TG Telegram Group Link
Channel: Bonds & Stocks Ukraine
Back to Bottom
Пропозиція про реструктуризацію євробондів 🇺🇦України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Аналіз боргової стійкості (DSA) України, здійснений Міжнародним валютним фондом (МВФ) у рамках третього перегляду програми розширеного фінансування EFF, передбачає часткове списання боргу для досягнення такої стійкості, тому, ймовірно, таке списання буде одним із пунктів очікуваної найближчим часом пропозиції України про реструктуризацію єврооблігацій, вважають опитані агентством "Інтерфакс-Україна" аналітики.

#євробонди

❤️ Підписатися | ✍️ Надіслати новину
Moody's підтвердило рейтинг Метінвесту на рівні Caa3, прогноз по рейтингу підвищено до "Стабільний"

Moody's Ratings підтвердило довгостроковий корпоративний рейтинг Метінвесту на рівні Caa3. Прогноз по рейтингу змінено з "Негативний на "Стабільний."

#облігації

❤️ Підписатися | ✍️ Надіслати новину
Огляд Eavex Capital: Щотижневий огляд фондового ринку 🇺🇦України за 1 квітня 2024

Індекс «Української біржі» продовжує знижуватися, втративши за минулий тиждень 1,6%, а з початку року 19%.

Котирування акцій «Райффайзен Банк» за п'ять торгових сесій втратили 5,9% зупинившись на позначці 24 копійки (ринкова капіталізація 375 млн дол.).

Компанія «Центренерго» зазнала чергових суттєвих втрат від російських ракетних обстрілів по цивільній інфраструктурі. Стало відомо, що Зміївська ТЕС «Центренерго» майже повністю зруйнована внаслідок влучання ворожих ракет. Терміни відновлення ТЕС будуть тривалими і поки додаткова інформація з цього приводу відсутня. Індикативна ціна акцій «Центренерго» на біржі з початку року впала на 24% до 3,4 грн (ринкова капіталізація 32 млн дол.).

Акції вітчизняних агро компаній, які торгуються на зарубіжних біржах, демонстрували негативну динаміку у останній тиждень березня. Зокрема, по цінним паперам «Астарти» була корекція на 3,8% до 29 злотих (капіталізація 177 млн дол.), а по «МХП» було просідання на 3,2% до 3,28 доларів (капіталізація 351 млн дол.).

На ринку ОВДП спостерігалася спроба Мінфіну ще знизити дохідність по новим облігаціям. Середньозважена дохідність по річним ОВДП на аукціоні 26 березня була знижена на 22 базисні пункти до 16,24%. За трьох-річними ОВДП дохідність була встановлена 18,3%.

Котирування українських суверенних єврооблігацій на біржовому ринку знизилися в середньому на 2,5%. Ціна євробондів, які мають погашатися в 2026 році, знаходиться на рівні 35 центів за долар номіналу. Зараз серед гравців ринку йдуть активні спекуляції на тему які умови будуть запропоновані щодо реструктуризації даних євробондів. Припущення про необхідність списання частини боргу за єврооблігаціями є абсолютно аргументованим, бо Україна дійсно опинилася у форс-мажорних обставинах війни через напад країни-терориста. Не лише Україна, а і її кредитори мають розділити наслідки ворожих дій росії проти цивілізовано світу.

#євробонди

❤️ Підписатися | ✍️ Надіслати новину
Огляд ICU: Облігації: Дохідність ОВДП далі знижується

Минулого тижня Міністерство фінансів продовжило знижувати ставки за ОВДП на первинному ринку, хоча й меншими темпами. Дохідності на вторинному ринку також знизилися.

Минулого тижня Міністерство залучило до бюджету понад 12 млрд грн з урахуванням $74 млн у валюті. Мінфін розмістив увесь запланований обсяг гривневих ОВДП з терміном погашення через рік та два. Лише попит на трирічні облігації наразі менший, ніж пропозиція від Міністерства фінансів. Удруге поспіль емітент знизив ставки за всіма гривневими ОВДП, завдячуючи високій конкуренції між учасниками розміщення.

Найбільше учасники аукціону конкурували за річні облігації. Вони відреагували на зниження ставок за депозитними сертифікатами НБУ та подавали заявки на аукціон також із нижчими ставками переважно на найкоротший із пропонованих інструментів. Мінімальна ставка в заявках за річними паперами знизилася на 58 б.п. До 16.12%, а максимальна – на 15 б.п. До 16.45%. Пропонований до розміщення обсяг був обмежений, тож були задоволені лише заявки з нижчими ставками.

Загалом за два тижні ставки за річними ОВДП знизилися на 45 б.п. До 16.35%, за дворічними облігаціями на 40 б.п. До 17.2% і за трирічними паперами найменше – на 20 б.п. До 18.3%.

На вторинному ринку торгівля гривневими ОВДП зросла й зосередилася в більш тривалих термінах обігу. Дохідності поступово знижувалися подібно до змін на первинному ринку. Найбільш активно збільшували свої портфелі фізичні особи та нерезиденти.

Погляд ICU: Риторика НБУ в опублікованих підсумках дискусії Комітету з монетарної політики посилює очікування ринку, що Національний банк може вдатися до чергового зниження ставок наприкінці квітня й у червні. Тож банки вочевидь збільшують вкладення в коротші з пропонованих Мінфіном облігації, щоб зафіксувати поточну дохідність і згодом поступово зменшити вкладення в тримісячні депозитні сертифікати. Також прагнення зафіксувати поточні дохідності помітні й серед інших інвесторів, які переважно вкладають кошти на вторинному ринку.

#ОВДП

❤️ Підписатися | ✍️ Надіслати новину
Огляд ICU: Облігації: Мінфін 🇺🇦України продовжує позичати більше, ніж погашає

У березні Міністерство фінансів залучило на внутрішньому ринку на 31% більше коштів, ніж здійснило погашень ОВДП.

У березні Міністерство фінансів погасило 17.9 млрд грн гривневих облігацій і $251.9 млн валютних ОВДП. Водночас за місяць бюджет отримав 33 млрд грн та $281 млн, що перевищило обсяги погашень. Тож за місяць запозичення в гривні були більшими за погашення на 84%, а у валюті майже на 12%. Загалом за 1кв24 запозичення були на 31% більшими за погашення, тож чисті запозичення Мінфіну в усіх валютах склали еквівалент 27.7 млрд грн у 1кв24. Рівень рефінансування в розрізі валют склав 187% у гривні, 95.5% у доларах США та 93% в євро.

У квітні Мінфіну необхідно погасити лише 4.5 млрд грн ОВДП. Але в травні суми зростуть до 19 млрд грн та 277 млн євро. У 2кв24 Міністерство традиційно пропонуватиме гривневі ОВДП з погашенням через рік, два та три, а також валютні ОВДП у доларах США та євро.

Погляд ICU: Міністерство фінансів покращило рефінансування погашень ОВДП у березні й підвищило рівень рефінансування (сукупно в усіх валютах) за підсумками 1кв24 до 131% зі 119% за підсумками двох місяців цього року. З великою ймовірністю показники рефінансування боргу покращаться і за результатами квітня.

#ОВДП

❤️ Підписатися | ✍️ Надіслати новину
Огляд ICU: Облігації: Ціни єврооблігацій 🇺🇦України відкоригувалися після швидкого ралі

Ціни українських єврооблігацій незначно скоригувалися минулого тижня після активного кількаденного ралі наприкінці попереднього тижня, проте ціни на варанти помітно підросли.

Минулого тижня ціни українських єврооблігацій поступово знижувалися, але дуже повільно, в середньому на 1.6%, та змістилися в діапазон 29-38 центів за долар зі збереженням діапазону цін для паперів із різним терміном погашення 12.2%. Водночас ціна ВВП-варантів зросла на 16% до майже 56 центів за долар умовного номіналу. Індекс EMBI за минулий тиждень майже не змінився.

Погляд ICU: Минулого тижня оптимізм інвесторів, спричинений комунікацією МВФ, поступово вичерпався, тож ралі завершилося незначною і повільною корекцією. Водночас згадка в меморандумі МВФ про те, що виплати за варантами вперше враховуються в аналізі стійкості боргу, підвищило інтерес до цього інструменту. Додала позитиву і публікація Держстатом у четвер попередньої оцінки ВВП за 2023 рік. Тож тепер ВВП-варанти вперше коштують більше, ніж напередодні великої війни. Найближчим часом на ціни переважно впливатимуть очікування розгляду допомоги США в Конгресі та оприлюднення умов реструктуризації.

#євробонди

❤️ Підписатися | ✍️ Надіслати новину
2 квітня Мінфін 🇺🇦України розмістив ОВДП на 6.75 млрд. грн.

#ОВДП

❤️ Підписатися | ✍️ Надіслати новину
З початку 2024 р. уряд 🇺🇦України розмістив ОВДП на 120 млрд. грн., загалом впродовж воєнного стану – 938 млрд. грн.

За даними Депозитарію НБУ, упродовж трьох місяців 2024 року Уряд України залучив від розміщення ОВДП на аукціонах 69 024,6 млн грн, 763,6 млн дол. США та 514,2 млн євро. На погашення за внутрішніми борговими державними цінними паперами за цей період спрямовано 26 122,9 млн грн, 810,9 млн дол. США та 555,5 млн євро.

Протягом січня – березня 2024 року запозичення Міністерства фінансів на внутрішньому борговому ринку на 39 250,9 млн грн в еквіваленті перевищували виплати за облігаціями внутрішньої державної позики, зокрема в березні – на 19 132,8 млн грн в еквіваленті. Роловер вкладень у ОВДП (співвідношення номіналу проданих на аукціонах та погашених відповідно до умов їх випуску цінних паперів) за січень – березень становить 129% у всіх валютах за поточним офіційним курсом.

#ОВДП

❤️ Підписатися | ✍️ Надіслати новину
💰CreditService встановлює ставку за облігаціями серії E на 11-12 купонний період

ТОВ "Кредитсервіс" повідомляє, що відсоткова ставка за облігаціями серії E на 11-12 купонний період залишається незмінною - 30% річних.
Наступний перегляд відсоткової ставки за облігаціями ТОВ «Кредитсервіс» серії Е відбудеться 22.08.2024 р.

#облігації

❤️ Підписатися | ✍️ Надіслати новину
Ранковий дайджест (4 квітня 2024 р.)

На сьогодні жодних подій на ринку облігацій України поки що не заплановано😴

❤️ Підписатися | ✍️ Надіслати новину
Огляд ICU: Результати ОВДП-аукціону - Інвестори зосередилися в коротких ОВДП

Міністерство фінансів 2 квітня залучило майже 6.8 млрд грн, ще більше знизивши ставки за коротшими інструментами.

Найбільший попит був за річними ОВДП і майже удвічі перевищив пропозицію. Діапазон ставок у заявках значно звузився: при мінімальній ставці 16.15% (+3 б.п. порівняно з минулим тижнем) максимальна ставка знизилася на 11 б.п. до 16.34%. Але з огляду на великий попит, пропонований обсяг вичерпався ще на заявках зі ставкою 16.25%, яка й стала новою граничною ставкою вчора, що на 10 б.п. нижче, ніж минулого тижня. А от середньозважена ставка знизилася лише на 1 б.п. до 16.23%.

Попит на дворічні папери впав до 0.3 млрд грн. І хоч він переважно був зі ставками, як і минулого тижня, Міністерство скористалося тим, що мінімальна ставка знизилася до 17%, і відхилило дві заявки на 75 млн грн зі ставками вище 17.10%, розмістивши облігації лише на 250.4 млн грн.

Водночас за трирічними облігаціями попит зріс майже удвічі й виявився надзвичайно одностайним – зі ставками від 18.1% до 18.3%, як і в останній аукціон березня. Мінфін вирішив не знижувати ставки та задовольнити весь попит. Переважна більшість попиту, схоже, була зі ставкою 18.3% - максимальною задоволеною ставкою минулого тижня, адже середньозважена зросла на 3 б.п. до 18.29%.

На нашу думку, запас можливого зниження ставок поступово вичерпується, а інвесторів цікавить переважно найкоротший із пропонованих інструментів. Тож за ним ще є перспектива поступового зниження ставок за рахунок високої конкуренції, тоді як інші випуски вже навряд чи матимуть настільки різноманітний попит, щоб дати Мінфіну достатньо можливостей знижувати ставки. Особливо з огляду на відсутність великих погашень у квітні та, відповідно, охочих реінвестувати.

#ОВДП

❤️ Підписатися | ✍️ Надіслати новину
УНІВЕР КАПІТАЛ і ТАСКОМБАНК додано до переліку учасників ринку, які інтегрувалися до торгів через протокол FIX - Українська біржа

Application Program Interface (API або так званий "шлюз") дає змогу автоматизувати взаємодію з торговельною системою Української біржі і обробляти за секунду сотні заявок кінцевих інвесторів. FIX API підтримує реєстрацію нових клієнтів, дає змогу виконувати їхні угоди, отримувати в реальному часі ринкові ціни та контролювати залишки на рахунках.

#інфраструктура

❤️ Підписатися | ✍️ Надіслати новину
Ранковий дайджест (5 квітня 2024 р.)

На сьогодні жодних подій на ринку облігацій України поки що не заплановано😴

❤️ Підписатися | ✍️ Надіслати новину
Кількість зареєстрованих інвесторів в 🇺🇦Україні в березні 2024 р. досягла 178 тис. - Розрахунковий центр

#інфраструктура

❤️ Підписатися | ✍️ Надіслати новину
Джерела фінансування державного бюджету 🇺🇦України в 2024 р. (станом на 03.04.2024)

#ОВДП

❤️ Підписатися | ✍️ Надіслати новину
Попередній анонс 🇺🇦ОВДП-аукціону 9 квітня

#ОВДП

❤️ Підписатися | ✍️ Надіслати новину
HTML Embed Code:
2024/04/29 21:21:12
Back to Top