TG Telegram Group Link
Channel: Mohammad-Tabibian
Back to Bottom
ضیافت غارت ( خوان یغما)

صحبت از سلطان عبدالحمید آخرین سلطان امپراتوری عثمانی قبل از سقوط و تجزیه آن امپراتوری تاریخی شد و غفلت سلطان ها برای چند نسل ، با دیدن عکس سلطان لاغر در میان درباریان فربه که در مطلب قبلی آمده، یادم آمد به شعری از شاعری معاصر او. گاهی اوقات یک قطعه شعر بیش از یک کتاب می تواند گویا باشد. بمناسبت شرایط آن روزگار ، شاعر معروف عثمانی معاصر عبدالحمید دوم به نام توفیق فکرت(۱۸۲۷-۱۹۱۱) قطعه شعر معروفی دارد با عنوان ‘خوان یغما’ ، شعری طعنه و کنایه آمیز به طبقات حاکم که بی پروا از طریق غارت و ویژه خواری ثروت های عمومی به سرنگونگی آن امپراتوری و از هم پاشیدن آن کمک کردند، ترجمه بخشی از آن شعر در پایین آمده است.

ضیافت غارت ( خوان یغما)؛
بفرمایید میل کنید بخورید بزرگان، گران سنگان؛ این ضیافت شما است!
تا سیر شوید، تا به حال تهوع بیفتید و تا بترکید.
این ثمر بردن به آخر می رسد! پس در راه خروج هر چه را می توانید غارت کنید۰
فردا خواهید دید که اجاق های کبابپز شعله ورتان خاموش است
معده های امروزتان قوی است آش ها گرم
بخورید، لقمه لقمه ، لُپ لُپ ، و قدح قدح.
بخورید بزرگان، گران سنگان، این سفره اشتها آور آن شما است
تا که سیر شوید، به حال تهوع بیفتید و بترکید...

.
البته متاسفانه ترکی نمی دانم و اما این هم چند جمله از شعر مزبور:
یغما سفره سی
توفیق فیکرت
بو سفره میز افندیلر، کی فیضِ کاما منتظیر
حضورنوزدا تیتره ییر، بو ملتین حیاتی دیر
بو ملتین کی مظطریب، قالمیش اولان بیر جانیدیر
فقط یوخ ها چکینمه ین، یئین، اوتون، شاپیر شاپیر…
یئین افندیلر یئین، بوخوانی اشتها سیزین،
دویونجا، اوسکورونجا، پاتلایانجایا قدر یئین .
افندیلر چوخ آج سینیز، بو چهره نیزده بللی دیر،
یئین، یئمزسینیزبوگون، صاباح قالیرمی، کیم بیلیر؟
بو سفره یِ لذیذ، باخین قدم لَریزله مفتخیر،
بو حقّی دیر تلاشیزین، بویور او حقده سیزده دیر…
ویژه نامه نوروزی تجارت فردا مجموعه نفیسی از مطالب خواندنی در تعطیلات نوروز.
اخیراً رخداد هایی مطرح شده در مورد غارت اموال عمومی که اسباب حیرت هم نیست چون مکرر است. قدیم تر افرادی بودند به نام دزد دریایی که مورد نفرت و وحشت بسیار بودند در دریا ها و اقیانوس ها دریانوردی می کردند و مالتجاره کشتی های تجاری را غارت و در جنگ با آنان افراد را هم به قتل می رساندند. ممکن بود در نبرد ها خودشان هم به قتل برسند و یا مجروح شوند. به دلیل مجروح شدن بسیاری از آنان کور و شَل هم بودند. اما به نظر می رسد در مقایسه با دزدان سهمیه ای و اداری و رانتی و خورندگان اموال عمومی، آنان مردم با شرفتری بوده اند، چون برای دزدیدن مقداری قماش و طلا و نقره و آذوقه جان خودشان را به خطر می انداخته اند. اما گرچه آن حرفه عمدتا دیگر موجودیت چندانی ندارد اما به نظر می رسد شعار آنان زنده و مورد استفاده است. شعار آنان این بود: ’ همه ثروت را غارت کن و هیچ چیز را پس نده.’

“Take all the treasure and give none back.”
عید نوروز نزدیک است و صدای گام مبارکش را می شنویم نوروزتان مبارک.
مبارک بر همه دوستان تمام ملت ایران و کسانی که این عید بی نظیر را گرامی می دارند و جشن می گیرند.
به زبان سعدی:
برآمد باد صبح و بوی نوروز
به کام دوستان و بخت پیروز
مبارک بادت این سال و همه سال
همایون بادت این روز و همه روز.

و از زبان مولانا:
نوروز رخت دیدم خوش اشک بباریدم
نوروز و چنین باران، باریده مبارک باد.

و
. از زبان حافظ:
ز کوی یار می‌آید نسیم باد نوروزی
از این باد ار مدد خواهی چراغ دل برافروزی.
.
و این شعر از ملک الشعرای بهار زبان حال دوری و مهجوری:
ای خطّهٔ ایران مَهین‌، ای وطن من
ای گشته به مهر تو عجین جان و تن من
دور از تو گل و لاله و سرو و سمنم نیست
ای باغِ گل و لاله و سرو و سمن من…
.
در خبر ها.
یکم. روز پنجشنبه بانک مرکزی ترکیه اعلام کرد نرخ بهره را از ۴۵ درصد به ۵۰ درصد افزایش می دهد، این نرخ بانک مرکزی است و نرخ بهره بانک ها برای وام از این رقم فراتر خواهد رفت. دلیل این اقدام افزایش نرخ تورم اعلام شده. نرخ تورم در ماه فوریه ۶۷ درصد بوده است. همین یکی دو سال پیش بود که اردوغان می خواست به صورت دستوری بهره را حذف کند یعنی به صفر برساند. در همین کانال هم خبر مطرح شد و گفته شد این مقدمه پنبه کردن رشته‌ها در اقتصاد تر کیه است. ظاهرا جایی در سر راه تصمیم را عوض کرده. حالا با واقعیت ها بایستی دست و پنجه نرم کند. نرخ تورم بالا در هر اقتصاد فقط نشان از سیاست پولی غلط نیست، بلکه سیاست پولی غلط خود نشان از سوء مدیریت وسیع اقتصاد کشور است. این پدیده ها را باید شاخص های ترکیبی بارزی از رویکرد های متعدد پنهان تفسیر کرد.
دوم. از مقام والا مرتبه ای نقل شده که (مثلاً بد خواهان یا اجانب غربی یا اشباح مشابه و مرموز) می خواستند تورم را سه رقمی کنند ما همان دو رقمی نگه داشتیم. این خبر در سال نو فقط به کام کسی که بیان می‌کند خوش می‌آید. چون عدد دو رقمی از ۱۰ هست تا ۹۹. تورم در کشور ما چقدر بوده است؟
ارقام بهنگام چندانی در دست نیست. یک جدول که در شبکه های اجتماعی منتشر شده شاخص قیمت مصرف کننده در دی ماه ۱۴۰۲ را 1066.1 اعلام کرده. همین شاخص در ماه مشابه سال قبل 713.4 اعلام شده، یعنی نرخ تورم 49.4 درصد. اگر طبق قاعده سال قبل باشد پایان اسفند میانه 50 را رد کرده است.
سوم، برخی افراد مطرح می کنند که نرخ تورم سالانه کمتر از نرخ نقطه به نقطه است و مثلا 45 درصد. چون تغییر شاخص قیمت هم‌افزا است میان‌گین گرفتن از آن معنی ندارد. بگذریم که از نظر مقیاس این هم نرخ تورم بسیار بالایی است و تسکینی برای مردم عادی به حساب نمی آید. اگر یک سال قبل ۱۰۰۰ تومان در جیب داشته اید با نرخ تورم ۵۰ درصد قدرت خرید آن امروز ۶۶۷ تومان است. با نرخ تورم ۴۵ درصد این رقم می شود ۶۹۰ تومان، تفاوت چندانی نمی‌کند. اختلاف این ارقام با ۱۰۰۰ تومان اولیه کجا رفته؟ به کیسه ایجاد کننده تورم، بدون این که حس کنید دستی در جیب شما رفته باشد.
چهارم، نرخ تورم سالانه همان نرخ نقطه به نقطه است، یعنی برای ۱۴۰۲ شاخص قیمت پایان اسفند تقسیم بر شاخص پایان اسفند ۱۴۰۱ منهای عدد یک ضربدر صد.محاسبه دیگری که بتوان به آن اعتماد کرد وجود ندارد!
بیستمین سالگرد درگذشت دکتر محسن نور بخش
در تعطیلات نوروز سال ۱۳۸۲ به دلیل مشکلات قلبی دار فانی را وداع گفت. مرد خدمت گذاری که در سال‌های سخت سکاندار سیستم پولی و مالی و اقتصاد کشور بود، و الحق، در این دوران بی ارجی و رواج رسم قدر نشناسی، به کشور صادقانه خدمت کرد. نهایتا هم تحت فشار روحی به دلیل پرونده سازی توسط افرادی که آنان را بر کشیده بود، و به عنوان معاون و صاحب مقام انتخاب کرده بود در گذشت. روزی که برای پرس و جو در مورد پرونده توسط رئیس وقت قوه قضائیه به جلسه دعوت شده بود با نهایت نا باوری برخی از آنان را در طرف دیگر میز مشاهده کرد. همچنین او قربانی توطئه های دائم و تبلیغات گسترده توسط جریان هایی که رسما مخالف پیشرفت کشور و در ضدیت با قرار گرفتن انسان های کار آمد در راس امور هستند، بود. گفت دیگر نمی خواهم زنده بمانم. شاید باید داستان این جور و جفا روزی به جزئیات گفته شود.
📹 روزی که قلب اقتصاد ایران گرفت

نسخه صوتی

▫️شخصیتی که در مقابل ملامت‌ها و مواخذه‌های بسیار ایستاد ولی از آرمان‌های اقتصادی خود دست نکشید و تمام تلاش خود را برای اصلاح اقتصادی کشور انجام داد.

▫️سید محسن نوربخش چهره‌ای نام آشنا و یکی از مفاخر اقتصادی کشور است که در فروردین ۸۲ درگذشت ولی تلاش او برای تغییر ریل اقتصاد ایران ماندگار شد.

▫️این وزیر پیشین اقتصاد و رئیس کل پیشین بانک مرکزی همواره در مقابل خواسته‌های غیر اقتصادی روسای جمهور وزار یا نمایندگان مجلس ایستاد و ملامت‌های آن‌ها را برای حفظ سرمایه کشور به جان خرید.

▫️رسانه اکوایران و هفته نامه تجارت فردا میزگردی به همراه همسر و فرزند دکتر نوربخش برگزار کرده و به بررسی سرگذشت، باورها و بحث‌های ایشان با سیاستمداران پرداخته‌ است.

نسخه کامل در وبسایت اکوایران

نسخه کامل در یوتیوب

📺 @ecoiran_webtv
کسانی که به آنان بیشترین کمک را کرده اید

از فیلسوف و‌نویسنده رم باستان پابلیلیوس سیریوس نقل شده که ‘کسانی که به آنان بیشترین کمک و استعانت را کرده اید بر شما بیشترین جفا را روا خواهند داشت.’
روزی در دهه ۱۳۹۰ در دانشکده ای برای تدریس یک درس کارشناسی ارشد دعوت شده بودم در سالن استراحت اساتید با یکی از مقامات اسبق که او هم درسی ارائه می کرد رو برو و هم صحبت شدیم، گفت: اوائل انقلاب بود شنیدم آقای اکس (که این نگارنده نامش را نمی برم و به اکس اکتفا می کنم) از خارج آمده . چون از زمان دانشجویی در خارج او را می شناختم، به دیدارش رفتم. در بالاخانه یک ساختمان قدیمی جایی را اجاره کرده بود که سقف آن نم پس داده بود و جای نم را با مقوا پوشانده بود. دنبال کاری بود. اورا به دکتر نوربخش معرفی کردم که به دنبال نیروی انسانی جدید بود. دکتر نور بخش به او شغلی داد و او از این محل به سرداب های قدرت کانال زد و دستش به جاهای مختلف رسید و در اندک مدتی نیز در بالای شهر صاحب منزل و مکان شد.
او مقامات خود را ابتدا توسط دکتر نوربخش بدست می آورد و پله ترقی او همین بود. دوستی که نقل کرد گفت اشتباه آن مرحوم این بود که بیش از حد به این فرد محبت کرد و در حق او استعانت نمود.
،
این آقای اکس یکی از همان پرونده ساز ها شد که در آن جلسه کذایی حضور داشتند.
این گزارش علمی از رویترز نتیجه یک پژوهش را مطرح می کند که مربوط به این پرسش است که گونه انسان های امروزی به نام هوموساپینس بعد از خروج از آفریقا به کجا رفتند و از کجا در تمام عالم پراکنده شدند. انسان امروزی سیصد هزار سال قبل در آفریقا ظاهر شد. سپس بین شصت تا هفتاد هزار سال قبل از آفریقا مهاجرت کردند مکان بعدی آنان ایران، جنوب عراق و شمال عربستان بود. این انسان های اولیه هزاران سال در این منطقه زیستند و به تدریج به مناطق دیگر جهان مهاجرت کردند.
اجداد بخش بزرگی از انسان های خارج از آفریقا هزاران سال در ‘فلات ایران’ زیستند. این مطالعه بر اساس برسی های ژنتیک از بانک ژنتیکی موجود و مطالعات باستانشناسی حاصل شده است.
در گزارش دیگری در این زمینه خواندم که حدود 90 در صد از اجداد انسان های موجود خارج از آفریقا زمانی در فلات ایران زیسته اند. به این نتیجه می رسیم که ایران وطن انسانیت بوده است. اگر از نظر گذشته و تاریخ بشریت سرزمین مقدسی در جهان وجود داشته باشد سرزمین ایران است.
.
احتمال سیاره بوزینگان
دوست گرانقدری در ارتباط موضوع مهاجرت بزرگ و سرنوشت ساز انسان ها از آفریقا که در بالا مطرح شد مطلبی را از فردی فوروارد کرده بودند که انسان هوموساپینس، یعنی اجداد انسان‌های فعلی، را به دو صفت بارز کرده بود. یکی کنج‌کاو و دیگری قاتل. بحثی که در برخی منابع مطرح است این که گویا این گونه انسان سایر انسان گونه های قبلی را از جمله نئاندرتال و دنیسووان را در مراحل گسترش خود به اکناف جهان به قتل رسانده اند و ریشه کن کرده‌اند. چون موضوع سرگذشت، آغاز و آینده بشر مورد توجه بسیاری افراد است به نظرم رسید توضیحی که برای دوست گرانقدر فرستادم را با کمی ویرایش با سایر عزیزان به اشتراک بگذارم.
گرچه تاریخ دقیق ظهور اولین انسانگونه ها هنوز مورد بحث و پژوهش باستانشناسی و زیست شناسی است اما شواهد نشان می دهد که اولین انسان گونه‌ها حدود هفت میلیون سال پیش در آفریقا ظاهر شدند و انواع و اقسام آنان نیز طی این چند میلیون سال ظاهر شده و منقرض گشته اند. نوع انسانی که بیشتر روی دوپا راه می‌رفته از یک میلیون سال پیش در آفریقا ظاهر شده و به دلیل این که این مقاطع مربوط به عصر یخبندان و انتهای آخرین عصر یخبندان بود و شرایط اقلیمی دستخوش تغییر شدید بسیاری از انسان گونه‌ها که نمی‌توانستند با این تغییرات سازگاری کنند منقرض گردیدند. مهاجرت انسان گونه‌ها از آفریقا برای چند صد هزار سال ادامه داشته. در پایان عصر یخبندان آفریقا دچار خشک سالی طولانی مدت و محدودیت منابع غذایی بوده و به‌همین دلیل نیز این حرکت های بزرگ انسانی رخ داده است.
مرگ‌و‌‌میر ناشی از این تغییرات اقلیمی و مشکلات زیستی در حدی بود که آخرین موج مهاجر که همان هموساپینس ها، که اجداد انسان‌های موجود هستند، فقط تعداد معدودی‌ بودند. جمعیت هموساپینس ها چنانکه در مقاله بالا و سایر منابع ذکر شده هنگام مهاجرت از آفریقا به حد چند هزار نفر کاهش یافته بود. اگر این چند هزار باقیمانده هم به دلیل سرما و یخبندان و نایاب بودن مواد غذایی تلف شده بودند دیگر اثری از انسان فعلی موجود نبود و منقرض شده بودند و ما نیز نبودیم که در باره سرنوشت آنان صحبت کنیم. بنابر این شرایط طبیعی، نژاد‌های انسان گونه‌های مختلف را در معرض نابودی قرار داده بود. فقط باهوش ترین توانستند باقی بمانند، چون در کار شکار و جمع آوری گیاهان خوراکی و یافتن زیستگاه جدید، هنگامی که زیستگاه قابلی به دلیل تغییرات آب و هوایی قابل زیست نبود، ابتکار عمل بیشتری داشتند. این گروه در هنر بقا کار آمد تر بودند.
این که تعداد انسان های باقیمانده که به خارج از آفریقا مهاجرت کردند و ابتدا در فلات ایران ساکن شدند در حد معدود بود سبب شده که انسان‌های موجود از نظر ترکیب ژنتیکی بسیار بهم شبیه و نزدیک باشند. مطالعه دی ان ا انسان های موجود نشان می دهد که همه از یک مادر ریشه می گیرند که در زیست شناسی اصطلاحاً ‘هَوّای-میتوکوندریال’ (بخشی از دی ان ا که از مادر به دختر به ارث می رسد) و یک پدر که ‘آدم- کروموزوم وای’ نام گذاری شده اند. متخصصین ژنتیک بر این باورند که آن هوای- میتوکندریال حدود دویست هزار سال پیش می زیست. این دو تنها انسان های موجود نبوده‌اند اما نژاد باقیمانده انسان‌ها از تیره این دو هستند و سایرین، یعنی فرزند سایرین و بخشی از فرزندان همین‌ها هم در واقع منقرض شده‌اند. می توان دریافت که انسانیت با یک سر مویی از احتمال انقراض نجات یافته و اگر آن چند هزار باقیمانده هم مثل صد ها هزار منقرض شده از سرما و گرسنگی جان بدر نبرده بودند اکنون کره زمین واقعا ‘سیاره بوزینگان’ بود.
در پایین نتیجه یک جستجو از هوش مصنوعی را قرار می دهم که برخی لینک های مفید را هم در بر دارد و نشان می‌دهد هیچ سابقه کشتار و جنگ بین این گونه ها وجود ندارد بلکه منقرض شدن بقیه ( از جمله نئاندرتال ها و دنیسووان ها که قبل از هوموساپینس ها از آفریقا بیرون آمده بودند، اولی در غرب آسیا و اروپا و دومی در شرق آسیا ظاهر شده اند) به دلیل رقابت در غذا و منابع بوده است و نه قتل عام آنان توسط هومو ساپینس ها یعنی آخرین موج مهاجرین به خارج آفریقا.
البته در مورد فاصله گرفتن این گونه مبتکر و تلاشگر انسان گونه‌ها از ذات بوزینگی هم نباید دچار خوش بینی چندانی شویم. خود داروین پایه گذار نظریه تکامل گفته است که بسیاری از ویژگی های عمو زاده‌های باستانی در انسان مدرن هم موجود است، به صورت صفات بارز و بالفعل؛ خشونت ورزی، درنده‌خوئی، طمع، خشم و وحشیگری، شهوت، خود خواهی، تسلط طلبی، فریبکاری…متاسفانه این نوع بوزینگان، مسلح به بمب اتمی و هواپیمای جنگنده و موشک هم هست و بسیار یافت می شود بوزینگانی که بر سریر قدرت نشسته اند و چنین ابزاری را زیر کلید دارند. واما عقلانیت و انسانیت توان های بالفعل نبوده و توان های بالقوه هستند.
یعنی مغز انسان می تواند عقلائی فکر کند اما اگر آن را بیاموزد، و طبیعت انسان می تواند بر اساس شیوه آدمیت، یعنی مهر ورزی، حس هم‌‌دردی، ملاحظه دیگران، همزیستی، مدارا، بخشش، بزرگ منشی و عدالت، عمل کند اگر آن را بیاموزد. یعنی تا عقلانیت را نیاموزیم و آدمیت را نیاموزیم اثر آن ظاهر نمی شود. و گرفتاری هم در ضعف این آموزش‌ها است.
فرعون‌های بوزینه صفت یک طرف در کار تخریب، جنگ و ایجاد فلاکت و زمینه سازی بردگی همنوعان خود هستند و طرف دیگر افراد عاقل و دارای صفت های آدمیت در کار بهبود شرایط زندگی انسان‌ها. این مبارزه آخری است، یعنی چالش بین آن صفاتی که از اجدادی که روی درخت زندگی می کردند به ارث رسیده در مقابل آنچه تکامل در مقابل گونه انسان قرار داده، که سر نوشت نهایی اعقاب آن مهاجرین را رقم خواهد زد.
The role of Homo sapiens in the extinction of other humanoid species is complex and not entirely clear-cut. Here's what we know:
• Extinction of other humanoids: Several humanoid species, like Neanderthals and Denisovans, co-existed with early Homo sapiens for some time. These species eventually went extinct.
• Possible role of Homo sapiens: Our arrival and competition for resources could have been a factor in their decline. Homo sapiens may have been more efficient hunters and may have outcompeted them for food.
• Not direct conflict: There's no evidence of widespread warfare between these species. The impact of Homo sapiens might have been more indirect, through competition and disease.
• Interbreeding: Genetic evidence suggests some interbreeding between Homo sapiens and Neanderthals, making the picture even more complex.
So, the answer is nuanced:
• Homo sapiens likely played a role in the extinction of other humanoids, but it wasn't necessarily through direct killing.
• Competition and changing environments were likely bigger factors.
Here are some references for further reading:
• Homo Sapiens Were to Blame for Neanderthal Extinction (Daily Mail): This article highlights a supercomputer simulation suggesting competition as a major factor (https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-8844731/Neanderthals-went-extinct-bouts-sudden-intense-climate-change.html)
• Homo sapiens is #9. Who were the eight other human species? (Big Think): This discusses various human species and extinction. (https://www.livescience.com/how-many-human-species.html)
در خبر ها
دانیال کاهنمن، روانشناسی که جایزه نوبل اقتصاد را بدست آورد و از پایه‌گذاران رشته اقتصاد رفتاری به حساب می آید در سن ۹۰ سالگی در گذشت. کتاب مشهور او تحت عنوان اندیشیدن سریع و آهسته به فارسی نیز ترجمه شده است. این کتاب فوق العاده جالب و آموزنده است.
ضمناً اگر دوستان از
ChatGpt

https://chat.openai.com/

و یا
Gemini

https://gemini.google.com/app

استفاده می کنند این هم یک ابزار هوش مصنوعی مفید دیگری است احیاناً اگر قبلاً استفاده نکرده اید.
Perplexity
https://www.perplexity.ai/
HTML Embed Code:
2024/03/29 15:32:12
Back to Top