­ی جواب می داد...

👈در سایت تحلیل روز بخوانید

tahlilroz.com/?p=5979

🆔@Tahlilroz_af
Forwarded from Tools | ابزارک
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ

برای عضویت در کانال های کاملا اسلامی و اخلاقی با نظم و قوانین خاص خود لطفا روی اسم شان کلیک نمائید.
برای شرکت در این لیست ها👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻

@Nikravesh2024
HTML Embed Code:
2024/06/09 22:21:14
Back to Top